Mai multe ONG-uri i-au cerut ministrului Educatiei sa-l demita pe Romeo Mosoiu din functia de consilier, dupa ce asociatia pe care acesta o conducea a cerut public promovarea in scoli a abstinentei pana la casatorie. "Eu i-am solicitat expres sa aleaga si a ales: si-a dat demisia din ONG", a declarat pentru HotNews.ro ministrul Educatiei, Sorin Cimpeanu. Oficialul a sustinut ca Mosoiu nu a avut cunostinta de comunicatul transmis de Asociatia Parinti pentru Ora de Religie, al carui vicepresedinte era.

Romeo MosoiuFoto: Agerpres
  • 19 ONG-uri, printre care si Asociatia Parinti pentru Ora de Religie condusa de Romeo Mosoiu - consilier al Ministrului Educatiei, au trimis saptamana trecuta o scrisoare deschisa prin care le cereau ministrilor Educatiei si Sanatatii sa promoveze in scoli abstinenta pana la casatorie, ca "cel mai bun lucru pentru sanatatea copiilor".
  • In replica, alte 14 organizatii au cerut demiterea lui Romeo-Nicu Mosoiu, consilier al Ministrului Educatiei

Sorin Campeanu

Sorin Campeanu

Foto: Agerpres

Contactat de HotNews.ro, ministrul Educatiei, Sorin Cimpeanu, a declarat: "Eu i-am solicitat expres sa aleaga si a ales: si-a dat demisia din ONG". Intrebat de ce il pastreaza in functia de consilier, ministrul Educatiei a raspuns ca "pentru competentele si profesionalismul lui in activitatile lui curente. A fost si o confuzie: el nu a fost in cunostinta de cauza aici, a facut parte dintr-un ONG care a sustinut aceasta idee. El nu a avut cunostinta de acest comunicat, cel putin asa mi-a spus mie".

In ceea ce priveste orele de educatie sexuala, care au generat toata aceasta dezbatere, Sorin Cimpeanu a refuzat sa raspunda daca vor fi sau nu introduse in scoli. "Refuz sa comentez acest lucru. Avem prioritati bine definite, iarsubiectul lansat nu se incadreaza in prioritatile educatiei", a sustinut ministrul.

Orele de Educatie pentru sanatate - despre care ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu, a spus ca vor fi introduse ca materie obligatorie inca din septembrie - nu vor fi studiate de elevi nici anul scolar viitor, a spus Sorin Cimpeanu. Ministrul Educatiei a sustinut ca "este o initiativa pe care o analizam cu toata atentia. Ea presupune cadre didactice pregatite, programe-cadru. Din septembrie nu poate sa fie in scoli, dar analizam propunerea cu toata atentia. Lucrurile trebuie pregatite din toate punctele de vedere, pentru ca educatia este un sistem foarte complex si orice ora inclusa inseamna mii de profesori si elevi afectati".

Ministrul Educatiei a declarat pentru HotNews.ro ca "expertii in educatie si reprezentantii Academiei Romane se vor pronunta asupra oportunitatii introducerii unor discipline". "Exista Institutul de Stiinte ale Educatiei, sunt grupurile de lucru pentru curriculum unde cooptam si membri ai Academiei Romane, iar revizuirea curriculumului presupune intai aprobarea planurilor-cadru, adica stabilirea disciplinelor si a numarului de ore. Discutam toate propunerile avansate si vom lua o decizie in asa fel incat sa avem o curricula adaptata cerintelor societatii, astfel incat sa nu lucrezi cu 30 de elevi o ora pe saptamana. Nu este ceea ce ne dorim. Ne dorim sa nu mai fie fragmentata programa scolara intr-un numar foarte mare de discipline", a continuat Cimpeanu.

14 ONG-uri au cerut demiterea lui Romeo-Nicu Mosoiu, consilier al Ministrului Educatiei

Un grup de ONG-uri a cerut vineri, 12 iunie, demiterea lui Romeo-Nicu Mosoiu din functia de consilier al Ministrului Educatiei, invocand conflictul de interese. Mosoiu are o dubla calitate: persoana cu influenta in deciziile Ministerului si, in acelasi timp, vice-presedinte al Asociatiei Parinti pentru Ora de Religie (APOR), asociatie care face lobby in favoarea unor politici educationale bazate pe o ideologie fundamentalist religioasa, in detrimentul oricarei evidente stiintifice, au sustinut organizatiile, intr-un comunicat remis HotNews.ro.

Toma Patrascu, presedintele Asociatiei Secular-Umaniste din Romania (ASUR), afirma ca "este inadmisibil ca Ministrul Educatiei sa fie sfatuit de o persoana cu o dovedita agenda proprie si care incearca sa impuna viziunea unui ONG fundamentalist religios asupra intregului sistem de educatie. Organizatia in care domnul Mosoiu activeaza ca vicepresedinte tocmai a solicitat Ministerului sa promoveze abstinenta sexuala pe post de panaceu, in dispretul oricarei evidente. Ce credeti ca il va sfatui pe Ministrul Educatiei in acest caz? Sa introduca ore de educatie sexuala, predate de personal calificat, care sa le vorbeasca elevilor despre metodele moderne de contraceptie si protectie? Sau sa aprobe solicitarea fundamentalistilor?".

Andrei-Nicolae Popa, din partea Academiei Tinerilor, a avertizat ca "numarul de sarcini nedorite in randul adolescentelor este ingrijorator. Romania ocupa prima pozitie in UE la numarul de fete sub 15 ani care devin mame si locul doi privind sarcinile in randul adolescentelor cu varsta cuprinsa intre 15 si 19 ani. Iar asta se datoreaza in mare parte lipsei unei educatii sexuale adecvate. Situatia nu se va imbunatati cat timp Ministrul Educatiei este consiliat de un reprezentant al unui ONG care militeaza pentru abstinenta si ignora realitatea societatii in care traim."

In scrisoarea lor, ONG-urile solicita demiterea lui Romeo-Nicu Mosoiu si respingerea initiativei de a promova pe post de politica de stat abstinenta sexuala pana la casatorie. "De asemeni, consideram ca elevii trebuie sa beneficieze de o educatie sanitara (inclusiv sexuala) bazata pe evidenta stiintifica, adaptata la societatea actuala si realizata de specialisti in domeniul sanitar, nu de reprezentanti ai cultelor", sustin asociatiile.

Cele 14 ONG-uri care cer demiterea lui Romeo Mosoiu sunt Asociatia Secular-Umanista din Romania (ASUR), Asociatia Elevilor din Constanta, Asociatia Elevilor din Bacau, Asociatia Elevilor din Alba, Academia Tinerilor, Grupul Roman pentru Apararea Drepturilor Omului (GRADO), ActiveWatch, Asociatia Umanista Romana (AUR), Mame pentru Mame, Societatea de Educatie Contraceptiva si Sexuala (SECS), Centrul FILIA, Asociatia pentru Apararea Drepturilor Omului in Romania - Comitetul Helsinki (APADOR-CH), Centrul Parteneriat pentru Egalitate (CPE), Centrul Euroregional pentru Initiative Publice (ECPI).

De unde a pornit scandalul: Asociatia condusa de Romeo Mosoiu le-a cerut ministrilor Educatiei si Sanatatii sa promoveze in scoli abstinenta pana la casatorie

Pe 9 iunie, 19 ONG-uri, printre care si Asociatia Parinti pentru Ora de Religie condusa de Romeo Mosoiu - consilier al Ministrului Educatiei, au trimis o scrisoare deschisa prin care le-au cerut ministrilor Educatiei si Sanatatii sa promoveze in scoli abstinenta pana la casatorie, ca "cel mai bun lucru pentru sanatatea copiilor".

Reprezentantii organizatiilor au afirmat ca "suntem primii care sustinem si promovam sanatatea copiilor - inclusiv pe cea sexuala, reproductiva si psihica - in conformitate cu cele mai recente descoperiri din medicina si stiinte. Potrivit acestor date, tinerii, in special fetele, ar trebui sa-si intarzie debutul sexual pana la casatorie, in primul rand din motive medicale. Acesta este un adevar de necontestat si imposibil de nealterat prin lozincile despre libertatea si permisivitatea sexuala care sunt folosite astazi din plin. Biologia spune clar: calea cea mai sigura de a evita bolile cu transmitere sexuala, avortul precum si suferinta emotionala de pe urma acestora, este abstinenta pana la casatorie."

Scrisoarea acelor ONG-uri a venit dupa ce ministrul Banicioiu a propus introducerea Educatiei sanitare ca materie obligatorie in scoli si dupa ce alte organizatii si-au exprimat sustinerea pentru ora de Educatie pentru sanatate si au amintit de recomandarea Comitetului ONU de a introduce Educatia sexuala in scoli.

Citeste si: