Avionul militar care a adus in Romania sicriul cu trupul neinsufletit al regelui Mihai a ajuns miercuri, putin inainte de ora 11.00, pe aeroportul Otopeni. Trupul neinsufletit al Regelui Mihai va fi dus la Castelul Peles, unde va ramane pentru cateva ore, apoi va fi transportat la Bucuresti si va fi depus in Sala Tronului de la Palatul Regal, unde va ramane pana sambata, ziua in care va avea loc inmormantarea, la noua catedrala Episcopala de la Curtea de Arges.

Sicriul Regelui Mihai, depus in Sala Tronului de la Palatul RegalFoto: Agerpres

HotNews.ro va prezinta LIVETEXT principalele repere ale zilei:

21.55 Filosoful Mihai Sora, primul care a intrat in Sala Tronului, pentru a-i aduce un omagiu Regelui Mihai

20.30 Sicriul regelui Mihai, intampinat la Palatul Regal de peste 1.000 de persoane care au aplaudat si au scandat "Monarhia salveaza Romania!"

19.15 Luminitele de sarbatori nu vor fi aprinse miercuri seara in Capitala pe traseul convoiului funerar al Regelui Mihai, a anuntat primarul general Gabriela Firea.

"In semn de respect fata de Majestatea Sa Defuncta, am luat decizia ca pe traseul convoiului funerar sa nu fie aprinse luminile decorative de Sarbatori. De asemenea, de-a lungul traseului este arborat drapelul national in berna", a scris Firea pe Facebook.

18.05 Sicriul cu trupul neinsufletit al Regelui Mihai a parasit Castelul Peles, acesta urmand sa fie adus in Capitala si depus la Palatul Regal, scrie Agerpres.

Acesta a fost insotit de Margareta, Custodele Coroanei Romane, de principele Radu, dar si de membri ai Familiei Regale.

La plecare, cei 90 de militari ai Brigazii 2 Vanatori de Munte, ai Batalionului 21 Vanatori de Munte "Leonard Mociulschi", ai Brigazii 30 Garda "Mihai Viteazul" si ai Muzicii militare a Academiei Fortelor Aeriene au prezentat onorul.

Sicriul a fost purtat pe umeri de opt militari ai Brigazii 30 Garda "Mihai Viteazul".

Incepand cu ora 21.00, Regele Mihai va fi depus la Palatul Regal din Capitala, unde cei care doresc vor putea sa-i aduca un ultim omagiu pana la ora 24.00.

Timp de patru ore, la Castelul Peles, numerosi reprezentanti ai institutiilor statului si ai corpului diplomatic acreditati la Bucuresti au transmis condoleante si s-au recules la catafalcul Regelui.

15:20 Premierul Tudose si ministrii s-au recules la catafalcul Regelui Mihai

Premierul Mihai Tudose si ministrii s-au recules la catafalcul Regelui Mihai, la Castelul Peles, potrivit news.ro.

Premierul Tudose si toti membrii Cabinetului au venit la Peles pentru a se reculege la catafalcul regelui. Ei au semnat si in cartea de condoleante deschisa aici.

14.59Presedintele Camerei Deputatilor, Liviu Dragnea, a ajuns la Castelul Peles, pentru a-i aduce un ultim omagiu regelui Mihai. Liviu Dragnea a depus o coroana de flori in fata intrarii principale a Castelului Peles, dupa care a intrat in Holul de Onoare si s-a recules la catafalcul regelui. Ulterior, seful Camerei a semnat in cartea de condoleante.

14:34 Presedintele Klaus Iohannis a ajuns la Castelul Peles, unde a depus o coroana de flori si a aprins o lumanare

13.22 Cortegiul funerar a ajuns la Castelul Peles.

12:11Ministerul de interne a mobilizat pentru buna desfasurare a funeraliilor Majestatii Sale Regele Mihai I al Romaniei aproximativ 1400 de politisti, peste 800 jandarmi, aproximativ 200 de pompieri si 20 de politisti de frontiera, informeaza un comunicat MAI.

12:03Cortegiul funerar este pe DN1, pe drum spre Castelul Peles, dupa ce a plecat de la Aeroportul Otopeni.

11:56 De la avion, sicriul cu trupul Majestatii Sale a fost purtat pe umeri de opt militari ai Brigazii 30 Garda Mihai Viteazul si depus pe un catafalc. Au fost intonate imnul national si cel regal, apoi la Salonul Oficial a fost oficiata o slujba religioasa.

------------------

Principesa Margareta, Principele radu Duda si Printul Nicolae, la Otopeni

Principesa Margareta, Principele radu Duda si Printul Nicolae, la Otopeni

Foto: Captura Digi 24

Evenimentul de pe "Henri Coanda" s-a desfasurat in prezenta sefului Familiei Regale, Margareta, Custodele Coroanei romane, a principelui Radu si a membrilor Familiei Regale - Irina Walker, principesa Maria, Nicolae de Roumanie Medforth Mills, Karina de Roumanie, potrivit Agerpres.

La aeroport sunt ministrii Afacerilor Eterne si Apararii Nationale, Teodor Melescanu si Mihai Fifor, seful Statului Major General, Nicolae Ciuca, consilierul prezidential Andrei Muraru, presedintele PNL, Ludovic Orban, reprezentantul Patriarhului Daniel, mitropolitul Nifon, Arhiepiscopul Targovistei si Exarh Patriarhal, insotit de un sobor de preoti si diaconi.

Alaturi de fostul suveran, pe ultimul drum de la Geneva la Bucuresti, au fost prezenti principesele Elena si Sofia si Alexander Nixon, secretarul de stat Victor Opaschi, general maior Laurian Anastasof, reprezentantul Armatei Romaniei, membri ai Casei Majestatii Sale si mitropolitul Iosif, care s-au alaturat reprezentantilor Familiei Regale si oficialitatilor venite la aeroport.