O nota interna realizata de Administratia Nationala a Penitenciarelor mentioneaza, intre alte probleme constatate la Rahova, si situatia detinutului Dan Voiculescu, care a reusit performanta ca, in paralel cu timpul alocat scrierii de carti, sa acumuleze si ore de munca pretinzand ca a prestat diferite activitati. Nota interna a ajuns, potrivit surselor HotNews.ro si la DNA, care s-a autosesizat pe 12 ianuarie, dupa izbucnirea scandalului "scriitorilor din inchisori". HotNews.ro a scris in premiera acum o luna si jumatate ca Voiculescu beneficiaza de regim preferential la Rahova dupa ce a transmis primele intrebari penitenciarului la jumatatea lunii decembrie 2015. ANP a realizat nota interna pe 29 decembrie 2015, ulterior solicitarilor HotNews.ro.

Dan Voiculescu, condamnat la 10 ani de inchisoareFoto: Mediafax
  • De notat ca atacurile Antena 3 la adresa Hotnews.ro s-au inmultit in ultimele doua luni, pe masura ce Hotnews.ro trimitea in mod insistent adrese oficiale cu intrebari referitoare la situatia lui Dan Voiculescu in penitenciarul Rahova.

Potrivit surselor HotNews.ro, Voiculescu a primit acest tip de beneficii in aceeasi zi (si ore de studiu, si ore de munca), fapt fara precedent in penitenciarele din Romania. Mai mult, ar fi fost pontat si pentru ore de munca pe care in realitate nu le-a executat niciodata. Toate aceste informatii sunt consemnate intr-o nota interna a ANP din 29 decembrie 2015.

Aceasta ridica o serie de probleme angajatorului, care in acest caz este penitenciarul Rahova. Potrivit Codului Muncii, o persoana nu poate fi dublu pontata, nici nu poate munci mai mult de 8 ore pe zi. Daca i s-ar lua in calcul atat cele opt ore de studiu, cat si cele opt ore de munca, ar rezulta ca Voiculescu a muncit 16 ore pe zi - fapt interzis prin lege.

Pe scurt, Voiculescu nu putea presta, in acelasi interval de timp, doua activitati diferite, respectiv munca si redactarea lucrarii stiintifice. Ambele activitati au drept efect reducerea duratei pedepsei.

Cu alte cuvinte, ori munceste in diferite feluri (popota,etc), ori redacteaza lucrari stiintifice. Simultan,aceste activitati nu se pot face.

Miza entuziasmului lui Dan Voiculescu in a scrie carti sau a presta ore de munca in diverse alte domenii o reprezinta, evident, acumularea de zile in contul eliberarii conditionate.

Ce spune legea 254/2013 privind regimul executarii pedepselor

"Partea din durata pedepsei care este considerata ca executata pe baza muncii prestate si/sau a instruirii scolare si formarii profesionale Art. 96

(1) Pedeapsa care este considerata ca executata pe baza muncii prestate sau a instruirii scolare si formarii profesionale, in vederea acordarii liberarii conditionate, se calculeaza dupa cum urmeaza:

a) in cazul in care se presteaza o munca remunerata, se considera 5 zile executate pentru 4 zile de munca;

b) in cazul in care se presteaza o munca neremunerata, se considera 4 zile executate pentru 3 zile de munca;

c) in cazul in care munca este prestata pe timpul noptii, se considera 3 zile executate pentru doua nopti de munca;

d) in cazul participarii la cursurile de scolarizare pentru formele de invatamant general obligatoriu, se considera 30 de zile executate pentru absolvirea unui an scolar;

e) in cazul participarii la cursurile de calificare ori recalificare profesionala, se considera 20 de zile executate pentru absolvirea unui curs de calificare ori recalificare profesionala;

f) in cazul elaborarii de lucrari stiintifice publicate sau inventii si inovatii brevetate, se considera 30 de zile executate, pentru fiecare lucrare stiintifica sau inventie si inovatie brevetate.

(2) Reducerea fractiunii de pedeapsa care este considerata ca executata pe baza muncii prestate sau a instruirii scolare si formarii profesionale nu poate fi revocata."

Pe 12 ianuarie 2016, DNA a deschis dosar penal în cazul carţilor scrise de catre deţinuţi, anuntand ca efectueaza verificari privind favorizarea faptuitorului. Sunt vizaţi profesori universitari care au coordonat sau validat lucrarile, reprezentanţii editurilor care le-au publicat dar si funcţionari ai ANP care au propus eliberarea.

HotNews.ro a facut prima solicitare catre Administratia Nationala a Penitenciarelor, in a doua jumatate a lunii decembrie. La intrebarile HotNews.ro referitoare la cate ore de munca a prestat si cat timp a alocat scrierii de carti Dan Voiculescu, ANP a refuzat in mod constant. sa raspunda. In prima faza a motivat ca aceste date fac parte din "dosarul individual, care, potrivit normelor legale, pot fi accesate numai cu acordul detinutului", apoi a refuzat sa mai raspunda.

Numai ca, exact in ziua in care ANP raspundea ca nu poate furniza date "din dosarul individual al detinutului", Ministerul Justitiei a dat publicitatii o parte din datele solicitate de HotNews.ro, indicand intr-un tabel perioada exacta alocata de fiecare detinut fiecarei carti scrise.

In aceeasi zi in care a publicat acest articol, 12 ianuarie 2016, HotNews.ro a trimis o noua solicitare, de data asta catre Ministerul Justitiei, cu urmatoarele intrebari:

  • 1. Care este pozitia Ministerului Justitiei cu privire la urmatoarea situatie:  Administratia Nationala a Penitenciarelor a raspuns oficial HotNews.ro ca nu ne poate comunica timpul de lucru alocat de un detinut realizarii unei lucrari stiintifice, nici timpul de scoatere la munca, pentru ca ar fi "documente ce fac parte din dosarul individual care, potrivit normelor legale în vigoare, pot fi accesate numai cu acordul deţinutului".
  • 2. Avand in vedere ca HotNews.ro nu a putut primi de la ANP aceste date, insa Ministerul Justitiei a primit si facut publice o parte din ele, va solicitam dumneavoastra sa ne comunicati: cate ore de munca a efectuat detinutul Dan Voiculescu si in ce zile?
  • 3. Ministerul Justitiei are in vedere sa dispuna masuri, in urma aspectelor prezentate de HotNews.ro in ancheta: “Geniul de la Rahova. A scris 7 carti simultan din totalul de 10, a executat separat ore de munca astfel ca vara viitoare iese din inchisoare/ Cum este protejat Dan Voiculescu de Administratia Nationala a Penitenciarelor”?

Pe 19 ianuarie 2016, HotNews.ro publica o investigatie care arata Cum a plagiat Dan Voiculescu din inchisoare. Analiza arata ca "Investitii straine directe - vector al dezvoltarii economice" - cartea scrisa de Voiculescu in Penitenciarul Rahova - are mai multe pasaje care par copiate din alte lucrari, fara atribuirea surselor conform normelor academice.

O alta problema care se ridica aici este cum a avut acces Dan Voiculescu la atat de multe surse bibliografice, cum sunt cele mentionate in lucrarea plagiata (155 de referinte). Potrivit surselor HotNews.ro, si aceasta problema - accesul la sursele de documentare - este ridicata in nota interna a ANP, avand in vedere ca biblioteca penitenciarului nu dispune de cartile citate.

Pentru ca Ministerul Justitiei nu a comunicat niciun raspuns, iar investigatia HotNews.ro a aratat un plagiat intr-o carte scrisa de Voiculescu in inchisoare, pe 20 ianuarie, HotNews.ro a retrimis Ministerului cele trei intrebari.

Pe 22 ianuarie 2016, Ministerul Justitiei raspunde la solicitarea HotNews.ro ca, “deoarece exista în acest moment doua anchete în derulare (DNA și corpul de control al Primului Ministru), dorim sa facem un apel catre media de a aștepta finalizarea acestor anchete pentru a trimite noi informatii”.

O luna mai tarziu, pe 22 februarie 2016, HotNews.ro revine cu o noua solicitare catre Ministerul Justitiei, in care a intrebat:

  • Cele doua anchete se refera la cazul specific al lui Dan Voiculescu, care potrivit informatiilor publicate de HotNews.ro a beneficiat de un regim preferential in penitenciar?
  • Daca nu, beneficiaza sau a beneficiat Dan Voiculescu de regim preferential in detentie? Va beneficia Dan Voiculescu de reducere a pedepsei pentru cele 10 carti scrise in penitenciar, inclusiv pentru cartea plagiata - dupa cum o arata o investigatie HotNews.ro?

Ministerul Justitiei a raspuns astazi acestor intrebari, evitand din nou lamuririle solicitate, cu toate ca informatiile solicitate sunt de interes public, vizand felul cum se respecta legea in institutiile publice.

"Ministerul Justiţiei reitereaza faptul ca exista doua anchete în derulare, una administrativa, a Corpului de control al Primului Ministru care efectueaza un control la Administratia Nationala a Penitenciarelor si o ancheta în urma autosesizarii Directiei Nationale Anticoruptie cu privire la suspiciunea savârșirii infractiunii de favorizarea faptuitorului, în modalitatea ajutorului dat unor persoane condamnate pentru infractiuni de coruptie, în scopul de a îngreuna executarea pedepselor aplicate de instantele de judecata. Ministerul Justiţiei nu înţelege sa interfereze cu aceste anchete si prin urmare nu poate comenta în acest moment.

Comisia de eliberare condiţionata din penitenciare prezidata de un judecator delegat este chemata sa propuna reţinerea beneficiului reducerii pedepsei pentru lucrarile stiinţifice scrise în temeiul atricolului 96 litera f) din legea 254/2013 privind executarea pedepselor si a masurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal. Propunerea comisiei este înaintata unei instanţe independente chemata sa cenzureze sau sa confirme propunerea comisiei de eliberare condiţionata."

Comisia de eliberare conditionata este, potrivit legii, compusa din: judecatorul de supraveghere a privarii de libertate, care este si presedintele comisiei, directorul penitenciarului, directorul adjunct pentru siguranta detinerii si regim penitenciar, directorul adjunct pentru educatie si asistenta psihosociala si un consilier de probatiune din cadrul serviciului de probatiune competent potrivit legii in circumscriptia caruia se afla penitenciarul. Secretariatul comisiei se asigura de catre seful serviciului evidenta din penitenciarul respectiv.

Background. Dan Voiculescu a fost condamnat vineri, 8 august, 2014, la 10 ani de inchisoare in dosarul ICA. Alaturi de el, ceilalti inculpati au primit condamnari, cu executare si suspendare. In plus, instanta a dispus diferite confiscari si sechestre pe mai multe bunuri ale inculpatilor, totul pentru a se recupera prejudiciul din dosar calculat la 60 de milioane de euro.