La patru zile de la tragedia din Clubul Colectiv din Capitala au aparut mai multe marturii ale persoanelor prezente vineri seara la concertul trupei Goodbye to Gravity care contrazic spusele autoritatilor in ceea ce priveste modul in care s-a actionat in primele momente de la semnalarea incendiului prin 112. Martorii dramei din centrul Capitalei au povestit jurnalistilor si pe retelele de socializare ca primele echipaje de salvare au ajuns la locul producerii incidentului la aproximativ 20 de minute de la semnalarea urgentei. In schimb, autoritatile au sustinut ca primele echipaje de salvare au intervenit in 11 minute.

Echipaje medicale intervin la incendiul din Club ColectivFoto: Hotnews
  • Varianta autoritatilor

In prima instanta, secretarul de stat Raed Arafat a prezentat modul si timpii de reactie ai echipele de salvare care au intervenit la locul tragediei sambata dimineata intr-o conferinta de presa sustinuta impreuna cu ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu, la sediul Guvernului.

"Apelul a intrat la 22:32, au fost mobilizate primele forte si au inceput deplasarea catre locul incendiului, sosind acolo la 22:43. Deci, de la primirea primului apel la 112 pana la sosirea la fata locului au trecut 11 minute.", a declarat secretarul de stat Raed Arafat, sambata, intr-o conferinta de presa sustinuta la sediul Guvernului.

Tot sambata, pe site-ul Departamentului pentru Situatii de Urgenta au fost publicate doua comunicate de presa care contin informatii contradictorii in ceea ce priveste ora la care a fost inregistrat primul apel la 112.

In primul comunicat se arata ca „primul apel la 112 a fost inregistrat la ora22.36, iar primele echipaje medicale de interventie au ajuns la fata locului la 22.43”.

Al doilea comunicat, publicat sub titlul „Timpii de reactie in cazul tragediei din clubul Colectiv”, reia o parte din declaratiile facute de Raed Arafat la Guvern si, in plus, sunt adaugate informatii despre numarul autospecialelor cu care s-a intervenit in prima instanta.

"Declaratii de presa la Guvern

Raed Arafat:

apelul la 112 a fost primit la ora 22.32.

– la ora 22.33 au fost alertate 3 autospeciale de stingere cu apa si spuma, o autospeciala cu scara mecanica, o autospeciala pentru descarcerare si un echipaj de prim ajutor, salvatori din cadrul Grupului Special de Salvatori cu o autospeciala de stingere si o autospeciala grea de descarcerare, precum si un echipaj cu medic de terapie intensiva mobila.

– ora 22.43, toate aceste echipaje sosesc la fata locului si se solicita srpijin si la fata locului sosesc alte trei echipaje de prim ajutor si trei autospeciale de stingere cu apa si spuma

– in urma informatiilor primite de la fata locului este trimis si spitalul mobil.

– de la ora 22.50 s-a inceput activitatea de triaj si a inceput transportul victimelor catre Spitalul Floreasca, Spitalul Universitar, Spitalul de Arsi, Spitalul Grigore Alexandrescu, Spitalul Sf. Pantelimon, Spitalul Elias, Spitalul Coltea, Spitalul Budimex, Spitalul Militar, Spitalul Agripa Ionescu.”, se arata in comunicatul de presa al Departamentului pentru Situatii de Urgenta, publicat sambata pe site-ul institutiei.

Precizam faptul ca numarul de autospeciale si al echipajelor de prim ajutor nu a fost prezentat in declaratia de presa de la Guvern de catre Raed Arafat. Puteti asculta declaratiile secretarului de stat si ale ministrului Sanatatii urmarind inregistrarea conferintei de presa.

Luni seara, intr-o emisiune la postul public de televiziune, Raed Arafat, primul-adjuct IGSU Daniel Dragne si membri unei echipe de ambulanta care a participat la operatiunea de salvare au explicat ce s-a intamplat in primele mele minute de la primirea primului apel la 112.

In continuare va prezetam un dialog din timpul dezbaterii televizate referitor la primele echipaje care au ajuns la clubul Colectiv.

Liviu Mihaiu (moderator): Intai au ajuns politistii, dupa care au ajuns pompierii, dupa care au ajuns ambulantele. Corect?

Varlam Catalina (medic ambulanta): S-a ajuns simultan.

Raed Arafat: Cu primele masini de pompieri a ajuns si o masina de prim ajutor a SMURD-ului si masini de la ambulanta. Si s-a continuat.

Persoana din gradena: In usa clubului, primii care au ajuns, primii pe care i-am vazut au fost doi politisti

Raed Arafat: Asa este. Corect.

In timpul emisiunii, prim-adjuctul IGSU col. Daniel Drag a prezentat timpii de reactie ai echipelor SMURD si ai Serviciului de Ambulanta.

Aceasta este situatia de la noi, de la SMURD. Prima masina a ajuns la 22:43, a doua masina la 22:47, a treia masina 22:48. In acelasi timp, la si 43, au ajuns trei autospeciale cu apa si spuma. Fac aceasta precizare pentru ca pe autospecialele cu apa si spuma achizionate prin programul operational regional avem chitul medical de urgenta si toti pompierii sunt si paramedici. De aceea in imagini a aparut la un moment un pompier care avea aparatul de respirat pe spate si efectua manevre de resuscitare. (...) In primele 18 minute am mai avut la 23:01 trei autospeciale. Ele sunt grupate pe fiecare subunitate. (...) De la Serviciul de Ambulanta: prima ambulanta a venit la 22:43, a doua la si 47”, a declarat prim-adjuctul IGSU col. Daniel Dragne la emisiunea „Intre bine si rau”, difuzata de TVR.

Emisiunea integrala o puteti urmari pe site-ul TVR Plus.

  • Varianta martorilor

Pe retelele de socializare si in media au aparut cel putin sapte relatari ale martorilor care fac referire la modul si timpul in care au intervenit autoritatile in primele momentele de la semnalarea incendiului prin numarul unic de urgenta.

Adrian descrie pe larg intr-o scrisoare deschisa adresata lui Raed Arafat si Comandamentului pentru Situatii de Urgenta cum au intervenit autoritatile in primele minute. El sustine ca la ora 22:33 a sunat la 112 sa semnaleze incendiul iar operatorul i-a spus ca “pompierii sunt pe drum”. La ora 22.50, moment in care martorul povesteste ca i-a trimis un mesaj text sotiei sale, la locul tragediei sosisera doi politisti, sustine Adrian. Acesta mai povesteste ca i-a rugat pe cei doi politisti sa ajute victimele iar oamenii legi au refuzat spunand ca “noi nu avem voie, pompierii fac asta”. Intreaga marturie a lui Adrian o puteti citi aici.

  • Alexandru Matei (sursa

"Primul la fata locului a fost un echipaj de politie, care dupa estimarile mele a ajuns in 15-20 de minute. In scurt timp si pompierii. Problema echipajelor de interventie cred ca a fost faptul ca pe poarta principala a fabricii nu poate intra o masina de pompieri, a trebuit deschisa o poarta din spate. ", le-a marturisit jurnalistul Alexandru Matei colegilor sai de la Mediafax.

Remus Achim le-a marturisit jurnalistilor de la Mediafax ca pompierii au ajuns la aproximativ 20 de minute de la izbucnirea incendiului, insa focul se stinsese deja, tot incendiul durand aproximativ cinci minute. El a mai relatat ca masinile pompierilor oricum nu ar fi putut interveni, intre club si strada existand doua ganguri si o curte interioara, iar pompierii au intrat in club cu stingatoare in mana.

"Oameni plangand in hohote si strigand "Unde e Alina, unde a ramas Alina?". Aud si acum in timpan oameni care strigau "Unde p... mea sunt pompierii, au trecut 15 minute de cand am dat telefon", a scris Alex pe blogul sau

  • Martor - declaratie la scurt timp dupa incendiu (sursa: vezi in video-ul de mai jos de la 00:37)

"Focul a pornit de la niste artificii. S-a extins pe stalpul clubului dupa care a luat foc totul. Usa de evacuare - era doar una singura deschisa, celalalta era blocata. S-au calcat in picioare. Au spart usa. In 20 de minute a venit primul echipaj de politie. Dupa care au venit pompierii. Au intrat cu mastile de oxigen inauntru si au bagat cam o linie la 30 de minute. Explozie nu a fost, daca era explozie muream cu totii."

Andreea Sopa relateaza intr-o postare pe Facebook ca la ora 22:41 nici un echipaj de salvare nu ajunsase la clubul Colectiv din Capitala si, crezand ca in busculada creata nimeni nu a sunat la 112, a incercat sa alerteze autoritatile. Ea mai relateaza ca operatoarea de la 112 a incercat sa o calmeze si i-a spus ca a trimis “un echipaj de politie”. Andreea sustine ca a incercat sa-i explice operatoarei ca “este o tragedie, un carnagiu, ca umbla oamenii arsi din cap pana in picioare” si ca la locul incidentului este nevoie de un numar mare de salvatori. Primii care au ajuns la fata locului au fost doi politisti “care s-au ingrozit de ce vedeau” si “pe scurt dupa circa 20 de minute in incinta erau o masina de pompieri si doua salvari”, precizeaza martora.

Spusele Andreei sunt confirmate de o prietena care a insotit-o in club in noaptea respectiva. Cristina Enache sustine ca primele masini de interventie au ajuns la “cel putin 20 de minute”.

eram impreuna cu Andreea. Exact asa s-a intamplat. Cel putin 20 de minute am asteptat sa vina primele masini de interventie. Timp in care toti sunam la 112 si priveam neputinciosi, blocati, cum in afara de noi, cei norocosi scapati intregi, ieseau tineri arsi, fara par, carne vie, tipand si tremurand...Cosmar.”, marturiseste Cristina Enache.