Regele Mihai este un simbol, unicul supravietuitor dintre sefii de stat europeni din Al Doilea Razboi Mondial, care a lasat in urma sa in imagini o intreaga istorie.Regele Mihai a anuntat miercuri ca este grav bolnav si ca se retrage din viata publica. Hotnews.ro va prezinta in continuare o galerie foto in care sunt prezentate cele mai importante momente din viata Regelui.

Regele Mihai (foto arhiva)Foto: casa-regala.blogspot.ro
  • Regele Mihai I al Romaniei s-a nascut la 25 octombrie 1921, la Sinaia. Este fiul Regelui Carol al II-lea si al Reginei Elena.

FOTO: Regele Carol al II-lea si Regina Elena

  • In 1927, la varsta de 6 ani, urca prima data pe tron, dupa moartea bunicului sau, Regele Ferdinand. Guvernarea este preluata de catre o Regenta condusa de unchiul sau, Principele Nicolae al Romaniei. 

FOTO: Regele Mihai in copilaria alaturi de Regina Maria

  • In iunie 1930, Regele Carol al II-lea este convins sa se intoarca in tara si este proclamat rege. Mihai redevine print mostenitor si primeste titlul de Mare Voievod de Alba Iulia. 

FOTO: Regele Carol al II-lea si Principele Mihai la poligonul de aviatie de la Baneasa - 1931

  • In septembrie 1940, Mihai (19 ani) urca din nou pe tron, pe timp de razboi. Neavand experienta politica, acesta semneaza un decret prin care ii acorda maresalului Ion Antonescu puteri depline.  

FOTO: Regele Mihai si Regina Elena, gara din Jimbolia, 1940

FOTO: Regele Mihai si maresalul Antonescu pe front (1941)

FOTO: Regele Mihai la o intalnire cu presa, la Palatul Elisabeta, in anul 1944.

  • Intre lovitura de la Palat (23 august 1944), Greva Regala (august 1945 - ianuarie 1946), Abdicarea (30 decembrie 1947) si Exilul

FOTO: Regela Mihai in anul 1947

FOTO: Nunta regala de la 10 iunie 1948

FOTO: Actul de abdicare

FOTO: Regele Mihai, Regina Ana si Principesele Romaniei în exil, Anglia,1955.

  • In 1990 are loc prima tentativa a fostului monarh de a se intoarce in tara. Cortegiul de masini care ii transporta spre Curtea de Arges este intors din drum si familia regala este obligata paraseasca Romania si sa revina in Elvetia.

FOTO: Prima tentativa a fostului monarh de a se intoarce in tara

  • In 1992, Regele Mihai se intoarce in tara 

  • In octombrie 2011, Regele Mihai s-a adresat Parlamentului Romaniei, pentru prima data de la revenirea in tara.