Președintele Klaus Iohannis o invită pe premierul Viorica Dăncilă la Palatul Cotroceni, marți, la consultări pentru clarificarea unor aspecte ce țin de politica externă a țării, inclusiv cele legate de problematica relocării ambasadei române din Israel.

Viorica Dancila si Klaus IohannisFoto: Colaj foto: Agerpres / Presidency.ro

UPDATE - Premierul Viorica Dăncilă confirmă, într-un comunicat difuzat luni seară, că va participa marți la consultările de la Palatul Cotroceni:

"În urma invitației transmise, astăzi, de către Administraţia Prezidențială, prim-ministrul României Viorica Dăncilă a transmis următorul răspuns:

„Domnule Președinte, în cadrul dialogului interinstituțional, am primit invitația dumneavoastră la consultări pe teme de actualitate de politică externă, respectiv recentele evoluții din Orientul Mijlociu şi relațiile bilaterale ale României cu Statul Israel.

Pe această cale, confirm participarea”."

Administrația Prezidențială anunță luni, într-un comunicat, că șeful statului i-a transmis o invitație la consultări prim-ministrului Viorica Dăncilă, pentru data de 15 mai (marți) ora 11:00, la Palatul Cotroceni.

Potrivit sursei citate, consultările vizează clarificarea unor aspecte ce țin de politica externă a României, inclusiv problematica relocării ambasadei României din Israel, aspecte care - subliniază Președinția - "constituie probleme urgente și de importanță deosebită".

Președintele mai precizează că premierul poate veni însoțit de miniștrii de resort la această întâlnire.

Redăm în continuare textul invitației:

"Doamnei Vasilica -Viorica Dăncilă

Prim-Ministrul României

Stimată doamnă Prim-ministru,

Având în vedere opiniile exprimate de Guvern în legătură cu evoluții recente din politica externă, în temeiul dispozițiilor art. 86 din Constituție, vă invit pentru consultări în data de 15 mai a.c., ora 11:00, la Palatul Cotroceni.

Consultările vizează clarificarea unor aspecte ce țin de politica externă a României, inclusiv problematica relocării ambasadei României din statul Israel, care constituie probleme urgente și de importanță deosebită.

La această întâlnire puteți fi însoțită de miniștrii de resort."

Invitaţia vine în contextul în care preşedintele Klaus Iohannis l-a convocat pentru ziua de marţi pe ministrul de Externe Teodor Meleşcanu la Cotroceni, însă ulterior a apărut public informaţia că ministrul nu ar mai fi acceptat să onoreze invitaţia, amintește Mediafax.

Decizia ar fi venit după ce premierul Viorica Dăncilă, dar şi preşedinţii Camerei Deputaţilor şi al Senatului, au criticat invitarea ministrului de Externe, pe motiv că premierul a fost "sărit".

"Sper să am o discuţie cu domnul preşedinte. Domnul preşedinte, dacă vrea să mearga un ministru la Cotroceni, trebuie să vorbească cu prim-ministrul, aşa e normal. Dânsul hotărăşte dacă trebuie să sune sau nu. Într-un guvern, ca să chemi un ministru trebuie să vorbeşti cu prim-ministrul şi această reguţă trebuie respectată de toată lumea. Dacă vrea să meargă un ministru la Cotroceni, preşedintele trebuie să sune. Domnul Meleşescanu a vorbit cu mine şi, dacă îşi va da acordul prim-ministrul, va merge. Nu pot să-mi dau acordul pentru ceva în care nu sunt întrebată", a declarat Viorica Dăncilă.