Senatorii au pus din nou pe ordinea de zi a plenului proiectul de lege care desfiinteaza Unitatea de Finantare a Cercetarii si sparge institutia in 3 organisme, revenind la modalitatea de finantare dinainte de 2010. UEFISCDI imparte banii pe care Guvernul ii aloca cercetarii. De aici si miza politizarii institutiei; cu cat este sparta in mai multe organisme, cu atat e mai greu de urmarit traseul banului - spun cercetatorii de prestigiu. Daca UEFISCDI este distrusa, Ministerul Educatiei isi distruge partea cea mai profesionalizata - avertizeaza Mircea Miclea. Astazi, cineva doreste distrugerea acestei unitati pentru ca cercetarea sa fie finantata dupa bunul plac al unuia sau altuia - spune Anton Anton. Traseul banilor va duce catre "clienti din provincie" - avertizeaza Cristian Pirvulescu.

Cercetarea in RomaniaFoto: Agerpres
  • Unul dintre cele 3 organisme care au impartit pana in 2010 banii cercetarii (si care vor imparti banii si de aici inainte, daca parlamentarii desfiinteaza UEFISCDI) functiona pe langa Politehnica Bucuresti, universitate al carei rector a fost din 2004 pana in 2012 Ecaterina Andronescu
  • In prezent presedinte al Senatului Universitatii Politehnica, Ecaterina Andronescu este si presedintele Comisiei pentru invatamant din Senat care a propus desfiintarea UEFISCDI
  • HotNews.ro a solicitat opinia Comisarului European pe Educatie referitor la incercarea Senatului de a desfiinta UEFISCDI si vom publica raspunsul in momentul in care il vom primi

UPDATE Senatul amana votul cu o saptamana

Senatorii au amanat din nou votul pe proiectul de lege care desfiinteaza UEFISCDI, dupa ce HotNews.ro a scris pe larg despre interesele politicienilor de a pune mana pe banii din cercetare si dupa ce a relatat reactiile celor mai importante personalitati din educatie si cercetare. La sedinta de plen de astazi, 24 martie 2015, senatorii au votat cu 80 de voturi "pentru", niciunul impotriva si o abtinere retrimiterea proiectului de lege la comisii, pentru raport suplimentar.

Senatorul social-democrat Ilie Sarbu a declarat in plen, inainte de vot: "Cred ca o mare parte dintre dumneavoastra ati primit din tara, de la profesori, cercetatori, tot felul de adrese si nici noi n-am reusit sa ne facem un punct de vedere clar in comisii. As propune sa retrimitem la comisie pentru o sapt-doua ca lucrurile sa fie clare pentru toata lumea".

Miza financiara: aproape 100 milioane de Euro

UEFISCDI, prin programele pe care le coordoneaza administrativ, gestioneaza 416.823.601 lei (aproape 100 milioane de Euro), aproximativ 22% din fondurile publice alocate activitatii de cercetare, dezvoltare si inovare (conform Legii Bugetului de Stat pe anul 2015, bugetul total este de 1.913.680.000 lei, din care Ministerul Educatiei si Cercetarii Stiintifice gestioneaza 1.461.498.000 lei), potrivit informatiilor de pe site-ul institutiei. Institutia distribuie acesti bani pe baza de competitii pentru proiecte de cercetare, pe care le organizeaza si ulterior monitorizeaza implementarea proiectelor acceptate la finantare.

In cele mai recente competitii, aproximativ 90% dintre evaluatorii proiectelor de cercetare au fost din strainatate. In prezent, Unitatea are 1.865 de proiecte in finantare active.

Senatorii au amanat si ieri votul pe proiectul de lege care prevede desfiintarea UEFISCDI si au pus proiectul pe ordinea de zi de astazi. Senatul este camera decizionala, iar proiectul a fost deja intors de la promulgare o data si retrimis de fostul presedinte Traian Basescu la Parlament spre reexaminare. Daca senatorii voteaza astazi Respingerea OUG nr. 74/2010, UEFISCDI se desfiinteaza si banii in cercetare sunt distribuiti din nou ca in 2010, prin 3 institutii.

Concret, senatorii trebuie sa isi dea votul astazi pe Proiectul de lege privind respingereaOrdonantei de urgenta a Guvernului nr. 74/2010 pentru modificarea unor acte normative din domeniul educatiei si cercetarii. Ordonanta de Urgenta nr. 74/2010 prevede, printre altele, infiintarea Unitatii Executive pentru Finantarea Invatamantului Superior, a Cercetarii, Dezvoltarii si Inovarii (UEFISCDI) - prin comasarea urmatoarelor 3 organisme: Unitatea Executiva pentru Finantarea Invatamantului Superior si a Cercetarii Stiintifice Universitare, Centrul National de Management Programe (care functionau in subordinea Ministerului Educatiei) si Agentia Manageriala de Cercetare Stiintifica, Inovare si Transfer Tehnologic - Politehnica (AMCSIT - Politehnica).

Traseul legislativ - cum a amanat Parlamentul 5 ani sa transforme o OUG in lege

30 iunie 2010 - Guvernul Boc adopta Ordonanta de Urgenta nr. 74

Ordonanta de Urgenta nr. 74/2010 statueaza in primul sau articol infiintarea UEFISCDI, astfel: "Se infiinteaza Unitatea Executiva pentru Finantarea Invatamantului Superior, a Cercetarii, Dezvoltarii si Inovarii [UEFISCDI] ca urmare a comasarii prin fuziune a Unitatii Executive pentru Finantarea Invatamantului Superior si a Cercetarii Stiintifice Universitare, Centrului National de Management Programe [care functionau in subordinea Ministerului Educatiei - n.red.] si a Agentiei Manageriale de Cercetare Stiintifica, Inovare si Transfer Tehnologic - Politehnica (AMCSIT - Politehnica)".

Descarca de aici Ordonanta de Urgenta nr. 74/2010 semnata de premierul de atunci Emil Boc (PDL)

30 iunie 2010 - Consiliul Legislativ avizeaza Favorabil proiectul de OUG

2 noiembrie 2010 - Camera Deputatilor adopta tacit Proiectul de legeprivind aprobarea Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 74/2010. Proiectul de lege are articol unic: Se aproba Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 74 din 30 iunie 2010, publicata in Monitorul Oficial pe 1 iulie 2010.

7 decembrie 2010 - Comisia Juridica din Senat adopta aviz Negativ pentru Proiectul de lege pentru aprobarea Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 74/2010. Presedintele Comisiei Juridice din Senat: Toni Grebla (PSD)

6 aprilie 2011 - Comisia pentru Invatamant din Senat adopta Raport de Admitere a Proiectului de lege pentru aprobarea Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 74/2010. Presedintele Comisiei: Mihail Hardau (PDL)

21 iunie 2012 - Plenul Senatului voteaza sa trimita la Comisia pentru Invatamant din Senat, spre reexaminare, Proiectul de lege privind aprobarea Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 74/2010, pentru un raport suplimentar.

17 februarie 2014 - Comisia pentru Invatamant din Senat propune plenului Senatului RESPINGEREA Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 74/2010 si, prin urmare, adoptarea Proiectului de lege pentru respingerea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 74/2010. Presedintele Comisiei: Ecaterina Andronescu (PSD)

Acesta este momentul in care proiectul de lege este intors la 180 de grade si devine, din Proiect de lege pentru Aprobarea OUG - Proiect de lege pentru Respingerea OUG.

18 februarie 2014 - Senatul adopta proiectul de lege asa cum a venit de la Comisia condusa de Ecaterina Andronescu, cu numele: Lege privind respingerea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 74/2010. Proiectul de lege are articol unic: Se respinge Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 74 din 30 iunie 2010, publicata in Monitorul Oficial pe 1 iulie 2010.

26 februarie 2014 - Parlamentul trimite spre promulgare proiectul de Lege privind respingerea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 74/2010. Semneaza: Presedintele Camerei Deputatilor Valeriu Zgonea (PSD) si Presedintele Senatului Crin Antonescu (PNL)

17 martie 2014 - Presedintele Traian Basescu respinge promulgarea Legii [lege care in forma in care a fost trimisa la promulgare consfintea desfiintarea UEFISCDI] si o trimite Parlamentului pentru Reexaminare. In solicitarea trimisa la Parlament, Presedintia cere urmatoarele: "Avand in vedere competenta legislativa exclusiva a Parlamentului, va solicitam reexaminarea Legii trimise spre promulgare, in sensul adoptarii unei legi de aprobare a Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 74/2010".

15 aprilie 2014 - Camera Deputatilor adopta Proiectul de lege privind Respingerea OUG nr. 74/2010. Presedintele Camerei Deputatilor: Valeriu Zgonea (PSD)

17 martie 2015 - Comisia pentru invatamant din Senat RESPINGE cererea de reexaminare facuta de presedintie. Presedintele Comisiei: Ecaterina Andronescu

Cristian Pirvulescu: Parlamentarii trebuie sa respinga acest proiect de lege. Altfel, fondurile vor lua directia unor clienti politici

Cristian Pirvulescu

Cristian Pirvulescu

Foto: Agerpres

Cristian Pirvulescu, decan al Facultatii de Stiinte Politice de la SNSPA, a declarat pentru HotNews.ro ca "este regretabil ca o institutie care functioneaza si beneficiaza de recunoastere internationala si care este esentiala pentru buna coordonare a cercetarii universitare din Romania este expusa riscurilor politice. Nu este prima incercare la care asistam. In ultimii ani au mai fost cel putin 2 momente, au existat reactii publice in acele momente de protest, s-a renuntat la proiect, dar iata ca se revine. Pare sa fie un fel de obsesie institutionala a unora care vor sa desfiinteze aceasta institutie, dar cei care vor plati sunt universitatile si institutele de cercetare. Este incredibil ca vorbim despre asa ceva".

"Banuiesc ca se urmareste politizarea unei institutii care reusise sa se mentinta dincolo de conflictul politic, pentru ca altfel nu inteleg obsesia asta. Consecinta: profesionalizarea cercetarii va fi grav afectata. Fondurile vor lua directia unor clienti politici si competenta si meritocratia intr-un domentiu esential vor fi afectate", avertizeaza Pirvulescu.

Acesta a afirmat pentru HotNews.ro ca, daca senatul desfiinteaza UEFISCDI: "pot sa banuiesc ca, de la un moment incolo, traseul banilor va fi absolut subiectiv. Acum discutam de proceduri pe care nimeni nu le-a contestat. Deci nu inteleg motivatia desfiintarii. In afara motivatiei politice, clientelare, nu vad alta. Nu a existat nicio discutie cu beneficiarii".

"In momentul in care o institutie importanta e destructurata, porneste un nou construct institutional care va fi supus unor anumite exigente poltice. Pot sa banuiesc ca traseul banilor va fi unul cat se poate de subiectiv. Criteriile obiective - si vorbesc despre asta in conditiile in care nu sunt unul dintre beneficiari - vor fi inlocuite de unele subiective, care sa permita unor clienti din provincie sa beneficieze de finantare intr-un moment in care finantarea invatamantului si cercetarii este dezastruoasa, este cea mai proasta din UE", a declarat Pirvulescu.

Decanul Facultatii de Stiinte Politice spune ca "va trebui ca parlamentarii sa respinga acest proiect de lege sau sa-l amane pentru o alta data, urmand sa discute si cu cei care sunt beneficiari, nu doar cu politicieni".

"Si faptul ca se intampla netransparent - totul imi pune semne de intrebare. De ce nu se face o dezbatere deschisa? (...) De ce desfiintam institutii care functioneaza?", spune Cristian Pirvulescu.

Reluam mai jos declaratiile facute HotNews.ro de catre doi fosti ministri ai Educatiei despre incercarea Senatorilor de a desfiinta UEFISCDI

Anton Anton

Anton Anton

Foto: UTCB Scoala doctorala

Fostul ministru al Educatiei Anton Anton

  • "UEFISCDI s-a format prin unirea a trei agentii, in 2010. Aceasta unitate functioneaza si si-a vazut de treaba ei bine.
  • Astazi, cineva doreste distrugerea acestei unitati, pentru ca proiectele sa nu mai fi evaluate, pentru ca cercetarea stiintifica sa fie finantata dupa bunul plac al unuia sau altuia, asa cum a mai fost facuta finantarea.
  • Politic si managerial, ai infiintat o unitate in 2010 pe care astazi, in 2015, vrei sa o desfiintezi. Iti bati joc de tot ce s-a facut, de transferuri, de tot, numai de dragul de a o desfiinta. Este absolut aberant.
  • Daca senatul aproba aceasta lege, primul efect este ca impartim iar atributiile in cele 3 unitati. Le impartim din nou ca sa nu vedem ca nu avem bani la cercetare. Aruncam praf in ochii cercetatorilor, ei o sa se zbata sa vada unde sunt arondati, insa numai ca sa nu vina sa spuna: unde sunt banii nostri de cercetare, ce faceti cu banii? Traseul banilor va fi greu de urmarit.
  • Orice Ordonanta de Urgenta care trebuie legiferata, trebuie legiferata repede. Noi am asteptat din 2010 pana in 2015 sa se intample ceva. Am lasat noua institutie sa functioneze
  • Ne batem joc numai de dragul de a ne bate joc
  • Prin aceasta institutie, in cercetare avem un sistem de evaluare compatibil cu sistemul de evaluare european. Suntem de acord ca poate fi imbunatatit, dar nu desfiintat." 

Mircea Miclea

Mircea Miclea

Foto: Agerpres

Fostul ministru al Educatiei Mircea Miclea

  • "UEFISCDI este cel mai profesionist segment din Ministerul Educatiei si Cercetarii Stiintifice. Este singurul loc unde, din fericire, s-au adunat tehnocrati de nivel international. Daca si aceasta componenta este distrusa, atunci Ministerul Educatiei isi distruge partea cea mai profesionalizata.
  • Uitati-va la atitudinea cercetatorilor de nivel inalt si o sa vedeti ca ei sunt nemultumiti ca nu sunt bani acordati de guvern, dar UEFISCDI se incadreaza in banii de la buget. Acesti cercetatori nu au avut nicio reactie ca UEFISCDI nu a fost corect sau transparent. Unitatea Executiva a gestionat banii pe care i-a avut.
  • Adrian Curaj [Directorul general al UEFISCDI - n.red.] este un tehnocrat excelent. Este o sansa pentru Ministerul Educatiei ca are un om ca el. Dar daca si oameni de acest gen sunt inlaturati, atunci institutia o sa aiba de suferit. Este cel mai profesionist segment din Ministerul Educatiei, repet."
  • Intrebat care ar fi efectul desfiintarii UEFISCDI si al revenirii la gestionarea banilor de catre 3 organisme: "Cred ca vor aparea diferente de criterii dupa care va opera fiecare dintre aceste organisme si, dintr-o data, procesul de selectie si de desemnare a granturilor in cercetare nu va mai fi la fel de corect ca inainte. Consecinta ar fi ca s-ar reduce corectitudinea cu care sunt gestionate acum granturile, precum si transparenta".
  • "Unitatea Executiva pentru Finantarea Invatamantului Superior, a Cercetarii, Dezvoltarii si Inovarii (UEFISCDI) este unitate tehnocrata din Ministerul Educatiei, care are ca functie principala initierea de proiecte de cercetare, dezvoltare si inovare si finantarea acestor proiecte; se ocupa de initierea call-urilor, de evaluarea proiectelor de cercetare, de implementarea si monitorizarea lor. Este unitatea prin care se lanseaza progamele de cercetare din Romania. De aceea iti trebuie un nucleu de tehnocrati neangajati politic, iar Adrian Curaj a reusit sa mentina un grup de tehnocrati".

Alexandru Babes

Alexandru Babes

Foto: biologie.kappa.ro

Alexandru Babes, cercetator si profesor de Neurobiologie

  • "Eu cred ca este o greseala, pentru ca UEFISCDI clar si-a dovedit competenta, a mers in directia europenizarii cercetarii, a folosirii evaluatorilor straini si nu vad ce i s-ar putea imputa. Nu vreau sa caut intentii ascunse, dar in mod cert e o greseala
  • Am constatat ca UEFISCDI are o abordare foarte profesionista si nu vad de ce ar disipa resursele, cand lucrurile au mers relativ bine, in conditiile subfinantarii cronice a cercetarii. Parerea mea este ca vom avea o birocratizare cronica."
  • Intrebat cum s-a realizat finantarea cercetarii pana in 2010 - modelul la care se va reveni daca Senatul adopta Proiectul de lege privind respingerea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 74/2010 - Alexandru Babes a explicat pentru HotNews.ro ca "exista in 2010 un centru la Politehnica ce practica o birocratie absolut excesiva si parca imi aduc aminte si de o lipsa de transparenta in procesul de evaluare a proiectelor de cercetare". 
  • Daca acest proiect de lege va fi adoptat, "se va birocratiza excesiv procesul de finantare a cercetarii si tare mi-e teama sa nu existe tentatia sa se directioneze bani catre anumite institutii preferential sau catre directii de cercetare declarate ulterior prioritare, fara sa existe insa prealabil o evaluare a calitatii".
  • "Dar cand ceva merge, de ce sa il schimbi?"

Citeste si: