Romania este un aliat NATO de incredere, iar NATO isi apara aliatii in fata oricaror amenintari, iar alianta isi apara membrii in fata oricaror amenintari, arata Alianta Nord Atlantica intr-un comunicat de presa. NATO raspunde astfel, prin intermediul adjunctului purtatorului de cuvant al aliantei, afirmatiilor facute de un inalt oficial rus care ataca orientarea pro-atlantica a Romaniei. Totodata, NATO a calificat declaratiile partii ruse ca fiind "provocatoare", "lipsite de fundament si inadecvate".

Exercitii NATO in Marea NeagraFoto: MApN

Comunicatul transmis de NATO este semnat de adjunctul purtatorului de cuvant al aliantei, Carmen Romero.

  • Pozitia NATO la declaratiile diplomatiei ruse

"Oficialii rusi continua sa faca declaratii provocatoare, care sunt lipsite de fundament si inadecvate, si nu contribuie la stabilitate si predictibilitate in Europa.

Rusia a violat, prin actiunile sale agresive in Ucraina, legislatia internationala si si-a incalcat angajamentele asumate prin Tratatul Fondator NATO-Rusia. NATO este o alianta defensiva si continua sa actioneze respectand in totalitate angajamentele pe care si le-a asumat prin Tratatul Fondator.

Ca raspuns la actiunile agresive ale Rusiei in Ucraina, am marit prezenta militara in partile estice ale aliantei. Aceasta prezenta se face prin rotatie si este mult sub orice definitie rezonabila a unei forte de lupta substantiale. Toate masurile noastre sunt defensive, proportionale si conforme cu angajamentele noastre internationale.

Romania este un aliat NATO de incredere, iar NATO isi apara aliatii in fata oricaror amenintari."

Purtatorul de cuvant al ministerului rus de Externe, Alexandr Lukashevici, a atacat miercuri, citat de agentia oficiala ruseasca Tass, pozitia Romaniei. Potrivit oficialului rus, conducerea Romaniei transforma tara intr-un cap de pod al SUA si NATO in apropiere de granita Rusiei si este gata, din motive "oportuniste", "sa sacrifice interesele de mentinere a stabilitatii" in regiunea Marii Negre".