​Premierul Viorica Dăncilă va efectua, în perioada 25-26 aprilie, o vizită oficială în Statul Israel, la invitația prim-ministrului Statului Israel, Benjamin Netanyahu, informează Guvernul printr-un comunicat de presă. Acest anunț oficial este făcut cu doar câteva ore înainte de plecarea în Israel, chiar dacă "pe surse" informația circula de mai mult timp. Guvernul nu a dorit până la acest comunicat să confirme informația, în ciuda insistențelor jurnaliștilor. Guvernul susține că Viorica Dăncilă va face schimb de opinii cu oficialii Statului Israel despre evoluțiile politice și de securitate în plan regional şi global.

Viorica DancilaFoto: Captura Antena 3

Potrivit acestuia, discuțiile vor fi axate pe evaluarea stadiului relațiilor bilaterale româno-israeliene, cu accent pe identificarea oportunităților de valorificare suplimentară a cooperării în domenii de interes comun. "De asemenea, discuțiile vor prilejui un schimb de opinii asupra evoluţiilor politice și de securitate în plan regional şi global", se mai arată în comunicat.

"Agenda vizitei include întrevederi cu omologul israelian, Benjamin Netanyahu, președintele Statului Israel, Reuven Rivlin, și cu liderul opoziției din Knesset, Isaac Herzog. De asemenea, premierul Viorica Dăncilă va avea o întrevedere cu Theophilos al III-lea, patriarhul grec-ortodox al Ierusalimului.

Vizita prim-ministrului României în Statul Israel se înscrie în seria de contacte politico-diplomatice destinate marcării aniversărilor care fac din 2018 un an de referință pentru relația bilaterală, respectiv 70 de ani de la crearea Statului Israel, 70 de ani de relații diplomatice neîntrerupte și 100 de ani de la crearea statului român modern", se precizează în comunicatul Guvernului.

Viorica Dăncilă va vizita Memorialul Martirilor și Eroilor Holocaustului "Yad Vashem", mai anunță Guvernul.

O invitație asemănătoare a primit și șeful PSD Liviu Dragnea, potrivit unui document prezentat luni seara de Antena 3. De altfel, Adrian Mlădinoiu, secretar de stat în cadrul Secretariatului General al Guvernului, a fost trimis într-o vizita oficială în Statul Israel, în perioada 22 - 25 aprilie 2018, practic înainte de vizita Vioricăi Dăncilă. Mlădinoiu a plecat în Israel împreună cu Silviu Vexler, reprezentantul în Parlamentul României al Federaţiei comunităţilor Evreieşti din România. Imediat după Mlădinoiu, ar putea ajunge în Israel premierul Vorica Dăncilă împreună cu șeful PSD Liviu Dragnea.

Aceste vizite ar avea loc pe fondul unui scandal stârnit în România în urma anunțului lui Liviu Dragnea că ambasada României la Tel Aviv va fi mutată la Ierusalim.

Mai amintim și faptul că Dragnea se bazează pe servicii oferite de consultanți politici israelieni.

Citește și Adrian Mlădinoiu, fost aghiotant al lui Dragnea, a fost trimis în Israel înainte de o posibilă vizită la Ierusalim a liderului PSD împreună cu Viorica Dăncilă