Judecătorul constituțional Daniel Morar a negat din nou, marți, că în perioada în care a condus DNA au existat „echipe mixte/comune de anchetă cu SRI” si a afirmat că, în opinia sa, „Consiliul Superior al Magistraturii trebuie să analizeze și să decidă cu privire la substanţa şi implicaţiile acestui protocol în cadrul activităţii sistemului judiciar”.

Daniel MorarFoto: HotNews.ro / Victor Cozmei

”Din punctul meu de vedere, acesta este elementul esențial al problemei în acest moment, iar nu faptul că protocolul a fost pus în aplicare de către mii de procurori, așa cum se susține chiar de către semnatarul protocolului. Punerea în aplicare a protocolului de către procurorii care funcționează pe principiul subordonării ierarhice nu poate fi un argument care să estompeze/ să înlăture discuția de fond - redactarea, emiterea și aprobarea/semnarea acestui protocol”, a spus acesta, într-un răspuns publicat pe blogul Sorinei Matei, după ce Laura Codruța Kovesi a declarat marți, la Europa FM, că protocolul de cooperate a DNA cu SRI s-a aplicat și atunci când Daniel Morar a condus Direcția Națională Anticorupție.

În urmă cu o zi, Daniel Morar a susținut că DNA nu a aplicat sub conducerea lui protocolul încheiat cu Serviciul de Informații.

Șefa DNA, Laura Codruța Koveși, a replicat marți: „Cu aprobarea dlui Morar, protocolul a fost multiplicat și toti procurorii din subordine au primit copii. Exista dovezi scrise că acest protocol s-a aplicat, iar Daniel Morar, în calitate de procuror general, nu a denunțat niciodată acest protocol, ca fiind ilegal”.

După aceste declarații, Daniel Morar a revenit cu o serie de precizări, într-un răspuns pentru Sorina Matei în care afirmă ca „dispoziţia şi atitudinea mea ca procuror şef al DNA, atât timp cât am condus instituţia, a fost să nu comunicăm date din dosarele aflate în instrumentare, către SRI, în speţele în care existau note/informări/sesizări de la Serviciu, în termenul de 60 de zile, aşa cum prevedea punctul 6 din Protocolul semnat de Parchetul General şi SRI”.

Acesta spune din nou că în mandatul său de procuror şef al DNA „nu au existat echipe mixte/comune de anchetă cu ofiţerii SRI întrucât aceştia nu aveau atribuţii de urmărire penală, potrivit dispoziţiilor Codului de Procedură Penală”.

În plus, declară Daniel Morar, cât timp a condus DNA „consemnarea activităţilor de supraveghere tehnică a fost realizată conform prevederilor aceluiaşi Codul de Procedură Penală, respectiv doar de către procurori şi de către organele de cercetare penală”.

”Mențin aceste răspunsuri iar veridicitatea susținerilor mele se poate observa prin examinarea dosarelor instrumentate în timpul mandatului meu și care au ajuns în instanță”, spune acesta.

Morar menționează că la acel moment a evaluat că „unele dintre prevederile protocolului adaugă și chiar încalcă dispoziții ale Codului de procedură penală” astfel încât „dispoziția” sa „adresată procurorilor din subordine a fost de a le ignora”.

”Faptul că după semnarea protocolului din februarie 2009, în corespondenţa între DNA, Parchetul General şi SRI se invoca acest protocol, era determinat de o realitate de necontestat și anume faptul că protocolul exista, era semnat în numele Ministerului Public de către procurorul general al României, Laura Codruța Kovesi, și trimis tuturor unităților de parchet spre conformare și aplicare, astfel că, dacă procurorii, în cadrul activității proprii, aveau corespondență cu SRI, erau obligați să invoce respectivul protocol în această corespondență”, argumentează el.