- La 10 iunie 1998, in Franta, inconjurati de familie si de prieteni, Majestatile Lor au sarbatorit Nunta de Aur, invitati de autoritatile Departamentului Vendee, potrivit site-ului citat.
- La 10 iunie 2008, la Bucuresti si la Castelul Peles, a fost sarbatorita Nunta de Diamant, la 60 de ani de la casatorie. A fost atunci primul jubileu regal desfasurat in tara, cu zeci de invitati din strainatate, omagiat de mii de romani si privit la televizor de sute de mii de concetateni.
- La 10 iunie 2013, Majestatile Lor au celebrat, intr-un cadru privat, Nunta de Safir, adica 65 de ani de casatorie. Regele si Regina sunt cel mai longeviv cuplu regal din istoria Romaniei.
Fiica a Principelui Rene de Bourbon-Parma si a Principesei Margareta a Danemarcei, Principesa Ana de Bourbon-Parma s-a nascut in al XVI-lea arondisment al Parisului, la data de 18 septembrie 1923. Pana la izbucnirea razboiului, in 1939, a copilarit in Franta. La 16 ani a plecat insa cu familia in Spania, ulterior in Statele Unite ale Americii. A studiat pictura la New York, iar pentru a-si castiga existenta a lucrat ca vanzatoare intr-un magazin care comercializa panglici si flori artificiale.
In 1942 s-a inrolat ca voluntar in armata franceza, unde, impreuna cu regimentul ei, a fost in Algeria, Maroc, Italia, Luxemburg si Germania, pana la sfarsitul razboiului. Pentru activitatea desfasurata a fost avansata de la gradul de caporal la cel de locotenent, iar la finalul razboiului a fost decorata cu medalia Crucea de razboi a Frantei.
"La inceput am condus o ambulanta. Era o munca foarte grea pentru ca vedeai atat de multa suferinta. Dupa asta m-au mutat si am devenit soferul comandantului. Faceam curierat", declara Regina intr-un interviu acordat TVR in anul 2008.
- O casatorie interzisa de comunisti si de Biserica -
Ana de Bourbon-Parma l-a cunoscut pe Regele Mihai, in noiembrie 1947, la hotelul Claridge's din Londra, la o receptie organizata dupa nunta Reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii cu locotenentul Philip Mountbatten.
"L-am cunoscut pe Mihai la varul meu, Jean de Luxemburg, care dadea un dineu la ambasada Luxemburgului de la Londra. Cum nu iesisem de multa vreme din armata, in loc sa fac o reverenta, am luat pozitie de drepti si l-am salutat lovind calcaiele ca un soldat! M-am simtit atat de umilita de mine insami, incat am iesit imediat", afirma Regina in acelasi interviu.
La sfarsitul receptiei, Regele i-a cerut mana Principesei, care l-a refuzat.
Ulterior, Regele, Regina-Mama Elena si Principesa Ana au plecat la Lausanne. Inainte de a se intoarce la Bucuresti, Ana i-a spus lui Mihai ca accepta cererea in casatorie. Regele Mihai a revenit acasa "la sfatul expres al lui Winston Churchill", care l-ar fi sfatuit ca "mai presus de orice, un rege trebuie sa fie curajos", dupa cum a marturisit el mai tarziu.
Pentru ca relatia celor doi sa devina oficiala era nevoie de acceptul Executivului. Premierul comunist Petru Groza i-a transmis insa ca guvernul "nu si-ar fi permis cheltuielile necesare unei nunti".
Nunta celor noi a avut loc in exil, la Palatul Regal din Atena, in 10 iunie 1948. Regele Paul al Greciei, unchiul preferat al lui Mihai dinspre mama, a fost singurul monarh dintre familiile domnitoare ale Europei care i-a ajutat sa se casatoreasca in contextul in care Vaticanul nu a vrut sa accepte mariajul dintre o principesa catolica si un rege ortodox. Totodata, traditia monarhica romana stipula ca urmasii sa fie botezati in religia ortodoxa. Din familia principesei a participat la nunta doar unchiul ei, printul protestant Erik, care a si condus-o la altar.

Dupa casatorie, intr-o scrisoare pe care i-a trimis-o Carol al II-a, tatal lui Mihai, acesta o indemnat-o pe nora sa, pe care nu o va cunoaste insa niciodata personal, sa fie o sotie buna pentru fiul lui. Raspunsul ei a fost: "Sper sa fiu la fel de buna sotie pe cat de bun sot ati fost pentru soacra mea!".
La inceput, cei doi miri au trait in Marea Britanie, mai intai pe pe domeniu Bramshill, proprietatea de langa Londra a Lordului Brockett, ulterior pe o alta proprietate, numita Ayot St. Lawrence. In rastimpul sederii lor in Marea Britanie, in anii '50, au muncit la ferma si in propriul lor atelier de tamplarie. In 1956 s-au mutat in Elvetia, la Versoix , la Villa Serena, devenita simbolul Coroanei. De la Versoix Regina Ana a venit in Romania, la inceputul anilor '90, cand Regelui Mihai i se refuza prezenta in tara.
Regele Mihai I si Regina Ana au impreuna cinci fiice: Principesa Mostenitoare Margareta (n. 1949), Principesa Elena (n. 1950), Irina Walker (n. 1953), Principesa Sofia (n. 1957) si Principesa Maria (n. 1964).

Citeste si:
Recomandare de lectura:
Locul lor trebuia sa fie in puscarie pentru tradare si pentru ca mii de evrei au fost dusi in lagare.
Citez cateva: "Jos UE. Suntem crestini ortodoxi, strainii nu au ce cauta in Romania. "
Despre Clotilde Armand: "Individa asta sa candideze in Franta nu in Romania. Jos UE. "
Despre Donald trump: "go Trump ,go! Este speranta Europei este speranta tuturor."
"diferenta Mare intre Oleg Malghinov si ambasadorii USA ."
"Anul 2018 in loc sa fie Marea Unire cu Romania ,parca vad ca o sa fie anul cosmarului pentru moldoveni "
Sper ca si SRI-ul observa asemanarile dintre mesajele lui petre22 si Vocea Rusiei.
Draga Hotnews. Avand in vedere suspiciunea destul de evidenta ca petre22 si altii ca el exprima puncte de vedere ale unei puteri straine de interesele Romaniei, ati putea sa le filtrati comentariile. Sunt indecente si jignitoare pentru romani.
in afara ca a fugit din tara cu coada intre picioare impreuna cu 2 trenuri pline de valori si de bogatie catre elvetia unde au smenuit la bursa din sua, si apoi tot felul de afaceri dubioase
marele rege al nostru NU A FACUT NIMIC
daca era patriot, cand l-au fortat jos comunistii, isi ceda avutia, ramanea in tara, sau ulterior dupa 90 incerca sa vina in tara si sa nu lase tara tot pe mana nomeclaturistilor
mai cititi si alte carti, cronici... nu alea scrise de comunisti, ci de oamenii care au trait in vremurile alea si care au avut baza si increderea in rege, iar el le-a tradat orice incredere si i-a condamnat la 40 ani de comunism si inca 30 ani de incertitudine si tranzitie (pe care inca o tranversam)
cauta mai mult.. dar nu pe net, ci prin biblioteci, preferabil ce au scris strainii de regalitatea noastra...
ca daca cauti ce au scris ai nostri se diferentiaza in 2 categorii: cei care lauda monarhia romaneasca (de 2 lei) si cei care lauda si mai mult monarhia romaneasca (tot de 2 lei)
mai citeste, vei descoperi si lumea adevarata
P.S. (spoiler alert) = uneori trebuie sa mentii si niste aparente ca esti sarac si muncesti, ca sa nu te caute unii si altii
P.S.2. cauta si vei gasi dovezi reale despre cu cate tablouri, masini si bijuterii a plecat mihai din tara
Daca aveai un minim de IQ observai ca in pseudonim apare un 77, deci prea mic nu sunt. Daca vroiai sa faci referire la o altfel de micime, puneai ""
PS: Asta nu am mai auzit-o, sa muncim doar pentru a pastra aparentele :))
PS2: Din fericire am avut ocazia sa vad cum traia familia regala in exil in anii 90', pentru ca cei din liceul pe care l-am urmat au facut astfel de "excursii", iar familia regala a fost mai mult decat primitoare.
Dormi in pace!
asta trebuie marcat ca, cel mai penibil comentariu de pe hotnews
hai ca am ras copios pe azi, multam fain
multa sanatate decretelule :-)
Dupa mintea ta decretii sunt tot cei nascuti intre 66 si 89. Sau nici despre decret nu ai auzit decat prin "surse", ca e clar ca nu ai prea multi ani si evident nici altele.
E clara treaba, poti sa razi in continuare, ca si-au dat toti seama a ce razi.
Un popor care nu-si cunoaste trecutul istoric nu prea are viitor.
A: n-am furat inca nimic de la ea !!!!
mihai a furat destule, in general monarhia mai mult a luat decat a dat inapoi regatului
de aia au si disparut, oamenii s-au mai desteptat, au realizat ca sa ai un rege trantor care e numai cu numele, e contraproductiv, mai deschide o carte de istorie si citeste, lasa-l dreq de pokemon go :-)
Daca nu era o monarhie, Romania nici nu ar fi existat. Pune mana pe goagal macar, deoarece vad ca cu rasfoitul cartii de istorie nu te intelegi.
Regina Ana, aflu astazi, ce viata "spectaculoasa" i-a
oferit destinul.
Evenimentele insiruite in articol se opresc la anul 90!
A intervenit cenzura? Atat trebuie sa stim?
Dumnezeu sa o odihneasca!
in astefel de moment singurul raspuns decent este tacerea.