Procurorii DIICOT Bucuresti au dispus vineri punerea in miscare a actiunii penale si retinerea pentru 24 de ore a patronului Chocolat, Tudor Mihai Constantinescu, acuzat de constituire a unui grup infractional organizat, evaziune fiscala in forma continuata si instigare la frauda informatica in forma continuata.

Tudor Constantinescu, patronul Chocolat, retinutFoto: Facebook / Tudor Constantinescu

Aceeasi decizie a fost luata si pentru Mihaela Cartas, Cristian Cucona si Mihail Morosan, acuzati de constituire a unui grup infractional organizat, in varianta aderarii si sprijinirii, complicitate la evaziune fiscala in forma continuata si complicitate la frauda informatica in forma continuata.

Prejudiciul estimativ produs bugetului de stat este in cuantum de 2.281.915 de lei (echivalentul a 512 036, 60 de euro), se arata intr-un comunicat al Directiei.

Ce acuza procurorii:

In fapt, s-a retinut ca in perioada 2008-2015 Tudor Mihai Constantinescu a initiat si constituit un grup infractional organizat, la care au aderat si pe care l-au sprijinit si alte persoane, specializat in fraudarea bugetului de stat prin omisiunea inregistrarii si evidentierii in actele contabile a operatiunilor comerciale desfasurate si a incasarilor realizate prin societatile comerciale CHOCO ATENEU S.R.L., CHOCO MOSILOR S.R.L., COZA NOSTRA ART S.R.L., THEOBROMA CONSULT S.R.L., THEOPROD ART S.R.L., SC SOLUTIONS CENTER S.R.L., S.C. GLOBAL INTERCONSULT S.RL., S.C. GLOBAL INTERFOOD S.R.L., S.C. DESERT PROD S.R.L., S.C. DELICES CUISINE S.R.L., S.C. CCT INNOVATION S.R.L., S.C. MAESTRO PROD FOOD S.R.L. pe care le controla direct sau prin interpusi.

In acest scop, acesta a procurat de la Cristian Cucona si Mihail Morosan un program informatic de contabilitate care permitea instalarea in casele de marcat si care realiza o dubla evidenta, una reala pentru vanzarile realizate efectiv si una fictiva, pentru vanzarile reduse in mod intentionat si fiscalizate, pe baza datelor privind vanzarile nereale, diminuate.

De asemenea, s-a retinut ca in perioada 2008-2015 Mihaela Maria Cartas in calitate de contabil-sef in cadrul societatilor mai sus mentionate a aderat la grupul infractional organizat pe care l-a sprijinit in baza aceleiasi rezolutii infractionale, prin colectarea sumelor de bani incasate din vanzarile nedeclarate precum si prin intocmirea evidentelor contabile in baza unor date nereale, modificate si falsificate privind vanzarile realizate la punctele de lucru ale societatilor mentionate.

Totodata, prin ordonantele din data de 13.11.2015 s-a dispus fata de inculpatii PUFU AUR ROMEO CEZARIAN, NISTOR ALEXANDRU CRISTIAN, SAMSON MIHAI, PISMAC CRISTINA si VESPE IULIA CARMEN luarea masurii preventive a controlului judiciar pe o durata de 60 zile.

In cauza se efectueaza cercetari si fata de alte persoane sub aspectul savarsirii infractiunilor mai sus mentionate, in cauza dispunandu-se si instituirea unor sechestre asiguratorii in vederea recuperarii prejudiciului, precizeaza DIICOT

Procurorii vor solicita Tribunalului Bucuresti luarea masurii arestarii preventive fata de inculpatii mai sus mentionati.

Comunicatul DIICOT vine dupa ce procurorii au facut joi 43 de perchezitii la patroni de baruri si cluburi din Bucuresti, in cadrul unei anchete ce vizeaza evaziune fiscala si spalare de bani.

Dupa controlul inceput joi dimineata, patronul Chocolat a spus ca va colabora cu autoritatile pe perioada anchetei pentru a-si demonstra nevinovatia.