Ce bun pretios l-a adus in atentia ANI pe ministrul energiei, din cauza ca nu a dorit sa-l declare: Un site pe care l-a inchiriat cu 791.500 lei catre un off-shore

de Claudia Pirvoiu     HotNews.ro
Miercuri, 5 octombrie 2016, 23:49 Actualitate | Esenţial


Victor V. Grigorescu
Foto: Facebook
 documente
(21 Sep 2016) PDF, 4MB
Ministrul energiei Victor Grigorescu sustine ca bunul mobil pretios pe care nu l-a putut declara pana acum din motive de confidentialitate este un site. L-a inchiriat de doua ori, cateva luni, cu 791.500 de lei. Este o platforma online dedicata politicilor europene, dupa cum a declarat Grigorescu la sfarsitul sedintei de Guvern de miercuri, intrebat de jurnalisti daca a intrat in legatura cu Agentia Nationala de Integritate (ANI), care a inceput o investigatie asupra averii ministrului. Declaratia de miercuri a ministrului ridica noi semne de intrebare. Vezi in text care sunt acestea. Guvernul nu a transmis niciun punct de vedere legat de investigatia ANI asupra ministrului energiei, in ciuda insistentelor indelungate ale HotNews.ro.Miercuri, la solicitarea unui jurnalist, a spus ca acel bun mobil este o platforma online. A mai afirmat ca este un site cu domeniu eu.com. si ca a incercat sa faca din aceasta platforma un start-up functional si atractiv, insa pana la urma "acest lucru nu s-a intamplat". Chiar si in conditiile in care mica afacere a esuat, a reusit sa o inchirieze cu aproape 80.000 lei pe luna. Mai exact, a inchiriat un site cu 80.000 lei pe luna, dupa cum sustine ministrul.

Acesta mai spune ca sunt speculatii nefondate la adresa sa, mai ales in conditiile in care veniturile au fost obtinute inainte sa ajunga ministru. Insa, tot apare o problema avand in vedere ca sumele au fost obtinute in perioada 2014-2015 cand a detinut functia de consilier al ministrului energiei si apoi cea de membru in Consiliul de Administratie al Electrica. Cand a facut a doua tranzactie, adica in perioada ianuarie- aprilie 2015, era la Electrica. Pentru prima tranzactie nu precizeaza perioada exacta, ci doar anul 2014. Din primavara acelui an a detinut functia de consilier, iar din septembrie functia de administrator in Electrica.

Ministrul a mai spus ca tranzactia a fost trecuta in declaratia de avere. Este adevarat, insa nu a trecut obiectul tranzactiei, chiar daca era obligat de lege. Grigorescu spera ca prin noile declaratii va pune punct "acestor discutii", insa acestea ridica noi semne de intrebare. In primul rand, cum se numeste exact site-ul acela atat de valoros, care, printr-o simpla inchiriere, pe o perioada scurta, poate aduce venituri de 80.000 lei pe luna? Apoi, in ce calitate a realizat afacerea: de persoana fizica sau juridica? Aceasta in conditiile in care pana sa ajunga consilier de ministru obtinea venituri modeste de la o firma cu o cifra de afaceri foarte mica si care mergea pe pierdere. Firma se numeste AG Industrial Consult, iar in 2014 a avut o cifra de afaceri de 11.055 lei si o pierdere de 15.461 lei.

Despre investigatia ANI, ministrul spune ca este cat se poate de normala si a fost demarata in urma solicitarii unei persoane fizice.

Important de mentionat ca Victor Vlad Grigorescu are o avere impresionanta (vezi documentul atasat). Tatal sau a fost Andrei Razvan Grigorescu, care a detinut functia de secretar de stat in Ministerul Industriei, in perioada in care ministru era Dan Ioan Popescu.

Iata declaratia ministrului facuta miercuri, dupa sedinta de Guvern:

"Scurta precizare cu privire la aceste speculatii nefondate cu privire la avere. In primul rand, aceasta tranzactie a fost trecuta in declaratia mea de avere. Aceasta tranzactie a fost inceputa si a fost finalizata cu mult inainte sa ma fi gandit vreodata sa ma ocup de aceasta functie ministeriala. Pentru a inlatura orice speculatie si pentru a pune punct acestor discutii, as dori sa adaug niste precizari. Obiectul tranzactiei mentionate este o platforma online dedicata analizei politicilor europene, in special politicile comerciale comune ale Uniunii Europene, domeniu in care eu sunt specializat. Este un proiect personal la care eu am lucrat inainte sa ocup orice functie de genul asta. Este o realizare proprie. Ceea ce mi-am dorit de la aceasta platforma este sa fie un start-up functional si atractiv. Aceasta platforma electronica a fost inregistrata pe un domeniu de internet monitor eu.com. A fost mai apoi cedata folosinta pentru o perioada limitata de timp catre o companie.

Mi-am dorit ca acest proiect sa se dezvolte intr-o platforma de anvergura. Acest lucru nu s-a intamplat. La sfarsitul acestei tranzactii, inainte de a ma gandi sa ocup aceasta functie, am obtinut un venit pe care l-am impozitat in Romania. In ceea ce priveste investigatia Agentiei Nationale de Integritate, este cat se poate de normala. Orice functionar public este subiectul unei astfel de verificari, care vizeaza in ansamblu averea. Aceasta investigatie a fost declansata ca urmare a unei solicitari a unei persoane fizice, inteleg. Este o investigatie bine venita si eu cred ca ea va clarifica toate aspectele si vom inchide aceste specualatii

Este o chestiune deja in curs, asa cum ANI a si comunicat. Isi urmeaza cursul firesc. Nu este pentru prima data cand ANI face astfel de investigatii si cred din nou ca este un lucru absolut normal
".
 • Povestea pe scurt
In declaratia de avere semnata pe 17 decembrie 2015, la scurt timp dupa numirea in functia de ministru al energiei, Victor Grigorescu arata ca a incasat 568.050 (nu preciza daca lei sau euro) din cedarea folosintei, fara sa ofere alte amanunte legate de bunuri si sursa venitului. Aceasta in conditiile in care la rubrica "Venituri din cedarea folosintei bunurilor" trebuie completat: sursa venitului (nume, adresa), obiectul generator de venit si venitul anual incasat.

La scurt timp, Romania Libera s-a sesizat asupra acestor aspecte si a solicitat, in mod oficial, lamuriri de la Ministerul Energiei.

In urma sesizarilor din partea mass-media, ministrul a revenit pe 26 ianuarie 2016 cu o declaratie de avere rectificata in care arata ca a obtinut 554.500 (n.red. lei sau euro- nu specifica) din cedarea folosintei unui bun mobil catre offshore-ul Impact Sales Co din insulele britanice Turks & Caicos. Alti 13.550 (lei sau euro) au fost obtinuti din cedarea folosintei unui bun imobil. Desi precizeaza sursa venitului, nu mentioneaza si care este "obiectul generator de venit". De asemenea, in declaratia de avere nu este trecut niciun obiect de valoare la rubricile destinate "bunurilor mobile". Conform legislatiei, trebuie declarate toate mijloacele de transport detinute si toate obiectele a caror valoare insumata depaseste 5.000 de euro. Desi nu preciza perioada tranzactiei, se presupunea din declaratia de avere ca sumele au fost obtinute in 2014.

Pe 14 iunie 2016, Victor Grigorescu a completat o noua declaratie de avere, aceasta fiind obligatorie pentru anul fiscal 2015. In declaratia din iunie a mentionat ca a cedat folosinta unui bun mobil catre un offshore (n.red. aici acopera numele offshore-ului, lasand sa se vada doar ca e din insulele britanice), in perioada 15 ianuarie- 15 aprilie 2015, pentru suma de 237.500 lei. Poate fi acelasi offshore sau altul. Nici de aceasta data nu a trecut in declaratia de avere ce bun mobil detine si a facut obiectul unei tranzactii mari. Practic, acel bun mobil i-a adus venituri de aproape 80.000 de lei pe luna, in perioada 15 ianuarie- 15 aprilie 2015.

HotNews.ro a solicitat ministrului sa explice de ce nu trece in declaratia de avere bunul mobil care reprezinta o sursa importanta de venituri, in urma cedarii folosintei acestuia. Iata raspunsul ministrului: "Tranzactia in cauza este privata si dateaza anterior momentului numirii in functia de ministru. Este vorba de un contract privat, supus unor norme de confidentialitate ca orice contract intre persoane fizice sau juridice private. Asa cum se mentioneaza in declaratiile de avere deja publicate, pentru anii fiscali 2014 si 2015, in urma acestei tranzatii am incasat sumele de 554.000 lei, respectiv 237.500 lei. Pentru toate bunurile detinute si sumele incasate au fost platite taxe si impozite, integral. De asemenea, in declaratie se regaseste si numele platitorului. Tranzactia in sine ramane confidentiala. Tranzactia nu are legatura cu functia de ministru si nici cu domeniul energetic. Nu am facut vreodata vreo afacere legata de sectorul energetic, nu am si nu am avut niciun interes privat sau de orice alta natura in acest domeniu".

In schimb, Agentia Nationala de Integritate spune ca va demara o analiza. "(...)in temeiul dispozitiilor art. 12 alin. (1) si (2) lit. b) din Legea nr. 176/2010 privind  integritatea in exercitarea functiilor si demnitatilor publice, pentru modificarea si completarea Legii nr. 144/2007 privind infiintarea, organizarea si functionarea Agentiei Nationale de Integritate, precum si pentru modificarea si completarea altor acte normative, Agentia Nationala de Integritate va proceda la evaluarea declaratiilor de avere depuse de catre acesta (n.red. Victor Vlad Grigorescu)", precizeaza Agentia Nationala de Integritate pentru HotNews.ro.

NOTA Documentul atasat cuprinde ultimele trei declaratii de avere ale ministrului energiei.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

9733 vizualizari

 • -2 (36 voturi)    
  Spalare de bani (Joi, 6 octombrie 2016, 0:06)

  newlook [utilizator]

  Spalare de bani. Clasic. Un alt cinstit tehnocrat!
  • -1 (19 voturi)    
   pai nu? (Joi, 6 octombrie 2016, 0:17)

   gigel de luxembourg [utilizator] i-a raspuns lui newlook

   doar pesedistii sa fure? diferenta e ca astia mai fac si treaba
  • +4 (4 voturi)    
   vedem (Joi, 6 octombrie 2016, 10:36)

   bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui newlook

   Daca e spalare de bani, tehnocratul cu pricina va ajunge la brutarie. Deocamdata nu e foarte clar ce e acolo.
  • +6 (6 voturi)    
   tehnocrat my ass (Joi, 6 octombrie 2016, 10:59)

   Gobelin [utilizator] i-a raspuns lui newlook

   nu citisi ca-i fiul unui secretar de stat din epoca PSD - DIP ? e implantat de PSD ca si Dancu dealtfel.
 • +9 (25 voturi)    
  tehnocrati cu "schelete in dulap" (Joi, 6 octombrie 2016, 0:06)

  Roman_Cetatean [utilizator]

  De ce o fi asa mare secret - de nu are voie sa dea numele acelui portal?! Si totusi de ce e asa de bine platit, de un off-shore?! Cam cusute cu ata alba "apararile" acestui ministru!
  Nu stiu ce sa zic de unii dintre ministru Guv Ciolos, dar se pare ca nici actuala garnitura nu e ferita de scandaluri si discutii:
  - Adrian Curaj membru in (ca)academia infractorilor plagiatori ASSN a lui Oprea, cu o intreaga gasca de Secretari de Stat, alti ministri, sefi de servicii samd.
  - Ghinea vine in locul altei ministre tehnocrate care se pare ca nu se misca suficient de repede. Nicio problema Ghinea a reusit recordul postdecembrist de a acorda SRI o finantare de 31 mil euro in nici 2 saptamani de ghid+apel+evaluare+contractare+demarare, in conditiile in care 99,99 % dintre proiecte stau in medie un an in acest ciclu. A publicat toata vara HN despre BigBrother-ul SRI. Tot Ghinea bate de cateva luni in Ghia+Ponta, dar pastoreste un sistem informatic creat "intern" de MFE+STS care ucide zi de zi nervii si rabdarea a mii de solicitanti.
  - Voiculescu a ridicat tot felul de semne de intrebare cu schema de finantare a studiilor de consultanta/fezabilitate pt cele 2 spitale pilot si legat de costurile constructiilor si ratele (uriase) pe care statul le va plati constructorilor. Schema seamana perfect cu cea incercata de Ponta la autostrada Comarnic-Brasov, cu Vinci-Aktor, schema care a picat, dupa ce s-au isterizat toti ca dam 9 miliarde euro pe o autostrada de nici 100 km.La spitalele astea va fi cam la fel, rate uriase X 30 ani. Sa ne intelegem, e nevoie de spitale noi, clar, dar poate se gasea o solutie sa nu ne amanetam viitorul nostru si mai ales al copiilor pt ele?! De ex, data legea PPP si aplicat la Planul Juncker, cum au facut britanicii, pt spitale regionale mari?
  - de ministrul Dancu nu mai zic nimic, macar se stie, e PSD-ist si"are voie" sa fie cu probleme
  -Cadariu a plecat in urma unei incercari urate de musamalizare
  -Biris cu fumigena lui cu CAS platit integral de salari
 • +26 (34 voturi)    
  ne mai crede si prosti (Joi, 6 octombrie 2016, 1:37)

  voxpopulix [utilizator]

  a inchiriat un site cu 80.000 pe luna?

  Inca o data, a inchiriat un site cu ~17.000 euro pe luna? Catre un offshore.

  Nu, nu a luat spaga indirect, a inchiriat un site, pardon, o platforma :))))


  Eu unul sunt multumit de actualul guvern, fata de ce a fost in ultimii 25 de ani astia macar incearca sa faca ceva.

  Dar, asemenea specimene care ne aduca aminte de mafiile lui Nastase sau Basescu trebuie eliminate rapid. Sunt buruieni care compromit toata munca, toata increderea acordata.

  Sper ca DNA se uita deja la aceasta spaga sa vedem cu cat a prejudiciat mizeria asta mica statul roman pentru spaga de 80.000 RON pe luna.

  Si mai are si tupeu....
  • +10 (14 voturi)    
   Scuze... (Joi, 6 octombrie 2016, 2:13)

   coco04 [utilizator] i-a raspuns lui voxpopulix

   Ti-am dat minus din greseala .Considera-l te rog plus.
  • +6 (6 voturi)    
   pai... (Joi, 6 octombrie 2016, 10:46)

   bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui voxpopulix

   Daca e prins cu ocaua mica, va ajunge la brutarie. De aia avem institutii, sa verifice. In chestiuni din astea, fiecare raspunde personal. Nu poti acuza guvernul pentru un posibil matrapazlic al unui ministru. Ce e incurajator aici e ca ANI nu are nici o retinere in a lua la intrebari un ministru in functie. Iar asta inseamna ca avem institutii independente si puternice.
 • +9 (11 voturi)    
  haha (Joi, 6 octombrie 2016, 3:25)

  dlemil [utilizator]

  l-au turnat pe baiat
 • +9 (13 voturi)    
  Trebuie interzise afacerile cu offshoreurile (Joi, 6 octombrie 2016, 7:45)

  Mediteranean [utilizator]

  Trebuie interzise afacerile cu offshoreurile.

  Așa cum foarte bine spunea cineva că aparatele antiradar nu sunt interzise, dar ele nu pot fi folosite decât în scopul de a încălca viteza maximă admisă și de a fi prevenit de existența unui control radar, tot așa și offshorurile și paradisele fiscale sunt folosite pentru a ascunde banii din șpaga și din mită.

  Și are dreptate.
 • +11 (17 voturi)    
  ce iese din pisica (Joi, 6 octombrie 2016, 8:10)

  eGerula [utilizator]

  soareci mananca.
  Trag concluzia ca la noi DNA trebuie sa fie un soi de MApN ca nr de angajati si fonduri. Adica DNA chiar are treaba pe langa MApN.
  Mai mult, 'stagiul militar' ar trebui facut la DNA ptr ca fiecare sa poata 'mirosi' o smecherie. Si poate in vreo 100 ani, tara noastra se va denumi DNA si alte tari ne vor angaja. Vom avea aticoruptia in ADN (aka DNA).
  Am luat-o razna?!
 • +10 (12 voturi)    
  site-ul cu pricina este (Joi, 6 octombrie 2016, 8:58)

  tropotaru [utilizator]

  www.cascaval.ro
 • +3 (3 voturi)    
  Cre' ca ... (Joi, 6 octombrie 2016, 9:55)

  Eu the first [utilizator]

  ... situatia e foarte complexa.

  Pe de o parte, cel putin dupa intelegerea mea a legii si dupa ce informatie a devenit publica pana in momentul de fata, in mod cert e vorba de o abatere de la lege, care trebuie investigata si, daca e cazul, dusa pana intr-o instanta de judecata.

  Pe de alta parte insa, cred ca situatia indica clar o lacuna in legislatie. Anume, detinerea sau inchirierea unui site poate foarte bine sa necesite confidentialitate ca cerinta a afacerii. Cu ani in urma, de exemplu, functiona un site romanesc numit desprefirme.ro, care atat a fost sabotat si sicanat de angajatori incat pana la urma a fost inchis. Ideea a fost preluata (probabil de alti intreprinzatori), si reimplementata la scara globala - glassdoor.com. Daca operatorii/proprietarii site-ului desprefirme.ro ar fi putut ramane anonimi, sicanarea pana la inchidere a site-ului n-ar fi fost posibila.

  Asa ca dupa parerea mea e necesara o completare a legii. Sau se specifica explicit ca cei care sunt implicati in afaceri cu cerinte de confidentialitate nu pot intra in politica - cerinta implicita dar nu explicita in momentul de fata, dar care, daca e respectata, indeparteaza de politica oameni potential capabili si utili pentru statul roman, sau se creeaza prevederi legale prin care in situatii din astea parte din declaratia de avere poate fi confidentiala - ca de exemplu declararea participarii la astfel de firme in fata unui judecator, intr-o sedinta cu usile inchise, urmand ca judecatorul sa se pronunte asupra unui potential conflict de interese. O asemenea reglementare insa ar avea nevoie sa fie foarte precisa (de exemplu necesitand prezenta cerintelor de confidentialitate in statutul firmei), altfel lasand neacoperit riscul ascunderii unor participatii care-s doar nepopulare, nu cerinte de afaceri - chestie opusa scopului declaratiilor de avere ale demnitarilor.
 • 0 (2 voturi)    
  Ce ar trebui sa ne supere.... (Joi, 6 octombrie 2016, 10:16)

  dinica [utilizator]

  Nu ma deranjeaza mica schema cata vreme nu implica bani ilegali.
  Ma deranjeaza ca cel mai important portofoliu este dat cuiva care are 0 experienta adevarata. Numai functii prin birouri la stat.
  Cand da sa se ocupe de o companie pe piata concurentiala (s-or fi inmuiat proptelele si nu mai era loc la stat, sau se pregatea vreun proiect pe fonduri EU... dracu stie...), reuseste intr-un an sa taie facturi de 3000 de Euro, cheltuind 4000...

  Nu stiu de ce si cine-i recomanda pe acesti domni drept tehnocrati.
 • +4 (4 voturi)    
  Un site (Joi, 6 octombrie 2016, 10:16)

  Pac-pac [utilizator]

  Banuiesc ca pana si un procuror cu facultate facuta la Spiru Haret este capabil sa-l manance pe banditul asta care ne explica noua ca a inchiriat cu aproape 80.000 lei pe luna.
  Ca reper, nici hotnews nu merita banii astia pe luna.
  • +3 (5 voturi)    
   nu-i chiar asha (Joi, 6 octombrie 2016, 10:52)

   bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui Pac-pac

   Exista site-uri care valoreaza mult peste 80.000 de lei pe luna. Citeva celebre: facebook, youtube, etc. Pina si un joc din asta online produce minim 5000 de lei pe luna. Intrebarea ce e pe site-ul ala si cum produce el 80.000 de lei/luna. Daca produce banii respectivi, poate fi OK. Daca nu, trebe investigat daca e vorba de spalare de bani, spaga, etc.
   • +2 (2 voturi)    
    Nu cauta nod in papura (Joi, 6 octombrie 2016, 11:34)

    Pac-pac [utilizator] i-a raspuns lui bogdan1477

    Nu e nevoie sa cauti nod in papura la cele scrise de mine. olx sau emag sunt exemple suficiente pentru online-ul romanesc, nu despre asta e vorba.
    • 0 (2 voturi)    
     nu caut nod in papura (Joi, 6 octombrie 2016, 17:04)

     bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui Pac-pac

     dar hai sa asteptam verdictul inainte de a da noi verdicte. Din cite se pare nimeni nu a gasit vro urma a acestui site, deci e mare probabilitatea sa fie cum zici tu. Dar asta nu inseamna ca e 100% imposibil ca individul sa fi avut un site care sa valoreze 18.000 de euro/luna.
 • +3 (3 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Joi, 6 octombrie 2016, 11:09)

  [anonim]

 • 0 (0 voturi)    
  Ce e deranjant (Joi, 6 octombrie 2016, 14:45)

  stefanarsene [utilizator]

  In afara de faptul ca fura, ne vad pe toti ultimii gusteri.

  Nu cred ca exista site in romania pe care sa il poti inchiria cu 17.000 euro / luna :)
  E evident ca are bani in offshore si a ramas fara bani in tara :)) Macar sa fie pe stilul Pablo Escobar, sa care bani ilegal in tara in cauciucuri ...
 • 0 (0 voturi)    
  minciuni (Sâmbătă, 8 octombrie 2016, 9:59)

  cris333 [utilizator]

  este imposibil acest pret sa inchiriezi un website indiferent de domeniu si locatie .
  Siteuri care castiga astfel de bani nu sunt altele decat scheme piramidale care apar ca ciupercile si dispar dupa o luna.
  Decat daca acest individ cu pricina are pe cineva care deschide astfel de siteuri in special pe bitcoin gen multiplicari x2 sau x10 sau chiar fals cloud mining.
  Este o minciuna totala treaba cu siteul inchiriat mai ales ca un website care castiga sume colosale nu l-ar inchiria/ da din mana nimeni ca ar fi gaina cu oua de aur. Dar astfel de siteuri nu dureaza mai mult de 1 luna ca inseala oamenii de peste tot.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by