UPDATE Procurorul general Tiberiu Nitu si-a dat demisia

de I.C.     HotNews.ro
Marţi, 2 februarie 2016, 17:39 Actualitate | Esenţial


Tiberiu Nitu
Foto: Agerpres
Tiberiu Nitu, in centrul unui scandal dupa ce DNA l-a acuzat ca a beneficiat ilegal de coloana oficiala, si-a anuntat demisia din functia de procuror general, invocand faptul ca numele sau si functia pe care o reprezinta sunt asociate "in mod artificial" cu o situatie de natura sa aiba consecinte asupra imaginii institutiei pe care o conduce. Nitu se apara afirmand ca nu a solicitat si nu a beneficiat de coloana oficiala in sensul in care aceasta notiune este definita prin lege si ca i s-a asigurat un dispozitiv de insotire si protectie, si isi descrie decizia de a demisiona drept "un gest de responsabilitate si onoare".

UPDATE "Presedintele Romaniei a primit demisia procurorului general si o accepta", anunta Administratia Prezidentiala.
"Saptamana trecuta a fost marcata de doua evenimente importante din punct de vedere al activitatii Ministerului Public: publicarea Raportului MCV si lansarea in spatiul public de catre unele institutii media a unor afirmatii referitoare la o presupusa incalcare a legii de catre mine, in calitate de procuror general.

Doresc sa ma refer, pe scurt, la ambele evenimente.

Dupa cum unii dintre dumneavoastra deja au observat, activitatea Ministerului Public si a Procurorului General a fost consemnata intr-o maniera mai mult decat apreciativa in Raportul de tara, care a subliniat eforturile depuse de procurori pentru indeplinirea obligatiilor asumate. Nu voi insista asupra referirilor din Raportul politic, care a fost deja mediatizat si nici asupra cifrelor si indicatorilor de performanta - pe care ii veti regasi si in Raportul de bilant pentru anul 2015, ci voi mentiona doar cateva dintre aprecierile din Raportul tehnic, mai putin cunoscut pentru opinia publica, dar care este un instrument de lucru pentru practicieni.

Astfel, Raportul tehnic arata ca Procurorul general a facut din combaterea coruptiei o prioritate a activitatii sale. In 2015, Ministerul Public a instrumentat un numar mare de cazuri de mica coruptie, fiind trimisi in instanta 903 inculpati, care acopera un spectru larg de domenii, inclusiv educatie, sanatate, politie, administratia publica locala si centrala.

Am fost bucurosi sa constatam ca Raportul a apreciat faptul ca Serviciul de indrumare si control din subordinea procurorului general face o analiza a tipologiei acestor cazuri de coruptie, pentru a stabili prioritatile in cadrul activitatilor de urmarire penala si a oferi indrumari in materie de evaluare a riscurilor.

Totodata, referindu-se la problema reorganizarii parchetelor - tema legata indisolubil de situatia resurselor umane si a volumului de munca - problema prezenta in toate documentele MCV, Raportul din acest an mentioneaza propunerea pe care am facut-o in acest sens - respectiv regruparea procurorilor la nivelul tribunalului si inchiderea parchetelor la nivelul instantei de prim grad de jurisdictie - invocand si finalizarea studiului de impact care a facut obiectul unor consultari cu sistemul. Aceasta masura precum si propria politie judiciara, in subordinea procurorului, sunt solutiile pe care le consideram necesare si de natura sa rezolve principalele probleme ale Ministerului Public.

Cu referire la cel de al doilea eveniment, constand in lansarea in spatiul public de catre unele institutii media a unor afirmatii referitoare la o presupusa incalcare a legii de catre mine, respectiv "folosirea coloanei oficiale fara drept", doresc sa precizez cateva lucruri si sa le reiterez pe cele deja exprimate in cursul lunilor octombrie - decembrie 2015:
 • Nu am solicitat si nu am beneficiat de coloana oficiala in sensul in care aceasta notiune este definita prin lege.
 • Mi s-a asigurat un dispozitiv de insotire si protectie.
 • Stabilirea unui anumit nivel de protectie pentru diverse categorii de demnitari si punerea in practica a masurilor de protectie sunt atributul institutiilor specializate ale statului si nu al beneficiarului protectiei.
 • Masurile de protectie asigurate procurorului general al Romaniei de catre institutiile specializate ale statului sunt proportionale cu riscurile potentiale la care acesta este expus in exercitarea anumitor atributii de serviciu, astfel cum acestea sunt prevazute de legislatia in vigoare.
 • In intreaga mea cariera de magistrat, precum si in functia de procuror general, am fost permanent preocupat de respectarea legii si a normelor deontologice.
Cu toate ca Raportul MCV valideaza rezultatele activitatii mele in fruntea Ministerului Public, la fel si datele din bilant care vor fi facute publice in cursul lunii martie,  in conditiile in care numele meu si functia pe care o reprezint sunt asociate in mod artificial cu o situatie de natura sa aiba consecinte asupra imaginii institutiei pe care o conduc, am decis - ca un gest de responsabilitate si onoare - sa imi depun demisia din functia de procuror general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie.

Procuror general
Tiberiu-Mihail Nitu
"


Directia Nationala Anticoruptie a cerut in 25 ianuarie incuviintarea urmaririi penale a fostului ministru de Interne Gabriel Oprea, sub acuzatia de abuz in serviciu. Oprea este acuzat ca ar fi folosit resursele umane si materiale ale Ministerului Afacerilor Interne pentru a asigura, in mod nelegal, insotirea deplasarilor efectuate de ministru cu echipaje ale politiei rutiere.

Totodata, fostul ministru este acuzat ca ar fi incheiat un protocol in baza caruia procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie Tiberiu Nitu a beneficiat de insotirea deplasarilor efectuate cu echipaje ale politiei rutiere, primind astfel "un folos necuvenit".

Procurorul general Tiberiu Nitu ar fi beneficiat de aproximativ 700 de deplasari insotit de coloana oficiala, din aprilie 2014 pana in octombrie-noiembrie 2015.

Intr-o prima reactie data publicitatii saptamana trecuta intr-un comunicat al Parchetului General, Tiberiu Nitu a sustinut ca a beneficiat doar de masurile de protectie prevazute de lege: "Avand in vedere comentariile purtate in spatiul public referitoare la persoana mea, doresc sa precizez ca in intreaga mea cariera de magistrat, precum si in functia de procuror general am fost permanent preocupat de respectarea legii si a normelor deontologice. Din acest punct de vedere, vreau sa precizez ca in cadrul activitatii desfasurate in calitate de procuror general al Parchetului de pe langa inalta Curte de Casatie si Justitie am beneficiat doar de masurile de protectie prevazute de lege, proportional cu riscurile si responsabilitatile acestei functii.


Citeste si:
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

11360 vizualizari

 • +39 (49 voturi)    
  asteptam SI Dizolvarea Parlamentului (Marţi, 2 februarie 2016, 17:42)

  un domn [utilizator]

  si cazarea acestora la Rahova Valley Resort sau daca cazarea nu ajunge se poate si la Jilava Best Resort
 • +43 (47 voturi)    
  Sampanie la toata lumea (Marţi, 2 februarie 2016, 17:45)

  mitg [utilizator]

  Habemus norocus. Progres incetul cu incetul.
  Sau cum ar spune Klaus, pas cu pas.
  • +16 (18 voturi)    
   De ce nu? (Marţi, 2 februarie 2016, 19:01)

   andreitr [utilizator] i-a raspuns lui mitg

   Se pare că atitudinea președintelui anticorupție are efect. Bravo Iohannis!
  • +11 (15 voturi)    
   ar spune... (Marţi, 2 februarie 2016, 19:36)

   Dr.Mythnick [utilizator] i-a raspuns lui mitg

   pas ...... cu .... ... .. .. . pa..s ......
 • +57 (59 voturi)    
  Eu cred ca de fapt a fost demis! (Marţi, 2 februarie 2016, 17:46)

  Impotriva prostiei din tara [utilizator]

  Nu mai conteaza, am mai scapat de-un grajdan al lui Ponta! ...
  • -26 (26 voturi)    
   grajdar spune "anti=prostie". (Marţi, 2 februarie 2016, 18:43)

   cristian_n [utilizator] i-a raspuns lui Impotriva prostiei din tara

   Daca asta voiai a ne spune exegetule ...
   • +18 (18 voturi)    
    "exe_getule" (Marţi, 2 februarie 2016, 19:36)

    victor L [utilizator] i-a raspuns lui cristian_n

    @ cristian_n,
    "grajdan" vine de la numele unuia care l-a servit pe Ponta cind l-a numit intr-o fonctie :P
    Asa ca stai jos!
   • +6 (6 voturi)    
    ia si cultiva-te :D... (Marţi, 2 februarie 2016, 19:38)

    Dr.Mythnick [utilizator] i-a raspuns lui cristian_n

    http://www.digi24.ro/Stiri/Digi24/Actualitate/Justitie/Fostul+sef+al+ISC+Adrian+Grajdan+trimis+in+judecata+pentru+favor
   • +17 (19 voturi)    
    Nu, Grajdan a fost un idiot celebru (Marţi, 2 februarie 2016, 20:08)

    Savitar [utilizator] i-a raspuns lui cristian_n

    O unealta jalnica a pesedeilor. Este etalonul pt prostie, deci nu e nici o greseala.
 • +25 (27 voturi)    
  OK, demisia ca demisia insa ... (Marţi, 2 februarie 2016, 17:46)

  Carcalete [utilizator]

  ... ce se intampla mai departe??
  Ramane asa, in coada de peste ??
  • +7 (7 voturi)    
   Nitu cerere: 'continuarea activităţii într-o (Marţi, 2 februarie 2016, 19:01)

   ty [utilizator] i-a raspuns lui Carcalete

   funcţie de conducere' la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti

   "Sectia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii, dupa suplimentarea ordinii de zi, a hotarat continuarea activitatii la Parchetul de pe langa Curtea de Apel Ploiesti a domnului procuror Tiberiu Mihail Nitu, dupa incetarea mandatului in functia de procuror general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie", se arata in decizia CSM. - noi 2015
 • +24 (24 voturi)    
  Ole! (Marţi, 2 februarie 2016, 17:46)

  emil bobu [utilizator]

  Acum sa vedem cine ii ia locul...
 • +27 (31 voturi)    
  Ar fi avut mai mult (Marţi, 2 februarie 2016, 17:46)

  Wildschwein_007 [utilizator]

  de castigat daca si.ar fi dat demisia PE LOC, atunci cand in presa a aparut informatia. Se chema ca mai are o urma de onoare, da' asa...
  • +28 (32 voturi)    
   De unde onoare (Marţi, 2 februarie 2016, 18:36)

   , AlwaysToTheRight, NeveRed! [utilizator] i-a raspuns lui Wildschwein_007

   la un ucigas?!
   Doar e pesedist!
   Dála imputit!
 • +9 (23 voturi)    
  Si-a dat-o sau i-a fost data ?? (Marţi, 2 februarie 2016, 17:50)

  gigiN [utilizator]

  Acest individ ultradubios nu avea,de fapt,ce sa caute in functia aceasta.Traian basescu a facut o greseala acceptandu-l !!
  • +16 (16 voturi)    
   numai acceptindu-l pe Nitu (Marţi, 2 februarie 2016, 19:37)

   victor L [utilizator] i-a raspuns lui gigiN

   a putut s-o numeasca pe Kovesi.
  • +8 (8 voturi)    
   poate tocmai de aceea l-a numit (Marţi, 2 februarie 2016, 19:58)

   IancuJianu [utilizator] i-a raspuns lui gigiN

   sa-l vada cum isi rupe picioarele din propria-i prostie si sa se lamureasca poporul cu cine are de-a face...
 • +19 (21 voturi)    
  foarte bine (Marţi, 2 februarie 2016, 17:51)

  grongobar [utilizator]

  era si cazul.
 • +38 (40 voturi)    
  A inteles in sfarsit ! (Marţi, 2 februarie 2016, 17:57)

  Susufler0 [utilizator]

  I-au explicat pana la urma prostului ca a savarsit si el infractiunea de abuz in serviciu si ca ar fi penibil sa-l cheme DNA la audieri in calitate de Procuror General. PS. Urmeaza Oprea !
  PPS. Se pregateste Tariceanu.
 • -30 (42 voturi)    
  ante quem (Marţi, 2 februarie 2016, 18:04)

  Mazeta [utilizator]

  De ce nu s-a mai așteptat până în luna mai, când expira mandatul lui Nițu? Ce se întâmplă între februarie și mai?
  • +31 (41 voturi)    
   NE LUAM ROMANIA INAPOI (Marţi, 2 februarie 2016, 18:36)

   un domn [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

   mai devreme de luna Mai, apoi incepem sa scotocim pe net dupa Mazete si le vom rastigni in locuri publice ...AMIN !
  • +11 (11 voturi)    
   era obligatoriu sa stea pina in mai? (Marţi, 2 februarie 2016, 20:02)

   IancuJianu [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

   cu cit mai devreme cu atit mai bine. Poate il urmeaza si avocatul popo'ului.
  • +12 (12 voturi)    
   Nu nu realizezi ce spui asa-i??? (Marţi, 2 februarie 2016, 20:11)

   Savitar [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

   Nu poti sa lasi un borfash nici macar un minut in plus mazeto, e imoral.
  • +7 (7 voturi)    
   Erm (Marţi, 2 februarie 2016, 20:12)

   roadrunner2n [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

   mda, chiar asa, io zic ca pe toti astia pe care ii cauta DNA p-acasa sa nu le cerem sa-si dea demisia de pe unde stau cocotati, sa-si finalizeze oamenii mandatul (sau mandatele) si cand sunt ei dispusi sa vina sa dea si cu subsemnatul pe la tribunal.
 • +23 (25 voturi)    
  Onoare ?Responsabilitate ? La cine ? (Marţi, 2 februarie 2016, 18:08)

  Plagarus [utilizator]

  Extras cu forcepsul si strans cu usa "luptatorul 89" Nitu isi indreapta coloana ?
 • +24 (26 voturi)    
  ce nedreptate! (Marţi, 2 februarie 2016, 18:08)

  nesuferitu [utilizator]

  oameni numai ''unul si unul'' sunt nedreptatiti. ia sa vedem: Nitu, Oprea, Ponta si alti acoliti. poate-i judecam prea rau si nu ne gandim ca ei chiar cred ca au ''facut'' numai lucruri bune. si nu si-au luat nici macar concediu.... cu toate astea, luati de-aici: sunteti niste NESIMTITI, de restul ramane sa se ocupe justitia, sper....
 • +27 (29 voturi)    
  cand te pune PSD-ul intr-o functie si (Marţi, 2 februarie 2016, 18:13)

  math_2 [utilizator]

  ...tu ramai acolo pe termen lung esti fara discutie un papagal si un parvenit strans legat de mafia de partid.
  Oricat o aburiti voi prin corurile de la Antena3 si RTV

  Daca si dupa 26 de ani PSD si aliatii izmene-antene-motociclene vor castiga jumatate din primarii pot spune si eu ca mi-am pierdut orice speranta in legatura cu aceasta tarisoara minunata.
  • +21 (25 voturi)    
   USLam si fondatorul P$D (Marţi, 2 februarie 2016, 18:37)

   un domn [utilizator] i-a raspuns lui math_2

   se pregatesc de teminita...a sunat ceasul lor !
  • +7 (7 voturi)    
   Eu mi-am pierdut speranta ani in urma, (Marţi, 2 februarie 2016, 21:03)

   emil bobu [utilizator] i-a raspuns lui math_2

   acum incep sa o regasesc!
   • +2 (2 voturi)    
    E o discutie interesanta (Miercuri, 3 februarie 2016, 11:36)

    math_2 [utilizator] i-a raspuns lui emil bobu

    Eu nu mi-am pierdut speranta pana acum, Credeam ca influenta europeana, UE, NATO, americanii ne vor duce PE SUS spre lumea civilizata IMPOTRIVA sistemului balcanic, corupt si mizerabil bazat pe impostura.
    Deci acum e pentru prima oara si probabil (din pacate) definitiv. Dupa 26 de ani noi nu am putut rezolva nici macar problemele de baza ale infrastructurii. Se pare ca aici pentru inca vreo 50 de ani oamenii tot cu PSD+izmene+Antene vor vota, tot pe unde le trazneste vor parca masina, tot pe jos vor arunca resturile de la fastfood, tigari.... tot cu diplome cumparate sau cu politica penibila de acum vor incerca sa "reuseasca" in viata. In sistemul de stat de educatie si sanatate, domenii care ne afecteaza pe toti, oriunde si oricand nu exista progres, chiar dimpotriva.
    Exista si o teorie stiintifica pe care ma bazez: Legea lui Arhimede. DACA UN OBIECT SCUFUNDAT INTR-UN LICHID NU REVINE LA SUPRAFATA IN JUMA' DE ORA, ATUNCI EL POATE FI CONSIDERAT PIERDUT.
 • +12 (22 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Marţi, 2 februarie 2016, 18:23)

  [anonim]

  • +9 (9 voturi)    
   Cu plagiatori la cârma țării, (Marţi, 2 februarie 2016, 19:02)

   asavreau [utilizator] i-a raspuns lui

   Nu poți vorbi de educație.De ce să înveți carte,dacă cu o teză de doctorat plagiată,o diplomă de studii luată pe nedrept poți ajunge să guvernezi.În învățământ PSD a promovat numai nulități,semn că nu este interesat ca românii să fie deștepți.Andronescu-Abramburica,Pop,Pricopie,etc,nici nu le mai rețin numele,dar au fost unul mai neșcolit ca altul.PSD au creat în școli un fel de consiliu care conduce,consiliu alcătuit din pensionari fideli,foști instructori ai Cântării României.Dacă te vei interesa,vei afla câtă carte se mai face sub atenta îndrumare a psd.
  • +7 (7 voturi)    
   hm... (Marţi, 2 februarie 2016, 19:08)

   grongobar [utilizator] i-a raspuns lui

   adica sa facem dezbateri despre invatamant si sa-i lasam pe banditi in functii ? niet tavarisci ! sus educatia (corect si de acord) dar totodata si jos banditii ! doua lucruri care nu se exclud reciproc ci din contra.
  • 0 (2 voturi)    
   TIC (Marţi, 2 februarie 2016, 19:39)

   tirolez [utilizator] i-a raspuns lui

   Exista, se numeste TIC, e la capitolul 6, "Tehnologii"
  • +2 (2 voturi)    
   Ai dreptate, dar.. (Marţi, 2 februarie 2016, 19:49)

   EllenaS [utilizator] i-a raspuns lui

   Si Gabriel Oprea e produsul/rebut al invatamantului romanesc si uite unde s-a cocotat! Mai trebuie facuta si curatenie intr-o casa! Nu te poti muta inr-una noua, cu IT performant, doar pentru ca nu e curata!
  • +2 (2 voturi)    
   Ai și tu dreptate. (Marţi, 2 februarie 2016, 20:47)

   tarantella [utilizator] i-a raspuns lui

   Până la un punct, totuși. Nu contează cât mă costă, personal, distracția ălora cu coloana oficială, dacă totul e legal. E foarte posibil ca, pentru mine, doi lei să fie mai mult decât îmi permite orgoliul să accept a fi furat.
   Nu știu, poate că tu ești miliardar IT sau poate că ești pe cale să moștenești vreun miliardar IT... Să fii sănătos, poate investești ceva și-n România.
 • +26 (26 voturi)    
  Abureala! (Marţi, 2 februarie 2016, 18:51)

  EllenaS [utilizator]

  Tiberiu Nitu, daca respectai legea aveai asigurata protectia de SPP, nu de Ministerul de Interne! V-ati intins mai mult decat va era plapuma si vi se vad picioarele! Gabriel Oprea a vrut sa te gadile, te-a gadilat si tie ti-a placut, n-ai refuzat, asa cum ar fi facut un om integru! Prin manevra asta cu protocolul, Oprea si-a dat si lui girofar, stiindu-se acoperit sub aceeasi plapuma, dar si lui i-au iesit țurloaiele la vedere! Amandoi aveti ce meritati: oprobriul public!
 • +9 (9 voturi)    
  mama ce treaba a facut (Marţi, 2 februarie 2016, 19:13)

  Radu LI [anonim]

  Citez "fiind trimisi in instanta 903 inculpati". Oricine traieste in Romania nu poate decat sa fie socat de numarul de mai sus. El este uluitor de mic in raport cu amploarea fenomenului. Din cate inteleg procurori sunt cam 2.000. In medie asta inseamna ca fiecare procuror trimite in judecata pentru fapte de coruptie 1 om la 2 ani.

  Concluzionez ca domnul procuror a pactizat cu succes cu coruptii dar a reusit sa tapeasca pe cei de la Bruxelles.
  • +4 (4 voturi)    
   Buna observatia! (Miercuri, 3 februarie 2016, 3:06)

   ofCAER [utilizator] i-a raspuns lui Radu LI

   Totusi imi permit sa adaug: conform discursului lui T.N., cei "903" sunt "inculpati" pentru "cazuri de mica coruptie"; pai daca in Romania zilelor noastre, unde coruptia e prezenta in scoli, spitale si cabinete medicale, in primarii si in regii, si cam oriunde ai intoarce capul, "903" este "un numar mare", din doua una: ori procuroru' e timpit, ori procuroru' umbla cu abureala.
 • +11 (11 voturi)    
  Ne ia de fraieri, ca toti michimausii (Marţi, 2 februarie 2016, 19:37)

  tarantella [utilizator]

  Domnu' Nițu, ca un umil amator în științe juridice, recunoscându-mi limitele cunoașterii de care dispun, am o mică întrebare: dacă sintagma de "coloana oficială" este definită de Codul rutier, respectiv "unul sau mai multe vehicule care circula pe drumul public și sunt însoțite de unul sau mai multe autovehicule ale politiei rutiere, care au în funcțiune semnale speciale de avertizare sonore și luminoase de culoare roșie", spuneți-ne unde prevede legea acest " dispozitiv de însoțire și protecție". Ce dreaqu mai e și ăsta?
  V-a aburit Ponta că, dacă ești dibace în gargară, rezolvi orice problemă. Cum ar veni, v-a făcut michimauși de-ai lui pe toți.
 • +12 (12 voturi)    
  Nu va faceti iluzii are obrazul tabacit -toval ! (Marţi, 2 februarie 2016, 20:06)

  andreesanu [utilizator]

  Nu-i o demisie ,nu fiti creduli !,i s-a pus hartia in fata s-o semneze ,ori ca ca !!!,ori ca ca !!!,tu asta care ai tras in 89 ! Cat a fost in functie a mutat vrun pai ?
 • +1 (1 vot)    
  Prea-Cinstitul-Luptator-Anticoruptie Ti. Nitu, (Miercuri, 3 februarie 2016, 3:18)

  ofCAER [utilizator]

  ia sa reiau eu la tot poporul ce ne spuse adevarul (on-line, 18.03.2015): "Dar atât timp cât eu ştiu oameni care n-au călcat pe la Revoluţie şi au certificat [de revolutionar - n.m.], eu de ce să-l dau?".
  Si omu' asta - orice ati spune, e totusi om -, dupa ce trece aproape inc-un an, ne spune: "In intreaga mea cariera de magistrat, precum si in functia de procuror general, am fost permanent preocupat de respectarea legii si a normelor deontologice". Aferim!


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by