Procurorii DNA au dispus clasarea faţă de Tiberiu Niţu, la data faptelor procuror general al României, pentru complicitate la abuz în serviciu cu obţinere de foloase pentru sine sau pentru altul, în dosarul privind accidentul rutier care a determinat decesul poliţistului Bogdan Gigină, pentru că nu mai sunt întrunite elementele constitutive ale infracțiunii de abuz. De asemenea, DNA a dispus clasarea față de Gabriel Oprea, pentru două infracțiuni de abuz în serviciu, cu obținere de foloase pentru sine sau pentru altul și față de Adrian Corcodel, angajat în cadrul S.C. GENERAL M.P.M. IMPEX S.R.L , sub aspectul comiterii infracțiunii de ucidere din culpă.

Tiberiu NituFoto: Agerpres

Cu privire la faptele de abuz în serviciu (sub forma autoratului, respectiv a complicității) reținute în sarcina ultimilor doi menționați, pe parcursul urmăririi penale a apărut Decizia nr. 406/2017 a Curții Constituționale care a dus la abrogarea parțială a infracțiunii de abuz în serviciu, în sensul că doar încălcarea acelor atribuții de serviciu prevăzute de legislația primară (lege ori ordonanță a guvernului) poate constitui element material al infracțiunii de abuz în serviciu, nu și încălcarea unor alte acte normative, cum sunt hotărârile Guvernului.

”Având în vedere că, în situația de față, dispozițiile legale încălcate au fost cele prevăzute de art. 223 alin. 3 din Regulamentul de aplicare a Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 195/2002 privind circulația de drumurile publice, Regulament care a fost aprobat prin Hotărârea de Guvern nr. 1391/2006, așadar sunt din legislația secundară (hotărâre a Guvernului), în cauză nu mai sunt întrunite elementele constitutive ale infracțiunii de abuz în serviciu, motiv pentru care cu privire la aceste infracțiuni urmează a se dispune clasarea față de Oprea Gabriel și Nițu Tiberiu-Mihail.

De asemenea, față de modalitatea total defectuoasă în care s-a realizat, în cadrul persoanei juridice inculpate General MPM Impex SRL, pregătirea profesională a lui Corcodel Adrian cu privire la modalitatea în care trebuia concepută și realizată semnalizarea rutieră, (ținând cont și de pregătirea sa profesională, aceea de dulgher), nu se poate reține culpa acestuia în producerea accidentului rutier”, arată un comunicat DNA.

Fostul vicepremier Gabriel Oprea a fost trimis în judecată pentru ucidere din culpă în Dosarul morții polițistului Bogdan Gigină, anunță DNA.

Citește și:

UPDATE Tiberiu Nitu, urmarit penal pentru complicitate la abuz in serviciu / DNA: Prin includerea procurorului general si a ministrului de interne s-a dublat numarul persoanelor ce beneficiau de insotire