Vasile Salaru, secretarul de stat care a demisionat astazi din Ministerul Educatiei, sustine ca "o ziarista de la un cotidian hunedorean a ales tendentios" numai anumite declaratii ale sale, pe care le-a "denaturat". Dupa ce indemnul sau catre fete: "pieptul in fata, dosul in spate si sa lesine baietii!" a fost preluat de toata presa, Salaru sustine ca prezentarea corecta a afirmatiei este: "Mai in gluma, mai in serios eu cred ca spatele drept, pieptul bombat si privirea inainte conteaza mult".

Vasile SalaruFoto: Agerpres

Vasile Salaru, secretar de stat in Ministerul Educatiei responsabil cu invatamantul preuniversitar, a sustinut o conferinta de presa la Deva, marti 20 octombrie. Publicatia Glasul Hunedoarei a relatat ca Salaru a declarat la acea conferinta ca elevele ar trebui sa studieze pe un curriculum separat de cel al baietilor sa "mearga frumos", "sa stie sa fie gazde bune" si "sa invete cum se serveste ceaiul". La finalul conferintei, oficialul le-a spus ca moto-ul dupa care ar trebui sa se ghideze este: "Pieptul in fata, dosul in spate si sa lesine baietii", conform publicatiei citate.

Intr-un comunicat remis HotNews.ro prin intermediul Aliantei Liberalilor si Democratilor (ALDE), Vasile Salaru anunta ca se retrage din functia de secretar de stat la Ministerul Educatiei "pentru a nu aduce un prejudiciu nici sistemului de invatamant si nici ALDE, partidul din care fac parte". "Ma retrag cu convingerea ca 'orice fapta buna nu ramane nepedepsita'", comenteaza Salaru.

Comunicatul trimis de Vasile Salaru:

"In perioada 20-21 oct. 2015 am participat la Consfatuirile pentru managementul in invatamantul preuniversitar in judetul Hunedoara. Cu acest prilej am sustinut doua conferinte de presa, una la sediul Inspectoratului Scolar Judetean si o alta, la sediul ALDE Hunedoara. O ziarista de la un cotidian hunedorean a ales tendentios, din toata prezentarea mea pe teme de educatie si pe teme politice, doar parerea mea ca educatia nonformala ar trebui sa aiba o pondere mai importanta in cadrul orelor de consiliere scolara si de Educatie fizica si sport, parere pe care a denaturat-o total, scotand-o din context. Mai mult, ceea ce a publicat acest cotidian nu sunt cuvintele mele, iar dreptul la replica nu mi s-a publicat. Ziarista a folosit expresii care nu mi-au apartinut niciodata dar care mi-au adus grave prejudicii.

Asigur pe aceasta cale intreaga opinie publica de faptul ca nu folosesc niciodata exprimari triviale, cu atat mai mult in legatura cu elevii. Sunt profund dezamagit de modul in care acest cotidian a inteles sa-si informeze cititorii asupra unor teme importante, spre deosebire de toti ceilalti jurnalisti care au facut-o corect. Mai mult, sunt uimit ca unele posturi de televiziune nationale au ales sa prezinte doar acest articol defaimator si nu pe celelalte, ceea ce pune un mare semn de intrebare asupra modului in care este publicul informat.

'Ziarul hunedoreanului', 'Glasul Hunedoarei', postul Hunedoara Tv, pe al carui site se afla inregistrarea conferintei de presa, au prezentat corect afirmatia: 'Mai in gluma, mai in serios eu cred ca spatele drept, pieptul bombat si privirea inainte conteaza mult. Optimismul pe care il exprima un tanar il ajuta sa priveasca altfel viata'. Autoarea articolului din publicatia al carui nume nici nu vreau sa-l mentionez a modificat aceasta afirmatie, interpretand-o in mod tendentios, atribuindu-mi cuvinte pe care nu le-am rostit. Invit pe aceasta cale jurnalistii de buna credinta sa vizioneze inregistrarea conferintei de presa pe TV Hunedoara.ro.

Cu toate ca a sprijini educatia nonformala este un lucru meritoriu nu o vina, ca ma consider un dascal devotat scolii romanesti, ca om de buna credinta inteleg sa ma retrag din functia de secretar de stat la Ministerul Educatiei si Cercetarii Stiintifice tocmai pentru a nu aduce un prejudiciu nici sistemului de invatamant si nici ALDE, partidul din care fac parte. Ma retrag cu convingerea ca 'orice fapta buna nu ramane nepedepsita'.

Prof. Vasile SALARU"

Care sunt declaratiile redate de Glasul Hunedoarei, catalogate ca afirmatii corecte, de catre Salaru

Glasul Hunedoarei relateaza ca Vasile Salaru a facut urmatoarele declaratii, pe 20 octombrie 2015:

  • "Aceste ore de consiliere vizeaza < poate o sa radeti, poate nu > o integrare mai usoara in societate, prin atitudine, prin tinuta. Elevii nostri nu stiu sa calce pe strada. Eu as vrea sa vad o eleva de clasa a XI-a sau a XII-a mergand frumos pe tocuri, dansand vals sau tango, stiind sa fie o gazda buna, si cred ca este o latura a invatamantului romanesc, care a fost total neglijata, si care ar putea aduce aminte, sper sa nu zambiti, de trecuta educatie de pension".
  • "Imi cer scuze daca nu m-am facut inteles, dar cred ca un baiat, cand are de brat o fata, , nu cred ca il intereseaza daca fata stie educatie rutiera, ci daca stie sa mearga frumos, ca o doamna. Intr-un cuvant, pieptul in fata, dosul in spate si sa lesine baietii!".

Citeste si: