Discrepante intre informatiile din declaratiile de avere ale ministrului Victor Vlad Grigorescu si afirmatiile publice ale acestuia

de Claudia Pirvoiu     HotNews.ro
Luni, 10 octombrie 2016, 16:12 Actualitate | Esenţial


Victor Vlad Grigorescu
Foto: Hotnews
Aspectele controversate legate de declaratiile de avere ale ministrului energiei Victor Grigorescu sunt departe de a fi clarificate. Inca ramane sub semnul intrebarii cum a reusit sa inchirieze un site obscur cu 792.000 lei, catre un offshore. Dupa o analiza atenta a declaratiilor de avere apar si alte intrebari. Astfel, pot fi constatate discrepante intre informatiile din declaratiile de avere si afirmatiile publice de saptamana trecuta ale ministrului. Pe scurt, conform declaratiilor de avere ar fi existat cel putin doua contracte de inchiriere, unul dintre ele la o valoare de circa 80.000 lei pe luna. Dar ministrul sustine ca a fost un singur contract, din care reiese o valoare lunara de 66.000 lei. Vezi ce raspunde ministrul despre aceasta situatie, la solicitarea HotNews.ro.

Mai exact, in declaratia pe anul fiscal 2015 se arata ca a fost incheiat un contract intre 15 ianuarie 2015 si 15 aprilie 2015, la valoarea de 237.500 lei, ceea ce ar fi insemnat circa 80.000 lei pe luna. Accentuam perioada si valoarea lunara: 15 ianuarie-15 aprilie 2015, la valoarea de 80.000 lei/luna.

In declaratiile de avere, pentru 2014 nu a precizat care a fost perioada de contract, insa in conditiile in care contractul din 2015 incepea pe 15 ianuarie se presupunea ca a mai existat unul in 2014. Astfel, conform declaratiilor de avere, ar fi existat cel putin doua contracte: unul in 2014 si unul in 2015, incepand cu 15 ianuarie.

Insa, saptamana trecuta, ministrul spune ca a fost un singur contract care a inceput pe 1 aprilie 2014 si a fost finalizat pe 31 martie 2015, la valoarea de 792.000 lei, adica circa 66.000 lei/luna, nu 80.000 lei cum reieseau din declaratia pe anul fiscal 2015.

Cum poate fi explicata aceasta situatie? Pana la urma a fost un singur contract de circa 66.000 lei pe luna sau cel putin doua, din care unul de 80.000 lei pe luna? Acestea sunt intrebarile adresate de HotNews.ro ministrului Energiei. Acesta a raspus, prin biroul de presa, ca "nu avem alte comentarii in plus fata de declaratia de presa de joi, 6 octombrie", adica cele potrivit carora a fost un contract derulat pe perioada 1 aprilie 2014- 31 martie 2015.

"Reamintim ca in acest moment Agentia Nationala de Integritate (ANI) desfasoara verificari asupra declaratiilor de avere ale ministrului Energiei, dl Victor Vlad Grigorescu, iar pana la momentul finalizarii acestora nu avem alte comentarii in plus fata de declaratia de presa de joi, 6 octombrie. Va rugam sa folositi datele existente in declaratia de presa legate de perioada, suma si compania care fac subiectul solicitarii dumneavoastra", trasmite biroul de presa al Ministerului Energiei.

Acesta mai precizeaza ca "Victor Vlad Grigorescu a ocupat pozitia de consilier al fostului ministru delegat pentru Energie, Razvan Nicolescu, in perioada 6 mai 2014- 19 decembrie 2014".

HotNews.ro a intrebat si ce firme se afla in spatele offshore-ului si daca sunt reale informatiile din
Romania Libera, potrivit carora banii ar fi venit pe filiera azera. La aceste intrebari nu a raspuns.

Ministrul energiei Victor Grigorescu a declarat saptamana trecuta, la Guvern, ca bunul mobil pretios pe care nu l-a putut declara pana acum din motive de confidentialitate este un site. Initial, din declaratiile de avere, reiesea ca l-a inchiriat de doua ori, cateva luni, cu 791.500 de lei. Este o platforma online dedicata politicilor europene, dupa cum a declarat Grigorescu la sfarsitul sedintei de Guvern de miercuri, intrebat de jurnalisti daca a intrat in legatura cu Agentia Nationala de Integritate (ANI), care a inceput o investigatie asupra averii ministrului.

Vineri, ministrul a fost convocat de premierul Dacian Ciolos, aparand in presa informatia ca ar urma sa fie demis. In cele din urma, nu a fost demisia si nici nu si-a prezentat demisia.
Miercuri, la solicitarea unui jurnalist, a spus ca acel bun mobil este o platforma online. A mai afirmat ca este un site cu domeniu monitoreu.com. si ca a incercat sa faca din aceasta platforma un start-up functional si atractiv, insa pana la urma "acest lucru nu s-a intamplat". Chiar si in conditiile in care mica afacere a esuat, a reusit sa o inchirieze cu aproape 80.000 lei pe luna, potrivit declaratiei pentru anul fiscal 2015. Mai exact, a inchiriat un site cu 80.000 lei pe luna, dupa cum sustine ministrul.

A doua zi, joi, dupa declaratia de la Guvern, ministrul a revenit
, in urma insistentelor jurnalistilor, cu o noua declaratie legata de declaratia sa de avere controversata, investigata in prezent de ANI. Sustine inca o data ca platforma care i-a adus venituri de aproape 800.000 lei, in medie 66.000 lei pe luna, din inchirierea catre un offshore este monitoreu.com. Problema este ca acest site nu exista, iar daca a fost functional nu a lasat urme semnificative in mediul online. Cu toate acestea, Grigorescu sustine ca platforma a fost functionala si atractiva. De asemenea, tranzactia cu offshore-ul a fost incheiata in perioada cat a detinut functiile de consilier al unui fost ministru al energiei si de membru in Consiliul de Administratie al Electrica. Ministrul a mai precizat ca a fost o singura tranzactie, pe o durata de un an, de pe 1 aprilie 2014 pana pe 31 martie 2015.

Potrivit urlrom.com, site-ul se afla pe locul 50.763 in Romania, cu 14 vizite zilnice, avand o valoare estimata de 296 lei la nivelul anului 2015. Pe statsinfinity.com se arata ca domeniul monitoreu.com a fost inregistrat pe 27 septembrie 2012 de catre Victor Grigorescu.

De asemenea, poate fi vazut cum arata in 2014, accesand https://web.archive.org/web/20140207153750/http://www.monitoreu.com/  Pagina salvata aici arata ca site-ul continea doar o colectie de link-uri, fiind un agregator de stiri.
 • Povestea pe scurt
In declaratia de avere semnata pe 17 decembrie 2015, la scurt timp dupa numirea in functia de ministru al energiei, Victor Grigorescu arata ca a incasat 568.050 (nu preciza daca lei sau euro) din cedarea folosintei, fara sa ofere alte amanunte legate de bunuri si sursa venitului. Aceasta in conditiile in care la rubrica "Venituri din cedarea folosintei bunurilor" trebuie completat: sursa venitului (nume, adresa), obiectul generator de venit si venitul anual incasat.

La scurt timp, Romania Libera s-a sesizat asupra acestor aspecte si a solicitat, in mod oficial, lamuriri de la Ministerul Energiei.

In urma sesizarilor din partea mass-media, ministrul a revenit pe 26 ianuarie 2016 cu o declaratie de avere rectificata in care arata ca a obtinut 554.500 (n.red. lei sau euro- nu specifica) din cedarea folosintei unui bun mobil catre offshore-ul Impact Sales Co din insulele britanice Turks & Caicos. Alti 13.550 (lei sau euro) au fost obtinuti din cedarea folosintei unui bun imobil. Desi precizeaza sursa venitului, nu mentioneaza si care este "obiectul generator de venit". De asemenea, in declaratia de avere nu este trecut niciun obiect de valoare la rubricile destinate "bunurilor mobile". Conform legislatiei, trebuie declarate toate mijloacele de transport detinute si toate obiectele a caror valoare insumata depaseste 5.000 de euro. Desi nu preciza perioada tranzactiei, se presupunea din declaratia de avere ca sumele au fost obtinute in 2014.

Pe 14 iunie 2016, Victor Grigorescu a completat o noua declaratie de avere, aceasta fiind obligatorie pentru anul fiscal 2015. In declaratia din iunie a mentionat ca a cedat folosinta unui bun mobil catre un offshore (n.red. aici acopera numele offshore-ului, lasand sa se vada doar ca e din insulele britanice), in perioada 15 ianuarie- 15 aprilie 2015, pentru suma de 237.500 lei. Poate fi acelasi offshore sau altul. Nici de aceasta data nu a trecut in declaratia de avere ce bun mobil detine si a facut obiectul unei tranzactii mari. Practic, acel bun mobil i-a adus venituri de aproape 80.000 de lei pe luna, in perioada 15 ianuarie- 15 aprilie 2015.

Pe 21 septembrie 2016, la solicitarea HotNews.ro, Agentia Nationala de Integritate a anuntat ca demareaza o ancheta. Tot la solicitarea HotNews.ro, ministrul a spus ca nu poate preciza
ce bun mobil ii aduce asemenea venituri, intrucat "este vorba de un contract privat", iar "tranzactia in sine ramane confidentiala".

Pe 23 septembrie 2016, Romania Libera scrie ca banii vin pe filiera azera. Ministerul nu a confirmat si nici nu a infirmat, nici la insistentele Romaniei Libere si nici la insistentele HotNews.ro.

Pe 3 octombrie, intr-o emisiune inregistrata de Digi24 si difuzata pe 9 octombrie, ministrul a refuzat sa dea detalii cu privire la bunul mobil. Intrebat in repetate randuri de Digi24, in cadrul emisiunii "In fata ta" despre ce bun este vorba si daca se afla in continuare in proprietatea sa, ministrul a repetat ca este vorba despre o tranzactie ce tine de viata sa profesionala privata.

Pe 5 octombrie 2016, la Guvern, la solicitarea unui jurnalist, ministrul a spus ca obiectul generator de venituri este un site.

Pe 6 octombrie 2016, a revenit cu informatii, in urma insistentelor jurnalistilor, spunand ca site-ul se numeste
monitoreu.com, o platforma nefunctionala.

Pe 7 octombrie a fost convocat de catre premier, intalnire care nu s-a finalizat cu vreo demisie. Inainte de intalnire, ministrul a scris pe Facebook ca
site-ul care a fost inchiriat cu aproape 800.000 lei (circa 66.000 lei/luna), catre un off-shore, "era mai mult o aplicatie software pentru ca raspundea unor nevoi specifice ale celui care interactiona cu ea. Era un instrument de filtrare a informatiilor publice, pentru a le selecta pe cele relevante in vederea unei mai bune intelegeri a politicilor comerciale europene".

Pentru mai multe amanunte, mai citeste:

Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

3592 vizualizari

 • +15 (17 voturi)    
  Dl. Ciolos (Luni, 10 octombrie 2016, 16:24)

  dandra [utilizator]

  Baietelul asta destept inca este ministru in guvernul dvs?
  Parca ati spus ca integritatea este o caracteristica vitala.
  Alo DNA, facem si noi niste investigatii suplimentare?
  Sper sa nu prinda sfarsitul de saptamana in postul plin de ..energie.
  • -4 (12 voturi)    
   omul a declarat sumele si a platit impozit (Luni, 10 octombrie 2016, 16:45)

   zzztop [utilizator] i-a raspuns lui dandra

   deci nu e ceva evident, gen flagrant si beneficiaza de o prezumtie de nevinovatie.

   sunt de acord ca incet incet trebuie mers mai departe si inteles cine a dat de fapt banii. dar Ciolos nu are in acest moment elementele necesare ca sa-l demita. nu e dovedita nici macar banuita in mod concret o vinovatie.
   • +14 (16 voturi)    
    Bani negri, splati, calcati, apretati. (Luni, 10 octombrie 2016, 16:56)

    Comentatorul-x [utilizator] i-a raspuns lui zzztop

    Asa se spala banii. Aduci niste bani printr-un off-shore, mimezi o activitatea comerciala, platesti impozitele si gata, sunt albi.
    Ce face baiatul asta este definitia spalarii banilor.
    In fiscalitate, pentru a se evita astfel de situatii s-a inventat un concept, se numeste 'preturi de transfer'.
 • +5 (13 voturi)    
  DEMISIA (Luni, 10 octombrie 2016, 16:48)

  voxpopulix [utilizator]

  Nu se poate ca un asemenea infractor sa stea pe banii nostri, imptriva vointei noastre.

  Sunt bani nostri, bunurile noastre, despre ce vorbim aici?

  Nu este in domeniul privat, unde oricum nu l-ar anagaja nicio taraba in piata, este tara cetatenilor, nu a mafiotilor care cred ca fac ce vor, conduc cum vor ei.

  ESTE RUSIONS CA INCA FACE PARTE DIN GUVERN.
 • +7 (13 voturi)    
  Domnule Ciolos, dati cinstea pe rusine si e pacat (Luni, 10 octombrie 2016, 17:01)

  Comentatorul-x [utilizator]

  Pacat de tot ce ati facut bun pana acum, domnule Ciolos. Tolerand o spalarea de bani care, apropo, se vede de pe luna, va distrugeti credibilitatea.
  Sa fim seriosi, e evident.
  Chemati pe cineva de la finante sa va explice daca asta este sau nu, o splare de bani.
  Ne tot invartim in jurul cozii si nu vedem hotia.
  Un om aduce niste bani negri, printr-un off-shore, si mimeaza o activitatea comerciala.
  Intrebati-l pe domnul Vlad Grigorescu atat : de ce a facut tranzactia prin off-shore ?
  Va faceti de rusine Mr Ciolos.
 • +8 (12 voturi)    
  Spalare de bani evidenta si naiva (Luni, 10 octombrie 2016, 17:04)

  SkyDan [utilizator]

  Cine l-a ascultat pe acest nichipercea vedea ce aomul nu are un discurs rational. E unsuros, se ascunde, spera sa nu-i iasa pe nas hotziile facute.

  Afara din guvern si DNA-ul la usa.

  Asta e, copiii fostilor securisti si activisti pcr la butoane din nou.
 • +7 (11 voturi)    
  Spaga (Luni, 10 octombrie 2016, 17:05)

  Invisible [utilizator]

  Omul a luat o spaga!
  Nu l-a intrebat nimeni daca a platit taxe sau nu. A fost intrebat despre numele firmei platitoarea, ce reprezinta plata, etc ... eventual ce legatura exista cu ministerul din care face parte.

  L-am vazut in week-end la Digi24, reise foarte clar din declaratiile lui si modul in care evita sa raspunda la subiect ca re musai ceva de ascuns.

  Ce nu inteleg este, ca si in cazul lui Toba, de ce vrea musai sa ramana, sa iasa la tv ... Orice pasare moare pe limba ei.
 • +3 (9 voturi)    
  asta parca e ponta PSD- l-au prins cu spalarea (Luni, 10 octombrie 2016, 18:38)

  hopsinoi [utilizator]

  si el se jura ca nu face ilegalitati.
  cate grade ai Vladut draga? si tu esti acoperit?

  tupeul borfasilor e fara limite!
 • +2 (2 voturi)    
  Batista pe tambal? (Marţi, 11 octombrie 2016, 0:51)

  Marionette [utilizator]

  Haideti domnule Ciolos, nu ma dezamgiti inainte de alegeri!
 • 0 (0 voturi)    
  Dar facturile? (Marţi, 11 octombrie 2016, 10:44)

  c.radu [utilizator]

  Nu înțeleg de ce contează atât de mult ce declară sau nu acest ministru. Ce valoare au explicațiile neînsoțite de dovezi? Pentru orice sumă încasată eliberăm facturi, nu? Dacă omul e cinstit, prezintă public contractul și facturile. Iar dacă nu le are, se impune o demisie rapidă. E absurd să ceri oamenilor să-și plătească dările dacă tu, ministru fiind, nu o faci.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță
Prin „Queen’s Gambit” Netflix ne arată că geniile sunt banale până când ajung subiecte de serial

Cursă contra-cronometru pentru România să cheltuiască cele 30 de miliarde de euro din planul de redresare. Comisarul European pe Transporturi: „Ultimele plăți se pot face în 2026. După acel termen, lucrările trebuie finanțate din alte surse”

Trenuri de legendă și amintiri dintr-o epocă ce nu va mai reveni - Octavian Udriște: De locomotiva cu aburi trebuia să ai grijă ca de o ființă, avea mai mult suflet

VIDEO Drumul Expres DX12 Craiova - Pitești: Imagini din dronă cu tronsonul unde românii de la UMB lucrează în forță. „Deja pe 70 la sută se va ajunge în situația de a se putea turna asfalt”

​VIDEO. 25 de întrebări despre vaccinul anti-COVID-19 (3): Am 20 de ani și nu am fost niciodată bolnav, de ce ar trebui să mă vaccinez?

Povestea omului care a făcut prima fotografie acum aproape 200 de ani

Autostrada Sibiu - Pitești - Bătaie mare pe cel mai scump tronson licitat vreodată în România: 15 oferte depuse de la firme din Europa, Turcia și China / UPDATE: Care sunt constructorii

Lupta cu sistemul: Nicușor Dan a suspendat un funcționar care a dat aviz de defrișare pentru grădina unor case de pe Kiseleff, unde ar putea apărea blocuri de 4 etaje, și pe care primarul încearcă să o salveze de 10 ani

Investiții personale în criză. Andrei a investit de Black Friday, nu a cheltuit. N-are acasă un Turbion în miniatură, dar gândește pe termen lung

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by