Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, spune ca raportul Inspectiei Judiciare privind cercetarea disciplinara a Laurei Codruta Kovesi, publicat in sustinerea celui de revocare, este finalizat si nu are caracter confidential, transmite Agerpres. In context, el precizeaza ca s-a consultat cu specialisti in pastrarea datelor clasificate din minister inainte de a face public documentul.

Tudorel ToaderFoto: AGERPRES

"In primul rand, intr-o conferinta de presa cineva a folosit parti din continutul si concluziile respectivului raport. In al doilea rand, raportul este publicat, este public deja pe o revista electronica de profil juridic. In al treilea rand, articolul 48 din legea 317/2004 privind functionarea Consiliului Superior al Magistraturii ii confera raportului caracter confidential si nu secret, atata timp cat este in lucru la Inspectia Judiciara, atata timp cat nu s-a pus rezolutia si raportul nu este inca trimis la CSM. Raportul despre care vorbiti este finalizat, are rezolutie, trimis la Inspectia Judiciara. Prin urmare, nu intra nici sub caracterul confidential, daramite sub cel de secret sau secret de serviciu. In al patrulea rand, inainte de a-l face public am consultat specialistii in pastrarea datelor clasificate din MJ, spunandu-mi-se ca nu este nicio problema", a explicat Tudorel Toader, sambata, la Antena 3.

Unul dintre documentele publicate de Ministerul Justitiei vineri, dupa interventia de joi seara a ministrului Toader are caracter secret si nu trebuia facut public, potrivit Digi 24. Este vorba deAnexa 6: Raport Inspectia Judiciara, postata pe site-ul oficial al MJ, impreuna cu raportul prin care Toader justifica solicitarea de revocare a Laurei Codruta Kovesi.

Digi 24 transmite ca a primit si o confirmare neoficiala de la Inspectia Judiciara ca raportul nu ar trebui sa fie in spatiul public.

Si surse judiciare citate deAdevarul.rosustin ca acel document este unul secret pentru ca speta nu a fost finalizata, fiind inca pe masa de lucru a Inspectiei Judiciare.

UPDATE - Cristi Danilet: Publicarea unui document din dosarul disciplinar al unui magistrat aflat in curs de solutionare incalca principiul separatiei puterilor din stat; poate constitui chiar infractiune

Judecatorul Cristi Danilet, fost membru in CSM, afirma intr-o postare pe Facebook ca ministrul nu poate publica documente din dosarul disciplinar vizand un magistrat, cat timp acesta nu este solutionat definitiv.

Ce spune Cristi Danilet:

"In calitate de fost membru CSM, spun in mod ferm: ministrul nu poate publica documente din dosarul disciplinar vizand un magistrat, cat timp acesta nu este solutionat definitiv si datele cu caracter personal, inclusiv numele si prenumele, nu sunt anonimizate!

Am explicat pe larg AICI. Ca este asa o spune LISTA CU DOCUMENTE de interes public de pe site-ul Inspectiei judiciare care prevede in mod expres ca actiunile disciplinare sunt publice numai dupa ramanerea definitiva a solutiei CSM.

Publicarea unui document din dosarul disciplinar al unui magistrat aflat in curs de solutionare incalca principiul separatiei puterilor din stat - ministrul influenteaza CSM, organ din cadrul autoritatii judiciare; incalca dreptul la proces echitabil al magistratului - ministrul incalca prezumtia de nevinovatie a celui cercetat; incalca legea cu privire la protectia datelor cu caracter personal - daca nu sunt eliminate asemenea date; si poate constitui in anumite conditii chiar infractiunea prevazuta de art. 304 Codul penal."