La mai putin de o zi de la producerea tragediei din Clubul Colectiv, soldata cu 27 de morti si aproape 200 de raniti, oamenii care au reusit sa scape teferi povestesc clipele de groaza prin care au trecut in seara respectiva, scrie Medafax.

Jurnalistul Alexandru Matei, de la Ziarul Financiar, este unul dintre cei care s-au aflat, vineri seara, la concertul din Clubul Colectiv in timpul caruia un incendiu devastator a luat viata a 27 de oameni. Jurnalistul povesteste clipele traite, intr-un material pe care il redam integral.

"Eram undeva la jumatatea clubului cand de la artificii a luat foc buretele de pe unul dintre stalpii de sustinere din fata scenei. In primele secunde totul parea sub control, unul dintre bodyguarzi venea cu un mic extinctor sa stinga focul.

Fara panica, i-am zis celui cu care am venit la concert sa o luam spre iesire pentru orice eventualitate. Asta a fost decizia care cred ca mi-a salvat viata.

Intr-un interval de nici 10 secunde, timp in care am parcurs cativa metri, focul a ajuns la tavan, unde s-a extins cu repeziciune. Acesta a fost momentul in care lumea s-a panicat si a inceput sa incerce sa iasa din club.

la inceput, una dintre cele 2 usi de la intrare era blocata/inchisa, insa pana am ajuns la iesire a fost deschisa sau sparta.

In spatele meu era haos, lumea se impingea, tot ce incercam sa fac era sa imi tin echilibrul si sa nu calc pe oamenii cazuti la pamant din cauza imbulzelii.

Am cazut si eu, dar din fericire reusisem sa ies si am cazut in lateral, langa usa, dar am reusit sa ma ridic repede. La cateva secunde dupa ce am iesit sau chiar cand ieseam, nu imi mai amintesc exact, a iesit un fum negru din club. La cateva minute dupa ce am iesit am incercat sa ma duc spre intrare, sa vad daca pot ajuta, dar a iesit o limba de foc si din nou un fum gros. Primul la fata locului a fost un echipaj de politie, care dupa estimarile mele a ajuns in 15-20 de minute. In scurt timp si pompierii.

Problema echipajelor de interventie cred ca a fost faptul ca pe poarta principala a fabricii nu poate intra o masina de pompieri, a trebuit deschisa o poarta din spate.

Dupa venirea pompierilor au inceput sa scoata oamenii care mai erau inca in club, cazuti la pamant, unii traiau, dar aveau arsuri grave. Toata lumea era disperata, era un infern acolo, ieseau oameni arsi sau in stare de soc, care abia mai puteau respira. Erau oameni care strigau "aer, aer".

La 5-10 minute dupa venirea pompierilor am plecat, era un adevarat infern. Cred ca tot ce a luat foc pe tavan a cazut pe oameni. Erau persoane care ieseau cu parul sau hainele in flacari. A fost o chestiune de secunde intre viata si moarte, focul s-a extins in cateva secunde pe tot tavanul."

"Traiesc o invazie de oameni arsi cerand ajutor. Incendiul, de la 4 artificii"

Intr-un mesaj postat pe blogul personal si intitulat: "Cum m-a ocolit moartea pe 30 octombrie", Alex Teodorescu, care s-a aflat, vineri noapte, in Clubul Colectiv, in momentul izbucnirii incendiului in care au murit 27 de persoane, scrie ca a vazut oameni plangand in hohote si strigand dupa prieteni sau intrebandu-se de ce nu au venit pompierii nici dupa trecerea a 15 minunte de cand a fost dat telefon pentru interventie.

"Scriu asta pentru ca nu pot dormi, pentru ca in noaptea asta am simtit ca traiesc o invazie de oameni arsi din cap pana in picioare, fara par ramas pe cap, cerand ajutor si apa. Oameni plangand in hohote si strigand "Unde e Alina, unde a ramas Alina?". Aud si acum in timpan oameni care strigau "Unde sunt pompierii, au trecut 15 minute de cand am dat telefon". Vad mame plangand si oameni bagati in saci de catre alti oameni cu vesta fosforescenta. Vad cum dupa ani de zile ma inchin si ii multumesc lui Dumnezeu ca sunt intreg, iar la fiecare final de discutie pe care o am cu cineva zic 'Doamne fereste". Daca m-ar intreba cineva cum arata Apocalipsa, as zice ca arata exact ca aceasta noapte... Si plang... Si-mi doresc doar sa stiu ca toti am supravietuit si ca peste 3 luni ne vom intalni toti aceiasi 400 care am fost in noaptea asta acolo si vom ciocni din nou beri in Colectiv razand si aducandu-ne aminte despre o lansare de album... Dar n-o sa se intample asta...", scrie Alex Teodorescu.

El arata ca nu a scris aceste lucruri pentru a face politica sau pentru a face cuiva reclama sa antireclama, ci pentru ca a trait-o si pentru ca va ramane cu ea toata viata.

"Nu e nimic poetic in asta... E un cosmar care se va tarai dupa noi, dupa fiecare individ care a fost in Colectiv vineri, 30. Tu, cel din afara, s-ar putea sa nu intelegi si sa blamezi in stanga si in dreapta. Vina e ca s-a aprins un artificiu de tort... Tu ai putea sa-ti accepti vina ca ai vrut sa aprinzi un artificiu sau un chibrit? Eu nu... (...) Am fost in Club Colectiv la lansarea albumului nr. 2 semnat Goodbye to gravity pentru ca am vrut sa vad cum arata actul artistic al unei formatii din Romania care ne reprezinta afara. Va asigur ca, desi muzica a fost rock, in public nu a existat niciun om care a avut costum de Halloween pe el, care l-a invocat pe Lucifer sau alte mizerii pe care probabil le veti mai auzi in viitor legat de aceasta lansare...", scrie Teodorescu, adaugand ca a fost o lansare de album ca oricare alta.

El a precizat ca nu a fost niciun spectacol pirotehnic, ci ca "nu a tras nimeni cu tunul, ci au fost doar 4 artificii de tort, 2 puse in fata scenei, doua pe 2 stalpi de sustinere ai salii.

"Nimic prea spectaculos... La fel de bine putea arde si o sufragerie la aniversarea copilului tau pentru ca in tort i-ai infipt 2 artificii care ard 10-15 secunde. Asta a fost tot spectacolul pirotehnic... Trupa s-a laudat cu show pirotehnic pentru a atrage publicul, declaratia este mult prea pompoasa pentru ceea ce s-a intamplat de fapt..", a explicat Alex Teodorescu.

El a povestit ca pe la jumatatea programului, aceste artificii s-au aprins si, odata cu ele, una dintre artificii a aprins izolatia audio a salii, probabil din burete, ca nu a explodat nimic, nicio conducta si ca, initial, nu s-a panicat nimeni, iar solistul Andrei Galut si-a pastrat calmul cerand pe un ton foarte calm un extinctor pentru a remedia problema din scurt.

"Nu a venit acel extinctor. Dumnezeu stie daca Colectivul avea extinctor si nu s-a implicat nimeni sa stinga o flacara, sau nu a existat asa ceva in sala vreodata. Ca oricare alt roman care iese din casa, nu ne-am pus niciunul din cei care eram acolo problema "Are Colectivu' extinctor ca sa nu mor in incendiu? N-are. Ok. Nu merg ca mor." Cine face asta? Cine se astepta la asta? Probabil ca dupa acest incident: toata lumea, dar pana ieri absolut nimeni...", a spus martorul la incendiu.

El a mai precizat ca, in opinia sa, cele mai multe localuri, firme, restaurate sau teatre din Romania ori blocuri nu au instalatie anti-incendiu.

"Cate blocuri din Romania au instalatie anti-incendiu functionala pe holuri? Si cred ca simtim cu totii asta... Totul pare ca merge la mica intelegere... Asta e Romania noastra, insa nu despre asta vreau sa vorbesc... Cum puteam muri cu totii in Colectiv, la fel puteam muri si acasa de la un simplu chibrit aprins aiurea...", se intreaba martorul.

"Vineri, decedatii au murit pentru ca au vrut sa socializeze pe viu, fara facebook, fara skype si alte retele de interactiune, Scriu toate astea pentru ca anumite persoane jalnice considera ca persoanele care mergeau in Colectiv erau niste boschetari care traiau de pe o zi pe alta... Nu oameni buni, nu este asa... Nu mai puneti etichete... Nu mai considerati voi ca stiti totul... Nu va mai laudati ca stiti voi mai bine cat de satanisti si boschetari sunt oamenii care asculta concerte live... Este oribil sa spui toate astea, mai ales dupa aceasta tragedie... Vineri, in Colectiv o mica bucata de oameni a venit acolo ca sa mai consume arta, Da, asta este adevaratul nivel al artei in Romania. E plin de artisti care canta in toate halelele cu o singura usa de acces, e plin de artisti refuzati de radio si tv si care se mai pot intretine doar din concerte live, e plin de artistii care la concert mai aprind si 4 artificii, numai-numai de s-o mai indrepta si publicul spre actul artistic live, autentic. Credeti ca muzicienii care chiar au ceva de aratat nu ar vrea sa profeseze in teatre, sau in localuri amenajate cum trebuie? Credeti ca muzicienilor si ascultatorilor lor le place sa iasa la o bere numai in subsoluri si in hale parasite? Asta este nivelul concertelor live in Romania. Acesta este nivelul culturii tarii noastre. Sub pamant si in ruine se desfasoara actele artistice. Si prosti suntem noi astia care inca mai vrem sa consumam asa ceva si nu ne multumim cu manele, fufe si caterinca...", sustine Teodorescu.

Potrivit acestuia, majoritatea localurilor din Romania nu au instalatie anti-incendiu pentru ca lumea fumeaza si fumul de tigara declanseaza instalatia, iar patronii "fenteaza" controalele pentru ca daca isi platesc toate impozitele "abia ies pe zero"

"De ce au murit oamenii astia? De la un artificiu de tort.... Azi noapte unii si-au pierdut viata, altii pielea de pe fata. Eu mi-am pierdut doar geaca. De ce? Pentru ca sunt un om bun...? Pentru ca sunt un om rau...? Dumnezeu sa va tina tari pe voi toti cei care ati trecut sau inca treceti prin tragedia asta! Condoleante familiilor celor decedati... Probabil ca Dumnezeu stie mai bine... ", isi incheie Alex Teodorescu marturia de pe blog.

Oamenii s-au calcat in picioare, catarandu-se unii peste altii ca sa iasa

Delia Tugui, care vineri seara a fost la concertul din clubul Colectiv, impreuna cu fiul si sotul sau, toti scapand teferi, rememoreaza clipele de groaza prin care au trecut, povestind ca oamenii s-au calcat in picioare, catarandu-se unii peste altii pentru a reusi sa iasa.

Delia Tugui, care vineri seara a fost la concertul din clubul Colectiv, impreuna cu fiul si sotul sau, toti scapand teferi, rememoreaza clipele de groaza prin care au trecut, povestind, pe Facebook, ca oamenii s-au calcat in picioare, catarandu-se unii peste altii pentru a reusi sa iasa.

"Am fost la #colectiv. Am scapat pentru ca am stat chiar langa usa. Chiar si asa sotul si fiul meu au putut iesi abia dupa 5 minute, acum fiind in spital intoxicati cu fum. Cum s-a intamplat? S-a aprins buretele fonoizolant de pe stalpul din stanga scenei, cel de langa usa, de la focul de artificii. Artificiile nu au fost exagerate, pareau relativ inofensive. Problema a fost ca buretele cu care erau tapetati stalpii si tavanul localului este foarte usor inflamabil. Am vazut cum s-a intamplat totul, stalpul cu pricina fiind la un metru, chiar in fata mea. Solistul trupei a avut timp doar sa faca o scurta gluma. Asta nu era prevazut in program. In secunda urmatoare si-a dat seama ca nu e de gluma si a cerut un extinctor, dar era deja prea tarziu", afirma Delia Tugui.

Ea spune ca in 30 de secunde focul s-a extins pe intreg tavanul, iar oamenii s-au imbulzit spre iesire, calcandu-se in picioare.

"Lumea s-a imbulzit catre intrare, s-a reactionat relativ repede, dar iesirea era prea ingusta si oamenii s-au panicat. In spatele meu s-au calcat in picioare, catarandu-se unii peste altii pentru a reusi sa iasa. Dupa ce am iesit afara, am auzit o bubuitura infundata si am simtit ca ma loveste o rafala de aer fierbinte in spate. Mi-a luat foc parul. Am pus mana sa il sting si m-am ars. Aerul era fierbinte, irespirabil, fumul gros si negru, nu vedeam absolut nimic. Nu stiam incotro merg. Am intins mana si m-am agatat de geaca cuiva care se afla in fata mea si m-a tarat dupa el. Altfel nu as mai fi putut merge. Eram paralizata din cauza fierbintelii aerului irespirabil, am tras aer in piept si am simtit ca ma arde pana in stomac. Repet, eram deja afara. Nu cred ca a fost o explozie propriu-zisa. Din ceea ce am vazut ulterior la TV, s-ar fi prabusit tavanul si asta ar fi putut provoca rafala de foc si fum care m-a prins din urma. Apoi am vazut lumina si am simtit aer curat. M-am uitat inapoi si am vazut o mare gramada de oameni prabusiti unii peste altii in usa. Cei care iesisera incercau sa-i traga, dar cei de jos erau prinsi sub greutatea celor de deasupra lor. Cineva striga intruna: ᅡLuati-i mai intai pe cei de deasupra!ᅡ, dar panica era prea mare. Multi incercau sa ajute, dar era haotic. Prietenii se cautau intre ei pe dedesubtul mormanului de oameni prin pipait, strigandu-se pe nume, intreband: ᅡTu esti? Unde esti, ca nu te vad? Asta e mana ta?ᅡ. Era de cosmar. Nu imi venea sa cred ca asa ceva e posibil. Mi-am dat seama imediat ca cei din partea din spate a barului nu vor mai iesi cu viata de acolo", adauga Delia Tugui.

In urma incendiului produs vineri seara in Clubul Colectiv din centrul Capitalei si-au pierdut viata 27 de oameni, iar alti aproximativ 200 au fost raniti. La acest moment, 146 de persoane sunt internate la 12 spitale din Bucuresti.

Vineri seara, clubul gazduia un concert al trupei Goodbye to Gravity, pentru lansarea unui nou album - "Mantras of war". Intrarea la acest concert a fost libera, iar accesul in club s-a facut incepand cu ora 20.30.