Trei persoane au fost ucise vineri în sud-vestul Franței după ce un atacator înarmat a furat o mașină, a tras asupra polițiștilor și apoi - strigând "Allahu Akbar" - a luat ostatici într-un supermarket. Câteva ore mai târziu, forțele de ordine au luat cu asalt supermarketul din micuțul oraș Trebes, iar ministrul de interne Gerrard Collombe a spus că atacatorul a fost ucis.

HotNews.roFoto: Hotnews

Cine este teroristul ucis: Redouane Lakdim, 26 de ani, cunoscut pentru mici infracțiuni

Autorul luării de ostatici din Trebes, în sudul Franței, se numea Redouane Lakdim și avea 26 de ani. Era cunoscut poliției pentru mici infracțiuni dar nu era considerat ca fiind în curs de radicalizare, scrie AFP.

Ministrul francez de Interne, Gérard Collomb, a declarat vineri, de la locul incidentului, ca Redouane Lakdim era sub supraveghere: "Era un mic delincvent, era cunoscut pentru trafic de stupefiante dar nu se putea spune că va deveni un radical care va trece la fapte".

Acesta a precizat ca teroristul care a fost ucis în urma intervenției forțelor speciale a acționat singur. „Era un solitar care a trecut la acte", a spus ministrul.

Două persoane au murit în timpul luării de ostatici, iar trei sunt rănite, una în stare gravă, potrivit unei surse din ministerul de interne. Ulterior, un reprezentant al sindicatului polițiștilor a spus că teroristul ucisese, înaintea luării de ostatici, cu un glonț în cap, o persoană din orașul Carcassonne.

Se pare că teroristul era un marocan supravegheat din cauza radicalizării sale. El fusese în atenția poliției din cauza unor infracțiuni minore și suferise o condamnare pentru port ilegal de armă.

Potrivit presei franceze, el a cerut, în timpul luării de ostatici, eliberarea lui Salah Abdeslam, judecat pentru sângerosul atac de la Bataclan din noiembrie 2015.

Desfășurarea evenimentelor, LIVETEXT:

17.00 Gruparea jihadistă Stat Islamic a revendicat atacul din Franța

15.53 Jandarmul care s-a oferit sa fie schimbat cu ostaticul a fost si el rănit

15:45 Forțele de ordine au luat cu asalt supermarketul, atacatorul a fost ucis.

15.41 Bărbatul care a luat ostatici a mai fost în atenția poliției pentru infracțiuni minore, fiind condamnat pentru port ilegal de armă.

15.16 Bilanțul actual este de doi morti si trei răniți, nu se știe daca in acest bilanț este și membrul CRS (rezervist din politie) ce a fost rănit dimineata). Anterior televiziunile vorbeau de 12 raniți.

15.12Suspectul este un marocan care era supravegheat din cauza radicalizării sale (AFP)

15.07 Potrivit informațiilor Le Figaro, cu teroristul mai este doar un militar, un locotenent-colonel de 45 de ani care s-a oferit în schimbul unui ostatic

14.31Barbatul care a luat ostatici a cerut eliberarea lui Salah Abdeslam, atacator la Bataclan in noiembrie 2015 (BFM TV, Reuters)

14.26Marturia unei cliente pentru France Info: "Un barbat a inceput sa strige si a tras focuri in cateva reprize. Am vazut o instalatie frigorifica si am cerut oamenilor sa vina sa se adaposteasca. Eram zece si am stat o ora. Au mai fost cateva focuri de arma si am iesit pe usa de siguranta din spate (…) A strigat 'Allah nu stiu ce', nu l-am vazut (pe atacator)."

14.16Primarul din Trebes, Eric Menassi, a afirmat ca atacatorul a intrat in magazin strigand “Allahu Akbar, o sa va omor pe toti"

14.08Premierul Edouard Philippe: Operatiunea nu este incheiata. Toate informatiile pe care le avem la acest moment ne fac sa credem ca este un act terorist

14:05 Imagini de la locul luării de ostatici, transmise de BBC

14:04Potrivit unui martor ocular, barbatul care a intrat in supermarket a strigat “Allahu Akbar” si este inarmat cu cutite, un pistol si grenade. (Le Figaro)

13:58Și televiziunea LCI afirmă că sunt doi morți, adăugând că 12 persoane au fost rănite. Primarul Eric Menassi a declarat că în supermarket mai sunt doar atacatorul și un polițist, restul ostaticilor fiind eliberați. (Reuters)

13:51 Cel puțin două persoane au fost ucise, anunță surse apropiate dosarului, citate de AFP.

13:38Cel puțin o persoană este decedată, a spus șeful jandarmeriei (AFP)

13:30 Premierul francez Édouard Philippe: „Un bărbat s-a închis într-un supermarket cu ostatici. Este o situație serioasă".

13:26Procurorii anti-terorism au deschis o anchetă, a declarat pentru Reuters o sursă din parchetul din Paris. “Pot confirma că divizia anti-terorism a parchetului parizian a preluat cazul”, a spus sursa.

13:24 Atacatorul ține ostatice opt persoane (Reuters)

13:13 Potrivit unei surse apropiate dosarului, un polițist a fost rănit prin împușcare la Carcassonne (sursa - AFP).

----------------

Supermarketul din Trebes unde are loc luarea de ostatici: