Fostul vicepremier Gabriel Oprea a fost trimis în judecată pentru ucidere din culpă în Dosarul morții polițistului Bogdan Gigină, anunță DNA.

Gabriel OpreaFoto: AGERPRES

Potrivit sursei citate, în dosarul având ca obiect împrejurările în care a avut loc accidentul rutier ce a determinat decesul polițistului Gigină Bogdan-Cosmin, cauză mediatizată prin comunicatele nr. 54 din 25 ianuarie 2016, 100 din 05 februarie 2016, 108 din 9 februarie 2016, 1150 din 01 septembrie 2016, 1206 din 20 septembrie 2016, 1268 din 12 octombrie 2016, 1472 din 07 decembrie 2016 și 80 din 19 ianuarie 2018, procurorii din cadrul Secției pentru combaterea corupției au dispus trimiterea în judecată a următorilor inculpați:

  • OPREA GABRIEL, la data faptelor viceprim-ministru pentru Securitate Națională și ministru al Afacerilor Interne, pentru comiterea infracțiunii de ucidere din culpă;
  • GENERAL MPM IMPEX SRL, pentru comiterea infracțiunii de ucidere din culpă;
  • MAZILU PETRE, administrator al firmei menționate, pentru comiterea infracțiunii de ucidere din culpă.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:în seara de 20 octombrie 2015, agentul de politie Gigină Bogdan-Cosmin, în vârstă de 28 de ani, a fost implicat într-un accident de circulație pe o stradă din municipiul București, în urma căruia a suferit o hemoragie cranio-cerebrală, consecință a unui traumatism cranio-cerebral și facial cu fractură craniană, leziuni care au cauzat decesul.

La momentul producerii accidentului, victima Gigină Bogdan-Cosmin făcea parte dintr-un dispozitiv de însoțire a ministrului Oprea Gabriel, care preceda în trafic autoturismul în care se afla ministrul. La momentul producerii accidentului, ministrul Oprea Gabriel se deplasa către locuința sa.

Potrivit rechizitoriului, accidentul rutier care a determinat decesul polițistului rutier Gigină Bogdan-Cosmin s-a produs ca urmare a nerespectării, de către inculpații Oprea Gabriel (la acea dată ministru al afacerilor interne), Mazilu Petre (administrator și unic asociat al General MPM Impex SRL) și General MPM Impex SRL, a dispozițiilor legale și a măsurilor de prevedere pentru exercitarea unor activități (activitatea de însoțire a ministrului de către polițiști rutieri în cazul celui dintâi, respectiv activitatea de realizare a unor lucrări în carosabil în cazul celor din urmă).

Concret, începând cu preluarea, la începutul anului 2014, a funcției de ministru al afacerilor interne, inculpatul Oprea Gabriel a dispus - cu încălcarea dispozițiilor legale privind însoțirea demnitarilor de către poliția rutieră - însoțirea sa permanentă de către un dispozitiv de poliție rutieră, iar din luna iunie 2015 a dispus ca din acest dispozitiv să facă parte și un polițist rutier motociclist.

În acest mod, ministrul de interne de la acea dată Oprea Gabriel și-a conferit, în mod discreționar, „drepturi” neprevăzute de cadrul legal, „drepturi” a căror exercitare a presupus punerea unor polițiști rutieri în situații de risc sporit, și totodată a impus ca deplasarea echipajelor de poliție rutieră să se facă în regim de viteză sporită. Pe cale de consecință, inculpatul Oprea Gabriel a pus polițiștii rutieri care au executat această activitate de însoțire într-o situație permanentă de risc sporit, obligându-i să participe la o activitate cu un potențial ridicat de producere de evenimente rutiere.

Referitor la inculpații Mazilu Petre și General MPM Impex SRL, a rezultat că aceștia, cu încălcarea dispozițiilor legale privind executarea semnalizării rutiere, nu au luat măsuri pentru instruirea angajaților cu privire la modalitatea corectă de realizare a semnalizării rutiere aferente lucrărilor executate partea carosabilă și au pus la dispoziția angajaților semne rutiere realizate artizanal, neconforme standardelor de siguranță, faptă care a avut ca urmare realizarea total necorespunzătoarea a semnalizării rutiere aferente unei lucrări executate pe strada Știrbei Vodă din București, în zona în care s-a produs accidentul.

Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) a finalizat ancheta în dosarul morţii poliţistului Bogdan Gigină, în care fostul ministru de Interne Gabriel Oprea este urmărit penal pentru săvârşirea infracţiunii de ucidere din culpă, caz în care Înalta Curte stabilise ca termen data de 1 mai, declarau marți pentru Agerpres, surse judiciare.

Procurorul de caz a terminat ancheta de săptămâna trecută şi a înaintat-o şefului ierarhic pentru confirmarea soluţiei dispuse, au precizat sursele citate