Grupul pentru Dialog Social (GDS) si Revista 22 organizeaza, marti, 8 septembrie, dezbaterea "Plagiatul ca stare a natiunii", moderata de catre Gabriel Liiceanu si Mircea Dumitru. "Plagiatul a devenit endemic in Romania [...] doctori cu lucrari plagiate au devenit conducatori ai unor lucrari de doctorat la randul lor plagiate [...] institutiile si comisiile de etica chemate sa sanctioneze furtul il acopera si il cautioneaza", se arata in textul invitatiei la evenimentul de marti.

Gabriel LiiceanuFoto: Arhiva personala

Un exemplu ca furtul intelectual ajunge la cele mai inalte niveluri este oferit de premierul Victor Ponta. Cazul sau a fost mediatizat in 2012, imediat dupa preluarea sefiei Guvernului, insa Ponta nu a recunoscut niciodata acuzatiile de plagiat.

Ministrul de interne Gabriel Oprea si-ar fi plagiat si el lucrarea de doctorat in drept,asa cum arata investigatia Emiliei Sercan, publicata in exclusivitate de Hotnews la inceputul lunii iulie. Ulterior, Oprea a ajuns coordonator de doctorate la Academia Nationala de Informatii. El a coordonat alte lucrari suspecte de plagiat, precum cea a lui Neculai Ontanu si a secretarei sale, decorata de trei ori de catre administratia prezidentiala.

Hotnews a publicat in exclusivitate investigatiile Emiliei Sercan legate care prezinta probe si indicii temeinice ca lucrarea de doctorat a lui Gabriel Oprea este un plagiat si ca alte lucrari coordoante de catre ministrul de interne sunt la randul lor plagiate.