Fondul Monetar International (FMI) a anuntat ca nu va negocia un nou program de imprumut cu Republica Moldova in cursul vizitei la Chisinau, spulberand astfel sperantele unui acord imediat in vederea acoperirii pensiilor si salariilor, relateaza agentia Associated Press citata Mediafax.

O misiune FMI a inceput marti o vizita de doua zile, la o zi dupa ce guvernatorul Bancii centrale moldovene Dorin Dragutanu a demisionat, dupa saptamani de proteste de strada fata de "disparitia" sumei de 1,5 miliarde de dolari din trei banci moldovene, inaintea alegerilor parlamentare din noiembrie anul trecut.

FMI a anuntat intr-un comunicat ca efectueaza o vizita de consultari si in vederea "initierii unor discutii" care ar putea constitui baza unui program. Premierul moldovean Valeriu Strelet spera la negocieri mai avansate in vederea unui acord. El a anuntat ca Guvernul proeuropean are nevoie de un imprumut pentru a putea plati salarii si pensiile. Insa Republica Moldova a primit marti o oferta din partea Romaniei.

Premierul roman Victor Ponta a anuntat ca Bucurestiul poate acorda Chisinaului un imprumut in valoare de 150 de milioane de euro (168 de milioane de dolari) pe o perioada de cinci ani. Propunerea, prezentata in cadrul unei sedinte comune a guvernelor celor doua tari, este necesar sa fie aprobata de catre Parlamentul roman. "Eu cred ca este de datoria si in puterea Romaniei sa faca aceasta oferta, intr-un moment dificil", a declarat Ponta.

Republica Moldova a facut parte din Romania pana in 1940, iar romana este vorbita in ambele tari.