"FMI ar putea negocia un nou acord de finantare cu R. Moldova in ianuarie", a declarat luni presedintele Parlamentului de la Chisinau, Andrian Candu, dupa o intrevedere cu delegatia Fondului Monetar International, citat deUnimedia.

Sediul FMI (Washington)Foto: Agerpres

"Am discutat despre pachetul agricol si cel financiar-bancar care urmeaza sa fie aprobate la nivel de Parlament. Am discutat despre evaluarea BNM, imbunatatirea mediului financiar-bancar, ca sa evitam o eventuala frauda bancara", a spus oficialul moldovean.

"Actuala misiune se afla intr-o vizita de observare si documentare. Despre negocierea unui nou acord de finantare cu FMI vom discuta la sfarsitul vizitei acestei misiuni, pe 6 octombrie. Pana la sfarsitul anului vom mai avea o misiune FMI. Astfel, este posibil ca in ianuarie sa avem un program de finantare semnat cu FMI", a declarat Candu.

Fondul a anuntat miercurea trecuta ca nu va negocia un nou program de imprumut cu Republica Moldova in cursul vizitei la Chisinau, spulberand astfel sperantele unui acord imediat in vederea acoperirii pensiilor si salariilor

O misiune FMI a inceput o vizita saptamana trecuta, la o zi dupa ce guvernatorul Bancii centrale moldovene Dorin Dragutanu a demisionat, dupa saptamani de proteste de strada fata de "disparitia" sumei de 1,5 miliarde de dolari din trei banci moldovene, inaintea alegerilor parlamentare din noiembrie anul trecut.

Liderul Partidului Liberal de la Chisinau, Mihai Ghimpu, sustine ca lipsa unui acord cu FMI impiedica Republica Moldova sa acceseze imprumutul de 150 de milioane de euro acordat de catre Romania

"Noi am mizat pe acest imprumut al fratilor nostri de la Bucuresti de 150 de milioane de euro, acum Fondul Monetar a spus, nu. Orice stat poate acorda ajutor Republicii Moldova doar dupa semnarea acordului cu FMI. Noi acum suntem intr-o situatie foarte stupida", a spus Ghimpu, potrivitUnimedia.