Relatiile romano-maghiare ar trebui sa se bazeze pe comportamentul civilizat si respectul reciproc, a afirmat sambata ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto, intr-o declaratie data jurnalistilor cu privire la masura autoritatilor romane de a nu-i permite lui Attila Dabis, insarcinatul Consiliului National Secuiesc (CNS) pentru relatii externe, sa intre in Romania, relateaza agentia ungara MTI.

HotNews.roFoto: Hotnews

Attila Dabis a fost oprit la granita dintre Ungaria si Romania de Politia de Frontiera Romana in timp ce se indrepta spre Targu Mures, unde sambata a avut loc comemorarea si marsul organizat cu ocazia Zilei Libertatii Secuilor.

Ministrul ungar de Externe a explicat ca, vineri, un cetatean maghiar a fost informat la punctul de trecere al frontierei de la Bors ca i s-a interzis intrarea in Romania.

"Am dori ca relatiile romano-maghiare sa se bazeze pe comportamentul civilizat si respectul reciproc", dar, din pacate, astfel de masuri nu ajuta, a declarat Szijjarto.

Peter Szijjarto considera ca, fara indoiala, Romania are dreptul de a lua astfel de decizii, dar o decizie de refuz poate fi luata doar pe baza unei hotarari judecatoresti, insa - spune el - la trecerea frontierei cetateanului maghiar nu i s-a facut referire la nicio hotarare judecatoreasca.

Misiunile maghiare din strainatate au contactat imediat oficialii romani de la punctul de trecere a frontierei de la Bors, care au declarat ca nu sunt indreptatiti sa dea un raspuns, a afirmat Szijjarto. A fost contactat si Inspectoratul General al Politiei de Frontiera, insa si acesta a refuzat sa furnizeze informatii, a mai spus el. Szijjarto a subliniat ca va trimite o nota catre ministerele Afacerilor Externe si Afacerilor Interne ale Romaniei.

Peter Szijjarto a mai declarat ca este inacceptabil ca in secolul 21, in cazul a doua state vecine, membre ale Uniunii Europene, sa apara o astfel de situatie in care dreptul unui cetatean al Uniunii Europene de a circula liber sa fie incalcat. Cetateanul maghiar a vrut sa treaca granita regulamentar, pe la un punct de trecere a frontierei, in timpul orelor de program, cu un pasaport valabil, a mai adaugat ministrul ungar.

Potrivit agentiei MTI, seful diplomatiei ungare a solicitat liderilor politici romani sa trateze relatiile maghiaro-romane in spiritul comportamentului civilizat si al respectului reciproc, deoarece cazul de fata depaseste acest cadru.

Legat de marsul de comemorare de la Targu Mures, ministrul ungar de Externe a afirmat ca faptele istorice trebuie respectate, deci dreptul de a comemora eroii istoriei nu trebuie sa fie luat nimanui. "Speram ca autoritatile romane vor actiona in mod european in cadrul evenimentelor de astazi", a spus Peter Szijjarto, porivit sursei citate.