Fundatia pentru Apararea Cetatenilor Impotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) cere Ministerului Sanatatii emiterea unei ordonante de urgenta pentru rezolvarea crizei imunoglobulinei si pentru stabilirea unei strategii comune privind aprovizionarea farmaciilor cu acest tratament.

Potrivit Asociatiei Romane a Pacientilor cu Imunodeficiente Primare (ARPID), in Romania sunt in jur de 500 de bolnavi care fac tratament cu imunoglobulina, o parte dintre ei copii. Daca pacientii cu imunodeficiente primare depind de imunoglobulina la fel cum pacientii cu diabet sunt dependenti de insulina, in cazul celor cu boli autoimune, tratamentul cu imunoglobulina este necesar in situatii de criza.

In plus, FACIAS anunta ca va acorda consiliere juridica gratuita tuturor celor care vor dori sa dea in judecata Ministerul Sanatatii si celelalte autoritati responsabile de repercusiunile pe care aceasta criza le va avea.

La 3 luni de la izbucnirea crizei, ministerul promite ca in luna noiembrie vor fi livrate 900 de doze de imunoglobulina. Suficiente pentru doar cateva zeci de bolnavi, spun asociatiile de pacienti. Pentru criza actuala, Ministerul Sanatatii sustine, intr-un raspuns la o solicitare Hotnews.ro, ca de vina sunt cantitatile insuficiente puse pe piata de companii, aparitia in evidentele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate a unor presupuse date eronate privind cantitatea livrata pe piata de catre unele companii, precum si taxa clawback.

Culmea e ca taxa clawback, criticata de Ministerul Sanatatii, (o taxa introdusa in 2009, citeste aici mai multe explicatii) e acuzata si de marii producatori de medicamente, care sustin ca taxa a crescut semnificativ fata de anul trecut si cer demisia ministrului Bodog pentru situatia creata.

Cazul pe larg:

Pacientii a caror viata depinde de tratamentul cu imunoglobulina au ramas de 3 luni fara medicamente, dupa o decizie a ministrului Bodog. Ministerul Sanatatii da vina pe companiile farma si pe taxa clawback