Cotele apelor Dunării au ajuns sâmbătă în dreptul Portului Giurgiu la 630 de centimetri, cu zece centimetri mai puţin faţă de cota de inundaţie de 640 de centimetri, având un debit de 12.350 de metri cubi pe secundă, transmite Agerpres.

Capitania portului GiurgiuFoto: Wikimedia Commons

''Fluviul Dunărea este în creştere în secţiunea Port Giurgiu, nivelul situându-se sâmbătă la 630 de centimetri, cu 60 de centimetri mai mult faţă de cota de atenţie de 570 de centimetri şi cu zece centimetri sub cota de inundaţie de 640 de centimetri, iar debitul este de 12.350 metri cubi pe secundă. În această situaţie, ca urmare a creşterii debitului fluviului Dunărea, în zona dig-mal au fost inundate 2.900 de hectare de pădure în zona inundabilă'', se arată într-un comunicat al Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Giurgiu.

INHGA a emis o avertizare hidrologică de cod portocaliu pentru perioada 22 - 31 martie pe Dunăre, sector aval Gruia - amonte Giurgiu, pentru creşteri de debite şi niveluri cu posibile depăşiri ale cotelor de inundaţie.

Nivelul Dunării a atins, sâmbătă, la Galaţi, cota de 555 centimetri, în creştere cu 11 centimetri faţă de vineri şi cu numai cinci centimetri sub cota de atenţie de 560 centimetri.

Dunăreaa depăşit vineri, la Brăila, cu 10 cm cota de atenţieşi se îndreaptă către cota de inundaţie, situată la 610 cm, potrivit informaţiilor furnizate de conducerea Sistemului de Gospodărire a Apelor.

Faleza din Sulina a fost inundatădin cauza creșterii cotelor apelor Dunării, arată imaginile postate de un utilizator Facebook.