Calatorii din Gara de Nord pot comanda de sambata taxiuri prin patru dispozitive touchscreen, masura fiind luata pentru a nu mai exista probleme de genul celor produse de taxiurile "pirat", a anuntat, sambata, directorul general al companiei CFR SA, George Micu, potrivit Mediafax.

Cele patru dispozitive touchscreen sunt amplasate la intrarea/iesirea din Gara de Nord, in zona coloanelor, unde functioneaza si zona de imbarcare/debarcare a calatorilor, aceasta fiind supravegheata video si delimitata prin doua bariere automate, care vor permite doar accesul taxiurilor autorizate.

Directorul general al Companiei Nationale de Cai Ferate CFR SA, George Micu, a declarat, la inaugurarea Statiei Oficiale de Taxi, ca aceasta masura a fost luata pentru a creste siguranta celor care ajung in zona Garii de Nord ca pot sa comande un taxi sigur, autorizat, fara sa mai aiba probleme de genul celor generate de taximetristii pirat.

El a precizat ca pentru acest proiect a fost organizata o licitatie publica, iar compania desemnata castigatoare a amplasat cele patru monitoare de pe care pot fi comandate taxiurile.

"Acest serviciu nu costa nimic in plus si da posibilitatea calatorilor sa aiba cele mai bune preturi, putand sa isi aleaga de pe ecran compania pe care o doresc. Deocamdata sunt doar doua companii, in curand vor fi trei. Toate celelalte companii care vor dori sa acceseze acest serviciu sunt libere sa o faca, pentru ca se va asigura un acces liber pentru toata lumea", a mai spus George Micu.

Intrebat de ce a fost desemnata castigatoare o companie de taxi, directorul CFR SA a spus ca nu a existat o restrictie in acest sens, conditia impusa fiind doar sa fie o companie care sa asigure acces sigur in zona, controlat, astfel incat sa nu mai existe probleme cu taximetristii pirat.

"In toata gara sunt puse bannere pentru a dirija calatorii spre aceasta zona. Mai avem o problema cu iesirile laterale, unde s-au pus deja indicatoare, dar acolo nu sunt statii autorizate de taxi", a mai spus Micu.

El a precizat ca pasagerii vor fi anuntati periodic prin mesaje audio, dar si prin afisaj de unde pot comanda taxiuri autorizate si se va colabora cu Politia Rutiera, astfel incat sa li se interzica taximetristilor pirat stationarea pe trotuarele si in zona trecerilor de pietoni de langa iesirile laterale din Gara de Nord.

George Micu a mai spus ca acest proiect nu a costat nimic compania CFR , deoarece statia din fata garii a fost inchiriata firmei castigatoare a licitatiei, Meridian Taxi SRL.

Directorul executiv al companiei Meridian Taxi, Lucian Marin, a declarat ca nu au existat alti participanti la licitatie, din cauza investitiilor foarte mari pe care le presupune acest proiect, respectiv aproximativ 50.000 de euro anual.

El a mai spus ca pentru inchirierea spatiului din fata Garii de Nord, compania pe care o reprezinta plateste pretul de pornire al licitatiei, adica 1.500 de lei pe luna, plus costurile de publicitate de pe indicatoarele informatice.

Lucian Marin a adaugat ca nu isi face sperante privind recuperarea investitiei prin participarea altor operatori de taxi in acest proiect, pentru ca este posibil ca acestia sa nu doreasca sa opereze acest serviciu in zona Garii de Nord.

"Impreuna cu celelalte doua companii acoperim aproximativ 40 la suta din piata si suntem convinsi ca vom acoperi tot necesarul de calatori pe care il va furniza Gara de Nord", a mai spus Lucian Marin.

El a adaugat ca prin acest proiect nu se asteapta la recuperarea investitiei, dar crede ca firma va castiga in acest fel din punct de vedere al imaginii.

Lucian Marin a mai spus ca nu a fost facuta o statistica privind numarul de calatori care ar putea apela zilnic la serviciile de taxi din zona Garii de Nord, dar din cei 10.000 de calatori inregistrati zilnic, pana acum 300-400 apelau la serviciile taximetristilor pirat.

"Credem ca de acum am putea inregistra 2.000-3.000 de comenzi pe zi. Oamenii trebuie sa inteleaga ca este o statie autorizata, fara tarif suplimentar si fara sa existe pericolul ca ei sa fie refuzati", a precizat Marin.

Numele firmelor de taxi autorizate pentru preluarea clientilor si tariful practicat de acestea sunt afisate pe dispozitivele cu touchscreen.

Compania CFR SA anunta, in august, ca Meridian Taxi a castigat licitatia pentru inchirierea spatiului de la intrarea in Gara de Nord cu destinatia parcare taxi - imbarcare/debarcare calatori, dreptul de folosinta a terenului in suprafata de 300 de metri patrati din zona de la coloane fiind atribuit la pretul de cinci lei pe metru patrat pe luna, fara TVA.

Gara de Nord este administrata de Compania Nationala de Cai Ferate CFR, care se ocupa de intreaga infrastructura feroviara a tarii.

Compania Meridian Taxi detine un parc auto cu peste 1.500 de masini si este detinuta de Calin si Gheorghita Bultoc, potrivit datelor de la Registrul Comertului.