Marea Neagra a devenit unul dintre punctele fierbinti ale lumii dupa anexarea ilegala a Crimeei de catre Rusia si declansarea razboiului in estul Ucrainei. Ingrijorarea Romaniei fata de postura belicoasa a Rusiei e legitima, dat fiind ca se afla la granita estica a NATO si este implicata direct in Marea Neagra, zona de maxim interes strategic atat pentru alianta Nord-Atlantica, cat si pentru Federatia Rusa. Dar ce poate face Romania in fata unei potentiel agresiuni a Rusiei. Singura - nu mare lucru. De aceea, Ministerul Apararii Nationale a lansat in dezbatere un obiectiv politic si strategic extrem de indraznet: crearea unei flote comune a NATO la Marea Neagra. Cum ar arata aceasta floia comparativ cu flota Rusiei?

Flotele militare in Marea NeagraFoto: NATO

Romania ar depinde puternic de aliatii sai nord-atlantici in cazul unui conflict naval in Marea Neagra cu o forta precum Rusia. Marina Romana este una de mica dimensiuni comparativ cu marile puteri din zona - Turcia si Rusia, iar echipamentele si navele sale sunt in curs de imbatranire si au nevoie de modernizari.

Marina Romana, pe picior de egalitate cu bulgarii, mult in spatele flotelor turcesti si rusesti

Fregata Regele Ferdinand

Fregata Regele Ferdinand

Foto: MApN

"In ceea ce priveste capacitatea per total, Marina Romana este semnificativ in spatele fortelor navale turcesti si rusesti in Marea Neagra, e comparabila ca putere cu flota bulgara, insa e totusi semnificativ in fata marinelor din Ucraina si Georgia", a declarat, pentru HotNews.ro, Omar Lamrani, analist militar la Stratfor, agentie americana specializata pe analize militare si geostrategice.

"Marea majoritate a navelor actuale ale Romaniei au fost construite in anii 1970 si 1980. Prin urmare, navele romanesti sunt in curs de imbatranire, si la fel ca si in cazul avioanelor fortelor aeriene, au nevoie de modernizare si de inlocuire. Romania are un numar solid de fregate, corvete si dragoare (desi si acestea sunt in curs de imbatranire), insa este dezavantajata considerabil de lipsa unei aviatii navale dezvoltate, de capacitatea redusa de aparare sol-aer si si capacitatea mediocra de lupta anti-submarin. Romania ii lipseste, de asemenea, o forta eficienta pe partea submarina", explica Lamrani.

Comparativ cu Bulgaria, Romania are trei fregate, doua cumparate de la Marea Britanie si una de productie proprie, insa toate au nevoie de modernizari (detalii despre modernizarea fregatelor). In schimb, vecinii de la sud au patru fregate, trei cumparate in anii 2000 de la Marina Belgiana si una mai veche, de provenienta sovietica. Fregatele bulgaresti, ex-belgiene, au un mic avantaj la armament, insa si ele au nevoie de modernizari pentru a-si pastra relevanta.

Fregata Bulgara Verni (ex-Belgia)

Fregata Bulgara Verni (ex-Belgia)

Foto: Navy.mil

Avantajul fregatelor romanesti este ca toate trei au capacitatea port-elicopter si au atasate cate un elicopter IAR 330 Puma Naval.

Flota Romaniei beneficiaza de mai multe corvete si nave rapide de atac, in timp ce Flota Bulgara are in serviciu mai multe nave anti-mine, desi majoritatea sunt la limita operabilitatii.

Romania are un submarin, dar cu bateriile descarcate. Merita sa-l reparam sau sa investim in altceva?

Romania are in dotare un submarin - "Delfinul", submarin de provenienta sovietica, din clasa Kilo - insa acesta nu este operational pentru ca acumulatorii motorului sunt epuizati, iar operationalizarea si modernizarea sa ar costa cateva zeci de milioane de euro.

Submarinul romanesc Delfinul

Submarinul romanesc Delfinul

Foto: MApN

"Submarinele sunt activele cele mai sigure in Marea Neagra in prezent, mai ales intr-un scenariu de lupta directa cu o putere precum Rusia. Cu toate acestea, repararea si reoperationalizarea submarinului romanesc din clasa Kilo nu ar fi eficienta economic si ar fi prohibitiv de scumpa. Romania ar fi mai castigata cu submarine mai noi si mai capabile sau daca ar investi fondurile necesare in alte directii, precum in fortele sale aeriene sau aeriene-navale", este de parere analistul militar de la Stratfor.

In cazul unui conflict cu Rusia, Romania este dependenta de aliatii sai NATO. Conventiile internationale care limiteaza accesul navelor militare americane in Marea Neagra

Daca ar exista un conflict cu Rusia, in special un conflict de mare intensitate in Marea Neagra, atunci Romania ar fi dependenta in mare masura de aliatii sai din NATO pentru ajutor, mai ales ca ii lipseste o aparare eficienta impotriva aviatiei navale si ar fi astfel vulnerabila la aeronavele rusesti echipate cu rachete anti-nava, potrivit analistului militar de la Stratfor.

Cu toate acestea, regulile internationale de acces in Marea Neagra limiteaza puternic prezenta navelor militare americane, Statele Unite fiind cel mai important aliat militar al Romaniei si de care am depinde in cadrul oricarui conflict.

Comandantul USS Donald Cook saluta Fregata Marasesti (F 111)

Comandantul USS Donald Cook saluta Fregata Marasesti (F 111)

Foto: Navy.mil

Conventia de la Montreux (semnata in Elvetia, 1936), care stabileste regulile prin care Turcia controleaza stramtorile Dardanele si Bosfor, limiteaza drastic accesul navelor militare ale statelor care nu au litoral la Marea Neagra, precum SUA ori Marea Britanie (alta posesoare a unei flote redutabile). Conventia stipuleaza, printre altele, ca navele de razboi ale statelor straine nu pot fi mai mari de 15.000 de tone, nu pot fi mai multe de noua si cu tonaj combinat mai mare de 30.000 si nu pot sta mai mult de 21 de zile. Astfel, nave precum portavioanele americane nu pot avea acces in Marea Neagra, iar crucisatoarele sau distrugatoarele americane ar fi limitate ca numar.

"Prezenta SUA este importanta, dar sa nu uitam ca un razboi alaturi de aliatii sai din NATO ar trage in lupta si celelalte forte americane, precum armata si fortele aeriene. Un portavion american in Marea Mediterana, desi o prezenta ocazionala in conformitate cu politica actuala, este utila, insa forta reala a unui raspuns militar american la un conflict in zona Marii Negre ar consta in forta sa aeriana care ar putea opera din numeroase baze aeriene europene din apropierea Marii Negre", este de parare analistul militar de la Stratfor.

Flota Rusiei din Marea Neagra, modernizari si imbunatatiri in ultimii ani

In ultimii doi ani, odata cu anexarea peninsulei Crimeea, Rusia a inceput sa-si consolideze pozitia navala in Marea Neagra. Noile baterii si instalatii de rachete cu raza lunga de actiune amplasate in Crimeea asigura Rusiei o acoperire semnificativa a Marii Negre, inclusiv asupra litoralului Romanesc, iar Flota Marii Negre - asa cum este ea botezata de catre Rusia - primit noi echipamente si nave.

Sistemul mobil de rachete Iskandercu raza400-500 km

Sistemul mobil de rachete Iskandercu raza400-500 km

Foto: Wikimedia Commons

Patru noi submarine din clasa Varshavyanka (Improved Kilo) au fost introduse in serviciu la baza de la Novorossiysk, urmand ca alte doua noi unitati sa ajunga in cursul anului 2016. In acelasi timp, doua dintre cele mai noi corvete purtatoare de rachete din clasa Buyan-M au fost operationalizate in aceeasi baza navala.

In total in acest moment, Flota Marii Negre numara peste 45 de nave de razboi si peste 11.000 de militari, dar si o aviatie navala puternica cu elicoptere si avioane de lupta, precum si instalatii de rachete fixe sau mobile(ex. Iskander) ce pot fi deplasate oriunde pe litoralul rusesc.

"Pozitia NATO in Marea Neagra este consolidata prin marina turceasca care este forta navala dominanta in Marea Neagra" - expert militar

De cealalta parte, flota Turciei ramane inca forta dominanta in zona, atat prin numarul de nave, ci si prin cel al personalului, desi efectivele marinei sunt impartite intre Marea Neagra, Marea Egee si Marea Mediterana. Chiar si asa, numarul mare de submarine si de nave de razboi la suprafata, dar si faptul ca echipamentele sunt relativ noi si moderne, asigura Turciei un avantaj.

Fregata turceasca TCG Yildirim (F-243)

Fregata turceasca TCG Yildirim (F-243)

Foto: Navy.mil

"Cu toate ca Rusia detine cele mai mari tipuri de nave din Marea Neagra, prezenta marinei ruse in regiune este ingreunata de imbatranirea structurilor sale, ce abia acum primesc imbunatatiri considerabile. Pozitia NATO in Marea Neagra este consolidata prin marina turceasca care este forta navala dominanta in Marea Neagra deoarece poate sa transfere rapid navele sale in zona de la flotele sale mediteraneene. Avantajul Rusiei ramane in numarul mare de mijloace aeriene ce pot fi transferate la bazele sale din zona, precum si puternicile sale baterii de la sol cu rachete anti-nava", a explicat pentru HotNews.ro analistul militar de la Stratfor.

Turcia are mai multe submarine si nave, dar Rusia are cel mai mare vas de lupta din Marea Neagra si un arsenal mai mare de rachete

Turcia are un avantaj submarin decisiv in Marea Neagra pentru ca are 13 submarine operationale, in timp ce Rusia are mult mai putine, desi isi va suplimenta efectivele in anii ce urmeaza.

Crucisatorul rusesc Moskva - cea mai mare nava din Marea Neagra

Crucisatorul rusesc Moskva - cea mai mare nava din Marea Neagra

Foto: Wikimedia Commons

"Turcii au, de asemenea, un numar mai mare de nave de suprafata, de aproximativ 25 de fregate si corvete, dintre care multe sunt destul de moderne. In comparatie, rusii au in jur de 15 de vase tip corveta sau de dimensiuni mai mari. Avantajul rus este Moskva, un crucisator din clasa Slava, care este si cel mai mare vas din Marea Neagra. Cu toate acestea, Moskva este o nava in curs de imbatranire, care a fost lansata pentru prima data in 1979", sustine analistul militar Omar Lamrani.

Totusi, dincolo de flotele navale efective, intr-o mare "inchisa" asa cum e Marea Neagra, aviatia si capacitatile de racheta sunt factori foarte importanti, mai este de parere analistul Stratfor.

"Din Crimeea, rachetele rusesti anti-nava au o raza foarte extinsa in Marea Neagra. Atunci cand lucreaza in colaborare cu mijloacele navale si fortele aeriene, rusii pot livra un atac stratificat foarte puternic impotriva oricarei nave in Marea Neagra", sustine Lamrani.

Cum arata flotele NATO de la Marea Neagra vs Flota Marii Negre a Federatiei Ruse

---

Flota Romana:

Fregata Marasesti

Fregata Marasesti

Foto: MApN

Fregate: 3

F-221 Regele Ferdinand si F-222 Regina Maria (ambele de tip 22, UK)

F-111 Marasesti (Romania)

Submarine: 1

Delfinul (clasa Kilo, URSS) - nefunctional in prezent

Corvete: 4

F-263 Vice-Amiral Eugeniu Rosca, F-260 Amiral Petre Barbuneanu (clasa Tetal-I Romania)

F-264 Contraamiral Eustatiu Sebastian, F-265 Contraamiral Horia Macellariu (clasa Tetal-II, Romania)

Corveta Amiral Petre Barbuneanu

Corveta Amiral Petre Barbuneanu

Foto: MApN

Corvete purtatoare de rachete: 3

F-188 Zborul, F-189 Pescarusul, F-190 Lastunul (Tarantul-I, URSS)

Vedete torpiloare: 3

F-202 Smeul, F-204 Vijelia si F-209 Vulcanul (Epitrop, Romania)

Puitor de mine: 1

F-274 Vice-Amiral Constantin Balescu

Dragoare de mine: 4

F-24 Lt. Remus Lepri, F-25 Lt. Lupu Dinescu, F-29 Lt. Dimitrie Nicolescu, F-30 Slt. Alexandru Axente

Alte nave (de patrol, fluviale, suport): 23

Elicopter naval: 3

IAR 330 Puma - Naval

---

Flota Bulgara:

Fregate: 4

Fregata bulgara Drazki (41)

Fregata bulgara Drazki (41)

Foto: Wikimedia Commons

Drazki (41) (Daring), Verni (42) (Loyal) si Gordi (43) (Proud) - fregata de clasa Wielingen, Belgia

Smeli (11) (- Brave) - clasa Koni, URSS

Corvete: 1

Malniya (101) (- Lightning) - clasa Tarantul, URSS

Corvete de patrol antisubmarin: 2

Reshitelni (13) (- Decisive) si Bodri (14) (- Brisk) - clasa Pauk, URSS

Dragoare de mine: 17

Vanator de mine: 1

Tsibar (32) - clasa Tripartite, Belgia

Nava de desant: 1

Alte nave (de patrol, fluviale, suport):16

Elicopter naval: 3

Eurocopter AS565 Panther

---

Flota Turciei:

Fregate: 16

Fregata TCG Oru Reis (F245) din clasa Barbaros

Fregata TCG Oru Reis (F245) din clasa Barbaros

Foto: Wikimedia Commons

8 fregate din clasa Gabya

4 fregate din clasa Barbaros

4 fregate din clasa Yavuz

Corvete: 8

2 corvete din clasa Ada

6 corvete din clasa Burak

Submarine: 13

5 submarine din clasa Atilay

4 submarine din clasa Preveze

4 submarine din clasa Gur

Nave purtatoare de rachete: 21

Nave anti-mine: 15

Nave de desant-tank: 29

Ambarcatiuni de desant: 63

Alte nave (de patrol, suport):29

Elicoptere: 37

25 elicoptere Sikorsky S-70B-28 Seahawk si 12 elicoptere Agusta-Bell AB-212 ASW

----

Flota Rusiei la Marea Neagra:

Crucisatoare: 1

Crucisatorul Moskva - clasa Slava

Distrugatoare: 1

Crucisatorul rusesc Moskva - cea mai mare nava din Marea Neagra

Crucisatorul rusesc Moskva - cea mai mare nava din Marea Neagra

Foto: Wikimedia Commons

Distrugatorul Smetlivy - clasa Kashin

Fregate lansatoare de rachete: 2 (clasa Krivak)

Submarine: 5

1 submarin Diesel de atac din clasa Kilo si 4 submarine Diesel de atac din clasa Improved-Kilo (Varshavyanka)

Corvete purtatoare de rachete: 6

Corvete antisubmarin: 5

Corvete antisubmarin din clasa Grisha (I-III) si clasa Mukha

Vedete purtatoare de rachete: 6

Dragoare de mine: 9

Nave de desant: 7

Alte nave: 13

Flota aeriana cu baza la Sevastopol:

- cca. 20 elicoptere Ka-27 si Mi-14

- ~10x Antonov An-2, An-12 si An-26; 4 x Be-12; ~10 x Mi-8

- 18 x Su-24M; 4 x Su-24MR

- o escadrila de avioane de vanatoare Suhoi Su-30

----

Cat de prezenta au fost SUA cu nave militare in Marea Neagra in ultimii doi ani?

USS Ross

USS Ross

Foto: ross.navy.mil

Dincolo de navele flotelor state NATO cu litoral la Marea Neagra, mai multe alte state aliate au vizitat periodic zona Marii Negre, au facut escale in port si au desfasurat mai multe exercitii cu flotele NATO. In ultimii doi ani, nave franceze, olandeze, britanice si americane au poposit periodic in Marea Neagra, insa de departe cele mai frecvente vizite au fost din partea navelor militare americane.

Prezenta navelor militare americane in Marea Neagra (in portul Constanta sau exercitii cu Fortele Navale Romane) din 2014 si pana in prezent:

Distrugatorul USS Ross (DDG 71) - decembrie 2015

Distrugatorul USS Porter (DDG 78) - octombrie 2015

Distrugatorul USS Donald Cook (DDG 75) - august-septembrie 2015

Fregatele romanesti - Maria si Marasesti - vazute de la bordul USS Donald Cook

Fregatele romanesti - Maria si Marasesti - vazute de la bordul USS Donald Cook

Foto: Navy.mil

Distrugatorul USS Porter (DDG 78) - iulie 2015

Distrugatorul USS Laboon (DDG 58) - iulie 2015

Distrugatorul USS Laboon (DDG 58) - iunie 2015

Distrugatorul USS Jason Dunham (DDG 109) - aprilie 2015

Distrugatorul USS Cole (DDG 67) - februarie 2015

Distrugatorul USS Donald Cook (DDG 75) - 11 ianuarie 2015

Distrugatorul USS Ross (DDG 71) - noiembrie 2014

Distrugatorul USS Cole (DDG 67) - octombrie 2014

Nava de comanda USS Mount Whitney (LCC 20) - octombrie 2014 - (nava amiral a Flotei a 6-a a Statelor Unite din Marea Mediterana)

USS Donald Cook

USS Donald Cook

Foto: US Navy

Fregata USS Taylor (FFG 50) - aprilie-mai 2014

Distrugatorul USS Donald Cook - aprilie 2014

Distrugatorul USS Truxtun (DDG 103) - martie 2014