GRECO îi răspunde lui Tudorel Toader: Nu suntem grup consultativ. Țările membre trebuie să se supună recomandărilor și să le implementeze în totalitate. România nu e o excepție

de V.M.     HotNews.ro
Joi, 10 mai 2018, 20:32 Actualitate | Esenţial


Tudorel Toader
Foto: AGERPRES
Grupul Statelor împotriva Corupției din cadrul Consiliului Europei (GRECO) i-a răspuns ministrului Justiției, Tudorel Toader, după ce acesta a susținut miercuri, în plenul Senatului, că recomandările făcute de GRECO în raportul de evaluare privind România sunt "orientative, facultative". "Regulile noastre sunt clare. România nu e o excepție", avertizează GRECO.

"Regulile noastre sunt clare: membrii GRECO trebuie să se supună recomandărilor din raportul de evaluare și să le implementeze în totalitate, în termenul stabilit de GRECO. România nu e o excepție. GRECO este un corp de monitorizare, nu un corp consultativ al Consiliului Europei", se arată într-un răspuns al organismului internațional transmis postului Realitatea TV și citat de Ziare.com.

Potrivit surselor citate, GRECO amintește de asemenea că raportul de țară a fost realizat de o echipa GRECO, după mai multe discuții cu autoritățile relevante, printre care s-a numărat și ministrul Justiției, însuși Tudorel Toader.
În răspunsul citat se precizează că "evaluatorii și raportorii GRECO sunt desemnați de statele membre și au nivelul necesar de competență și profesionalism ca să-și facă munca", iar "echipa care a mers în România nu reprezintă o excepție".

Amintim că, miercuri, Tudorel Toader a fost audiat în Senat, iar în plen acesta a afirmat că "își exprimă speranța faptului că raportul GRECO este opera exclusivă a experților GRECO (...) fără eventuale contribuții venite din spațiul național". De asemenea, ministrul a mai spus că a stat de vorba personal cu experții, însă nu l-au convins că "profesional se ridică la nivelul conținutului acelui raport".

Tudorel Toader a mai susținut că "raportul GRECO este unul de orientare, facultativ. Stabileşte standarde europene, dar expertul GRECO, în mod categoric, nu poate să treacă peste voinţa legiuitorului naţional, verificată de către CCR, care a stabilit că reglementarea este în acord cu Constituţia".

*****

Grupul Statelor împotriva Corupţiei din cadrul Consiliului Europei (GRECO) a făcut public în luna aprilie Raportul referitor la România, în care îşi exprimă îngrijorarea profundă faţă de anumite aspecte ale legilor adoptate de Parlament privind statutul judecătorilor şi procurorilor, organizarea judiciară şi Consiliul Superior al Magistraturii, precum şi privind amendamentele propuse pentru legislaţia penală.

GRECO a precizat într-un comunicat că a redactat raportul în urma deciziei luate la reuniunea din decembrie 2017 de a face o evaluare urgentă a reformelor judiciare din România, având în vedere că acestea pot duce la încălcarea serioasă a standardelor anticorupţie.

Raportul notează de asemenea că amendamentele la cele trei legi privind sistemul judiciar adoptate de Parlament în decembrie 2017 nu conţin cele mai controversate propuneri, care au fost prezentate iniţial în vară. Totuşi, GRECO este îngrijorată de impactul potenţial al legilor, inclusiv pentru structura de personal a instanţelor şi a parchetelor.Citeste mai multe despre   

Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

13920 vizualizari

 • +67 (75 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Joi, 10 mai 2018, 20:40)

  [anonim]

  • +37 (37 voturi)    
   variante (Joi, 10 mai 2018, 21:23)

   ber [utilizator] i-a raspuns lui

   Pentru a doua varianta, sa fie intrebat Relu Fenechiu!
   Dar ca e total paralel cu justitia bazata pe moralitate, e clar!
  • +36 (38 voturi)    
   Comment sters de user (Joi, 10 mai 2018, 21:44)

   polonyca [anonim] i-a raspuns lui

  • -8 (12 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Joi, 10 mai 2018, 22:05)

   [anonim] i-a raspuns lui

  • +22 (24 voturi)    
   Tudorel a fost dintotdeauna un slugarnic (Joi, 10 mai 2018, 22:28)

   emil bobu [utilizator] i-a raspuns lui

   De ce sa ne amagim? Omul are coloana vertebrala din cauciuc si acum e dator vandut la PSD.
  • +19 (19 voturi)    
   ambele (Joi, 10 mai 2018, 22:41)

   Motanul_incaltat [utilizator] i-a raspuns lui

   cele 2 variante nu se exclud reciproc
  • -26 (32 voturi)    
   Toader are dreptate chiar daca nu place (Vineri, 11 mai 2018, 0:08)

   Veritas [utilizator] i-a raspuns lui

   Hai sa nu fim hiene inculte si sa muscam doar la ordin, sa mai folosim putin si kreierul nu doar greierul.
   Ia sa citim aici si sa recunoastem ca are dreptate Toader in cauzl asta. Nu ca asta l-ar despaduchea de celelalte pacate:
   The conclusions may lead to recommendations which require action within 18 months or to observations which members are supposed to take into account but are not formally required to report on in the subsequent compliance procedure.

   One of the strengths of GRECO’s monitoring is that the implementation of recommendations is examined in the compliance procedure. The assessment of whether a recommendation has been implemented satisfactorily, partly or has not been implemented, is based on a situation report, accompanied by supporting documents submitted by the member under scrutiny 18 months after the adoption of the evaluation report. In cases where not all recommendations have been complied with, GRECO will re-examine outstanding recommendations within another 18 months. Compliance reports and the addenda thereto adopted by GRECO also contain an overall conclusion on the implementation of all the recommendations, the purpose of which is to decide whether to terminate the compliance procedure in respect of a particular member. Finally, the Rules of Procedure of GRECO foresee a special procedure, based on a graduated approach, for dealing with members whose response to GRECO’s recommendations has been found to be globally unsatisfactory.
   • +9 (9 voturi)    
    si unde are dreptate Toader? (Vineri, 11 mai 2018, 10:32)

    genica [utilizator] i-a raspuns lui Veritas

    Hai sa si traducem si dupa aia sa comentam. Deci iata traducerea:
    Concluziile pot conduce la recomandări care necesită o acțiune în termen de 18 luni sau la observațiile pe care membrii trebuie să le ia în considerare, dar care nu sunt obligate în mod oficial să le raporteze în procedura ulterioară de conformitate.

    Unul dintre punctele forte ale monitorizării GRECO este că implementarea recomandărilor este examinată în cadrul procedurii de conformitate. Evaluarea dacă o recomandare a fost pusă în aplicare în mod satisfăcător, parțial sau nu a fost pusă în aplicare, se bazează pe un raport de situație, însoțit de documente justificative prezentate de membru aflat sub control, la 18 luni de la adoptarea raportului de evaluare. În cazurile în care nu toate recomandările au fost respectate, GRECO va reexamina recomandările restante în următoarele 18 luni. Rapoartele de conformitate și completările adoptate de GRECO conțin, de asemenea, o concluzie generală privind punerea în aplicare a tuturor recomandărilor, al căror scop este să decidă dacă va înceta procedura de conformitate cu privire la un anumit membru. În cele din urmă, Regulamentul de procedură al GRECO prevede o procedură specială, bazată pe o abordare graduală, pentru a se ocupa de membri ai căror răspuns la recomandările GRECO sa dovedit a fi nesatisfăcător la nivel global.
  • -27 (31 voturi)    
   Tudorel, spre deosebire de greco, (Vineri, 11 mai 2018, 0:58)

   asistat [utilizator] i-a raspuns lui

   A-mi pare ca a citit statutul greco... “empowered to issue a public statement if it considers that a member takes insufficient action in respect of the recommendations addressed to it“
   Nu vb eu franceza, da am expresia ca nici greco!
   • +2 (2 voturi)    
    asistat (Vineri, 11 mai 2018, 12:25)

    Werwolf1 [utilizator] i-a raspuns lui asistat

    Daca l-a citit cum scrii tu ...
  • +20 (20 voturi)    
   gresit (Vineri, 11 mai 2018, 1:46)

   MoemBius [utilizator] i-a raspuns lui

   numele acestui specimen de la p$d se pronunta corect cu "p" = Putorel
   cum sa fii bine pregatit cu numele asta?
 • +23 (23 voturi)    
  Se pare ca .... (Joi, 10 mai 2018, 20:44)

  NicolaeA [utilizator]

  Tudorel a fost prins cu rata-n gura !
  • -26 (34 voturi)    
   Se pare ca... (Vineri, 11 mai 2018, 0:12)

   Veritas [utilizator] i-a raspuns lui NicolaeA

   Pe forum folosirea kreierului e facultativa.
   Ia citeste in engleza sa vezi ca nu sunt decat niste recomandari...cu care un stat, din pacate sau nu, se poate sterge la fese.
   • +17 (19 voturi)    
    Ai la dispozitie 2 x 18 luni (Vineri, 11 mai 2018, 9:07)

    Inapasevedeinvers [utilizator] i-a raspuns lui Veritas

    Ca sa te conformezi sau sa iesi din grup.
    Tu ai dreptate ca e facultativ in sensul ca GRECO nu poate sa te forteze (nici sa te penalizeze nici sa intre cu forta armata peste tine, chiar nu prevede nicio masura de forta cat de slaba) dar asta nu inseamna ca mai ai voie sa stai cu ei la masa.
 • +25 (29 voturi)    
  Ce rusine de om,ce penibila situatie pt. RO.!!!! (Joi, 10 mai 2018, 20:45)

  Plagarus [utilizator]

  Oare ce i-au promis psdeii, ca sa se faca de rasul lumii si sa dezonoreze o natiune intreaga.?
  • +8 (10 voturi)    
   pozitie in CCR... (Vineri, 11 mai 2018, 8:03)

   Dr.Mythnick [utilizator] i-a raspuns lui Plagarus

   pozitie in CCR...
 • +19 (21 voturi)    
  @Greco - cu dorel nu merge cu vorba buna (Joi, 10 mai 2018, 20:58)

  linarel [utilizator]

  pe asta numai cu parul il convingeti .......... asa-i el mai dastapt
 • +26 (26 voturi)    
  Tudorel Strungar Model sluga URSS (Joi, 10 mai 2018, 21:06)

  un domn [utilizator]

  Altceva nu se poate spune
 • +20 (22 voturi)    
  ha,ha (Joi, 10 mai 2018, 21:10)

  torna_fratre [utilizator]

  soros e de vina gicule,pardon,tudorele?
  esti penibil,mandru de dai in gropi.
  daca aveai onoare iti faceai o gaura cu burghiul de 7.62 in capul ala plin de terci psdist si fugeai in madagascar.
  acolo macar iti dadeai cu parerea pe legile justitiei impreuna cu pinguinii lui disney.
 • +17 (19 voturi)    
  ... (Joi, 10 mai 2018, 21:20)

  imi_pasa_de_romania [utilizator]

  Astia isi bat joc si de noi si de UE.
  Rusine incompetentilor!

  Felicitari UE! Dar daca nu maresc miza, nu e suficient. Taierea fondurilor nu vor opri pe cienva fara scrupule cum e Dracnev. El nu vrea bani Europeni. El vrea tara. Toata. Dup-aia o poate sifona neoprit. Nu are nevoie de influente externe. UE trebuie sa inteleaga asta.
 • +21 (23 voturi)    
  asa o fi (Joi, 10 mai 2018, 21:30)

  g01an [utilizator]

  na, ia scapat un mic detaliu. ca doar n-o fi el expert in drept ca sa stie astfel de detalii... sunteti si voi rautaciosi acum.

  Romania si-a asumat prin Parlament aceste tratate internationale de buna voie si parte din intelegerea pe care o avem cu UE sau NATO depinde de respectarea unui set de tratate. Conform Constitutiei aceste tratate au putere de lege in Romania. De aceea conteaza, nu neaparat pentru ca spun asta niste gigei care nu au nicio treaba cu tara noastra.
 • +28 (30 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Joi, 10 mai 2018, 21:34)

  [anonim]

 • -51 (59 voturi)    
  Comment sters de user (Joi, 10 mai 2018, 21:35)

  CPM1 [anonim]

  • +25 (27 voturi)    
   (Joi, 10 mai 2018, 22:54)

   sobolan [utilizator] i-a raspuns lui CPM1

   vezi c-ai pus Președintele în coadă, când ar trebui să fie invers. Iar GRECO tratează lucrurile legate de corupție, cancerul României, știi? nu îți face legi, doar te calibrează cu Europa și le extirpează pe cele toxice, ca negii de pe fața lui Toader. Panimaiu? sau cum e în rusă?
  • +17 (21 voturi)    
   Pai .. (Joi, 10 mai 2018, 23:15)

   Alius [utilizator] i-a raspuns lui CPM1

   ... deja nu mai avem nevoie de presedinte, nu? Hotii au pus mana pe tot si toate.

   In alta ordine de idei, daca vrei sa faci parte dintr-o uniune, respecti regulile hotarate in cadrul uniunii. Daca nu, te poti muta in Rusia, sau Coreea de Nord, ca acolo parlamentele, guvernele etc. functioneaza exact asa cum iti doresti.
  • +14 (14 voturi)    
   Atat ai inteles ?! (Vineri, 11 mai 2018, 0:11)

   blackarrow [utilizator] i-a raspuns lui CPM1

   Afla ca avem nevoie de Parlament ca sa faca legi bune - nu ce fac ei acum -dar aceste legi trebuie sa se inscrie in limitele tratatului de aderare , ca doar de-aia am aderat, sa respectam un set de valori ale statului de drept, exact ce nu le convine sa respecte ticalosilor ! Daca si d-ta o tii cu "suveranitatea, mandria nationala " inseamna ca trebuie sa treci pe la alfabetizarea socio-politica ...
 • +47 (49 voturi)    
  TT este deci un necuvantatror (Joi, 10 mai 2018, 21:41)

  cartofil [utilizator]

  Asta-i nivelul unui profesor universitar ???? Este evident ca n-are nimic de-a face cu meseria de profesor. Este corupt (vezi traseele profesionbale ale beizadelelor si ale nevestei), este mincinos, nepregatit, iti arata o foaie alba si-ti spune candid ca e neagra, daca sustii ca e alba, te insulta si devine impertinent. Un gunoi, dupa chipul si asemanarea mafiei rosii care ne conduce.
  • +17 (17 voturi)    
   Regretabil (Joi, 10 mai 2018, 22:27)

   Ochii_pe_voi [utilizator] i-a raspuns lui cartofil

   ca multe cadre de la fabrica de diplome, la fel de mediocri si impostori ca si TT, l-au votat. Univ AL I Cuza e o rusine cu fostii turnatori si progeniturile lor.
 • +29 (31 voturi)    
  Sah la Tudorel ! (Joi, 10 mai 2018, 21:44)

  Ritzi Pitzi [utilizator]

  Asta e cand te dai mare, ti se arata cat esti de mic...
 • +30 (30 voturi)    
  GRECO vs GIO (Joi, 10 mai 2018, 21:51)

  CezarN [utilizator]

  Pai si Tudorica este parte a unui grup: Grupul Infractional Organizat PSD-ALDE. De aceea el se trage de bracinari cu alte Grupuri
  :))
  • +15 (17 voturi)    
   Si UDMR (Joi, 10 mai 2018, 22:28)

   Ochii_pe_voi [utilizator] i-a raspuns lui CezarN

   e cu ei, mafioti si hoti sub toate guvernarile. U n aprtid de tradatori de tara si complici la distrugerea României (mă rog, asta si urmaresc).
 • +19 (19 voturi)    
  bosorogu incapatinat (Joi, 10 mai 2018, 21:53)

  ic.ram1945 [utilizator]

  Cred cva omu asta s-a cam prostit la batranete.In loc sa-si vada de viata lui, face numai tampenii... In sfarsit, poate si nepotii sai(daca are) o sa il injure...
 • +20 (20 voturi)    
  i-auzi... (Joi, 10 mai 2018, 22:25)

  Ochii_pe_voi [utilizator]

  Păi 2Dorel nu știe, el, marele jurist de Bahlui ee-i aia GRECO? Pe vremea lui Ceașcă era un slugoi obedient, ce spunea partidul, aia făcea. Apoi a fost sluga la Fenechiu, la CPT, la Dracnea... Slugoi carierist. Acum ce i-a venit? I-a făcut pe ăia juristi prosti, el - un mediocru complice cu toate jegurile mafiei de la noi.
 • +19 (19 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Joi, 10 mai 2018, 23:13)

  [anonim]

 • +14 (14 voturi)    
  Nea Gargamel (Joi, 10 mai 2018, 23:45)

  ady77 [utilizator]

  Ce au astia de la Greco cu tine?
  Daca nu te asculta baga repede o limba in urechea lui nea Livache si poata poate rezolva el.
 • -8 (18 voturi)    
  mda (Vineri, 11 mai 2018, 0:51)

  Jesuis.PasCharlie [utilizator]

  " ....și au nivelul necesar de competență și profesionalism ca să-și facă munca" - asta cine a stabilit?
 • -18 (24 voturi)    
  GRECO nu dicteaza nimic (Vineri, 11 mai 2018, 7:45)

  Alberto_Kurtyan [utilizator]

  E o gluma proasta GRECO asta.
  Greco nu dicteaza legile din Romania.
  Parlamentul scrie legile, nu niste anonimi de la o institutie fantoma GRECO.
  • +6 (6 voturi)    
   Tudorel a primit un ciocan in dinti. (Vineri, 11 mai 2018, 11:50)

   denvarel [utilizator] i-a raspuns lui Alberto_Kurtyan

   Si tu vii si spui ca nu-i grav. Ca nu e ciocan. E chewing gum.
   Te lasam pe tine sa-i repari dantura.
   Mai e un pic si in Romania raman doar stapanii si lingaii. Ghici cine va munci atunci pentru stapani?
 • -4 (12 voturi)    
  GRECO (Vineri, 11 mai 2018, 11:07)

  A310 [utilizator]

  este foarte tare , daca considera ca recomandarile trebuiesc indeplinite fara carctire , nu este mai simplu sa scrie el legile si doar sa le trimita spre aplicare , in toate tarile UE fara exceptie .
 • +2 (2 voturi)    
  Slugarel le-a luat vopseaua si la astia, (Vineri, 11 mai 2018, 13:37)

  Susufler0 [utilizator]

  dar nu vrea sa recunoasca !
 • 0 (0 voturi)    
  GRECO raspunde lui Tudorel Toader ? (Sâmbătă, 12 mai 2018, 14:57)

  Tepeseliade [utilizator]

  Bai jigodii securiste , in articol ne spuneti ce raspunde GRECO unui post tv securist si-n titlu le mintiti :))))
  'Tzi-ai dreaq de securisti o sa va vina rindu si-o sa raspundeti cu capu' :)))))))))))))))
 • 0 (0 voturi)    
  ce-i (Sâmbătă, 12 mai 2018, 23:36)

  Iaca [utilizator]

  GRECO ?
  Se intreaba Tudore !


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.

Aici puteti modifica setarile de Cookie

hosted by
powered by
developed by