​Nou scandal pe tema Religiei in scoli: Patriarhia sustine ca inscrierea la Religie se face o singura data pentru toata durata scolarizarii / Profesorul care a infrant Biserica la CCR: Voi face denunt penal impotriva oricarui oficial al Ministerului Educatiei care transmite ca inscrierile nu se fac anual

de Raluca Pantazi     HotNews.ro
Marţi, 29 septembrie 2015, 17:24 Actualitate | Esenţial


Religia in scoli
Foto: Agerpres
Metodologia de organizare a predarii Religiei in scoli starneste un nou scandal pe tema inscrierii la aceasta disciplina. Pe de o parte, metodologia prevede ca elevii care intra in clasa pregatitoare opteaza pentru Religie, daca vor, direct prin cererea-tip de inscriere la scoala; elevii mai mari care vor Religie "depun, de regula, pana la sfarsitul lunii decembrie, pentru anul scolar urmator", cererile de inscriere. Pe de alta parte, Patriarhia sustine ca inscrierea la Religie nu se face anual, ci o singura data pentru toata durata scolarizarii. Intre timp, profesorul Emil Moise, cel de la care a plecat sesizarea de la CCR pe religie, sustine ca inscrierea se face anual si anunta ca va face denunt penal pentru abuz in serviciu si instigare la nerespectarea legii, impotriva oricarui oficial al Ministerului Educatiei care le va transmite directorilor ca inscrierile se fac altfel. 

In Monitorul Oficial a fost publicata joi, 24 septembrie 2015, Metodologia de organizare a predarii Religiei, aprobata prin ordin al ministrului Educatiei. Metodologia este menita sa lamureasca modul de inscriere la ora de Religie, la aproape un an dupa ce Curtea Constitutionala a decis ca este neconstitutionala inscrierea din oficiu a elevilor la disciplina Religie si la aproape 3 luni dupa ce legea educatiei a fost modificata, astfel incat elevii care vor Religia sunt cei care fac cerere de inscriere la acest optional.

Metodologia prevede ca elevii se inscriu la Religie sau se retrag de la aceasta disciplina prin cerere depusa, "de regula, pana la sfarsitul lunii decembrie, pentru anul scolar urmator", in vederea "prefigurarii catedrelor".

Aceeasi metodologie spune ca elevii care vor Religia pot sa se inscrie si mai tarziu de decembrie, insa in acest caz solicitarile trebuie aprobate de consiliul de administratie, daca la nivelul scolii se organizeaza predarea disciplinei Religie pentru cultul solicitat, iar elevii respectivi vor fi inclusi in clasele deja existente.

Ce spune Patriarhia: Inscrierea la ora de Religie se face o singura data si este valabila permanent

Patriarhia Bisericii Ortodoxe Romane (BOR) sustine, insa, intr-un comunicat de presa, ca "inscrierea la ora de Religie se face o singura data si este valabila permanent pana la o eventuala schimbare a optiunii".

Patriarhia afirma ca "isi exprima acordul cu privire la continutul Metodologiei", pe care o interpreteaza in felul urmator:
 • "1. Textul Legii nr. 153/2015 [legea care a modificat articolul declarat neconstitutional de Curtea Constitutionala - n.red.] si art. 3, alin. (1) al Metodologiei arata ca inscrierea la ora de Religie se face prin cerere scrisa a elevului major/a parintelui sau a tutorelui legal instituit pentru elevul minor. Schimbarea optiunii se face tot prin cerere scrisa si depinde exclusiv de libertatea de constiinta a parintelui, a tutorelui legal sau a elevului major (conform Deciziei nr. 669/2014 a Curtii Constitutionale a Romaniei). Un parinte care a optat o data pentru o anumita varianta nu poate fi obligat sa mai aleaga inca o data, adica sa mai faca o alta cerere in acelasi sens. Textele celor doua acte normative sunt clare in aceasta privinta, doar schimbarea optiunii se face printr-o alta cerere.
 • 2. Art. 3, alin. (5) din Metodologie nu face referire la faptul ca elevii trebuie sa se reinscrie in fiecare an la ora de Religie (ceea ce ar fi, oricum, in neconcordanta cu Legea nr. 153/2015), ci se refera la perioada in care trebuie sa se depuna la secretariatul unitatii de invatamant cererile mentionate in art. 3, alin. (1) si (3), adica cererile de inscriere (pentru cei care nu si-au exprimat niciodata optiunea de a participa la ora de Religie), respectiv de schimbare a optiunii (pentru cei care si-au exprimat candva optiunea de a participa la aceasta ora).
 • 3. Intrucat Metodologia urmareste rezolvarea unor aspecte de ordin practic-administrativ, un element important pentru intelegerea ei il constituie art. 3, alin. (4): Cererile mentionate la alin. (1) si (3) se depun la secretariatul unitatii de invatamant la care este inscris elevul si se inregistreaza in Sistemul Informatic Integrat al Invatamantului din Romania (SIIIR). Ca urmare, orice modificare in SIIIR se poate face doar urmare unei cereri explicite depuse la un moment dat, iar nu la inceputul fiecarui an, termen care nu este prevazut nici de Lege, nici de Metodologie, nici in cererile de inscriere deja inregistrate in SIIIR".
BOR isi exprima regretul "ca unii jurnalisti incearca in continuare manipularea opiniei publice, insistand asupra reinscrierii anuale a elevilor la ora de Religie (umilitoare pentru parinti si impovaratoare pentru scoala)".

De asemenea, Patriarhia anunta ca "in situatiile in care in mod abuziv se vor realiza modificari in SIIIR [Sistemul informatic integrat al invatamantului din Romania, in care fiecare scoala inregistreaza cererile elevilor/parintilor de a face Religia - n.red.], fara cererea expresa a parintilor sau acestia vor fi obligati de catre scoli sa faca cereri de reinscriere la Religie, impotriva prevederilor Legii, ale Metodologiei si a vointei parintilor, Patriarhia Romana va sesiza autoritatile competente, solicitand sanctionarea celor vinovati".

Puteti citi aici comunicatul integral al BOR

Ce spune Emil Moise, profesorul caruia CCR i-a dat castig de cauza in speta Religiei in scoli: Inscrierea la Religie se face anual

Emil Moise
Foto: Agerpres
Contactat de HotNews.ro, Emil Moise - profesorul de filosofie din Buzau care a ridicat exceptia de neconstitutionalitate pe articolul Legii educatiei care reglementa inscrierea la ora de Religie si care a avut castig de cauza la Curtea Constitutionala - a declarat ca "adevarul din punct de vedere al legii este cel clar exprimat in metodologia realizata de Ministerul Educatiei. Daca Ministerul Educatiei nu ar fi elaborat aceasta metodologie, era oricum clar ca inscrierea nu se poate face decat anual, pentru ca avem o lege, o Constitutie si o decizie a Curtii Constitutionale care fac ca interpretarile sa fie in acest sens. Prin urmare, nu am fi avut neaparat nevoie de metodologie pentru a intelege ca inscrierile se fac anual".

Emil Moise a explicat pentru HotNews.ro ca va face "denunt penal pentru abuz in serviciu si instigare la nerespectarea legii, daca cineva isi va permite oficial, nu prin declaratii de presa - oficial inseamna printr-un act al Ministerului Educatiei - sa le transmita Inspectoratelor Scolare Judetene (ISJ) sa faca altfel decat spune metodologia".

"In comunicatul Patriarhiei se vorbeste despre piedici birocratice, daca metodologia s-ar aplica astfel cum scrie ea. Eu sunt presedintele unui ONG care are ca scop apararea libertatilor pe zona de religie si nu avem nici macar o plangere ca cineva ar fi fost impiedicat sa depuna acea cerere. Daca vom primi, noi vom sprijini acel copil sa fie inscris", a precizat profesorul.

Acesta a declarat ca "exista deja o tentativa de a se incalca ceea ce spune legea educatiei, care a avut loc inainte de aparitia metodologiei, la Inspectoratul Scolar Judetean Buzau, unde am depus ieri plangere. ISJ a postat pe site o adresa care nu are antet, semnatura, numar de inregistrare, in schimb spune ca ar fi intocmita de inspectorul de religie si este adresata de cel care a postat-o directorilor de scoli. Inspectorul de specialitate nu se adreseaza directorilor, ci profesorilor de specialitate. Si spune ca inscrierea la Religie se face pentru toata perioada de scolarizare. Noi am solicitat ISJ Buzau sa spuna daca acea adresa a fost publicata de inspectorat sau urcata de un hacker. Daca isi asuma actul, atunci sa ne dea o copie a deciziei ca inscrierea se face pentru toata perioada de scolarizare, sa ne spuna de ce intr-o adresa a ISJ li se cere scolilor sa trimita date la o adresa privata de e-mail si sa aiba mare grija ca acea adresa are la fiecare fraza cel putin 2-3 greseli grosolane gramaticale si de adresare. Daca ISJ va spune ca isi asuma pozitia, atunci vom merge in instanta".

"Deci daca Ministerul Educatiei va iesi prin adrese catre scoli sau comunicate prin care le va spune directorilor de scoli ca inscrierea se face pentru toata perioada de scolarizare, atunci voi face denunt penal pentru abuz in serviciu si instigare la nerespectarea legii impotriva celui care semneaza adresa respectiva. Ar fi o infractiune continuata, nu ar fi la prima abatere", a afirmat pentru HotNews.ro profesorul Emil Moise.

Acesta a adaugat ca "daca nu se comunica nimic de la ISJ, Minister si vreo scoala nu aplica metodologia asa cum scrie ea, noi vom sesiza instantele si parchetul pentru cazurile respective. Nu stam sa luptam cu 70.000 de directori. Facem plangeri penale si se sa solutioneze. Daca are adresa de la inspectorat, atunci atacam inspectoratul".

"Metodologia interpreteaza legea, e o norma de aplicare. Nu mai poti da interpretare la interpretare. Daca metodologia era in defavoarea legii, o atacam noi. Daca este in defavoarea Bisericii Ortodoxe, sa o atace BOR, dar nu sa o reinterpreteze", este de parere profesorul.

Acesta a explicat ca, dupa decizia CCR ca este neconstitutional sa depuna cerere elevul care NU vrea sa faca Religia, Parlamentul a trebuit sa modifice Legea Educatiei si a discutat proiectul de modificare a articolului declarat neconstitutional. "Cultele religioase au fost invitate sa isi spuna parerea, la insistentele lui Remus Cernea m-au invitat si pe mine si, ca martor prezent acolo, va spun ca BOR a venit atunci cu propunerea ca in lege sa se prevada inscrierea fie pentru 4 ani, fie pentru toata perioada scolarizarii. Cultele religioase nu au fost de acord, reprezentantul unuia dintre culte a spus ca, in mod firesc, Religia ar trebui predata la Biserica, nu la scoala", a afirmat Emil Moise.

Potrivit acestuia, "Biserica Ortodoxa a solicitat sa se adopte legea cu obligativitatea inscierii pe perioada mai mare si, surpriza, comisia pentru invatamant din Camera Deputatilor nu a modificat proiectul si nu a aprobat punctul de vedere al BOR. Si celelalte comisii au facut la fel. Doamna Ecaterina Andronescu a sustinut pozitia BOR, dar comisia nu a adoptat-o. In varianta adoptata de Parlament, legea modificata cu privire la religie nu are propunerea bisericii, scrie doar ca inscrierea se face la cerere".

"Daca ar fi dorit parlamentul sa dea aceasta interpretare [inscrierea sa se faca o singura data pentru toata perioada scolarizarii - n.red.], ar fi prevazut in lege. Interpretarea acestei metodologii din perspectiva BOR nu se sustine nici juridic, nici istoric. Ministrul Educatiei ar fi mentionat in metodologie, daca ar fi intentionat ca inscrierea sa se faca pe toata perioada scolarizarii. Acolo scrie ca la clasa pregatitoare inscrierea se face prin fisa de inscriere si, mai departe, se spune ca inscrierea se face pana la sfarsitul lunii decembrie, pentru anul scolar urmator", a declarat pentru HotNews.ro profesorul Emil Moise.

Ce spune legea educatiei:
"Art. 18 - (2) Inscrierea elevului pentru a frecventa orele de religie se face prin cerere scrisa a elevului major, respectiv a parintelui sau a tutorelui legal instituit pentru elevul minor. Schimbarea acestei optiuni se face tot prin cerere scrisa a elevului major, respectiv a parintelui sau a tutorelui legal instituit pentru elevul minor. In cazul in care elevul nu frecventeaza orele de religie, situatia scolara se incheie fara disciplina Religie. In mod similar se procedeaza si pentru elevul caruia, din motive obiective, nu i s-au asigurat conditiile pentru frecventarea orelor la aceasta disciplina".

Ce spune Metodologia de organizare a predarii disciplinei Religie:
"Capitolul II
Inscrierea elevilor pentru a frecventa ora de Religie


Art. 3. - (1) Parintii/tutorii legal instituiti ai elevilor minori, respectiv elevii majori care doresc sa isi exercite dreptul de a participa la ora de Religie isi exprima optiunea in scris, intr-o cerere adresata unitatii de invatamant, in care precizeaza si numele cultului solicitat.

(2) Se pot depune cereri pentru frecventarea orei de Religie pentru cultele recunoscute de stat, in conformitate cu prevederile Legii nr. 489/2006 privind libertatea religioasa si regimul general al cultelor, republicata.

(3) Schimbarea optiunii de a frecventa ora de Religie se face tot prin cerere scrisa a elevului major, respectiv a parintelui sau a tutorelui legal instituit pentru elevul minor.

(4) Cererile mentionate la alin. (1) si (3) se depun la secretariatul unitatii de invatamant la care este inscris elevul si se inregistreaza in Sistemul informatic integrat al invatamantului din Romania (SIIR).

(5) In vederea prefigurarii catedrelor, pentru elevii deja inscrisi in unitatea de invatamant, cererile mentionate la alin. (1) si (3) se depun, de regula, pana la sfarsitul lunii decembrie, pentru anul scolar urmator.

Art. 4. - Parintii copiilor care urmeaza sa isi faca debutul scolar in invatamantul primar si care doresc participarea copilului la ora de Religie bifeaza in cererea-tip de inscriere rubrica corespunzatoare, precizand cultul solicitat.

Art. 5. (1) Cererile de frecventare a orei de Religie, depuse ulterior intervalelor precizate in art. 3 si 4, inclusiv dupa inceperea cursurilor scolare, sunt aprobate de consiliul de administratie daca la nivelul unitatii de invatamant se organizeaza predarea disciplinei Religie pentru cultul solicitat, iar elevii respectivi vor fi inclusi in formatiunile deja existente, organizate pentru studiul Religiei, cultul solicitat.

(2) In cazul solicitarilor mentionate la alin. (1) pentru care unitatea de invatamant nu organizeaza predarea disciplinei Religie pentru cultul solicitat, se pot aplica, dupa caz, prevederile art. 9.

Art. 6. - In situatia in care parintii/tutorii legal instituiti ai elevului minor, respectiv elevul major decid, in cursul anului scolar, schimbarea optiunii de a frecventa ora de Religie, situatia scolara a elevului respectiv pe anul in curs se incheie fara disciplina Religie."


Citeste mai multe despre   


8991 vizualizari

 • +26 (32 voturi)    
  minte multa (Marţi, 29 septembrie 2015, 17:52)

  gica pantalon [anonim]

  Ce s-ar intampla daca inscrierea ar fi valabila pt toata perioada scolarizarii, iar pe parcurs elevul nu se mai identifica cu respectivul cult? E obligat sa creada in continuare? Sau poate un elev isi schimba convingerile religioase in mijlocul semestrului. Te poti retrage oricand de la religie? Daca nu, si in acest caz ar insemna sa fie obligat la credinta intr-un cult care nu il mai reprezinta.

  Cel mai simplu e sa se scoata religia din scoala si sa fie facuta de cine vrea in biserici, etc. Mai ales ca religia nu are legatura cu educatia.
  • -20 (22 voturi)    
   Dezinformari (Marţi, 29 septembrie 2015, 19:12)

   AT [anonim] i-a raspuns lui gica pantalon

   Nu elevii trebuie sa se identifice cu un anumit cult, ci parintii.
   • +14 (18 voturi)    
    ai uitat (Marţi, 29 septembrie 2015, 19:50)

    gica pantalon [utilizator] i-a raspuns lui AT

    de elevii majori. ei pot decide singuri.
    pe minori ii pot obliga parintii bigoti
    • -7 (13 voturi)    
     Manipulari (Miercuri, 30 septembrie 2015, 1:29)

     AT [anonim] i-a raspuns lui gica pantalon

     Tu ai uitat, sau mai bine zis ai manipulat cu buna stiinta, de la bun inceput, lasand la o parte marea majoritate a elevilor minori. Despre parintii bigoti, vezi mai jos.
    • 0 (0 voturi)    
     Religie (Joi, 21 aprilie 2016, 17:16)

     anonim [anonim] i-a raspuns lui gica pantalon

     Oameni buni nu ati inteles nimic. Nimeni nu obliga un copil sau un parinte sa participe...nimeni. Nu mai judecatii parintii ca ei obliga si ca sunt bigoti. Pe mine bunica mea m-a indreptat de foarte mic spre credinta ortodoxa...fara sa ma oblige si mie mi-a placut atat de mult ca efectiv imi doream orele de religie. Este o credinta deosebit de frumoasa, am invatat-o. In adolescenta am "umblat" pe la alte credinte si am simtit ca nu e pentru mine. Cand am revenit la credinta ortodoxa si i-am regasit frumusetea nu m-am mai despartit de ea. E atat de simpla si profunda totodata ca nu am mai dorit altceva; atunci am stiut ca asta imi e alegerea.
     Oameni buni daca ii judecati pe oamenii care invata copiii credinta sa stiti ca sunt atei, care isi omoara in bataie copiii mici pentru ca ii prind in fata icoanelor sau cu crucea in mana. Numai eu cunosc doua cazuri din acestea. M-am uitat in manualul de religie am gasit o lectie despre cum e indemnata o eleva sa isi faca prietena pe o colega care tot timpul tace, nu intra in vorba cu ceilalti, se imbraca cu haine vechi, uneori peticite...i se explica elevei ca acea colega e saraca, parintii au o situatie grea si sa nu fie judecata dupa infatisare. Oameni buni bucuria si dragostea intre oameni sunt necesar a fi invatate, caci la ora actuala suntem foarte rai.
     Nu sunt niciunii obligati, dar e pacat sa nu se faca.
   • +7 (9 voturi)    
    Mdah (Marţi, 29 septembrie 2015, 21:23)

    daydr3am3r [utilizator] i-a raspuns lui AT

    Aha. Pentru ca este logic ca cineva sa afirme despre altcineva ca face parte dintr-un cult anume si la fel de normal este ca o autoritate sa ia de buna asta. Cred ca dau o fuga pana la banca sa pretind ca sunt tu. Poate imi da banii tai. Oh wait...NU POT.
    • -13 (17 voturi)    
     Incriminari (Miercuri, 30 septembrie 2015, 1:24)

     AT [anonim] i-a raspuns lui daydr3am3r

     Nu ma mir ca tagma furioasa a ateilor lui Dawkins, care a afirmat ca educatia religioasa e abuz asupra copiilor, da iama la fiecare articol pe marginea subiectului.
     Imi place cum indepartand perdeaua de manipulare, dintr-o simpla clarificare a faptelor, iese la iveala adevarata agenda extremista si antisociala a secularistilor impotriva religiei, intocmai dupa directivele scolii de la Frankfurt.
     • +5 (5 voturi)    
      Of (Miercuri, 30 septembrie 2015, 9:13)

      CosminMaricari [utilizator] i-a raspuns lui AT

      De ani de zile combaţi cu furie pe-aici "tagma furioasă a ateilor", dar niciodată nu vii cu argumente pe subiect, contribui doar cu insulte, falsificări ale istoriei şi zeci de linkuri prin care încerci să dovedeşti generalul prin cazuri particulare...

      Ce-ar fi, în loc să ne faci pe noi extremişti şi anti-sociali, să încerci, de pildă, să dovedeşti că există Dumnezeu? Sau măcar să-l defineşti, aşa încât să ştim despre ce vorbim. Apoi putem continua să croşetăm la neşfârşit despre utilitatea socială (inexistentă) a religiei...
      • -1 (1 vot)    
       Esti de rasul lumii (Miercuri, 30 septembrie 2015, 17:25)

       AT [anonim] i-a raspuns lui CosminMaricari

       Cineva face o afirmatie eronata, eu il corectez, el isi recunoaste eroarea, si tot eu sunt cel fara argumente si cu falsificari. Si care sunt argumentele pe care le primesc eu? Ca sunt un habotnic taliban care abuzez minori.
       Totul e dupa acelasi scenariu. Spun ca de cate ori se face cererea pentru ora de religie nu e ceea ce va deranjeaza, ci va deranjeaza religia in sine, si confirmati chiar voi. Spun ca considerati educatia religioasa o forma de abuz asupra copiilor, si confirmati. Ce sa mai argumentez aici? Maine o sa-mi spuneti ca bagati la inchisoare parintii care le fac educatie religioasa copiilor, ca doar asta facem cu parinti care abuzeaza copiii. Trag concluzia ca sunteti exponentii unei miscari extremiste si antisociale, si va declarati raniti in sentimente. Dau linkuri sa argumentez, te plangi ca am dat linkuri.
       Internetul e doldora de polemici, dezbateri si argumentari teism/ateism. Nu o sa fiu atat de naiv sa cred ca o sa dau eu demostratia irefutabila care o sa convinga si ultimul scepic. Faceam asta in urma cu zece ani, si am ajuns la concluzia ca unii interlocutori nu merita atentia.
       • +2 (2 voturi)    
        "Noi" nu există (Miercuri, 30 septembrie 2015, 19:03)

        CosminMaricari [utilizator] i-a raspuns lui AT

        Oricât te-ai chinui să demonstrezi contrariul şi să aduni ateii în grupuri, cirezi şi alte forme de agregare, ateismul nu este o ideologie, ci doar negarea unei afirmaţii cu privire la existenţa lui Dumnezeu, atât. De aia există atei ca Dawkins, atei ca Dillahunty, atei ca Silverman, atei ca Pol Pot sau atei ca mine. Adică atei de drepta şi de stânga, atei militanţi şi atei nepăsători, atei caritabili şi atei criminali etc.

        Aşa, ca idee, eu unul, de exemplu, nu cred că educaţia religioasă este abuz, că mă cheamă Cosmin, nu Richard. Ceea ce nu mă opreşte să cred că povestea Sf. Filofteia este traumatizantă pentru un copil de 6 ani şi profesorul care le-a povestit asta copiilor a comis un abuz.

        Iar ce ai făcut tu nu se cheamă că ai corectat o eroare. Copiii, nu ştiu dacă ştii, au creier propriu, nu sunt proprietăţi ale părinţilor care au dreptul să dispună de ei şi să le formateze memoria după bunul plac. Un copil îşi poate schimba părerea despre religie oricând şi ideea că părinţii au dreptul (conform unora, chiar obligaţia morală) de a le impune copiilor o ideologie mi se pare reprobabilă.

        Ca ultimă remarcă: nu ştii despre mine decât poziţia pe care o am despre existenţa lui Dumnezeu, dar de-aici ajungi la concluzia că sunt exponentul unei mişcări extremiste şi anti-sociale... S-ar putea să ai dreptate, unii interlocutori nu merită atenţia.
        • 0 (0 voturi)    
         Abuz (Vineri, 2 octombrie 2015, 1:50)

         AT [anonim] i-a raspuns lui CosminMaricari

         Daca dupa tine parintii nu au dreptul de a le impune copiilor o ideologie, dreptul unor state precum Canada de a le impune ideologia anti-heteronormativa cum ti se pare? Dar dreptul unor state precum Germania de a aresta parintii care se opun impunerii acestei ideologii asupra copiilor lor?
      • -2 (2 voturi)    
       PS (Raspuns II) (Miercuri, 30 septembrie 2015, 18:43)

       AT [anonim] i-a raspuns lui CosminMaricari

       Astia cica sunt cei deschisi la minte, pentru care chestiunea e rezolvata inainte de a incepe discutia. Daca asa stau lucrurile despre utilitatea religiei, de ce sa cred ca cu privire la existenta lui Dumnezeu ar sta altfel?
       Dar de dragul discutiei, o sa argumentez despre utilitatea sociala a religiei daca mai intai imi spui care e utilitatea sociala a statului natiune.
     • +6 (6 voturi)    
      bau bau (Miercuri, 30 septembrie 2015, 10:10)

      gica pantalon [utilizator] i-a raspuns lui AT

      sa ameninti copiii cu vor arde in flacarile iadului, e abuz. nu are de a face cu educatia
      • -2 (2 voturi)    
       Dreptate (Miercuri, 30 septembrie 2015, 18:34)

       AT [anonim] i-a raspuns lui gica pantalon

       Uite aici unul care a crescut fara flacarile iadului

       https://www.youtube.com/watch?v=8KvwJvwq0V0
       • +1 (1 vot)    
        Telectuali nenorociti :)) (Joi, 1 octombrie 2015, 10:36)

        toma_nic [utilizator] i-a raspuns lui AT

        Sunt curios cate atrocitati au fost comise de catre oameni care au crescut cu "flacarile iadului" in numele lui dumnezeu (inclusiv nazismul si Miscarea Legionara, apropo).

        Si, totusi, hai sa-l blamam pe nenea asta din acest clip (foarte bine ales, "bine" editat si uploadat de catre userul RedImperialist) pentru ca face un rationament logic.

        Urmeaza sa aruncam cu pietre in "telectuali"?! Doar pentru ca raspund la intrebari intr-un mod care nu ne convine? Daca nu sunt chemati minerii, tot degeaba.
        • 0 (0 voturi)    
         Te revolta moral? (Joi, 1 octombrie 2015, 15:59)

         AT [anonim] i-a raspuns lui toma_nic

         Si care e problema? Conform acestui intelectual, nu e nici o problema aici, e doar parerea ta impotriva parerii nazistilor sau legionarilor
         • 0 (0 voturi)    
          Corect (Vineri, 2 octombrie 2015, 0:00)

          toma_nic [utilizator] i-a raspuns lui AT

          Intr-adevar. Este parerea mea de ateu nenorocit ca ce au facut acesti oameni care au facut lucrarea domnului a fost inuman, gresit si de neacceptat.

          Si nazistii si legionarii nu sunt singurii. Cati atei au omorat, torturat si persecutat in numele ateismului si cati crestini au facut aceleasi lucruri in numele unui tamplar care s-a nascut acum 2000 de ani?
        • 0 (0 voturi)    
         Editat (Vineri, 2 octombrie 2015, 1:43)

         AT [anonim] i-a raspuns lui toma_nic

         Care editat? E o singura bucata de 5 minute.

         Si rolul de "telectual" l-ai cam incurcat. Turek are un doctorat, Silverman nu are decat masterat.
     • +2 (4 voturi)    
      Sfat medical (Miercuri, 30 septembrie 2015, 10:32)

      toma_nic [utilizator] i-a raspuns lui AT

      Prietene, am citit pe un forum oarecare (secular, deci s-ar putea sa nu crezi informatia) ca a bea gaz este daunator pentru sanatate. Deci las-o mai moale (sau dc nu crezi, te rog continua)...

      "Tagma furioasa a ateilor lui Dawkins"?! Nu suna putin a exprimare de acum 200 de ani? Sau tocmai asta doresti?

      Si, pentru informatia ta, Dawkins nu era ateu. Chiar dimpotriva.

      ... cam asa cu recunostinta. Un om isi dedica viata pentru a ajuta oamenii sa inteleaga mai bine lumea din jurul lor, si se mai gaseste cate unu' d-asta de-l demonizeaza.

      Ma vad intorcandu-ma la primul paragraf, si nu cred ca mai are rost...
      • +2 (2 voturi)    
       Corectie (Miercuri, 30 septembrie 2015, 12:49)

       toma_nic [utilizator] i-a raspuns lui toma_nic

       mda...

       mica confuzie de nume (probabil nu am fost suficient de atent, amuzat fiind de gandirea total depasita a autorului comentariului de mai sus) (Dawkins, Darwin)...

       inafara de acest lucru insa, imi sustin in continuare comentariul.

       si mi-am recunoscut greseala singur-singurel, nu a fost nevoie de nici un popa sau dumnezeu...
       • -2 (2 voturi)    
        Dawkins (Miercuri, 30 septembrie 2015, 17:05)

        AT [anonim] i-a raspuns lui toma_nic

        Da' exemplar model ti-ai ales, sa contribuie la intelegerea intre oameni, care isi indemna discipolii sa-si batjocoreasca semenii. Sa ma mai mir ca exact asta fac si pe acest sait?

        https://www.youtube.com/watch?v=51rR4aC9aMg
        • +1 (1 vot)    
         pa bune?! (Joi, 1 octombrie 2015, 10:15)

         toma_nic [utilizator] i-a raspuns lui AT

         1. Model?! Nu neg faptul ca il admir foarte mult pe acest om, dar nu stiu daca l-as numi model... Mai degraba pe Lawrence Krauss, desi nici in legatura cu dansul nu sunt sigur. In orice caz, nu o sa imi aleg drept model o persoana care sa spuna "Stai linistit la locul tau, urmeaza regulile mele, nu imi pune intrebari incomode, si dupa ce vei muri iti va fi bine. Nu poti sa vezi acum cat de bine va fi, dar va trebui sa ma crezi pe cuvant."

         2. Nu am folosit fraza "sa contribuie la intelegerea intre oameni", ci am zis "a ajuta oamenii sa inteleaga mai bine lumea din jurul lor". Este totusi o diferenta. Din pacate, unii oameni nu vor sa se inteleaga cu altii, ci vor sa creada in povesti.

         Iti aduc aminte ca eu am raspuns la un comentariul de-al tau, nu am postat direct un comentariu in care sa zic "Ha, ha, uite-l si pe AT..." Deci, daca cineva nu contribuie la intelegerea dintre oameni, in cazul de fata, consider ca tu esti respectivul.

         3. Am vazut clipul la care ai facut referire, si DA, mi se pare corect. Daca o persoana crede cu adevarat ca daca un popa zice 3 cuvinte si-un "doamne-ajuta" vinul se transforma in sange, cred sincer ca de acea persoana trebuie facut misto. Totusi, traim in secolul 21, si putem masura faptul ca vinul NU se transforma in sange. Din moment ce stiu ca inainte era vin, acum e vin, dar vine un Gigi si-mi spune ca-i sangele unui om care a murit acum 2000 de ani, normal ca o sa fac misto de Gigi, nu? (macar de-ar sti sa imi spuna ca e o metafora, tot ar fi ceva)

         Macar eu ma rezum la a glumi pe seama lui (mai mult sau mai putin subtil, depinzand de cum stie si Gigi sa vorbeasca). Dar Gigi s-ar putea sa-mi puna pistolu-n gura ca de ce nu cred in cine stie ce crede el.

         4. Din ce am mai citit din comentariile pe care le-ai postat, nu, nu ar trebui sa te miri ca lumea face misto de tine pe acest "sait". Chiar deloc.

         Sper ca nu am folosit cuvinte prea complicate.
         • 0 (0 voturi)    
          AT (Joi, 1 octombrie 2015, 16:15)

          AT [anonim] i-a raspuns lui toma_nic

          Cand o sa intelegi dihotomia aristotelica forma-subtanta sa vii sa mai discutam despre ignoranta si intelegerea lumii. Pana atunci ramai cu Dawkins si Krauss, "in cercul vostru stramt"
          • +1 (1 vot)    
           ... (Vineri, 2 octombrie 2015, 0:05)

           toma_nic [utilizator] i-a raspuns lui AT

           Dar te rog, nu te jena. Lumineaza-ma.

           Explica-mi pe indelete cum pot transforma vinul in sange. Daca se poate, as vrea sa imi dai si surse, ca sa ma documentez.
           • 0 (0 voturi)    
            Prefacerea (Vineri, 2 octombrie 2015, 1:31)

            AT [anonim] i-a raspuns lui toma_nic

            Pentru inceput:

            https://ronconte.wordpress.com/2012/05/30/understanding-accidents-substance-and-the-eucharist/

            https://www.youtube.com/watch?v=bJjW3LXuHzo
      • -1 (1 vot)    
       Limba (Miercuri, 30 septembrie 2015, 17:01)

       AT [anonim] i-a raspuns lui toma_nic

       Dibuiesc ca nu numai predaniile Izbavitorului va intarata de la o vreme, ci nici graiul neaos nu va mai prieste de cand s-au inmultit ramlanii si anglii pe fata pamantului. Cat despre mine, eu unul nu ma voi rusina sa dau cinste vorbei si inchinarii stramosesti, iar de ocarile potrivnicilor nu ma voi infricosa.
       • 0 (0 voturi)    
        Traiul nu? (Joi, 1 octombrie 2015, 11:24)

        toma_nic [utilizator] i-a raspuns lui AT

        Nici nu cred ca ar trebui sa te "infricosezi" de "ocarile potrivnicilor". Daca ar fi trebuit sa te infricoseze, ar fi fost amenintari, nu mistouri.

        Dar ar trebui sa te "infricoseze" ignoranta in care sper ca ai ales (si nu ai fost fortat de catre vre-un parinte binevoitor si lenes) sa traiesti.

        Lumea este frumoasa cand crezi ce e facuta de vre-un zeu pentru tine. Dar este extraordinara cand iti dai seama cate detalii trebuie sa se potriveasca pentru a avea ceva simplu, ca un curcubeu.

        Din pacate, se pare ca a incerca sa intelegi lumea este o rusine. Dar sa continuam sa ne inchinam si sa vorbim ca stramosii nostri. Pentru ce ne-ar trebui progres?

        Nu vrei, mai bine, sa si traiesti precum stramosii nostrii? Fara internet, fara apa curenta, fara WC in casa, fara apartament din beton de fapt. Macar da cinste complet acelui fel de viata, si gata. Eu personal ma voi bucura.
        • 0 (0 voturi)    
         Ignoranta (Joi, 1 octombrie 2015, 16:10)

         AT [anonim] i-a raspuns lui toma_nic

         Tu esti un ignorant care ai ales sa repeti papagaliceste poezioarele pe care le-ai invatat pe saiturile ateiste cu miturile despre stiinta impotriva religiei. Pe deasupra, esti si un arogant stereotip, care stereotipizeaza in cel mai denigrator mod cu putinta si crede ca daca partenerul de discutie are un vocabular ceva mai bogat de o suta de cuvinte asta il face nu mai cult si mai inteligent, ci inapoiat si limitat.
         Asta daca nu cumva esti un pusti care ai chiulit de la ora de religie.
         • 0 (0 voturi)    
          Sentimentul este reciproc (Vineri, 2 octombrie 2015, 0:30)

          toma_nic [utilizator] i-a raspuns lui AT

          Mda... Atitudine tipica, din pacate, pentru un crestin adevarat.

          In primul rand, nu binevoiesti sa imi raspunzi la intrebari. Nici in comentariile de mai sus, nici aici, nici de mai jos.

          In al doilea rand, daca nu mai stii ce sa zici, incepi sa insulti. Nu cred ca ti-am recitat papagaliceste nimic. Dintre noi doi, nu eu stiu citate din nu stiu ce carte pe de rost. Eu mi-am exprimat parerile personale, daca nu am mentionat altceva.

          Iar in legatura cu miturile, las-o mai moale. Mit este credinta ta, nu lucrurile care pot fi masurate in realitate. Doar pentru ca tu nu stii sa folosesti o rigla, nu inseamna ca un segment de linie este infinit.

          Sincer, ma mir ca ai voie sa stii atat de multe cuvinte. Te apropii vertiginos de limita superioara de cunoastere pentru un om care sa mai "creada". In orice caz, nu sunt un pusti si nici nu am chiulit de la orele de religie, dar pentru replica asta, imi vin in minte 4 cuvinte pe care, din pacate, nu ti le pot scrie in acest comentariu.

          Consider ca mi-am omorat suficienti nervi cu aceste discutii, si observ ca fix degeaba. Din pacate, nu am cu cine.
          • 0 (0 voturi)    
           Aberezi (Vineri, 2 octombrie 2015, 15:47)

           AT [anonim] i-a raspuns lui toma_nic

           Tu iti dai seama ce prostii aberezi? Ca as fi memorat ceva pe de rost si folosesc niste cuvinte uitate de altii, asta ma face ignorant?
           La ce intrebare nu ti-am raspuns? Cati crestini au omorat ateii si cati atei au omorat crestinii? Scorul este o suta de milioane la zero, si tu inca mai indraznesti sa pui intrebarea.
   • +3 (7 voturi)    
    ca in Iran? (Miercuri, 30 septembrie 2015, 11:19)

    Semiramidul [utilizator] i-a raspuns lui AT

    Sau eventual sa o facem religie de stat, sa nu mai fie discutii
    • -1 (1 vot)    
     Sau (Miercuri, 30 septembrie 2015, 18:38)

     AT [anonim] i-a raspuns lui Semiramidul

     Ca in Danemarca, Suedia, Norvegia, sau Anglia, raiulire socialiste in care religia e obligatorie in scolile de stat, pentru toti, fara exceptie.
     • 0 (0 voturi)    
      Vorbesti prostii (Joi, 1 octombrie 2015, 17:55)

      Semiramidul [utilizator] i-a raspuns lui AT

      Citeste inainte de a scrie neadevaruri.
      Lectura innobileaza.
      Este cum spui tu, insa exact invers :)
      • 0 (0 voturi)    
       Unde? (Vineri, 2 octombrie 2015, 0:51)

       AT [anonim] i-a raspuns lui Semiramidul

       Toate cele patru tari au o religie oficiala de stat. In Anglia, cel putin, ora de religie e obligatorie. Ce mai trebuie sa citesc?
  • +7 (11 voturi)    
   de acord (Marţi, 29 septembrie 2015, 19:20)

   Lucian* [utilizator] i-a raspuns lui gica pantalon

   asta era scopul scolii de duminica cu multi ani inainte.
  • -9 (13 voturi)    
   nu va faceti griji (Marţi, 29 septembrie 2015, 19:50)

   manu [anonim] i-a raspuns lui gica pantalon

   in 1-2 ani religia va fi obligatorie in toata Europa, se va studia sharia, coranul, 'invataturile profetului'.
  • -5 (7 voturi)    
   atentie! (Miercuri, 30 septembrie 2015, 11:50)

   florin_florin [utilizator] i-a raspuns lui gica pantalon

   Mantuirea sufletului, deci religia, e la fel de importanta precum educatia, nu putem lasa copiii needucati in ale spiritualitatii, deoarece nu toti sunt indemanti de parinti sa merga la biserica, iar acasa de multe ori lipseste partea spirituala si parintii ajung astfel sa fie "ucigasi" de copii pentru ca nu se ingijesc si de educatia lor religioasa spre manturea sufletului lor, care este ca o datorie parinteasca. Atentie! Doar cine nu cunoaste calea spre mantuire si nu e credincios cu adevarat poate spune tot felul de bazaconii.
   • +2 (4 voturi)    
    presupun (Miercuri, 30 septembrie 2015, 12:25)

    gica pantalon [utilizator] i-a raspuns lui florin_florin

    ca tu faci echivalenta religie=spiritualitate=ortodox. ceilalti care nu cred ce crezi tu nu sunt spirituali, nu se vor mantui (ce o mai fi insemnat si asta).
    pt cei ca tine, a vorbi copiilor despre spiritualitate inseamna sa pupe moaste si sa bage zece cruci cand vad o biserica. ca sunt nedemni si trebuie sa pupe dosul unui zeu, daca nu, vor ajunge in iad unde vor fi chinuiti o eternitate. halal spiritualitate
    • -1 (1 vot)    
     poate mai exista o sansa (Miercuri, 30 septembrie 2015, 12:42)

     florin_florin [utilizator] i-a raspuns lui gica pantalon

     poate mai exista o sansa si pentru tine...sper sa te lumineze Dumnezeu intr-o buna zi si sa te pocaiesti pentru cele spuse...spre binele tau evident...daca nu , asta e...Doamne ajuta!
   • +2 (2 voturi)    
    Gresit! (Miercuri, 30 septembrie 2015, 13:14)

    Gigi-al-mai-tare [utilizator] i-a raspuns lui florin_florin

    Doar cel ce crede cu adevarat in bazaconii complete e credincios, restul sint oameni educati si cu putere de discernere intre iluzie si realitate.
  • 0 (0 voturi)    
   religie (Joi, 5 noiembrie 2015, 9:49)

   sexu [anonim] i-a raspuns lui gica pantalon

   se poate schimba oricând
 • +31 (35 voturi)    
  Popii fac legea! (Marţi, 29 septembrie 2015, 19:00)

  CetateanulRoman [utilizator]

  Copii mei, la scoala, sint obligati sa stea in clasa. Mi s-a cerut sa depun cerere sa nu participe la religie, am refuat am depus insa o cerere pentru a organiza altceva sau sa participe la ore de spor sau arte plastice cu alte clase. Cu toate ca am nr de inregistrare si ca depun aceasta cerere anual, nu mi se raspunde. Mereu am discutii cu directorul sau dirigintii si de fiecare data este o exceptie. Si mi se sugereaza ca nu prea e bine ce fac. Si copii sint taxati evident. Adevarul e ca sint doar 4 in toata scoala care nu fac religie, din acestia doi sint ai mei.
  • +18 (22 voturi)    
   Pai da... (Marţi, 29 septembrie 2015, 19:50)

   Do-Rel [utilizator] i-a raspuns lui CetateanulRoman

   Foarte bine, nu te lasa intimidat! Mergi mai sus cu plangere daca e nevoie!
  • -2 (2 voturi)    
   religia în școli (Miercuri, 30 septembrie 2015, 15:40)

   vivian [anonim] i-a raspuns lui CetateanulRoman

   În temeiul cărei legi ai depus acea cerere? Pentru copiii dv trebuie ca cineva să angajeze un supraveghetor? cam așa se pune problema! de fapt în metodologie scrie că se exonerează răspunderea cd față de cei ce nu sunt la orte! Clar.
 • +19 (25 voturi)    
  ce mai cauta in sec XXI religia in scoli ? (Marţi, 29 septembrie 2015, 20:04)

  kkciosuldelahamangia [utilizator]

  .
  • -13 (19 voturi)    
   ... (Miercuri, 30 septembrie 2015, 1:31)

   AT [anonim] i-a raspuns lui kkciosuldelahamangia

   se tot intreaba perplecsi ateii de la revolutia franceza incoace.
   • +1 (3 voturi)    
    ISIS (Miercuri, 30 septembrie 2015, 10:34)

    kkciosuldelahamangia [utilizator] i-a raspuns lui AT

    .
   • 0 (0 voturi)    
    ? (Miercuri, 30 septembrie 2015, 10:44)

    toma_nic [utilizator] i-a raspuns lui AT

    Si nu binevoiesti totusi sa ne raspunzi? Cred ca este nepoliticos ca cineva sa puna o intrebare si sa nu i se raspunda de atata vreme.
    • -2 (2 voturi)    
     O incercare (Miercuri, 30 septembrie 2015, 17:37)

     AT [anonim] i-a raspuns lui toma_nic

     Ai dreptate; este o intrebare buna care merita mai mult decat un comentariu la un articol. As incepe insa cu observatia ca singurul areal in care se pune intrebarea este cel (post)-crestin. Deci inclusiv ateismul se datoreaza crestinismulu. Poate de aia ar trebui studiat crestinismul in scoli. Mai pe larg a argumentat Horia Roman Patapievici.

     https://www.youtube.com/watch?v=Xcxy8mx_pDo
     • 0 (0 voturi)    
      ? nr. 2 (Joi, 1 octombrie 2015, 10:46)

      toma_nic [utilizator] i-a raspuns lui AT

      Totusi, de ce "singurul areal in care se pune intrebarea este cel (post)-crestin"?

      Ca sa il parafrazez pe Lawrence Krauss, au existat sute de religii cu mii de zei. Si tu, si eu suntem atei in ceea ce priveste zeii respectivi. Problema este ca eu sunt ateu in ceea ce priveste un zeu in plus. De ce ar fi acest zeu mai special decat ceilalti? Nu are nici o trasatura iesita din comun, nu a propavaduit nimic iesit din comun.

      Deci, de ce ne referim doar la crestinism?      PS:
      trebuie sa te felicit, totusi. pana acum nu am mai simtit nevoia de a intra 2 zile la rand la acelasi articol, si sa mai si raspund atat de inversunat unor comentarii.
      • 0 (0 voturi)    
       Explicatie (Vineri, 2 octombrie 2015, 0:45)

       AT [anonim] i-a raspuns lui toma_nic

       Grecii, cand s-au convertit la crestinism, nu au devenit atei, ci s-au convertit la o forma superioara de teism.
       Daca singura diferenta intre tine si un teist este ca tu crezi intr-un zeu mai putin, de ce aceasta inversunare? De fapt cunosti si tu foarte bine magnitudinea diferentei intre teism si ateism, dar alegi sa repeti mantrele lui Krauss, crezand ca asta te face destept.
   • +1 (1 vot)    
    pai normal (Miercuri, 30 septembrie 2015, 13:15)

    Gigi-al-mai-tare [utilizator] i-a raspuns lui AT

    ce sa mai caute prostia in scoala in secolul 21?
  • +2 (4 voturi)    
   Numai Allah iti poate raspunde!! (Miercuri, 30 septembrie 2015, 10:17)

   gigi franaru [anonim] i-a raspuns lui kkciosuldelahamangia

   .
 • -11 (13 voturi)    
  religia in scoala (Marţi, 29 septembrie 2015, 21:00)

  Agapis [anonim]

  In slujbele ei biserica se roaga sa ne izbaveasca Dumnezeu de "venirea altor neamuri asupra noastra" dar se pare ca nu meritam si acum vedem cu ochii nostri aceasta!Treziti-va oameni buni!
  • -3 (7 voturi)    
   nu are rost... (Miercuri, 30 septembrie 2015, 11:56)

   florin_florin [utilizator] i-a raspuns lui Agapis

   nu are rost sa ne batem capul cu niste necredinciosi sau atei. pacat insa de acest popor dintre care multi ai lui sunt tot mai necredinciosi, caci multi se declara crediciosi dar ratacesc defapt in necredinta si nu cunosc calea si adevarul si nu traiesc cu adevarat crestineste
  • 0 (0 voturi)    
   Incorect (Miercuri, 30 septembrie 2015, 13:19)

   Gigi-al-mai-tare [utilizator] i-a raspuns lui Agapis

   in slujbele ei biserica se roage sa-si recapete dominatia asupra societatii noaste. Din pacate pentru ea si tine asta se mai intimpla numai la Pastele Cailor.
 • +13 (17 voturi)    
  Mai rar (Marţi, 29 septembrie 2015, 21:33)

  doina [anonim]

  asa o ineptie: inscriere la orele de religie pe toata durata scolarizarii.
  Pai tocmai acesta este rolul orelor de religie: sa explice elevului despre ce este vorba in respectiva religie. Odata ce el a priceput, se poate muta la ore de alta religie sau sa nu mai ia ore de religie deloc.
  Asa ar fi logic!
 • 0 (10 voturi)    
  Presa in cautare de clickuri (Marţi, 29 septembrie 2015, 22:23)

  stingher [utilizator]

  Oameni buni, BOR spune ca "inscrierea la ora de Religie se face o singura data si este valabila permanent pana la o eventuala schimbare a optiunii".

  pana la o eventuala schimbare a optiunii.

  E mai logic sa depui o cerere pe care sa o schimbi apoi cand/daca te razgandesti decat sa depui sau nu cerere in fiecare an scolar.

  Pastrati-va energia pentru lucruri mai importante, cum ar fi crearea unei curicule care sa includa istoria religiilor de la zeii greci si pana la credintele de astazi, de la hinduism la flying spaghetti monster si jedi knights (religie oficial acceptata), o curicula care sa duca la dezbateri si la gandire critica.
  • -9 (13 voturi)    
   Te doare mintea (Miercuri, 30 septembrie 2015, 1:40)

   AT [anonim] i-a raspuns lui stingher

   Tie clar ca iti lipseste orice gandire critica daca pui in aceesi oala crestinismul si flying spaghetti monster. Si pe deasupra vrei sa le impui si copiilor aceasta aplatizare a gandirii care opereaza pe forumurile atee.
   • +2 (2 voturi)    
    Pai care e diferenta (Miercuri, 30 septembrie 2015, 13:21)

    Gigi-al-mai-tare [utilizator] i-a raspuns lui AT

    intre zeul tau si FSM? Carticica zeului tau e mai plina de crime si aberatii, asta e?
    • -2 (2 voturi)    
     Sa vedem (Miercuri, 30 septembrie 2015, 17:42)

     AT [anonim] i-a raspuns lui Gigi-al-mai-tare

     Pai uite o provocare la gandire critica pentru tine: Are FSM scripturi? Daca da, cat a durat scrierea lor si cat a durat scrierea "carticicii" care nu-ti place?
 • +21 (23 voturi)    
  De ce (Marţi, 29 septembrie 2015, 23:45)

  batmanss [utilizator]

  BOR este deasupra legii ? La o adica unii preoți se cred ca in trecut cand sfatul lor echivala cu voia lui Dumnezu ? Sa se trezeasca ei si sa-si vadă lungul nasului , fiecare om e liber sa aleagă daca vrea sau nu religie pt copilul lui care are sub 14 ani .
  Dragoste cu sila nu se poate ! Pana la urma e vb de bani , o campanie pe termen lung , elevii de astăzi sunt părinții de maine , pepiniera BOR nu trebuie sa se micsoreze.
 • -7 (11 voturi)    
  Propagandă (Miercuri, 30 septembrie 2015, 1:20)

  reiand [utilizator]

  E logic să se face o cerere, și apoi alta când se dorește schimbarea opțiunii. Ce rost are să se repete birocrația în fiecare an, pentru cei ce nu doresc schimbarea opțiunii? Poate-poate mai uită câțiva, sau ce?

  Nu știți cum să mai faceți propagandă împotriva religiei, cu metode clasice de dezinformare. Cum subiectul se erodează și "știrile" astea prind din ce în ce mai puțin, văd că se recurge la tehnici de can-can, titlul conținând cuvântul "scandal", cu roșu, când de fapt e vorba doar de un profesor de filozofie revoltat. Dezamăgitor.
  • +3 (3 voturi)    
   aberezi (Miercuri, 30 septembrie 2015, 7:35)

   toxx [utilizator] i-a raspuns lui reiand

   poate vreau sa inscriu copilul la ore de pian, sau desen, pt un an una, si un an alta, oh wait, nu avem asa ceva prin scoli. prefer sa il duc eu la Biserica si sa il indrum pentru credinta in Dumnezeu decat sa las niste prefacuti cu sutane sa se joace cu mintea lui, astfel incat o sa ajunga sa pupe moaste pe la 20 de ani . oricum, dupa cum ai dovada unui comentator de mai sus, ora de religie e ca in Mafie, o faci cu japca chiar daca ai depus 50 de cereri ca nu iti vrei copiii la ea. nu vad un profesor de canto sa faca asa ceva la ora lui,...
   • -1 (1 vot)    
    Incoerenta (Miercuri, 30 septembrie 2015, 17:46)

    AT [anonim] i-a raspuns lui toxx

    Stai un pic, ca nu inteleg. Nu lasi niste prefacuti in sutane sa se joace cu mintea lui, dar nu ai nici o problema sa-l duci chiar tu la aceiasi prefacuti in sutane, la biserica?
 • +15 (17 voturi)    
  ati inebunit cu religia (Miercuri, 30 septembrie 2015, 2:17)

  unul din afara [anonim]

  Invatamantul in Romania trebuie sa ramana laic. Ce religie ? Asta se practica de fiecare acasa sau la biserica. In scoli trebuie sa se predea filozofie, etica, morala, comportament civic. Regresati, oameni buni.
  • +3 (5 voturi)    
   Ar trebui....... (Miercuri, 30 septembrie 2015, 10:53)

   LegatusAugusti [anonim] i-a raspuns lui unul din afara

   ..............ca in toata Romania activitatile sa inceapa zilnic cu o scurta rugaciune ! Mai ales la Guvern, Parlament, CJ-uri, primarii, deconcentrate........Ceva in genul "Da-mi Doamne un dram de minte sa ma abtin si azi de la furt, preacurvie si sodomie politica..........blah-blah-blah.........".
   Se aude la BOR ? Ce Dumnezeu, suntem crestini au ba ?
 • +3 (5 voturi)    
  prostii (Miercuri, 30 septembrie 2015, 6:20)

  Francisc 1 [utilizator]

  de ce hotaraste patriarhu ce se face si cum se face in scoala de stat? normal ar trebuii ca religia sa se studieze la biserica duminica , cerere , copiii cu pricina se aduna si fac activitati si ore la biserica duminica, in sua se face asta chiar si la bisericile ortodoxe si nu mai moare nimeni.
 • +3 (3 voturi)    
  o observatie (Miercuri, 30 septembrie 2015, 6:56)

  Francisc 1 [utilizator]

  ca tot s-a redeschis tema , nu pot sa nu observ ca fata de mult trambitatul procent de 98 sau ceva la suta din iarna , acum sunt 90 ,asa ca incet incet ajungem la liman.
 • +4 (4 voturi)    
  Indignare (Miercuri, 30 septembrie 2015, 9:10)

  muvis [anonim]

  Problema in școala noastra anul acesta este lipsa optiunilor din care copiii/parintii să aleaga. Singurul opțional este religia, iar în orar religia nu este prima sau ultima ora. Prin urmare școala nu oferă nici o variantă pentru elevul care nu dorește să frecventeze ora de religie, dar vrea sa isi dezvolte alte abilitati. In plus nu am depus nici o cerere de frecventare a orei de religie, iar copilul participa din oficiu. Asta mi se pare penal.
  • -2 (2 voturi)    
   religie (Miercuri, 30 septembrie 2015, 15:52)

   vivian [anonim] i-a raspuns lui muvis

   Dar cine hotărăște că religia trebuie să fie prima sau ultima oră, stimabile? Crezi că se poate asta la toate clasele dintr-o școală (având doar un singur profesor? :) Nu frecventează ora de religie, așa cum este ea în orarul școlar, e treaba elevului major, care a hotărât asta, sau treaba părintelui care a semnat pentru asta!
   NU SE POT FACE OPȚIONALE mai multe decât prevede planul cadru și CDȘ-ul! Nu vă mai dați cu părerea că nu-i fotbal, nici agricultură! Dacă vrea să-și dezvolte alte abilități sunt școli speciale, cluburi ale elevilor șa! Penal este dacă profesorul îl ,,leagă” pe elev în bancă, altfel este ,,dorință” (chiar dacă-i împotriva părintelui) !
 • +6 (8 voturi)    
  Religie (Miercuri, 30 septembrie 2015, 9:21)

  Werwolf1 [utilizator]

  Sa fie obligatorie chestia asta dar numai in scolile confesionale sau organizate si finantate de biserica . Cine nu doreste ora de Religie pentru copilul sau ,sa aiba dreptul garantat de lege si stat sa poata alege intre alte materii puse la dispozitie in programa scolara . Este total irelevant daca un singur elev din scoala nu doreste se participe la ora de religie . Acel copil si parintii lui au acest drept iar statul sau scoala trebuie sa fie obligat sa ii ofere optiuni . E bine ca suntem ocupati sa facem catedrale ,moschei ,cruci de zeci de metri .In cativa ani nu m-ar mira sa vad ruguri pe care o sa ardem ereticii care nu vor sa participe la ora de religie . Invatati copii retorica ,educatiei morala si civica , nu ii obligati sa participe la niste ore in care citesti in manual ca te calca masina daca nu crezi in Dumnezeu .
 • +9 (11 voturi)    
  Evul Mediu in Romania (Miercuri, 30 septembrie 2015, 11:33)

  Daniel [anonim]

  Consideratii:
  1. Dupa ce crestinii au fost abuzati in Imperiul Roman, au inceput ei sa abuzeze pe altii.
  2. Cruciadele n-au avut nimic de-a face cu 'invataturile crestine' ci cu lupta pentru putere!
  3. Statul roman este laic, religia se face in biserici!
  4. TOATA Religia este o parte importanta a realitatii umane, actuale si trecute. Cultele (inclusiv cel ortodox) este doar o parte a realitatii!
  5. BOR a fost si este un aliat al puterii politice.
  6. BOR n-a fost NICIODATA un factor de progres!
  7. Manastirile romanesti au avut pana in sec. XIX sclavi (robi) pe mosiile lor,....l-au sustinut pe criminalul Iliescu fara remuscari....regimul comunist...
  8. Majoritatea romanilor merg la Biserica de FRICA, nu datorita nevoii interioare de intelegere a lumii!
  9. BOR-ul nu face altceva decat sa amplifice aceste frici!
  10. Profesorii de religie mituiesc elevii prin note mari, ii lasa sa doarma/piarda timpul,...doar pentru a-si asigura orele. Nu exista alternativa la aceste ore.....Vorbesc in deplina cunostinta de cauza! Orice are copii si nu poarta ochelari de cal stie asta!

  Restul, sunt povesti pentru fraieri, prosti, batrani tematori de viitor, etc....!
  • -5 (5 voturi)    
   religia (Miercuri, 30 septembrie 2015, 15:45)

   vivian [anonim] i-a raspuns lui Daniel

   Dar mai ales pentru anonimi, fraierule! De ce ți-i teamă să-ți dai numele? :) P.S SINGURUL STAT LAIC din lumea asta este FRANȚA ! Mai citește! Judecățile ,,de valoare” , oricare ar fi acestea, ÎNTOTDEAUNA trebuie însoțite de argumente! Tu ai vreunul din cele 10?
  • -1 (1 vot)    
   Progresul (Luni, 5 octombrie 2015, 3:09)

   Mihai [anonim] i-a raspuns lui Daniel

   Alte consideraţii:
   1. Creştinii n-au abuzat pe nimeni în Imperiul Roman, ci dimpotrivă au fost abuzaţi mai departe în Galia, Hispania, Asia Mică, etc. Citeşte ceva Sozomen, Filostorgiu sau Eusebiu al Cezareei.
   2. Cruciadele nu au fost duse de creştini, ci de nişte materialişti şi hedonişti ordinari în numele creştinismului, gen Barbarosa, Boemond, Inocenţiu III, Richard III şi alţi nobili sau suverani occidentali din dorinţa de a se căpătui. E diferenţă, creştinismul autentic nu îndeamnă la activităţi militare.
   3. Statul nu este laic, ci reflectă măsura cutumiară şi aspiraţiile etosului majoritar. Altfel ajungem la dictatura minorităţilor (asta ca să nu spun că democraţia înseamnă că majoritatea decide).
   4. Religia este existenţa umană însăşi, şi priveşte viitorul. Dar fiind criptată în forme mitologice, e considerată în mod fals fabulatorie. Dacă e reală atunci e o funcţie universal umană, ceea ce impune un grad de adevăr dincolo de empirismul vieţii cotidiene.
   5. BOR nu se împotriveşte regimurilor sau adminsitraţiilor, ci ideologiilor. Nu face referendumuri, nu are doctrine politice, nu admite discrepanţe de clasă socială.
   6. Poate şcoala ardeleană spune ceva. Poate academia Sf.Sava care a dat generaţii de intelectuali români spune ceva, poate academia Sf. 3 Ierarhi din Iaşi spune ceva, poate Andrei Şaguna, Mircea Eliade sau Dumitru Stăniloae spune ceva. Ca să nu mai spun de Dosoftei, Coresi, Radu Gir, Voiculescu, Agârbiceanu ori fii de popi precum Emil Cioran. Nici un progres de la ei, desigur!
   7. Toată societatea românească pânăîn secolul XIX şi până la colectivizare chiar în 47 a fost bazată pe feudalism, în care proprietarul deţinea sate, moşii, oameni la muncă. Şi în capitalism e la fel, patron, ori corporaţie şi sclavi liberi care prestează.
  • 0 (0 voturi)    
   progresul II (Luni, 5 octombrie 2015, 3:19)

   Mihai [anonim] i-a raspuns lui Daniel

   8. Ştii tu ce-i în sufletul unui om, ai depăşit vreodată cunoaşterea superficială a cuiva, ai posibilităţi de introspecţie să diagnostichezi motivele reale ale cuiva de a frecventa Biserica? Ele sunt variate, de la resemnare la frică, de la înţelegere la confuzie, de la dragoste la ură. Lipsa fricii e caracteristică doar inconştienţilor. Ţie nu ţi-e frică?
   9. BOR ţine conştiinţa propriului sens la existenţei trează. Crezi că doar frica îl ţine pe Dumnezeu în om? E îngust şi lipsit de supleţe să judeci aşa superficial sentimentul religios. Orice trăire umană are şi o dimensiune socială sau instotuţională, în cazul religiei românilor BOR este proiecţia instituţională a ei.
   10. Dacă un prof de religie ar da note mici, un părinte ca tine s-ar înfiinţa rapid la şcoală cu argumentul că "se strică media copilului"!
 • -2 (2 voturi)    
  PRO ora de religie in scoli (Miercuri, 30 septembrie 2015, 18:40)

  christian [anonim]

  Ma bucur foarte mult ca se preda religie in scoli. Cred ca sunt prea destui 50 de ani de comunism in care era interzisa religia in scoli. Am vazut ce inseamna.
  Ceea ce vor dl. Emil Moise & co este ca fiecare parinte sa faca cat mai multe cereri - in fiecare an sau poate mai des - ca sa participe copilul la ora de religie... cine stie, poate doar doar va renunta!
  Catre Dl. Moise si compania: NU RENUNTAM!
  Suntem satui de teoriile bolsevice rasuflate! Pentru discursuri de genul acestui articol puteti consulta tezele CC al PCR - Congresul IX si urmatoarele, era acolo un tovaras... N. Ceausescu cu sotia, gandeau la fel ca dl. Moise.
  Nota: teoriile dvs neo-bolsevice au fost infirmate la revolutia din decembrie '89, fie ea regizata sau nu.

  Oare religia nu este tratata in scoala ca orice alta materie? Dupa parerea dlui Moise & Co religia este mai presus sau mai prejos decat matematica sau biologia?
  Iar daca este o materie ca oricare alta atunci cine a auzit sa depui cerere ca sa invete copilul matematica? De ce este religia tratata diferit fata de orice alta materie?

  Iar cel care decide pentru copil este parintele pana la varsta majoratului, asa cum stim. Nu cred ca parintii isi schimba credinta in fiecare an iar daca o fac vreodata vor depune cerere pentru copilul lor, nu e nevoie sa-i hartuiesti cu cereri in fiecare an.

  Sigur ca aici avem doar unul dintr-o campanie de articole (insotite de pseudo-comentariile de rigoare) contra BOR in special dar, de fapt, contra crestinismului per ansamblu.

  Interesant la multi comentatori - par sa aiba alergie la credinta si bun-simt. Parca le face rau, parca suna mai bine "vulgata".
  Deh, probleme cu educatia... n-au facut "religia" la scoala.
  • -1 (1 vot)    
   De ce bolsevism? (Joi, 1 octombrie 2015, 11:09)

   toma_nic [utilizator] i-a raspuns lui christian

   De ce cataloghezi dorinta de a avea posibilitatea de a alege ca fiind bolsevica? In timpul perioadei comuniste oamenii nu prea se bucurau de acest drept fundamental.

   Eu nu ma bucur ca se preda religie in scoli. Cred sincer ca s-ar putea preda materii mult mai importante pentru dezvoltarea unui copil si transformarea lui intr-un membru util societatii (cum ar fi educatie sexuala, educatie rutiera, cultura civica, si materiile care tin de stiinta). Desigur, ma refer la profilul real, pe care l-am facut eu. Nu stiu cum e situatia cu celelalte profile, din pacate.

   Religia nu cred ca este tratata in scoala ca orice alta materie. Nici o alta materie nu le spune copiilor ca vor arde in flacarile iadului daca nu fac ce spune un nene care a avut nenorocul de a fi crucificat acum 2000 de ani.

   Daca am vorbi despre ceva de genul "Istoria religiilor" ar fi o cu totul alta discutie, cred. Dar, din pacate nu despre asta e vorba.

   Personal, cred ca un copil ar trebui sa invete moralitatea de la parinti. Asta daca nu cumva parintilor le e lene sa isi invete copii.

   Si apropo, am facut "religie" la scoala, asta ca raspuns pentru ultimul paragraf scris de tine. Doar ca am primit mult prea multe raspunsuri de genul "pt ca asa zice dumnezeu".

   Este foarte simplu sa inventezi un zeu si, in timp, sa gasesti persoane care sa creada in el. E mai greu sa incerci sa raspunzi pe bune intrebarilor importante, cum ar fi "cum a inceput Universul?". Probabil ca foarte multor persoane le este lene sa gandeasca, altfel nu imi pot explica religia.


Abonare la comentarii cu RSS

Buchete.ro de 12 Ani: Florarie Online cu Livrare Flori la Domiciliu in Bucuresti

ESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version