​Președintele Comisiei Europene (CE), Jean Claude-Juncker, i-a răspuns premierului român, Viorica Dăncilă, că în trecut CE a cerut informații privind gestionarea corupției la nivel înalt, din România, întrucât aceasta este un criteriu al Mecanismului de Cooperare și Verificare pe Justiție (MCV) - preciează executivul european. Răspunsul lui Juncker a venit în 4 aprilie, după ce în 21 martie Dăncilă îi ceruse liderului de la Bruxelles să explice de ce a solicitat, în trecut, CE informații de la autoritățile române privind dosare penale aflate atunci în diferite faze.

Dancila si JunckerFoto: Guvern
  • Citește scrisoarea lui Juncker în documentul atașat

"Președintele Juncker a răspuns, pe 4 aprilie, scrisorii trimise de premierul Dăncilă pe 21 martie.

Președintele Juncker explică în scrisoarea sa contextul dialogurilor la care s-a referit premierul român, care au servit la strângerea de informații privind gestionarea cazurilor de corupție la nivel înalt - un important criteriu de referință al Mecanismului de Cooperare și Verificare (MCV). Președintele Juncker a reamintit în scrisoarea sa importanța colaborării pentru a îndeplini obiectivele rămase ale MCV și a profitat de ocazie pentru a reafirma că independența sistemului judiciar al României și capacitatea sa de a lupta eficient împotriva corupției sunt pietrele de temelie ale unei Românii puternice în Europa Uniune" - a explicat vineri Comisia Europeană, într-o informare transmisă HotNews.ro.

În data de 21 martie 2018, premierul Viorica Dăncilă i-a cerut lui Juncker "clarificări urgente" legate de solicitarile pe care Comisia Europeana le-ar fi facut Ministerului Justitiei in legatura cu marile dosare de coruptie. In acest context, Viorica Dancila i-a transmis presedintelui Comisiei Europene ca "se impune" ridicarea Mecanismului de Cooperare și Verificare, "pentru a îndepărta orice urmă de îndoială și pentru a nu afecta credibilitatea relației noastre de parteneriat".

Dăncilă a făcut publice două variante ale scrisorii pe care a spus că a trimis-o la Bruxelles, una în engleză și cealaltă în română.

Varianta în română avea însă un ton mai agresiv decât cea în engleză.

”Din considerentele de mai sus si avand in vedere progresele constante facute de Romania in domeniul Justitiei, subliniez din nou, dl presedinte, ca tara noastra indeplineste toate conditiile pentru ridicarea Mecanismului de Cooperare si Verificare, o masura care, odata adoptata, va deschide noi orizonturi si perspective pentru parteneriatul nostru” - i-ar fi spus Dăncilă lui Juncker, în scrisoarea în limba română.

În schimb, în varianta în engleză, tonul a fost îndulcit: "Din considerentele mentionate mai sus si avand in vedere progresele facute de Romania in domeniul justitiei, subliniez, din nou, domnule presedinte, ca se impune ridicarea Mecanismului de Cooperare si Verificare, pentru a indeparta orice urma de indoiala si pentru a nu afecta credibilitatea relatiei noastre de parteneriat", se arata in finalul scrisorii in limba romana transmisa de guvern catre presa (sublinierea redactiei).