Saber Guardian 2017, cel mai mare exercitiu desfasurat in regiunea tarii noastre, a ajuns la final. Timp de aproape 10 zile pe teritoriul Romaniei, Bulgariei si Ungariei au fost desfasurati peste 25.000 de militari, din 22 de tari aliate si partenere, cu peste 3.000 de mijloace tehnice, dintre care 90 de aeronave de lupta si transport. Fortele s-au antrenat in cadrul mai multor exercitii dupa un scenariu fictiv pentru eliberarea unei portiuni a teritoriului ocupata de o forta ostila.

Militari la exercitiul Saber Guardian 2017Foto: Fortele Terestre Romane

"SG17 a demonstrat capacitatea de reactie si descurajare a tarilor aliate si partenere intr-un scenariu de aparare colectiva, prin exersarea proiectarii fortei", anunta MApN.

Doar pe teritoriul Romaniei, aproximativ 70 de garnituri de tren, peste 400 de convoaie auto, aproximativ 50 de curse aeriene si o nava de transport maritim au adunat aceasta forta impresionanta, fiind desfasurate exercitii in peste 20 de poligoane, centre de instruire, dar si in raioane de dislocare, potrivit Ministerului Apararii.

"Pe timpul SG17, militarii au executat o gama larga de actiuni in context multinational, interarme si intrunit: asalt aerian, marsuri tactice, fortare cursuri de apa, conducerea focului, manevre si trageri reale cu tehnica tuturor categoriilor de forte, evacuare medicala si tratamentul ranitilor", informeaza MApN.

Din partea Armatei Romaniei au fost implicate toate categoriile de forte prin participarea a aproximativ 8.000 de militari din fortele terestre cu 1.000 de mijloace tehnice, a peste 1.000 de militari de la fortele aeriene cu peste 40 de aeronave si aproape 800 de militari de la fortele navale, cu 10 nave de lupta si de sprijin logistic, 12 ambarcatiuni si 18 mijloace terestre.

Una dintre cele mai complexe operatiuni a fost fortarea fluviului Dunarea, unde aproximativ 1.600 de militari cu peste 400 de mijloace tehnice au traversat in contact cu inamicul cursul de apa sprijiniti de aeronave si nave fluviale.

"Pentru prima data intr-un exercitiu militar major desfasurat la noi in tara, s-a exersat, intr-un scenariu apropiat de realitate, modul de transport si tratament al ranitilor, prin desfasurarea a trei spitale militare NATO ROL 2 (Spitalul de campanie 212 al SUA, Formatiunea Medicala ROL 2 a Armatei Romaniei si Formatiunea Medicala Balcanica), operatiune coordonata la nivel national de Directia Medicala", potrivit MApN.

Ministerul subliniaza si mediatizarea de amploare a exercitiilor, cu peste 200 de jurnalisti romani si straini acreditati care au partitipat la evenimente.

Mediatizarea exercitiului a fost una de amploare, doar la activitatile din Romania au participat peste 200 de jurnalisti romani si straini. De asemenea, pentru asigurarea transparentei, in perioada 12-18 iulie, 25 de delegati din 13 tari membre OSCE au desfasurat in Romania activitati de observare a exercitiului multinational SG17.

Vezi si:

VIDEO Marsul "dragonilor" americani prin Romania: Cum au strabatut tara convoaiele de blindate ale cavaleriei SUA

VIDEO Demonstratie de forta in Transilvania: Tancuri, elicoptere si avioane de atac, artilerie si mii de soldati intr-un exercitiu militar in care un agresor ataca Romania

FOTO Sibiu: Expozitie de tehnica militara romana si americana in cadrul exercitiului Saber Guardian 2017