DNA schimbă încadrarea juridică pentru Sevil Shhaideh, anchetată acum pentru abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave în Dosarul Belina

de R.M.     HotNews.ro
Miercuri, 25 aprilie 2018, 20:14 Actualitate | Esenţial


Belina
Foto: Google Maps
Procurorii DNA au schimbat încadrarea juridică pentru Sevil Shhaideh în dosarul Belina, care este acum urmărită penal pentru abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave.

Shhaideh a fost audiată timp de trei ore, miercuri, de procurorii DNA.

Și Ionela Stoian, director în cadrul Ministerului Dezvoltării, este acum urmărită penal pentru abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave, potrivit unui comunicat al DNA publicat miercuri.

În același dosar, procurorii au dispus extinderea urmăririi penale, schimbarea încadrării juridice și extinderea acțiunii penale față de inculpatul Adrian Ionuț Gâdea, la data faptei președinte al Consiliului Județean Teleorman, „sub aspectul săvârșirii, în forma complicității, a infracțiunilor de: abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit și participaţiei improprii la infracţiunea de abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată, cu consecințe deosebit de grave”.

Până acum, Sevil Shhaideh și Ionela Stoian erau acuzate doar de abuz în serviciu.

Care sunt acuzațiile procurorilor în acest dosar:

În anul 2013, prin acțiunea concertată a unor persoane cu funcții publice, părți din Insula Belina și Brațul Pavel (cu suprafață de 278,78 ha, respectiv 45 ha), situate în albia minoră a Dunării, au trecut ilegal din proprietatea statului în proprietatea județului Teleorman și în administrarea Consiliului Județean Teleorman, pentru ca, doar la câteva zile, să fie închiriate tot ilegal unei firme private (Tel Drum, n.r.). Pentru realizarea transferului de proprietate a fost adoptată H.G. 943/2013, act cu caracter individual prin care au fost încălcate o serie de dispoziții legale.

Fiind situate în albia minoră a Dunării, Insula Belina și Brațul Pavel fac parte din domeniul public al statului prin efectul legii și al Constituției, prin urmare nu puteau fi trecute în proprietatea vreunui consiliu județean prin hotărâre de guvern, ci doar prin lege.
Concret, în perioada 23 septembrie 2013 - decembrie 2013, în calitate de secretar de stat, Sevil Shhaideh „a iniţiat, a fundamentat, a introdus pe circuitul de avizare şi a prezentat guvernului pentru aprobare un proiect de hotărâre de guvern (ce se va numi H.G. 943/2013), precum și nota de fundamentare pe care a semnat-o, în calitate de iniţiator”. Pe baza acestor acte s-a aprobat transmiterea unor părţi din Insula Belina şi Braţul Pavel către domeniul public al judeţului Teleorman şi administrarea Consiliului Judeţean Teleorman. Aceasta, în condițiile în care, spun procurorii, Shhaideh cunoștea că în acest mod întocmeşte acte care încalcă o serie de dispoziţii legale, respectiv:
 • -art. 136 alin. 3 din Constituţia României, 
 • -art. 3 din Legea apelor 107/1996, 
 • -art. 3 alin. 2 din Legea 213/1998 privind bunurile proprietate publică, 
 • -anexa 2 din O.U.G. 107/2002 privind înfiinţarea Administraţiei Naţionale "Apele Române", 
 • -art. 38 alin. 2, alin. 3, art. 30 alin. 2 şi art. 77 din Legea 24/2000 
 • -art. 860 alin. 3) teza întâi din Codul civil 
În plus, arată procurorii, Ministerul Finanţelor Publice şi Ministerul Justiţiei formulaseră observaţii pe parcursul circuitului de avizare prin care semnalau că există aspecte de nelegalitate în ceea ce privește transferul, aspecte ce au fost ignorate.

La rândul său, Ionela Vasile Stoian, în calitate de director la M.D.R.A.P. - Direcția Juridică, Relația cu Parlamentul și Relații Internaționale, „a sprijinit demersurile nelegale prin aceea că: nu a întocmit note referitoare la observațiile pe care le-au făcut cele două ministere avizatoare (ministerul Justiției și cel al Finanțelor Publice), nu a respectat reglementările privind circuitul de avizare, a contribuit la crearea unei reprezentări false M.F.P. și M.J. referitor la contactele de închiriere deja existente„.
De menționat că, anterior acestor demersuri, suprafețe din Insula Belina și Brațul Pavel fuseseră închiriate prin contracte unei firme private și unei persoane. 

Procurorii mai spun că „pentru a nu atrage atenția administrației publice centrale cu privire la existența unor interese ale acelei firme private referitor la insula Belina și Brațul Pavel, s-a dorit obținerea unor extrase de carte funciară "curate", în care să nu apară contractele de închiriere având ca părți Administrația Apele Române și această societate comercială”.

Această activitate ar fi fost coordonată de inculpatul Gâdea Ionuţ, la data faptei președinte al CJ Teleorman, care a solicitat Administraţiei Naţionale "Apele Române" avizarea favorabilă a transferului menționat, a ignorat existenţa extraselor de carte funciară care conţineau sarcinile firmei private, a coordonat înlocuirea acestora cu nişte extrase de carte funciară noi, care nu mai prevedeau contractele de închiriere, şi-a însuşit prin semnătură proiectul de notă de fundamentare în care era trecut, necorespunzător adevărului, că imobilele nu sunt grevate de sarcini, se arată în comunicatul DNA.

De asemenea, în perioada iunie 2013 - septembrie 2013, a fost Gâdea a promovat un proiect de hotărâre de consiliu judeţean privind transferul Insulei Belina şi Braţului Pavel în proprietatea județului Teleorman şi în administrarea Consiliului Județean, a iniţiat un proiect de hotărâre de guvern reţinând, în mod vădit contrar legii, legalitatea proiectului cu caracter individual ce se va numi H.G. 943/2013, având cunoştinţă despre încălcarea dispoziţiilor legale care reglementează normele de tehnică legislativă, a trimis neoficial către M.D.R.A.P. documente emanând de la CJ Teleorman în formă de proiect, unele nesemnate şi în lipsa adoptării unei hotărâri de consiliu județean.

Prejudiciul este estimat de procurori la 3.237.800 lei, reprezentând valoarea totală a celor două bunuri imobile ieşite din patrimoniul statului.

În cursul lunii ianuarie 2014, după adoptarea HG 943/2013 prin care se consfințea trecerea Insulei Belina şi a Braţului Pavel în proprietatea județului Teleorman şi în administrarea Consiliului Județean, în calitate de preşedinte al C.J. Teleorman, Gâdea Adrian Ionuţ este acuzat că a făcut demersuri astfel încât, pe baza HG 943/2013, să creeze posibilitatea încheierii a trei contracte de închiriere între Consiliul Judeţean Teleorman pe de o parte și o societate comercială și o altă persoană pe de altă parte. Contractele, având ca obiect părți din insula Belina și brațul Pavel al fluviului Dunărea (în suprafață totală de 80 ha), au fost încheiate pe o perioadă de 10 ani, fără organizarea unei licitaţii şi fără iniţierea şi parcurgerea procedurii de emitere a unei hotărâri de consiliu judeţean.
Ca urmare a acestei din urmă fapte, prejudiciul creat în dauna județului Teleorman este estimat la valoarea de 5.646.237 lei (defalcat pe contractul nr 1: 2.029.202,09 lei, contractul nr. 2: 2.743.880,93 lei şi contractul nr. 3: 842.364,76 lei), ceea ce reprezintă și folosul obținut de beneficiarii contractelor de închiriere.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

5985 vizualizari

 • +33 (35 voturi)    
  La puscarie cu Servil! (Miercuri, 25 aprilie 2018, 20:19)

  emil bobu [utilizator]

  Unde-i e locul!
  • +2 (2 voturi)    
   Vorba cântecului: (Joi, 26 aprilie 2018, 8:02)

   Spiky [utilizator] i-a raspuns lui emil bobu

   Pentru o astfel de divă/Legea e facultativă/Facultatea Rahova/Își așteaptă sorcova!
  • +1 (1 vot)    
   oare (Joi, 26 aprilie 2018, 8:59)

   nahir [utilizator] i-a raspuns lui emil bobu

   cand o sa inceapa sa "cante"?
   • +1 (1 vot)    
    Așteptăm cu nerăbdare concertul! (Joi, 26 aprilie 2018, 19:24)

    Spiky [utilizator] i-a raspuns lui nahir

    Dacă ar vinde bilete, ar avea bani de cei mai scumpi avocați (nu că acum n-ar avea...)
 • +33 (35 voturi)    
  In curand o sa curga dosarele si pe Dancila (Miercuri, 25 aprilie 2018, 20:54)

  cartofil [utilizator]

  Infractorul condamnat definitiv si-a invatat lectia: toate ilegalitatile pe care le face, la face cu mana altora, care la final vor plati nota de plata. El, mare infractor si combinator, urias jucator in politica internationala, nici usturoi n-a mancat, nici gura nu-i pute.
 • +16 (18 voturi)    
  Fura fura... (Miercuri, 25 aprilie 2018, 21:37)

  nano2k [utilizator]

  Fura ca-n codru dar sunt atat de prosti ca fura si codrul si raman in lumina soarelui.

  Inimaginabil...
 • +15 (15 voturi)    
  Sluga lu' Nicusor (Miercuri, 25 aprilie 2018, 21:51)

  Ochii_pe_voi [utilizator]

  si apoi a ciociului de Teleorman, o mafiota de clasa in mana HOTILOR numiti pesedisti. Sa-i urmeze lui Nicusor Constantinescu cu (câti) mai multi ani de ocna.
 • +14 (14 voturi)    
  Astia ...... (Joi, 26 aprilie 2018, 2:06)

  burebista [utilizator]

  Toti pusi de dracnea sunt in cardasie la furat
 • -21 (21 voturi)    
  ii sfatuiesc pe domnii de la DNA si SRI (Joi, 26 aprilie 2018, 4:08)

  Coco Whistle [utilizator]

  sa urmareasca interviul James Comey...si apoi sa ne scuteasca de teatru.
 • +2 (2 voturi)    
  Pentru generatiile viitoare (Joi, 26 aprilie 2018, 8:51)

  Martinezu [utilizator]

  Observam ca degeaba se agita singurul soldat in lupta-DNA-ul. Condamnarile nu vin niciodata, iar cand si daca vor veni, pedeapsa va fi facultativa, cu arest la domiciliu la piscina simbata si duminica dupaamiaza.
  Tara de retarzi.
  • 0 (0 voturi)    
   Plus ca dacă ai mai multe domicilii (Joi, 26 aprilie 2018, 19:48)

   nick24 [utilizator] i-a raspuns lui Martinezu

   poți să stai la fiecare domiciliu, câte 2-3 săptămâni, pe rând: Brazilia, Monte-Carlo, Costa-Rica, Mamaia, București. Mai elaborezi și o carte, în timpul liber, când nu esti în piscină.
 • +1 (1 vot)    
  constitutia (Joi, 26 aprilie 2018, 8:56)

  sareta [utilizator]

  Constitutia nu se mai studiaza la Drept ,altffel nu se explica cum s-au Furat definitiv (au fost betonate) sute de hectare de nisip al plajei din Mamaia si judecatorii nu stiu care-i regimul juridic al plajelor unde si ei (probabil) se pot intinde la soare ! De 15 ani se fura in draci din plaja Mamaia si nimeni nu raspunde ...Mai nou un primar al Constantei spunea ca s-a construit (furat plaja) legal !
 • 0 (0 voturi)    
  up date (Joi, 26 aprilie 2018, 10:32)

  revo [utilizator]

  Dar mai exista abuz in serviciu? Daaa? Inca mai exista? Nu pentru mult timp. DNA ar trebui sa stie si sa nu-si mai bata cuie in talpa. Lucratorii DNA ar trebui sa se gandeasca la viitor...


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by