Guvernul Ponta se lauda si anul acesta la Comisia Europeana cu rezultatele procurorilor DNA in lupta anticoruptie la nivel inalt, potrivit unui document transmis recent de Palatul Victoria la Bruxelles. In Programul National de Reforma (PNR) 2015, Guvernul raportat oficial Comisiei Europene si reducerea TVA la alimente la 9% din iunie 2015, precum si scaderea TVA standard la 20% din anul 2016. PNR 2015 mai cuprinde raportari privind programul de privatizare la companii mari ca CFR Marfa, Tarom, CE Oltenia. In privinta aderarii la zona euro, reamintim ca Guvernul isi mentine obiectivul 2019, conform Programului de Convergenta, un alt document programatic trimis recent la Bruxelles.

Guvernul se lauda la Bruxelles cu rezultatele DNAFoto: nsf.gov

"Referitor la evaluarea actiunilor aferente benchmark-ului nr. 3 din MCV (Mecanismul de Cooperare si Verificare al Comisiei Europene asupra Romaniei - n.r.), DNA a continuat instrumentarea cauzelor de coruptie la nivel inalt, in 2014 fiind inregistrate peste 4900 noi cauze; de asemenea, au fost trimise in judecata 246 cauze cu privire la 1167 inculpati. Tot in 2014, au fost pronuntate 335 hotarari definitive de condamnare impotriva a 1138 inculpati, respectiv 47 hotarari definitive de achitare cu privire la 138 inculpati. In ceea ce priveste activitatea ICCJ, in 2014 au fost solutionate (in prima instanta) 12 cauze de inalta coruptie, iar completele formate din cinci judecatori au solutionat, in ultima instanta, 13 astfel de cauze", raporteaza Guvernul Ponta la Comisia Europeana, despre activitatea Directiei Nationale Anticoruptie, conform PNR 2015.

Programul National de Reforma 2015 adoptat de Guvern cuprinde si rezultate ale Parchetului general: "La nivelul PICCJ, pe parcursul anului 2014 au fost intocmite peste 300 rechizitorii referitoare la infractiuni de coruptie, prin care au fost trimisi in judecata 956 inculpati. In 2014, au ramas definitive 157 hotarari cu privire la infractiuni de coruptie pentru 239 inculpati".

De asemenea, Guvernul informeaza Comisia Europeana ca urmeaza sa ia masuri si pentru recuperarea prejudiciilor din dosarele penale solutionate.

"In vederea asigurarii unei evidente a creantelor provenite din infractiuni, MJ si-a propus crearea unei baze de date centralizate, cu rol de registru electronic national, care sa permita monitorizarea intregului proces, de la aplicarea sechestrului asigurator si pana la momentul valorificarii bunurilor confiscate. In acest context, Ministerul Justitiei a initiat demersuri in scopul obtinerii de finantare prin Programul de cooperare elvetiano-roman. Pentru a avea o abordare mai sistematica in privinta gestionarii si valorificarii bunurilor confiscate, in ianuarie 2015 guvernul a aprobat infiintarea, in subordinea MJ, a unei structuri dedicate administrarii bunurilor sechestrate in cadrul procesual penal", se mai arata in PNR 2015.

Intre timp, insa, majoritatea parlamentara PSD-UNPR-PC-PLR, care sustine Guvernul Ponta, a continuat sa actioneze asupra luptei anticoruptie. Un grup de senatori PSD pregateste deja modificarea Codului de procedura Penala astfel incat un politician cercetat pentru coruptie sa nu mai poate fi incatusat, arestat sau adus cu mandat, ci maxim anchetat sub arest la domiciliu.

De asemenea, In 29 aprilie 2015, deputatii Puterii au respins cererea Directiei Nationale Anticoruptie pentru retinerea si arestarea parlamentarului PSD Ion Ochi, cu 108 voturi pentru si 152 impotriva.

Un scandal de proportii s-a iscat si in 25 martie, cand senatorii Puterii l-au scapat de retinere si arest preventiv pe senatorul PSD Dan Sova, un cunoscut ca apropiat si fost asociat al premierului Victor Ponta. Sova a scapat de arestare deoarece in Senat nu s-a intrunit numarul necesar de voturi in favoarea solicitarii DNA - din 151 de voturi exprimate, 79 voturi au fost "pentru", "contra" 67 si 5 voturi anulate. Potrivit regulamentului Senatului, hotararile Senatului sunt aprobate doar daca sunt votate de majoritatea senatorilor, nu de majoritatea senatorilor prezenti la sedinta. O decizie a Curtii Constitutionale din 2008 a aratat, insa, ca hotararile Senatului aveau nevoie numai de votul majoritatii senatorilor prezenti la sedinta, nu neaparat de majoritatea tuturor senatorilor dintr-o legislatura.

Programul National de Reforma

Si anul trecut, Guvernul Ponta a raportat Comisiei Europene, prin PNR 2014, "rezultate semnificative" ale DNA si "rezultate notabile" ale Agenetiei Nationale de Integritate, insa in 2015 Executivul nu mai mentioneaza si performante ale ANI.

Programul National de Reforma, adoptat anual de Guvern si transmis Comisiei Europene, se doreste a reflecta progresele si masurile viitoare ale tarii in aplicarea recomandarilor specifice de tara (CSR) ale Bruxelles-ului catre Romania, in vederea indeplinirii Strategiei 2020 a Uniunii Europene.

Ce mai spune Guvernul in PNR 2015:

  • Infrastructura de trnsport.  "Planul financiar al Master Planului General de Transport (MGPT) este in curs de elaborare, iar pana la sfarsitul trim. II/2015, MPGT si Strategia de implementare a MPGT (cu cele doua componente- cea de prioritizare a proiectelor si cea financiara) vor fi transmise la Comisia Europeana spre aprobare". MGPT este un document esential prin care Guvernul programeaza toate lucrarile mari de infrastructura de transport, din fonfuri europene si nationale, conditie esentiala pentru ca Romania sa primeasca bani europeni in domeniu.
  • Cai ferate. "In scopul intaririi concurentei in transportul feroviar, a fost elaborat si se afla in circuitul intern de avizare al MT, proiectul de OUG privind infiintarea Autoritatii de Reforma Feroviara (care va avea responsabilitati atat in implementarea reformei in sectorul feroviar, cat si in pregatirea licitatiilor competitive pentru atribuirea contractelor de servicii publice in transportul feroviar de calatori)".
  • Reforma si privatizarea companiilor de stat. CFR Marfa: "Pentru privatizarea CFR Marfa, in trim. III/2014 a fost finalizata documentatia de atribuire a contractului de consultanta juridica, urmand a fi demarata procedura de selectie a consultantului pentru privatizare (...).Pentru asigurarea viabilitatii CFR Marfa, au fost implementate masuri de restructurare: disponibilizarea a cca. 30% din numarul de salariati. TAROM: "Ministerul Transporturilor  monitorizeaza in continuare evolutia rezultatelor operationale si financiare inregistrate de compania Tarom, in functie de acestea urmand a se stabili momentul demararii procedurilor de privatizare, precum si procentajul de actiuni care va face obiectul vanzarii". Energie: "In vederea accelerarii procesului de privatizare/restructurare/vanzare de actiuni ale companiilor si societatilor comerciale din sectorul energiei (la care statul este actionar majoritar), pentru S.C. Complexul Energetic Oltenia S.A. a fost selectat sindicatul de intermediere format din BRD - Group Societe Generale (lider de sindicat) si SSIF SWISS CAPITAL S.A".
  • Educatie. Guvernul mentioneaza ca in anul 2015 va implementa un sistem de monitorizare a doctoratelor si altor titluri universitare, intr-un proiect pe fonduri UE. "Imbunatatirea eficacitatii organizationale a MECS prin implementarea unui sistem modern de preluare, evaluare si informare privind tezele de doctorat si gestionare a titlurilor universitare". De asemenea, Executivul promite in urmatoarele 12 luni "dezvoltarea educatiei timpurii (0-6 ani) prin clarificarea, din punct de vedere legislativ, a organizarii". "Masura va conduce, in general, la universalizarea serviciilor de educatie timpurie". Guvernul se angajeaza si la "consolidarea accesului la resurse digitale in invatamantul preuniversitar si evaluarea manualelor (inclusiv digitale) pentru clasa a III-a si a IV-a". In invatamantul mediu, Guvernul promite "acordarea bursei profesionale pentru elevii din invatamantul profesional si tehnic cu durata de doi si trei ani".
  • Fiscalitate. In PNR 2015, Guvernul a informat oficial Comisia Europeana ca va reduce TVA la alimente de la 24% la 9% din 1 iunie 2015, urmand ca, din anul 2016 sa scada si TVA strandard de la 24% la 20%. "Pentru anul 2015 se asteapta ca inflatia sa atinga un nou minim istoric, ajungand la o valoare de 0,7% la sfarsitul anului, cu o medie anuala de 0,2%. Estimarile au luat in calcul impactul reducerii cotei de TVA de la 24% la 9% la toate produsele alimentare, la bauturi ne-alcoolice si la serviciile de alimentatie publica, masura care se va aplica de la 1 iunie 2015.Continuarea procesului de mentinere a inflatiei la un nivel redus va fi sustinuta prin mentinerea conduitei ferme a politicii monetare, in vederea asigurarii pe termen mediu a stabilitatii preturilor. Previziunile au luat in calcul ani agricoli normali si o volatilitate redusa pentru pretul international al petrolului (...) De asemenea, proiectul noului Cod Fiscal prevede scaderea TVA la 20% de la 1 ianuarie 2016 si la 18% de la 1 ianuarie 2018, respectiv la 9% la carne, peste, legume si fructe, de la 1 iunie 2015", se arata in PNR 2015.
  • Reducerile de TVA au fost comunicate de Guvern Comisiei Europene si prin celalalt document programatic transmis la finele lunii aprilie 2015, Programul de Convergenta 2015-2018. In acest document Guvernul isi mentine si obiectivul de aderare la zona euro in anul 2019. "Guvernului Romaniei isi pastreaza angajamentul din Programul anterior de convergenta de adoptare a monedei euro incepand de la data de 1 ianuarie 2019", se arata in Programul de Convergenta 2015-2018. Tot aici sunt trecute si celelalte masuri promise prin proiectul de lege privind viitorul Cod fiscal, trimis de Guvern la Parlament: reducerea impozitului pe profit si pe venit de la 16% in prezent la 14% incepand cu 1 ianuarie 2019, reducerea contributiei de asigurari sociale de stat datorata de angajat de la 10,5% la 7,5% de la 1 ianuarie 2018 etc .