Forumul Judecatorilor: Risc de colaps al magistraturii din Romania/  2000 de oameni vor pleca imediat din sistem, inclusiv 90% din judecatorii Inaltei Curti, iar alti 2000 in urmatorii cinci ani 

de DT     HotNews.ro
Joi, 15 februarie 2018, 11:22 Actualitate | Esenţial


Magistrati pensionabili
Foto: Hotnews
 documente
(15 Feb 2018) PDF, 233KB
“Corpul magistraților va fi redus în proporție de cel puțin 25% (pe termen foarte scurt), va fi deprofesionalizat, prin renunțarea la examenele de promovare meritocratice, va fi surmenat, prin creșterea volumului de activitate, și va fi putea fi controlat prin șeful Inspecției Judiciare și prin Secția specială pentru cercetarea infracțiunilor din justiție din cadrul PÎCCJ”, se arata intr-un raport dat publicitatii de Forumul Magistratilor din Romania. Acestea ar fi  efectele combinate ale unor reglementări votate in legile justitiei, despre care FRJ spune ca pot fi dezastruoase pentru magistratura din România. 2000 de magistrati ar urma sa paraseasca imediat sistemul, inclusiv 90% din judecatorii Inaltei Curti  iar alti 2000 vor pleca in urmatorii cinci ani, in primul rand din cauza coborarii pragului de vechime la acordarea pensiei de serviciu de la 25 la 20 de ani, fara limita de varsta.

“În lipsa unor studii de impact minimale, aplicarea noilor dispoziții legislative va determina blocarea sistemului judiciar, prin deprofesionalizarea (înlăturarea meritocrației în privința promovărilor) și reducerea corpului magistraților, vulnerabilități dublate de o majorare artificială a activității”, se mai arata in raportul FJR.

Judecatorii atrag atentia ca daca s-ar fi realizat un studiu de impact inainte de modificarile la ligle justiei, s-ar fi identificat riscurile unor masuri combinate. Redam mai jos cele mai grave efecte identificate de FJR ale coborarii pragului acordarii pensiei de serviciu de la 25 de ani la 20 de ani de vechime, fara limita de varsta.
 • “Dublarea programului de formare inițială la Institutul Național al Magistraturii (4 ani în loc de 2 ani), dublarea stagiului în magistratură (2 ani în loc de 1 an), creșterea vechimii în funcție necesare pentru promovarea la tribunale, curți de apel și ÎCCJ, precum și la parchetele de pe lângă acestea, DNA și DIICOT, coborârea pragului acordării pensiei de serviciu la 20 de ani, fără limită de vârstă, majorarea numărului de judecători în complet (dublarea numărului de judecători din completurile de contestații și majorarea de la 2 la 3 a judecătorilor din completurile de apel, fără a fi mărită schema instanțelor, ceea ce va duce la mărirea semnificativă a volumului de activitate pentru fiecare judecător de la instanțele superioare). În atare condiții, estimând că în jur de 2000 de magistrați, care se află la apogeul profesional, ar putea părăsi imediat sistemul (inclusiv 90% dintre judecătorii Înaltei Curți de Casație și Justiție), prin coborârea pragului acordării pensiei de serviciu și în condițiile în care cuantumul acesteia depășește deja substanțial indemnizațiile magistraților aflați în activitate, iar alți 2000 de magistrați ar urma să facă același lucru în următorii cinci ani, și coroborând aceste date cu existența a 3 ani în care niciun absolvent al Institutului Național al Magistraturii nu va mai putea deveni judecător sau procuror stagiar, este limpede că asistăm la o politică de resurse umane dezastruoasă promovată prin noile modificări legislative.  De asemenea, nu este cert nici dacă numărul actual de magistrați care activează la instanțe și parchete inferioare gradului profesional pe care îl dețin va putea acoperi măcar în proporție de 10% posturile vacantate de la instanțele corespunzătoare gradului profesional, pentru restul acestor posturi, baza de selecție fiind micșorată considerabil ca urmare a măririi vechimii în funcție necesare participării la concursul de promovare. Nici pentru admiterea în magistratură situația nu va fi mai stabilă, baza de selecție fiind redusă și în prezent.   Într-un astfel de context, soluția de avarie pentru ocuparea posturilor ce se vor vacanta va fi reprezentată de admiterea în magistratură prin interviu, formală, creată la momentul oportun prin mijlocul legislativ cel mai la îndemână posibil.”


Prin noile dispoziții privind ”legile justiției”, mai atrage atentia FJR, meritocrația va fi eliminată în magistratură, examenul de capacitate devenind subiectiv, 50% din nota finală constând în evaluarea „mapei profesionale”, promovarea efectivă la instanțele și parchetele superioare urmând a se face în baza unor criterii  subiective, respectiv „evaluarea activității și conduitei din ultimii 3 ani”, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie fiind dublată de un interviu formal susţinut în faţa Plenului Consiliului Superior al Magistraturii, eliminându-se probele scrise, cu caracter teoretic și/sau practic și instituindu-se un sistem de control evident al promovărilor.

Potrivit raportului elaborat de Forumul Judecatorilor din Romania, corpul magistraților va putea fi controlat prin șeful Inspecției Judiciare și prin Secția specială pentru cercetarea infracțiunilor din justiție din cadrul PÎCCJ, magistrații procurori își vor pierde de facto independența.

“Modificarea statutului procurorului, în sensul abrogării dispozițiilor legale care garantează independența (punctele 4, 5 din Legea pentru modificarea și completarea Legii nr.303/2004), respectiv pierderea garanției stabilității, îi transformă pe aceștia, de facto, în simpli executanți ai dispozițiilor conducătorilor parchetelor, și, implicit, ai dispozițiilor ministrului justiției (punctul 38 din Legea pentru modificarea și completarea Legii nr.304/2004)”, se mai arata in raport.  

FRJ mai atrage atentia ca infiitarea Secției speciale pentru cercetarea infracțiunilor din justiție din cadrul PÎCCJ va permite redirecționarea a zeci de dosare de mare corupție, aflate pe rolul Direcției Naționale Anticorupție, prin simpla formulare a unor plângeri fictive împotriva unui magistrat, desființând pur și simplu activitatea DNA, lăudată constant de Rapoartele MCV.  

“Evident că toate aceste modificări nu sunt deloc necesare într-o justiție a unui stat democratic, nefiind, sub nicio formă, benefice pentru sistemul judiciar și pentru societate, așa cum susține președintele Consiliului Superior al Magistraturii, d-na Simona Camelia Marcu, într-un interviu acordat publicației Q Magazine, în care se acreditează ideea potrivit căreia ”cele mai multe dintre modificările aduse Legilor nr. 303/2004, nr.304/2004 și nr.317/2004  vor fi benefice pentru sistemul judiciar și pentru societate”, mai scrie FJR in raport.

 Asociația Forumul Judecătorilor din România solicită public Parlamentului României să regândească modificările propuse și adoptate, să lanseze dezbaterea publică conform recomandărilor Comisiei Europene și să construiască un consens la scară largă, numai după efectuarea unor studii de impact credibile, care să analizeze, sub toate aspectele, efectele modificărilor propuse ”legilor justiției”.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

5303 vizualizari

 • +20 (20 voturi)    
  Cum sa distrugi justitia in viziunea PSD! (Joi, 15 februarie 2018, 11:42)

  taro [utilizator]

  Scoti la pensie judecatorii...

  Daca nu mai sunt judecatori, cine sa-i bage la puscarie pe infactorii din parlament? In cel mai rau caz, daca chiar ajung sa fie trimisi in judecata o sa dureze procesele atat de mult incat au sa se prescrie faptele.

  Sau au sa vina noi judecatori la fel de calificati ca si ministrii din guvern.
  • +9 (11 voturi)    
   Ce nu intelege PSD e ca toti infractorii vor fi (Joi, 15 februarie 2018, 12:05)

   emil bobu [utilizator] i-a raspuns lui taro

   aparati de justitie in acest fel.

   Ce va face PSDistii, isi vor trimite familiile inafara tarii ca sa le apere de talhari si criminali?

   PSD nu sunt doar hoti, sunt si prosti in acelasi timp.
   • +3 (3 voturi)    
    Daca erau 300 parlamentari erau mai putini hoti! (Joi, 15 februarie 2018, 14:08)

    fit [utilizator] i-a raspuns lui emil bobu

    Cu 300 de parlamentari PSDistii nu ar fi avut atata putere, erau mai usor de monitorizat de opinia publica. Dar si de DNA daca ajung sa fi inculpati.

    Cu un parlament greoi e mai greu sa urmarim si sa le facem fata cu ce ii mai trece prin cap fiecarui parlamentar pentru terciuirea legilor justitiei si manipularea opiniei publice.
   • +3 (3 voturi)    
    Inteleg ei, dar nu-i intereseaza... (Joi, 15 februarie 2018, 14:09)

    taro [utilizator] i-a raspuns lui emil bobu

    Si cu legea gratierii au dat drumul la sute de hoti si violatori ca sa scape cativa PSD-isti din puscarie.
  • +3 (3 voturi)    
   Hotii din parlament mai multi decat magistratii? (Joi, 15 februarie 2018, 13:51)

   fit [utilizator] i-a raspuns lui taro

   Culmea! Parlamentul nu s-a redus la 300, dar hotii din parlament au grija cu prioritate sa reduca copul magistratilor!

   Erdogan nu a stiut sa nu aresteze judecatorii si procurorii! Are de luat lectii de la Dragnea!
  • -4 (4 voturi)    
   Ce inseamna scoti la pensie, legea spune (Joi, 15 februarie 2018, 14:13)

   xrogo [utilizator] i-a raspuns lui taro

   ca se pot pensiona, nu ca au obligatia sa se pensioneze!
   • +3 (3 voturi)    
    tocmai aste e necazul (Joi, 15 februarie 2018, 15:03)

    mos ion roata [utilizator] i-a raspuns lui xrogo

    ca se poate pensiona...trebuie obligat sa munceasca pana la varsta fireasca de pensionare,s-a investit prea mult in el ca sa plece asa devreme.De fapt profesionalismul in justitie se desavarseste cu inainntarea in varsta.
 • +12 (12 voturi)    
  La Preşedinte (Joi, 15 februarie 2018, 11:43)

  ioanbucsa751467216962915 [utilizator]

  Faceţi apel la Preşedinte

  să retrimită legea in Parlament pentru reexaminare
  • +10 (10 voturi)    
   presedinte (Joi, 15 februarie 2018, 12:12)

   hamurabi [utilizator] i-a raspuns lui ioanbucsa751467216962915

   Chiar daca e trimisa la reexaminare nu inseamna ca se si corecteaza aberatiile, presedintele are totusi un rol limitat in procesul de legiferare !
   • +7 (7 voturi)    
    se atrage atenţie (Joi, 15 februarie 2018, 12:29)

    ioanbucsa751467216962915 [utilizator] i-a raspuns lui hamurabi

    modificarea a fost făcută pe şest, aparent nu dăuna nimănui.
 • +15 (15 voturi)    
  PSD vrea sa-si promoveze oamenii in posturi de... (Joi, 15 februarie 2018, 11:43)

  YorkshireTerrier [utilizator]

  ... judecatori, ca sa nu se mai intample „erori judiciare” si nici condamnari pe baza unor „dosare politice”. Mishto, ce pot sa mai spun?
  %*&^()#@%$#)(@%&*$#!
 • +9 (9 voturi)    
  A (Joi, 15 februarie 2018, 11:52)

  adrian67 [utilizator]

  Asta se urmareste de fapt cu legile justitiei.
 • -13 (19 voturi)    
  aoleu (Joi, 15 februarie 2018, 12:21)

  cucuveauamov [utilizator]

  nu ne vom mai bucura de profesionalismul lui Negulescu, Onea si Kovesi. Vom mai putea oare respira fara asemenea valori?
  • +3 (3 voturi)    
   Pai ce nevoie avem de ei .. (Joi, 15 februarie 2018, 14:43)

   Alius [utilizator] i-a raspuns lui cucuveauamov

   .. cand avem multi alti profesionisti: dracnea, tonta, ioan pop, valentin popa, dancila, olguta, carmenus dan, tanti motostivuitor, valcov etc.? So, stai linistit ca psdeaua are resurse nelimitate de profesionisti si valori.
  • +1 (1 vot)    
   raspunsul e nu... (Joi, 15 februarie 2018, 15:02)

   liviu_ [utilizator] i-a raspuns lui cucuveauamov

   noi aia cinstiti vom respira in alta tara
   voi aia hoti sau hotzofili nu veti respira pt ca fara oameni cinstiti pe care sa-i furati, nu veti mai avea pe cine sa furati
 • +5 (7 voturi)    
  care justitie? (Joi, 15 februarie 2018, 12:32)

  carmen_i [utilizator]

  Pai si cine a luat apararea PSD, nu tot justitia?
  Cand a fost vorba sa ancheteze sau sa condamne PSD-isi penali, majoritatea magistratilor s-au comportant in cel mai slugarnic mod cu putinta!

  Toate specimenele PSD din Parlament trebuiau sa fie la puscarie, nu in fruntea tarii. Acum, gata, nu mai au nevoie sa fie stanjeniti de tot felul de fleacuri.
 • +6 (6 voturi)    
  nu vor iesi prea multi (Joi, 15 februarie 2018, 13:15)

  zambara [utilizator]

  Doar teoretic vor iesi asa multi din sistem. Practic vor mai primi si o pensie pe langa salar. Cei mai multi dintre ei vor ramane pe aceleasi posturi cumuland pensia cu salariul si vor bloca in continuare accesul altora in sistem. Si bineinteles vor goli accelerat bugetul.

  Ceea ce e mult mai rau. Sunt si mituiti si santajati in acelasi timp. Cati dintre ei nu-si vor indoi coloana si vor risca sa fie trimisi in pensie (ramanand "doar" cu pensia) daca nu o lasa mai moale cu dreptatea? Putini. Iar aia putini oricum vor fi "executati" rapid neinnoinduli-se contractul. Deci nu putini, ci nimeni.

  Punct ochit, punct lovit. Nu conteaza ca ducem bugetul la vale. Vai de noi, muritorii de rand.
 • -1 (5 voturi)    
  mare e gradina lui ....... (Joi, 15 februarie 2018, 13:28)

  vodatepes [utilizator]

  Oare de ce instantele de judecata sunt aglomerate? De ce judecatori nu au timp pentru a lectura un dosar? De ce Romania pierde pe banda procesele la CEDO? Pentru ca legile in Romania sunt proaste, interpetabile, pentru aceasi cauza in doua instante diferite se dau sentinte diferite. Cite procese sunt in civil si cite in penal? Cele mai multe in civil. Daca legile ar fi fost clare nu se ajunge la judecata. Cine a facut aceste legi? Luati si vedeti ca in ultimi 20 de ani numai " juristi" de balta am avut pe la ministerul justitei, in parlamentul tari sau pe functi de decizie ale statului roman. Toata legislatia e facuta parca in a da de lucru instantelor judecatoresti. Sunt legi atat de intrepetabile incat cei care trebuie sa le aplice nu au curajul sa le aplice de frica sa nu incalce legea. De ce domni judecatori nu iau pozitie si sa ceara public ca trebuie modificate legile din ultimi 20 ani, ca pierdem la CEDO procese pentru ca legeile vin in contradictie cu prevedrile europene, cu drepturile omului, etc. Asa ca nici numai stii ce sa spui? Ne ducem la vale si nu vede nimeni, acum incep judecatori sa tipe dar cand legile erau dat pentru popor si erau proaste ciocul mic. Interesul poarta fesul.
 • +1 (1 vot)    
  Comentariu sters de utilizator (Joi, 15 februarie 2018, 14:01)

  [anonim]

 • +1 (1 vot)    
  studiul exista (Joi, 15 februarie 2018, 14:25)

  de-pe-aici [utilizator]

  studiul exista, acesta esta exact impactul dorit. doar nu credeti ca nu s-au luat in calcul efectele. 99% din legislatie este facuta pentru a avea impactul dorit de cei care o fac, nu?
 • +2 (2 voturi)    
  Uneori, ca acum, pare ca PSD, prin modificarile (Joi, 15 februarie 2018, 15:14)

  Susufler0 [utilizator]

  pe care le propune a fi aduse Legilor Justitiei, nu indeplineste vointa unui biet om (Liviu Dragnea) care este ingrozit de ideea de a face puscarie, ci o vointa mult mai mare, mai complexa, mai sofisticata si mai oculta, o vointa ce emana de la o putere institutionalizata, posibil de la un stat din afara UE, care are interesul sa slabeasca atat Romania, cat mai ales UE !

  PS. Altfel nu pot fi explicate masurile acestea care sunt luate in perspectiva si care, tot in perspectiva, vor duce la subrezirea extrema a uneia din puterile statului, cu rol coercitiv in ceea ce priveste derapajele celorlalte doua puteri.

  PPS. Actioneaza constient ca agenti ai acelei puteri oculte, politicienii din PSD-ALDE ?


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by