Comandarea unui taxi pe cale oficiala la Gara de Nord a devenit o misiune aproape imposibila in ultima perioada: sistemele cu touchscreen din interiorul Garii fie nu merg, fie nu gasesc niciun taxi pentru comanda, iar incercarile prin aplicatiile mobile sau direct in centrala cu greu reusesc sa gaseasca o masina libera. In tot acest timp, in fata Garii de Nord stau mai multe taxiuri pregatite sa "agate" cu preturi umflate pasagerii disperati ca dupa incheierea programului RATB si Metrorex nu au alta cale sa ajunga acasa sau in alte zone din Bucuresti.

Taxiuri care asteapta in fata Garii de NordFoto: Hotnews

Capitala pare ca a revenit la vremurile salbatice dinainte de 2013 cand comandarea unui taxi la principala gara din oras dupa ora 23 era o adevarata aventura, iar taximetristii amatori de tarifuri umflate ridicau pasagerii direct de pe peron sau din fata garii.

In ultimele luni sistemul instalat de autoritatile de la Transporturi in 2013 - cu terminale touchscreen, bonuri de comanda si companii oficial acreditate sa intre in zona de la "coloane" si sa ridice civilizat pasagerii - a fost mai mult picat sau, atunci cand dadea semne sa functioneze, total ineficient.

Chiar si asa, in tot timpul in zona coloanelor sunt masini de taxi oprite, insa soferii refuza sa ia comenzi in anumite directii sau fara un pret dinainte negociat, de obicei mai mare decat ar fi o cursa normala, pe bon.

Nici eforturile pe aplicatiile mobile sau telefoanele direct la centrala nu au mai mult succes. De cele mai multe ori pe aplicatie nu raspunde nimeni la comanda, desi pe harta apar masini chiar in fata Garii, iar cetralistele dupa minute de asteptare in telefon revin si spun ca nu au masini in zona.

Taxiuri care nu vin pe comanda, dar asteapta clientii cu preturi umflate in fata Garii

"Gara de Nord, ora 11 si ceva. Un tren are intirziere si mai bine de 150 de oameni stau ciucure pe unde apuca si incearca sa-i ia macar una dintre cele 30 de masini din "statia cu tarife sigure" - ca pe aplicatie nu vine nimic. Soferii cer de la 25 de lei pe cursa in sus, indiferent de directie. Unii rid de tine, cum stai asa indoit de bagaje si speri", a scris pe Facebook Ana-Maria Onisei, unul dintre pasagerii care au avut deaface luni seara cu jungla de la Gara de Nord.

"Trec 40 de minute. Ma infurii si ma duc direct la politisti. Se uita la mine ca la felul paispe, cu aerul ca indraznesc sa-i deranjez. "Nu avem noi atributii, domnisoara", vine raspunsul clasic. "Dar haideti cu mine afara sa vedeti cum stau zeci de oameni la miezul noptii in strada si toata lumea le rinjeste-n fata, intr-o capitala." Pai, zice unul si zimbeste semet, mergeti la un taximetrist sa vedem daca va refuza ca sa putem actiona. Ma duc. Ma refuza. Lor le zice ca-si asteapta familia, de aia sta in statia de la gara. In timp ce vorbim, alti oameni se-aduna si-ncep sa spuna ba ca le-au cerut 70 de lei, ba ca nici pe ei nu i-au luat", a mai scris Onisei.

O alta calatoare care s-a lovit de haosul taxiurilor de la Gara, Diana Catalina Zagrean, a scris si ea pe facebook despre experienta neplacuta.

"Ma duc la taxiuri ...."Unde mergeti? Aaaa nuuuu" ..."Unde mergeti? 50 lei."[...] Ma enervez si scot aplicația... nimic. Nimic pe aplicație....sun la dispecerate, dau din maini, dau din izopren......trece juma de ora, nimeni nu ma lua (cursa pana la mine face vreo 10 lei)...mai era o fata langa mine, ea suna prin dispecerat..tot nimic la 5 companii. Taximetristii toti se uitau la noi, fumau, iti venea sa le dai foc cu privirea sau sa le arunci ceva in parbriz", a povestit calatoarea pe facebook.

Foto - Un singur terminal touchscreen functioneaza - uneori - la Gara de Nord

"Unde mergi? 50 de lei e bine?"

De altfel, problema comandarii unui taxi la Gara de Nord a fost intampinata si de unii dintre reporterii HotNews.ro in ultima perioada, atunci cand au calatorit prin Gara de Nord. Nu de putine ori terminalele touchscreen fie nu functionau, fie nu reuseau sa gaseasca nicio masina de la Meridian, singura firma de taxi integrata in sistemul instalat la Gara de Nord.

In tot acest timp, in zona coloanelor si pe strada, la bordura in fata coloanelor, zeci de masini de taxi roiesc si iau pasagerii la mica intelegere. "Unde mergeti? Militari? 50 de lei e bine?" - o replica des auzita.

Pe de alta parte, unii soferi au si renuntat sa mai astepte la masina si asteapta cu cheile in mana direct pe peron, de unde cauta sa agate din pasagerii proaspat coborati din tren, intocmai perioadei dinainte de 2013.

Iar practica agatarii de pe peron nu e practicata doar noaptea, dupa ora 23, ci chiar si i9n miezul zilei.

O astfel de persoana pornita la "agatat" clientii inca din interiorul garii a fost fotografiata marti de o alta calatoare, exasperata de practicile taximetristilor din zona garii.Vezi fotografiile si postarea pe facebook.

---

HotNews.ro a solicitat Ministerului Transporturilor explicatii privind situatia actuala, de ce sistemul nu functioneaza si ce masuri vor lua pentru ca pasagerii sa poata din nou comanda in conditii civilizate taxiuri la Gara de Nord, insa pana la ora publicarii acestui material nu am primit un raspuns.

HotNews.ro va reveni pe subiect si va publica raspunsul Ministerului Transporturilor de indata ce il va primi.