Secția pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii a exclus-o din nou, luni, pe Camelia Bogdan din magistratură, potrivit unei decizii publicate pe site-ul CSM.

Judecatoarea Camelia BogdanFoto: Captura YouTube

„În baza articolului 100 lit e) din legea nr 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor, republicată, cu modificările și completările ulterioare, aplică doamnei judecător Camelia Bogdan sancțiunea constând în excluderea din magistratură, pentru săvârșirea abaterii disciplinare prevăzute de art 99 lit o) din același act normativ. Cu drept de recurs în termen de 15 zile de la comunicare la Completul de 5 judecători al Înaltei Curți de Casație și Justiție”, se arată în comunicatul CSM.

CSM a admis astfel acțiunea disciplinară a Inspecției Judiciare.

Litera o) din lege se referă la „nerespectarea în mod grav sau repetat a dispoziţiilor privind distribuirea aleatorie a cauzelor”.

Camelia Bogdan a mai fost exclusă din magistratură de către CSM, dar a câștigat procesul în instanță.

În februarie 2016, Inspecția Judiciara s-a sesizat din oficiu în dosarul Institutului de Cercetari Alimentare (ICA), dupa ce televiziunile controlate de Dan Voiculescu, condamnat in cauza, au sustinut că judecatoarea este incompatibilă deoarece a participat și predat la un seminar organizat de o asociație care era finanțată de Ministerul Agriculturii, parte vatamata în dosarul ICA.

In 16 aprilie 2016, inspectorii care au analizat cazul Cameliei Bogdan au decis sa respingă sesizarea și au aratat ca nu există nicio abatere disciplinară din partea judecatoarei. Decizia a fost însă infirmată de Lucian Netejoru, inspectorul sef al Inspecției Judiciare, care a decis să transmită sesizarea la Secția pentru judecători a CSM. În argumentatia sa, Netejoru arăta că judecătoarea Camelia Bogdan ar fi încălcat articolul 99 din legea magistraților, articol potrivit caruia constituie abatere disciplinară încălcarea prevederilor legale referitoare la declarațiile de avere, declarațiile de interese, incompatibilități și interdicții privind judecatorii și procurorii.

În februarie 2017, Secția pentru judecători a CSM a decis excluderea din magistratura a judecatoarei Camelia Bogdan pentru încălcarea articolul 99 litera b).

Decizia a fost atacată cu recurs de Camelia Bogdan, la Completul de cinci judecatori al Înaltei Curți de Casație și Justiție.

În 13 decembrie, Inalta Curte a decis reprimirea Cameliei Bogdan în magistratură, printr-o decizie definitivă.