Pe 10 iunie a.c., Majestatile Lor Regele Mihai I (94 de ani) si Regina Ana (92 de ani) au sarbatorit 68 de casatorie, mentiona la acea data site-ul casa-regala.blogspot.ro, amintind ca cei doi s-au casatorit in 1948, la Atena, la invitatia Regelui Pavlos al elenilor, care a fost gazda generoasa a evenimentului. Regele Mihai I si Regina Ana au format cel mai longeviv cuplu regal din istoria Romaniei.

Majestatile Lor in 1948Foto: www.familiaregala.ro
  • La 10 iunie 1998, in Franta, inconjurati de familie si de prieteni, Majestatile Lor au sarbatorit Nunta de Aur, invitati de autoritatile Departamentului Vendee, potrivit site-ului citat.
  • La 10 iunie 2008, la Bucuresti si la Castelul Peles, a fost sarbatorita Nunta de Diamant, la 60 de ani de la casatorie. A fost atunci primul jubileu regal desfasurat in tara, cu zeci de invitati din strainatate, omagiat de mii de romani si privit la televizor de sute de mii de concetateni.
  • La 10 iunie 2013, Majestatile Lor au celebrat, intr-un cadru privat, Nunta de Safir, adica 65 de ani de casatorie. Regele si Regina sunt cel mai longeviv cuplu regal din istoria Romaniei.

Principesa Ana de Bourbon-Parma, sotia regelui Mihai, a decedat luni, 1 august, la varsta de 92 de ani, la Spitalul din Morges, in Elvetia, a anuntat Casa Regala a Romaniei. Regele Mihai I si Regina Ana au format cel mai longeviv cuplu regal din istoria Romaniei, noteaza Mediafax.

Fiica a Principelui Rene de Bourbon-Parma si a Principesei Margareta a Danemarcei, Principesa Ana de Bourbon-Parma s-a nascut in al XVI-lea arondisment al Parisului, la data de 18 septembrie 1923. Pana la izbucnirea razboiului, in 1939, a copilarit in Franta. La 16 ani a plecat insa cu familia in Spania, ulterior in Statele Unite ale Americii. A studiat pictura la New York, iar pentru a-si castiga existenta a lucrat ca vanzatoare intr-un magazin care comercializa panglici si flori artificiale.

In 1942 s-a inrolat ca voluntar in armata franceza, unde, impreuna cu regimentul ei, a fost in Algeria, Maroc, Italia, Luxemburg si Germania, pana la sfarsitul razboiului. Pentru activitatea desfasurata a fost avansata de la gradul de caporal la cel de locotenent, iar la finalul razboiului a fost decorata cu medalia Crucea de razboi a Frantei.

"La inceput am condus o ambulanta. Era o munca foarte grea pentru ca vedeai atat de multa suferinta. Dupa asta m-au mutat si am devenit soferul comandantului. Faceam curierat", declara Regina intr-un interviu acordat TVR in anul 2008.

- O casatorie interzisa de comunisti si de Biserica -

Ana de Bourbon-Parma l-a cunoscut pe Regele Mihai, in noiembrie 1947, la hotelul Claridge's din Londra, la o receptie organizata dupa nunta Reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii cu locotenentul Philip Mountbatten.

"L-am cunoscut pe Mihai la varul meu, Jean de Luxemburg, care dadea un dineu la ambasada Luxemburgului de la Londra. Cum nu iesisem de multa vreme din armata, in loc sa fac o reverenta, am luat pozitie de drepti si l-am salutat lovind calcaiele ca un soldat! M-am simtit atat de umilita de mine insami, incat am iesit imediat", afirma Regina in acelasi interviu.

La sfarsitul receptiei, Regele i-a cerut mana Principesei, care l-a refuzat.

Ulterior, Regele, Regina-Mama Elena si Principesa Ana au plecat la Lausanne. Inainte de a se intoarce la Bucuresti, Ana i-a spus lui Mihai ca accepta cererea in casatorie. Regele Mihai a revenit acasa "la sfatul expres al lui Winston Churchill", care l-ar fi sfatuit ca "mai presus de orice, un rege trebuie sa fie curajos", dupa cum a marturisit el mai tarziu.

Pentru ca relatia celor doi sa devina oficiala era nevoie de acceptul Executivului. Premierul comunist Petru Groza i-a transmis insa ca guvernul "nu si-ar fi permis cheltuielile necesare unei nunti".

Nunta celor noi a avut loc in exil, la Palatul Regal din Atena, in 10 iunie 1948. Regele Paul al Greciei, unchiul preferat al lui Mihai dinspre mama, a fost singurul monarh dintre familiile domnitoare ale Europei care i-a ajutat sa se casatoreasca in contextul in care Vaticanul nu a vrut sa accepte mariajul dintre o principesa catolica si un rege ortodox. Totodata, traditia monarhica romana stipula ca urmasii sa fie botezati in religia ortodoxa. Din familia principesei a participat la nunta doar unchiul ei, printul protestant Erik, care a si condus-o la altar.

Dupa casatorie, intr-o scrisoare pe care i-a trimis-o Carol al II-a, tatal lui Mihai, acesta o indemnat-o pe nora sa, pe care nu o va cunoaste insa niciodata personal, sa fie o sotie buna pentru fiul lui. Raspunsul ei a fost: "Sper sa fiu la fel de buna sotie pe cat de bun sot ati fost pentru soacra mea!".

La inceput, cei doi miri au trait in Marea Britanie, mai intai pe pe domeniu Bramshill, proprietatea de langa Londra a Lordului Brockett, ulterior pe o alta proprietate, numita Ayot St. Lawrence. In rastimpul sederii lor in Marea Britanie, in anii '50, au muncit la ferma si in propriul lor atelier de tamplarie. In 1956 s-au mutat in Elvetia, la Versoix , la Villa Serena, devenita simbolul Coroanei. De la Versoix Regina Ana a venit in Romania, la inceputul anilor '90, cand Regelui Mihai i se refuza prezenta in tara.

Regele Mihai I si Regina Ana au impreuna cinci fiice: Principesa Mostenitoare Margareta (n. 1949), Principesa Elena (n. 1950), Irina Walker (n. 1953), Principesa Sofia (n. 1957) si Principesa Maria (n. 1964).

Citeste si:

Recomandare de lectura: