Curtea Constitutionala declara neconstitutionala interpretarea prin care opt membri CSM veniti pe rest de mandat au primit mandate pline

de DT     HotNews.ro
Joi, 2 iunie 2016, 14:26 Actualitate | Esenţial


Curtea Constitutionala a anuntat, joi, ca a declarat neconstitutionala interpretarea data de Senat legii prin care 8 membri CSM au fost validati cu mandate pline, desi au venit pentru restul de mandat, interpretare acceptata si de Consiliul Superior al Magistraturii. Opt membri CSM, care au inlocuit alti membri in exercitarea mandatului, au fost validati in ultimii ani pentru restul de mandat, insa Senatul si-a modificat propriile decizii astfel ca acestia au primit mandat plin de sase ani. Mai multe asociatii profesionale ale magistratilor au criticat decizia Senatului. UNJR si Forumul Judecatorilor au chemat in judecata CSM si au anuntat ca vor sesiza Curtea Constitutionala.

Dupa decizia Curtii, mandatele celor opt magistrati vor inceta in acest an, la fel ca in cazul celorlalti membri CSM carora li se incheie mandatul la termen, au explicat pentru HotNews.ro specialisti in drept. Acest lucru este stabilit in clar si in decizia Curtii:
"Prin urmare, avand in vedere trasatura Consiliului Superior al Magistraturii de organism colegial, mandatul membrilor sai expira la implinirea termenului de 6 ani, deci la aceeasi data pentru toti membrii. Cu alte cuvinte, persoanele care dobandesc calitatea de membru al Consiliului pe parcursul termenului de 6 ani, ocupand un loc vacant in cadrul organismului colegial, isi vor indeplini atributiile legale si constitutionale de la data validarii sau alegerii in functie, dupa caz, pentru restul de mandat ramas pana la expirarea acestui termen".
 • Redam mai jos integral comunicatul Curtii Constitutionale
"In ziua de 2 iunie 2016, Plenul Curtii Constitutionale, investit in temeiul art.146 lit.d) din Constitutia Romaniei si al art.29 din Legea nr.47/1992 privind organizarea si functionarea Curtii Constitutionale, a luat in dezbatere exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art.54 alin.(1) teza intai din Legea nr.317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, cu urmatorul continut: <<Durata mandatului membrilor alesi ai Consiliului Superior al Magistraturii este de 6 ani, fara posibilitatea reinvestirii.[...]>>

In urma deliberarilor, cu unanimitate de voturi, Curtea a admis exceptia de neconstitutionalitate si a constatat ca dispozitiile art.54 alin.(1) teza intai din Legea nr.317/2004 sunt constitutionale in masura in care persoana aleasa pentru ocuparea unui loc vacant isi exercita calitatea de membru al Consiliului Superior al Magistraturii pentru restul de mandat ramas pana la expirarea termenului de 6 ani.

In argumentarea solutiei pronuntate, instanta constitutionala a retinut ca este obligata sa se pronunte asupra dispozitiilor legale in noua interpretare pe care autoritatile publice implicate (Senatul Romaniei si Consiliul Superior al Magistraturii) le-o confera si sa constate neconstitutionalitatea acestora prin raportare la prevederile constitutionale cuprinse in art.1 alin.(5) care consacra principiul suprematiei Constitutiei si obligatia respectarii legilor, in componenta referitoare la claritatea si previzibilitatea normelor, si in art.133 alin.(4) care stabileste durata mandatului membrilor Consiliului Superior al Magistraturii. Durata mandatului constitutional si legal al Consiliului vizeaza autoritatea publica, in ansamblul sau, in vreme ce persoanele alese dobandesc calitatea de membru al acestuia si o exercita pana la implinirea termenului de 6 ani. Prin urmare, avand in vedere trasatura Consiliului Superior al Magistraturii de organism colegial, mandatul membrilor sai expira la implinirea termenului de 6 ani, deci la aceeasi data pentru toti membrii. Cu alte cuvinte, persoanele care dobandesc calitatea de membru al Consiliului pe parcursul termenului de 6 ani, ocupand un loc vacant in cadrul organismului colegial, isi vor indeplini atributiile legale si constitutionale de la data validarii sau alegerii in functie, dupa caz, pentru restul de mandat ramas pana la expirarea acestui termen. Orice interpretare contrara, in sensul ca fiecare membru al Consiliului Superior al Magistraturii poate fi validat sau ales pe un mandat intreg de 6 ani, care curge individual, independent de mandatele celorlalti membri, este neconstitutionala.

Decizia este  definitiva si general obligatorie si se comunica celor doua Camere ale Parlamentului, Guvernului si instantei care a sesizat Curtea Constitutionala, respectiv Curtea de Apel Bucuresti - Sectia a VIII-a contencios administrativ si fiscal.

Argumentele retinute in motivarea solutiei pronuntate de Plenul Curtii Constitutionale vor fi prezentate in cuprinsul deciziei, care se va publica in Monitorul Oficial al Romaniei Partea I."
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

3876 vizualizari

 • +16 (16 voturi)    
  Decizia curtii constitutionale este 100% corecta (Joi, 2 iunie 2016, 14:38)

  bancher [utilizator]

  asa este peste tot (si la mandatul presedintelui, si in CA al bancilor, si la primari, si peste tot): daca un membru este inlocuit cu altul pe timpul desfasurarii mandatului, atunci mandatul acestuia este valabil strict pana la finalizarea mandatului initial (cat a mai ramas din el).
  Asa a fost si cu Jhonson, presedinte SUA: a luat jumatate de mandat de la impuscatul Kenedy (adica 2 ani), si la sfarsitul mandatului acestuia a candidat din nou.
 • +17 (19 voturi)    
  Era de la sine inteles ca asa va fi ! (Joi, 2 iunie 2016, 14:43)

  Susufler0 [utilizator]

  Ce hotarase Senatul lui Tampiceanu, a fost cea mai mizerabila hotarare data vreodata de o Camera a Parlamentului , in dispretul logicii, bunului simt si al dreptului.

  S-a revenit la normal, respectiv, nu o sa mai fie un dute-vino in CSM.

  PS. Tampiceanu a crezut ca dand hotararea aia inepta o sa-si fidelizeze pe membri care vor beneficia de ea.

  PPS. Nemaipomenit de rusinos a fost insa faptul ca CSM-ului ia convenit "mizeria" asta !
 • +3 (7 voturi)    
  nu se geseste (Joi, 2 iunie 2016, 14:57)

  victor L [utilizator]

  vreun inginer care sa-i faca si de data asta 'ticalosi" pe membri CCR?


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by