Mai multi profesori au declarat pentru HotNews sub protectia anonimatului ca in randul cadrelor didactice exista o stare de teama generata de un ordin al ministrului educatiei care a anulat actul normativ in baza caruia erau acreditate toate auxiliarele scolare. Profesorii au primit vestea ca nu vor mai putea folosi nici un auxiliar printr-o nota care preciza ca ministerul “isi rezerva dreptul de a sesiza organele de stat abilitate” in cazul in care sunt folosite materiale neacreditate. Profesorii consultati de HotNews spun ca la mijloc sunt “niste interese financiare” si ca “probabil vor sa redirectioneze editarea acestor auxiliare catre anumite edituri”.

Manuale scolareFoto: Agerpres
  • Vezi in articol care este miza de pe piata auxiliarelor si manualelor scolare

Ordinul a creat nemultumiri in randul cadrelor didactice mai ales din cauza faptul ca ministrul a ales sa ia aceasta masura la inceputul anului scolar iar profesorii se plang ca nu au dupa ce lucra cu elevii la clase. “Chiar ma intreba astazi un coleg “adica sa nu mai vin cu acea culegere sa lucrez la clasa? In manual am doar 2-3 probleme, ce ma fac? Cred ca o sa le copiez acasa pe o foaie si le lucrez in clasa”. Va dati seama unde s-a ajuns? Ei (n. red – conducerea ministerului ) nu gandesc deloc!”, a declarat un profesor din tara pentru HotNews sub protectia anonimatului

Acelasi profesor spune ca nu intelege de ce s-a gabit ministerul sa ia aceasta masura “radicala”. “Ca orice alta masura luata de minister in ultima vreme si pe care eu nu mi-o explic este facuta intr-un mod heirupist, pentru ca ar fi putut sa lase auxiliarele vechi pana la avizarea celor noi. Nu inteleg ce informatii au ei de au luat o masura atat de radicala. Ne intrebam si noi, cei din sistem, cum sa lasi la inceput de an scoalar cadrele didactice fara culegeri? (...) Sunt niste aberatii, pentru ca totul trebuia facut altfel. Sunt culegeri folosite de zeci de ani de profesori in pregatirea elevilor in vederea promovarii examenelor nationale, lucrezi pentru performanta, lucrezi diferentiat. Sunt culegeri care s-au transmis din generatie in generatie.”, a declarat pentru HotNews un cadrul didactic din tara.

Un alt profesor, care preda in capitala, spune ca situatia putea fi rezolvata in timpul verii, fara ca profesorii si elevii sa fie afectati. El relateaza ca a aflat de ordinul ministrului intr-o consfatuire de inceput de an scolar la care in anii trecuti reprezentantii editurilor veneau sa isi prezinte materialele auxiliare. In acest an, inainte de inceperea discutiilor, reprezentantii editurilor si presa a fost rugata sa paraseasca sala , a povestit profesorul.

“Discutia aceasta putea avea loc pe timpul verii si nu era nimeni afectat. Daca in aceasta vara, in iunie, domnul ministru si-ar fi dat seama ca acelea auxiliare nu sunt cele mai bune si dorea sa le ridice autorizatia, putea sa o faca, pentru ca nu afecta deloc procesul de invatamant. Si ar fi avut o vara intreaga in care putea sa negocieze, sa discute, sa realizeze materiale noi si asa mai departe. Acum, noi, profesorii, suntem direct afectati. Eu am clasa mai mare si pot sa discut altfel, dar ma intreb ce fac colegele mele de la clasa pregatitoare, unde materialele auxiliare sunt ajutor maxim si pentru profesori, si pentru copii. Nu poti sa stai de vorba cu ei de la 8 la 12 sau sa le pui un film, ai nevoie de material concret pe care copilul sa lucreze.”, a explicat revoltat un cadru didactic din capitala pentru HotNews.

  • De ce s-a ajuns in aceasta situatie

Intrebati care sunt motivele din spatele acestei decizii luata pe nepusa masa la inceput de an scolar, profesorii ne-au spus ca la mijloc ar fi unele interese financiare, in sensul ca s-ar incerca “redirectionarea editarii acestor auxiliare catre anumite edituri”.

“V-o spun sincer: cred ca sunt niste interese financiare la mijloc. Probabil, domnul ministru nu s-a inteles cu editurile care aveau deja autorizatie. Inteleg ca este o practica, pentru ca gasesti pe piata edituri bune sau mai putin bune, insa toate sunt autorizate. Eu asa imi explic. Probabil nu s-au inteles pe niste comisioane, motiv pentru care dumnealui a retras toate autorizatile si acum incepe noi negocieri. “, ne-a explicat un profesor din Bucuresti.

Intrebat daca colegii sai au o opinie asemanatoare, cadrul didactic bucurestean ne-a spus ca “noi asta gandim. Primul lucru la care ne-am gandit a fost acesta, ca are legatura cu niste sume de bani. Ca dovada iata ca nu exista manuale de clasa a V-a, dar avem manual de educatie fizica. Probabil a existat un interes ca acel manual sa fie publicat. Probabil, asa se va intampla si in cazul acestor materiale auxiliare. Alta explicatie nu gasim.”

Un alt cadru didactic din afara capitalei ne spune ca in opinia sa auxiliare scolare vor avea aceeasi soarta ca manualele. “Exact cum vor sa faca si cu manualele, probabil vor sa redirectioneze editarea acestor auxiliare catre anumite edituri.”

  • Miza: 30-35 de milioane de euro anual

Valoarea pietei de manuale, auxiliare si a materialelor educationale care se vand cu ziarele se ridica la 30-35 de milioane de euro anual, a explicat pentru HotNews Mihai Mitrica, director executiv al Asociatiei Editorilor din Romania.

"Piata de manuale plus auxiliare plus editii de chiosc se ridica la 30-35 de milioane de euro anual, dintr-un total al pietei de carte de aproximativ 100 de milioane de euro anual. Statul a investit in manuale, in ultimii cinci ani, o medie de 6,3 milioane de euro anual. Inseamna circa 2 euro pe an pentru fiecare elev - atat da statul pentru tot ce are nevoie un elev la scoala. Diferenta inseamna materiale necesare, pentru care statul nu a cheltuit si nu vrea sa admita ca nu cheltuieste, iar atunci transfera povara pe seama parintilor."

Mitrica spune ca exista unele practici in domeniul manualelor scolare care ar trebui investigate, insa acestea ar trebui eliminate punctual.

"In zona auxiliarelor exista probleme, practici care trebuie investigate si starpite. Dar aceasta nu inseamna ca trebuie distrusa toata piata, ca sa o scapi de 2-3 buruieni. Acelea pot fi identificate, eliminate punctual."

Acesta spune ca o alta problema este ca legea educatiei nationale este o una organica si nu poate fi modificata de un ordin de ministru.

”Problema e ca, in momentul in care ai interzis toate auxiliarele, ai adaugat la Legea educatiei nationale, care e lege organica si pe care un ordin de ministru, chiar daca il cheama Liviu Pop, nu o poate modifica".

Intrebati daca vor respecta ordinul ministrului si ce vor face pana cand vor fi autorizate auxiliarele scolare, unul dintre profesorii cu care am discutat ne-a spus ca va incerca sa respecte ordinul inspirandu-se acasa din culegerii pentru a putea lucra cu elevii la clase. In capitala insa, intr-o intalnire cu inspectorul scolar, profesorilor li s-a spus ca nu le este permis sa foloseasca materialele didactice pe care le au acasa, pentru ca nici un auxiliar nu este acreditat si, pe de alta parte, ar incalca legea drepturilor de autor, a precizat un profesor bucurestean.

“Va marturisesc ca mai astept o saptamana. Daca intr-o saptamana nu apare un ordin cu o lista de edituri, voi incalca acest ordin. Vreau sa vad si ce edituri sunt propuse, ce fel de materiale ne sunt prezentate. Daca voi considera ca materialele nu sunt calitative, ca nu le pot folosi la clasa, voi incalca acest ordin cu siguranta.”, a spus un dascal din capitala.

Acelasi profesor mai spune ca parintii elevilor sai sunt nemultumiti de aceasta situatie, insa atitudinea parintilor variaza in functie de gradul de interes al parintilor fata de educatia copiiilor lor.

“Parintii elevilor mei sunt nemultumiti. Sunt unitati unde parintii probabil acum sunt foarte fericiti, pentru ca depinde foarte mult si despre ce scoala vorbim. Sunt scoli unde interesul parintilor este extrem de scazut fata de procesul de invatamant si acolo bineinteles ca totul este privit cu multa bucurie, acele materiale pareau doar o plata si atat. Insa la noi in scoala parintii au intrebat “dar noi ce facem? noi pe lucram?”. I-am indrumat sa si le ia acasa si sa lucreze dumnealor, pentru ca eu nu mai am dreptul sa lucrez dupa acele auxiliare. “, a explicat dascalul. “Am ajuns sa ne intrebam parintii de la clasa daca in cazul in care noi comandam auxiliarele pe care ei si le doresc iar noi patim – doamne fereste! – ceva, vor veni sa ne sustina. Parintii elevilor mei au spus ca vor veni. Au si vuvuzelele de iarna trecuta, deci, nu e nici o problema. “, a adaugat dascalul

Nu este clar nici ce sanctiuni risca dascalii care vor ignora ordinul ministrului si vor lucra dupa manuale auxiliare la clasa. Nota ministerului arata ca profesorilor le este interzis sa foloseasca auxiliare neacreditate potrivit articolul 69 alineatul 1 din Legea Educatiei Nationale cu numarul 1/2011. Totusi, profesorii spun ca nu exista nici o sanctiune prevazuta de lege in cazul nerespectarii articolului respectiv din lege. “A fost primita o adresa care a fost trimisa in scoli si sunt niste amenintari la adresa tutur celor care vor folosi auxiliare inainte sa fie avizate de minister. Nu exista nici o sanctiune. Unde scrie ca daca folosesti un auxiliar esti dat pe mana politiei?”, a afirmat revoltat un profesor din tara.

  • Ce spune ministrul Pop

Ministrul Educatiei, Liviu Pop, a anuntat joi ca au fost elaborate proiectele pentru aprobarea auxiliarelor, iar saptamana viitoare toate editurile pot depune documentele pentru autorizatie. Totodata, ministrul a dat asigurari ca auxiliarele nu vor fi excluse din procesul didactic.

“Astazi am elaborat cele doua proiecte pentru aprobarea auxiliarelor, proiecte care sunt pe site-ul Ministerului Educatiei nationale (aici si aici, n.r) , urmand ca saptamana viitoare, dupa aprobarea in Guvern a Hotararii care prevede reorganizarea Consiliului National de Evaluare si Examinare, cel care va evalua toate auxiliare, sa semnez acest ordine. Nu facem altceva decat sa punem in concordanta Legea Educatiei Nationale cu tot ce inseamna auxiliare si mijloace de invatamant care pot fi folosite in sistemul de invatamant preuniversitar”, a anuntat ministrul Educatiei, Liviu Pop.

Liviu Pop si-a explicat nota prin care ameninta profesorii ca va sesiza organele abilitate daca vor folosi auxiliare neautorizate, prin faptul ca unele edituri au transmis catre unitatile scolare adrese in care spun ca auxiliarele lor sunt autorizate. Acesta a asigurat editurile ca de saptamana viitoare pot depune auxiliarele pentru a fi autorizate si ca nu se pune problema scoaterii acestor tipuri de materiale didcatice din scoli.