15 "specialisti" in drept, majoritatea numiti de Ecaterina Andronescu si pastrati de Adrian Curaj, vor decide daca Victor Ponta si Gabriel Oprea si-au plagiat doctoratele. Printre cei 15 se numara personaje controversate, precum Corina Dumitrescu (propusa de Victor Ponta ministru al Educatiei, dar retrasa dupa un scandal public), Virginia Vedinas (fost parlamentar PRM), Gheorghe Popa (fost rector al Academiei de Politie) si Gabriel Boroi, care s-a antepronuntat in cazul Ponta. Cum s-a ajuns ca Ponta sa astepte un verdict de la o comisie numita in mare parte in mandatul sau de premier?

Adrian CurajFoto: Hotnews

Recomandare de lectura: Anatomia unei imposturi. O scoală incapabila sa invete

Legislatia inca in vigoare (veti vedea mai jos de ce spunem inca) prevede ca deciziile finale in cazul suspiciunilor de plagiat in lucrarile de doctorat sunt luate de emitentul titlului, Ministerul Educatiei, dupa analiza Consiliului National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU), care are mai multe comisii de specialitate. Comisia de Stiinte Juridice (care analizeaza lucrarile de doctorat din domeniu, deci si cele ale lui Ponta si Oprea) a fost populata de Ecaterina Andronescu in 2012 cu personaje controversate, alaturi de care a pastrat, minoritari, cativa eminenti profesori de drept pentru a da credibilitate institutiei.

Istoricul CNATDCU este unul zbuciumat, fiind legat de presupusul plagiat al lui Ponta. In iunie 2012, institutia condusa la acel moment de Marius Andruh, unul dintre putinii cercetatori romani cu opera recunoscuta international, avusese indrazneala sa constate ca Victor Ponta si-a plagiat doctoratul. Ministrul interimar al educatiei din guvernul Ponta, Liviu Pop, a schimbat rapid legislatia si conducerea Consiliului, exact in momentul deliberarilor acelei comisii, astfel incat verdictul de plagiat sa nu aiba forta juridica. Ulterior, Ecaterina Andronescu, care i-a urmat lui Liviu Pop la conducerea ministerului, a populat CNATDCU cu figurile controversate amintite mai sus.

In decembrie 2015, odata ce guvernul Ciolos a fost instalat, opinia publica i-a cerut noului ministru al Educatiei, Adrian Curaj, sa recredibilizeze rapid CNATDCU si sa aplice Legea Educatiei, care investea CNATDCU cu obligatia exclusiva de a verifica acuzatiile de plagiat din doctorate. Adrian Curaj nu a schimbat insa nici pana acum componenta comisiilor. A amanat timp de sase luni decizia, timp in care a facut un singur pas semnificativ: a asistat pasiv cum in functia de presedinte al Consiliului a fost ales Ioan Aurel Pop, rectorul Universitatii Babes-Bolyai din Cluj-Napoca. Pop, care era membru al Consiliului general al CNATDCU cand institutia a dat verdict de plagiat in cazul Ponta, s-a delimitat la acel moment de verdictul colegilor sai si, mai mult, a sustinut ca reorganizarea ceruta de Liviu Pop "era absolut necesara". (detalii aici)

Curaj a amanat permanent curatarea CNATDCU de membri controversati. A lansat in martie in dezbatere publica o propunere de Regulament de functionare, tot in martie a lansat "un apel" pentru selectarea de membri ai comitetele de selectie a viitorilor membri in cele 35 de comisii de specialitate ale CNATDCU (e foarte complicat de urmarit, nu-i asa?). Apoi a lansat procedura de inscriere pentru viitorii membri ai comisiilor de specialitate, cu termen-limita 22 aprilie 2016. Desi pana la acel moment erau inscrise deja 1.117, Ministerul Educatiei mai amana o data decizia finala si prelungeste perioadei de depunere a aplicatiilor, pe motiv ca vrea "o baza de selectie cat mai robusta si vasta". In realitate, CNATDCU nu are vocatie de sindicat, pentru a fi reprezentantul mediului academic pe langa ministrul educatiei, ci un "gardian al templului integritatii academice", cum l-a numit fostul ministru al Educatiei, Daniel Funeriu.

  • Cireasa de pe tort se gaseste in Consiliul General CNATDCU, care supervizeaza comisiile de specialitate: in el se gasesc nu mai putin de 9 (noua) actuali sau fosti demnitari ai defunctului USL.

Asa se face ca suntem in 10 mai, comisiile de specialitate din CNATDCU sunt cele de pe vremea Ecaterinei Andronescu, iar sesizarile de plagiat in cazurile - vedeta vor fi analizate de aceste vechi comisii, dupa cum a confirmat pentru HotNews.ro purtatorul de cuvant al ministerului, Mirabela Amarandei. Aceasta a spus ca sesizarile de plagiat in cazurile lui Victor Ponta si Gabriel Oprea vor fi analizate de CNATDCU in componenta actuala: "Documentul trimis ieri catre CNATDCU este pe CNATDCU actual. Lucrurile se intampla in dinamica aceasta, dar nu cred ca trebuie sa ne punem problema asa, ci pur si simplu e un demers care a fost inceput si care cu siguranta isi va gasi finalitatea".

Si, ca si cum nu ar fi fost suficienta tergiversarea de sase luni in cazul innoirii componentei CNATDCU, legislatia e pe cale sa se modifice radical. Parlamentul a votat ieri (luni, 9 mai) schimbari radicale la Legea Educatiei, care daca ar fi promulgate de presedintele Iohannis ar face inutil un eventual verdict al CNATDCU. Dar despre asta intr-un alt articol.

Iata acum componenta Comisiei de Stiinte Juridice, care va da verdictul in cazul sesizarii trimise in martie a.c. de Cristian Dogaru, lector la University Campus Suffolk din Anglia, cu privire la mai multe cazuri de plagiat a tezelor de doctorat, printre care si cel al fostului premier Victor Ponta. Sesizarea a mai fost semnata de profesorul Vladimir Tismaneanu, dr. Lucian Ancu de la University of Geneva (Elvetia) si profesorul Horia Cornean de la Aalborg University (Danemarca).

Gabriel Boroi, presedinte Comisiei. Profesor la Universitatea "Nicolae Titulescu" Bucuresti. A fost numit in Comisia de Stiinte Juridice Juridica in 2011 prin ordinul lui Daniel Funeriu, iar in septembrie 2012 a fost numit in consiliul general al CNATDCU prin ordin al Ecaterinei Andronescu. Profesorul Boroi a fost unul dintre cei trei experti numiti de catre Consiliul National de Etica din cadrul Ministerului Educatiei care, in iunie 2012, au decis ca Ponta nu a plagiat in teza sa de doctorat, noteaza Romania Libera. Contactat de jurnalistii RL, Boroi a precizat ca se va abtine in sedinta in care se va analiza suspiciunea de plagiat din cazul lui Victor Ponta.

Corina Dumitrescu - presedinta Senatului Universitatii Crestine "Dimitrie Cantemir" din Bucuresti. A fost numita in comisia CNATDCU printr-un ordin al Ecaterinei Andronescu. Propusa in 2012 de premierul de la acea data Victor Ponta pentru postul de ministru al Educatiei, Corina Dumitrescu a fost restrasa la scurt timp dupa, in urma scandalului privind participarea la un stagiu la Universitatea Stanford. Amintim ca Dumitrescu, la acea data rector al Universitatii Dimitrie Cantemir, a trecut intr-un CV oficial, postat pe site-ul Consiliul Superior al Magistraturii, ca in 1996 a studiat la "Universitatea Standford, California", scriind gresit numele universitatii. Reprezentantii Universitatii Stanford din SUA au transmis atunci la solicitarea HotNews.ro ca nu au gasit date oficiale care sa ateste ca ea ar fi fost inscrisa sau ar fi absolvit un program finalizat cu diploma al universitatii.

Radu Catana - fost Prorector al Universitatii "Babes-Bolyai" din Cluj-Napoca, numit prin ordin al Ecaterinei Andronescu. Catana a facut parte din "guvernul din umbra" propus in 2010 de presedintele PNL de la acea vreme Crin Antonescu pentru Ministerul Justitiei. Este doctor in drept si unul dintre cei mai bogati reprezentanti ai Universitatii Babes Bolyai din Cluj. Este profesor universitar la Facultatea de Drept din cadrul Universitatii Babes-Bolyai Cluj-Napoca. Este membru al Baroului de avocati Cluj-Napoca.

Verginia Vedinas: Fost parlamentar PRM, fost angajat al Curtii de Conturi, fost candidat la primaria Capitalei din partea PRM in 2008. Este profesor la Universitatea Bucuresti, Universitatea Titu Maiorescu, Academia de Politie, dar si Universitatea Dimitrie Cantemir, condusa de Corina Dumitrescu. Sotul sau lucreaza la Ministerul de Interne ca inspector. Numita prin ordin al Ecaterinei Andronescu.

Gheorghe Popa, profesor la Academia de Politie din Bucuresti. In 2012 -2016 a fost Rector al Academiei de Politie "Alexandru Ioan Cuza" Bucuresti, fiind instalat in functie in prezenta lui Petre Toba, la acel moment secretar de stat. Este acuzat de Doru Ioan Cristescu, fostul sef al DIICOT, ca nu a sesizat parchetul intr-un caz de plagiat savarsit de un lector universitar de la Academia de Politie. Potrivit Timpolis, in urma plangerii formulate de Cristescu, Parchetul de pe langa Curtea de Apel Bucuresti a dispus, in 17 februarie, inceperea urmaririi penale pentru infractiunea de omisiune a sesizarii. Numit prin ordin al Ecaterinei Andronescu.

Dan Claudiu Danisor - Rector Universitatea din Craiova, numele lui apare in ordinul privind componenta nominala a comisiilor CNATDCU dat in septembrie 2012 de Ecaterina Andronescu. Danisor intra in Top 5 salarii de Rector realizat la inceputul lui 2016 de Romania Curata, ajungand la un salariu de 201.928 lei, peste 3.700 euro/luna.

Dutu Mircea - Presedinte al Universitatii Ecologice Bucuresti si membru al Academiei Romane, numit in componenta CNATDCU in 2012 prin ordin al ministrului de la acea data Ecaterina Andronescu.

Ionel Didea - fost Rector Universitatea din Pitesti. Numele lui apare in ordinul de ministru 5644, din 5.09.2012, semnat de Ecaterina Andronescu

Dogaru Ion - Academia Romana, fost Decan al Facultatii de Drept din Craiova (1991-2004), numit in 2012 prin ordin al Ecaterinei Andronescu.

Smaranda Angheni, vicepresedinte al comisiei - rector al Universitatii "Titu Maiorescu" Bucuresti. Este vicepresedinte al comisiei de stiinte juridice din februarie 2011, numita prin ordin al lui Daniel Funeriu.

Emil Balan - Prorector al Scolii Nationale de Studii Politice si Administrative din Bucuresti, numit in comisia juridica in 2011 prin ordin al lui Daniel Funeriu.

Paul Vasilescu, profesor la UBB Cluj, directorul scolii doctorale la Facultatea de Drept a UBB Cluj. Si-a depus candidatura pentru postul de judecator CEDO, dar s-a retras ulterior. Numit prin ordin semnat de Daniel Funeriu in 2011.

Anton Trailescu: Profesor de drept la Universitatea de Vest Timisoara, avocat. Numit prin ordin semnat de Daniel Funeriu in 2011

Tudorel Toader: judecator la CCR, Decan al Facultatii de Drept la Universitatea AI Cuza din Iasi. Apare ca membru al biroului Comisiei, intr-un ordin din 2011 semnat de Daniel Funeri.

Recomandare de lectura: Anatomia unei imposturi. O scoală incapabila sa invete