Zeci de mii de persoane au participat duminică în Piaţa Marii Adunări Naţionale din centrul Chişinăului la aşa-numita "Marea Adunare Centenară", pentru a marca 100 de ani de la Unirea Basarabiei cu România, manifestaţia încheindu-se cu adoptarea unei proclamaţii prin care se cere din nou unirea Republicii Moldova cu România, relatează Agerpres.

HotNews.roFoto: Hotnews

Participaţii la adunarea din centrul Chişinăului au purtat pancarte şi drapele şi au scandat "unire". La eveniment au participat şi mai multe persoane din România.

Prezent la Chişinău, fostul preşedinte al României, Traian Băsescu, a cerut duminică parlamentelor României şi Republicii Moldova să voteze unirea celor două ţări.

Organizatorii manifestaţiei au spus că în centrul capitalei Republicii Moldova au fost 100.000 de oameni, în timp ce poliţia a estimat numărul participanţilor la numai 7.000, potrivit Unimedia.info.

UPDATE 18.30 "Marea Adunare Centenară" din centrul Chişinăului, încheiată cu adoptarea unei rezoluţii în favoarea unirii cu România

În rezoluţia votată se spune că unirea Basarabiei cu România este "unica soluţie de supravieţuire şi progres", potrivit jurnal.md, citat de Agerpres.

"Cerem celor două parlamente să primească delegaţii ale Marii Adunări Centenare, iar la şedinţa solemnă din 27 martie 2018, Parlamentul de la Bucureşti să adopte o decizie prin care să se implice reîntregirea naţională prin mijloace paşnice ale democraţiei parlamentare şi în limitele Constituţiei României, în conformitate cu normele dreptului internaţional şi ale Actului Final de la Helsinki", se arată textul proclamaţiei.

_____________

LIVE VIDEO desfășurarea "Marii Adunări Centenare" (sursa privesc.eu):

_____________

UPDATE 13.34 Zeci de mii de oameni sunt în Piața Marii Adunari Naționale din capitala R. Moldova, noteazăRadio Chisinău.

Ce au spus politicenii români care au luat cuvântul:

Dan Barna (USR): Memoria unui popor se bazează pe patriotism. Sincer cred că locul Basarabiei este în UE împreună cu România. Trebuie să avem încredere și speranță pentru acest ideal pe care îl avem astăzi. După 100 de ani avem același ideal - Unitatea românilor.

Traian Băsescu (PMP): Foarte mulți în România nu știu de ce Piața din Chișinău se numește PMAN. Aici în 1989, românii din R.Moldova au dat bătălia pentru limba română. Venim acum cu al doilea mare eveniment. Noi cerem parlamentelor de la București și Chișinău să voteze din nou Unirea. Unii spun că e greu să faci Unirea? Dar acum 100 de ani, românilor le-a fost mai ușor? Este o chestiune de demnitate națională reîntregirea Țării. Moldova este parte a României. Unirea este cea de care are nevoie și România și R.Moldova. Dacă România a avut 2 mari obiective 1) - să-și asigure securitate si a intrat in NATO. 2) - sa-si asigure prosperitate si a aderat la UE. Al treilea obiectiv de țară trebuie să fie reUnirea.

Constantin Toma (primar, Buzău): Sunt primarul primului oraș din România care a semnat declarația de Reunire. Un popor nu poate fi despărțit pentru totdeauna.

Dan Tudorache (primar sector 1, București): Noi spunem Da Unirii

_____________

O manifestație dedicată Unirii Basarabiei cu România, acum 100 de ani, pe 27 martie 1918, este convocată duminică la Chișinău. Această demonstrație, la care și-au anunțat participarea cele peste 130 de primării semnatare ale declarației de ReUnire, principalele partide de opoziție din Republica Moldova și lideri ai unor partide din România, se va desfășura în Piața Marii Adunări Naționale, transmite Radio Chișinău.

Manifestația de duminică, 25 martie, va fi un test de democrație pentru Republica Moldova, susțin organizatorii.

Din România și-au anunțat prezența la evenimentul din Capitala Republicii Moldova, fostul președinte al României Traian Băsescu, senatorul PSD Titus Corlățean, președintele Partidului Național Liberal Ludovic Orban, primarul Sectorului 1, București, Daniel Tudorache, deputatul Constantin Codreanu din partea Partidului Mișcarea Populară, primari și consilieri care au votat Declarații de ReUnire.

Liderii politici aflați la putere în R.Moldova nu au dat curs invitației de a lua parte la Marea Adunare Centenară din Chișinău.

La nivel oficial, pe 27 martie nu va fi organizată nicio acțiune, iar Partidul Socialiștilor a cerut instituțiilor de forță să oprească pătrunderea în R.Moldova a ceea ce ei au numit „provocatori din statul vecin”.