Ministrul Tudorel Toader a anuntat miercuri dimineata, intr-o conferinta de presa, ca a trimis pachetul legislativ privind modificare legilor justitiei la Consiliul Superior al Magistraturii pentru avizare, nu si la Parchetul General pentru ca "procurorii nu fac legi".

Tudorel ToaderFoto: Facebook / Tudorel Toader

"Trimit proiectul de lege la CSM, astept sa-l primim inapoi, il trimit la Guvern si de acolo incepe procedura decizionala", a spus Toader.

In procedura de adoptare a unei legi fiecare are rolul lui constitutional - Ministerul Justitiei este initiator, Guvernul il adopta sau nu, dupa care se duce in parlament, a afirmat ministrul justitiei.

"In acest parcurs, fiecare participant la elabiorarea unei legi trebuie sa isi respecte limitele de competenta constitutionala. Procurorii nu fac legi, nu am stiut ca avem un parlament tricameral, am fost procuror si stiu ca procurorii aplica si interpreteaza legea", a afirmat acesta.

Pe de alta parte, intrebat despre criticile la adresa acestui pachet, Toader a spus ca "discursul s-a schimbat, pana acum se vorbea de lipsa de transparenta, de consultare", adaugand ca pachetul de legi pleaca a treia oara la CSM si a fost si aceasta perioada de 5-6 zile de dezbatere publica privind modificarea legilor justitiei care pana acum nu a existat.

"In 2005, aceleasi legi ale justitiei despre care vorbim astazi au fost modificate prin procedura angajarii raspunderii guvenului, adica nicio dezbatere", a declarat Toader, spunand ca atunci ministru al justitiei era Monica Macovei si ca era evident ca pachetul o sa treaca pentru ca niciun guvern nu se duce cu angajarea raspunderii ca sa testeze parlamentul.

Procurorul general, Augustin Lazar, a declarat marti, dupa intalnirea cu sefii Parchetelor din tara ca propunerile de modificare a legilor justitiei afecteaza si lezeaza independenta justitiei.

"Ca o concluzie a dezbaterilor care au avut loc in adunarile procurorilor, putem spune ca avem un mesaj coerent in sensul ca procurorii nu si-au insusit propunerile prezentate de ministrul Justitiei. Nu si le-au insusit pentru ca ele afecteaza si lezeaza indepenta justitiei", a afirmat Lazar.

"Nu puteam sa lasam sa treaca prin fata noastra o provocare la independenta magistraturii", a adaugat procurorul general.

De asemenea,procurorul sef al DIICOT, Daniel Horodniceanu, a declarat marti, dupa ce a participat la intalnirea cu sefii de Parchete din toata tara, ca o parte dintre propunerile legislative anuntate de Tudorel Toader, "nu sunt foarte bine-venite in acest moment"