Actualul şef DIICOT, Daniel Horodniceanu, care nu a mai fost propus de către Tudorel Toader pentru încă un mandat la conducerea structurii, a declarat pentru Mediafax că este curios care a fost criteriile care au stat la baza deciziei ministrului Justiţiei.

Daniel HorodniceanuFoto: Mediafax

"Nu am nicio idee ce l-a avantajat. Cu siguranţă, domnul ministru va prezenta care au fost criteriile care au stat la baza alegerii domniei sale şi sunt şi eu foarte curios, şi exprim şi curiozitatea colegilor mei care mă întreabă şi eu nu ştiu ce să le răspund în momentul ăsta, ce am făcut rău la DIICOT pentru că e foarte important să ştiu şi eu şi să ştie şi ceilalţi care vor avea vocaţie să fie procurori şefi o anumită perioadă de timp, să vadă ce nu ar trebui făcut sau ce ar trebui făcut. Ministrul Justiţiei nu mi-a reproşat niciodată nimic, dimpotrivă, am avut o relaţie principială bună, profesional corectă. E o procedură care a fost făcută şi la numirea mea, eu sunt magistrat şi respect legislaţia. Ce trebuie să fac eu, să înţeleg ce a stat la baza alegerii domniei sale. Sunt multe lucruri de reproşat, nu e nimeni niciodată perfect. (...) Nu am vorbit cu domnul ministru deloc. Tot ce am aflat a fost de pe site-ul ministerului Justiţiei", a declarat Daniel Horodniceanu pentru agenţia de presă Mediafax.

Întrebat ce va face pe viitor, actualul şef al DIICOT a răspuns: "Îmi termin mandatul pe 19, îmi termin treaba, am o delegare deja dată de procurorul general pentru câteva săptămâni, nu ştiu dacă va intra în vigoare, nu va intra în vigoare, urmează să vedem".

Ce spune Felix Bănilă, cel propus la șefia DIICOT: Am experienţă bogată în spate, am proiectele necesare,întrunesc condiţiile

În schimb, Felix Bănilă, cel propus de ministrul Justiţiei pentru a ocupa funcţia de procuror-şef DIICOT, a declarat pentru Mediafax că are experienţa, proiectele şi întruneşte condiţiile pentru a ocupa această funcţie, precizând că vrea să realizeze un "colectiv închegat".

"În primul rând, vreau să îi mulțumesc domnului ministru pentru încrederea pe care mi-a acordat-o. Este un prim pas din acest demers pentru că urmează și avizarea la Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), ulterior, numirea la domnul președinte. Nu pot să comentez cu privire la ce m-a avantajat pe mine, în raport cu contracandidatul meu, probabil acest raționament îl deține domnul ministru. Eu nu am lucrat în DIICOT într-adevăr, este o structură de elită a Ministerului Public. Nu am avut oportunitatea, nu am avut onoarea până acum, în schimb, am instrumentat dosare de mare violență, care au investigat grupări infracționale și prin natura faptelor investigate, dar și prin profilul persoanelor pe care le-am cercetat, am fixat multe elemente din sfera criminalității organizate. Au fost câteva cauze importante, am experiența bogată în spate, am proiectele necesare, întrunesc condițiile. Este alegerea domnului ministru", a declarat Felix Bănilă, propunerea ministrului Justiţiei pentru conducerea DIICOT.

Întrebat care sunt provocările pentru funcţia pentru care a fost nominalizat, Bănilă a răspuns: "Să realizez un colectiv închegat, care să dea rezultate mult mai bune".

Felix Bănilă a fost propus, de către ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, drept noul procuror-şef al DIICOT. Acesta a concurat pentru ocuparea acestei funcţii cu actualul şef al structurii de parchet, Daniel Horodniceanu, al cărui mandat se va încheia în 19 mai.

"În urma desfăşurării procedurii de selecţie a procurorilor, în vederea efectuării propunerii de numire în funcţia de procuror şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, care a avut loc în data de 11 mai 2018, la sediul Ministerului Justiţiei, vă aducem la cunoştinţă faptul că, ministrul justiţiei, prof.univ.dr. Tudorel TOADER, a transmis Consiliului Superior al Magistraturii propunerea de numire a domnului Oliver-Felix BĂNILĂ, în vederea obţinerii avizului consultativ", se arată într-un anunţ postat luni pe site-ul Ministerului Justiţiei.

Ulterior, propunerea va fi înaintată preşedintelui Klaus Iohannis.