Elena Udrea, Adrian Nastase, Dinu Patriciu, Dan Voiculescu si alti puternici ai vremii lor n-au ridicat un deget, n-au scos o vorba despre sistemul penitenciar din Romania cat au fost la butoanele tarii. Odata incuiata usa de pe partea cealalta, in urma lor, au avut revelatia lumii dure de dincolo de zabrele. "Domnilor, investiti in puscarii, investiti in viitorul vostru!", scria Sorin Ovidiu Vintu, pe blogul sau, din puscarie. Intre timp, romanii din libertate platesc din buzunarul lor revelatiile tarzii ale politicienilor romani, in urma valului de condamnari pe care CEDO le pronunta impotriva Romaniei, din cauza conditiilor de detentie din puscarii.

Politicieni si oameni de afaceri dupa gratiiFoto: Agerpres (colaj HotNews)

HotNews trece in revista impresiile "mai-marilor" dupa full contact-ul lor cu sistemul penitenciar:

  • Elena Udrea. Fostul ministru al Dezvoltarii Regionale si Turismului a stat o saptamana in arestul Capitalei, suficient cat sa le impartaseasca si colegilor ei parlamentari, in plen, din suferintele indurate "dincolo". "Am fost dusa in arestul Politiei Capitalei, verificata la sange si dezbracata. Mi-au luat sutienul, am fost dusa intr-o camera cu dimensiunile de trei pe trei metri, cu patru paturi, cate doua suprapuse, apa calda era doar dimineata si noaptea, iar WC-ul era de tip turcesc, fara usa, dotat cu un dus pe care il foloseam ca sa tragem apa. Atunci cand nimeni nu il folosea, puneam un pet pe post de capac, ca nu cumva sa vina sobolanii. Peretii erau scorojiti, geamul nu se inchidea cum trebuie si era curent. Daca te spalai pe cap, nu aveai acces la fohn ca sa te usuci, ceea ce iti dadea sanse la o raceala minimum, daca nu cumva la pneumonie sau meningita", a spus Udrea, luni, in plenul Camerei. 218 deputati nu au fost impresionati si au aprobat cererile procurorilor privind urmarirea penala a lui Udrea. 76 de parlamentari au votat in favoarea ei. La cererea de arestare preventiva, 118 deputati s-au opus, dar 170 au votat "pentru". 
  • Dinu Patriciu. Fostul miliardar a fost retinut de procurorii DIICOT, in mai 2005, in dosarul Petromidia. Cu tot cu audierile- maraton, Patriciu s-a plans ca 40 de ore a petrecut in arest atunci si ca a fost "supus unor umilinte" pe care nu le merita. Fost politician cu putere si influenta, fondator al PNL de dupa Revolutie, Patriciu a dat statul roman in judecata la Curtea Eiuopeana a Drepturilor Omului, reclamand, printre altele, conditiile din arest - "toalete necompartimentate" si "lipsa aerisirii". In anul 2012, insa, CEDO a respins actiunea lui Patriciu, considerand ca problemele invocate "nu ating o asemenea gravitate pentru a fi calificate drept tratament inuman sau degradant, avand in vedere durata scurta a detentiei". In septembrie 2006, Patriciu a fost trimis in judecata in dosarul Rompetrol, sub o serie intreaga de acuzatii, printre care delapidare si spalare de bani, in legatura cu insusirea unei creante de 85 de milioane de dolari, a companiei Rompetrol, de la statul libian, de pe vremea lui Ceausescu, precum si cu privatizarea rafinariilor Vega si Petromidia. In august 2012, Patriciu a fost achitat. procurorii au facut recurs, dar Patriciu, grav bolnav, avea sa moara in 19 august 2014.
  • Catalin Voicu. Inainte de codamnarea sa, fostul senator PSD era ingrozit de spectrul arestului preventiv. Intr-o convorbire cu omul de afaceri Marius Locic, interceptata de anchetatori, Catalin Voicu se declara ingrozit la gandul ca ar putea fi sodomizat in arest: "Nu va puteti inchipui ce e acolo. Arestul din Capitala, de la minus 2, ala care e pe tubulatura - Evul Mediu. Usi negre de fier, zabrele si lacate, nu au aerisire, tigani, banditi, te f ... aia in c... , te omoara. Iar noaptea, din furculita care o au, o ia si o ascute si-o baga in gat. Pe arest preventiv sunt tot felul de borfasi, tot felul de banditi" (Sursa: Romania libera).Pana la urma, de ce i-a fost frica nu a scapat si a ajns in arest preventiv la Rahova. "Conditiile de acolo sunt... nu va puteti inchipui. Dumneavoastra presupuneti ca in celula e un anume climat, dar in celula nu poti sa ramai 24 din 24. Trebuie sa mergi la telefon, trebuie sa iesi la grefa cand vine avocatul la tine, trebuie sa-ti construiesti apararea,  trebuie sa ai creierul  foarte linistit, trebuie sa ai o masa unde sa-ti pui gandurile pe hartie. Nu ai toate acestea. Adaugati si celelalte probleme,  copii mici acasa si niste oameni foarte batrani si foarte bolnavi, si aveti  tabloul complet", se plangea Voicu de conditiile de acolo, in februarie 2012, dupa ce a fost eliberat pentru a fi judecat in libertate. In cele din urma, in aprilie 2013, Voicu avea sa fie condamnat definitiv la 7 ani de puscarie, cu executare, pentru infractiuni de coruptie, aflandu-se in prezent in penitenciar.
  • Sorin Ovidiu Vintu. Omul de afaceri ispasea o condamnare la inchisoare pentru favorizarea infractorului (in cazul Nicolae Popa), cand, in octombrie 2014, si-a facut blog. "Domnilor, investiti in puscarii, investiti in viitorul vostru!" - i-a sfatuit el pe politicienii romani. Cel mai mult s-a plans de apa pe care detinutii o beau la Jilava: "De tifon este nevoie pentru a separa larvele de libelula care curg la robinet odata cu apa". "Sper ca, dupa ce veti citi toate aceste lucruri, imi veti intelege demersul si veti face ceea ce trebuie pentru a ne simti cu totii aici ca o mare si fericita familie", le-a mai transmis politicienilor romani Vintu, cu intelepciunea si experienta celor doua condamnari definitive pe care le avea pana atunci (santaj asupra lui Sebastian Ghita si cazul Popa). 
  • Adrian Nastase. In anul 2012, cand s-a izbit direct de sistemul penitenciar pe care il administrase cat a fost prim-ministru, Nastase s-a declarat ingrozit de mirosul de la groapa de gunoi din apropierea penitenciarului Jilava, unde era incarcerat. "Cei care vin aici - si nu le doresc acest lucru - (...) vor dormi in paturi suprapuse, vor avea apa calda cate doua ore de doua ori pe saptamana, vor trebui sa se obisnuiasca cu mirosul de sulf si cu depunerile de pe tevile de apa; vor trebui sa invete sa manance toate felurile de mancare - bazate in principal, pe cartofi si varza, - cu lingura; vor trebui sa se invete sa nu se sperie de sobolani - in curtea de plimbare-  daca acestia nu sunt mai mari de 20 de cm; sa respire mai putin in zilele de canicula - atunci cand mirosul de la groapa de gunoi din apropiere este ingrozitor; sa nu se enerveze la invaziile periodice de musculite si de tantari (...)", scria Nastase, pe blog, in 20 august 2012. El s-a plans si de celula in care era inchis: "Unii ar spune ca nu exista decat ceea ce percepi - cei 4 mp in care traiesti". Fostul premier ispasea atunci o condamnare de 2 ani de inchisoare in dosarul Trofeul Calitatii.
  • Bogdan Popovici. "Coleg" cu Nastase in dosarul Trofeul Calitatii, fostul presedinte al Forum Invest, Bogdan Popovici, a luat 6 ani de puscarie. "Mizeria feroce, frigul napraznic (incredibil cat de prost se face curatenie in puscarie), plosnitele, mucegaiul, gandacii si duhoarea sunt adevaratul program obligatoriu de reeducare. Pedeapsa reala nu este doar privarea de libertate ci tortura prin mizerie, gunoi, frig si rugina", descria el conditiile din penitenciar, pe blogul lui.
  • Dan Voiculescu. Omul de afaceri a fost condamnat la 10 ani de inchisoare si trimis dupa gratii  in 8 august 2014. Dupa aproape 5 luni de detentie, de Anul Nou 2015, mogulul media nu se plangea de conditiile de dupa gratii: "Aseara am urmarit programele TV ale Antenei 1 si Antenei 3, am ascultat Radio Romantic" (blogul sau) . Nici pe 28 ianuarie 2015, dupa ce justitia i-a respins ultimele cai de atac asupra condamnarii sale, Voiculescu nu se plangea: "Libertatea de miscare reprezinta mare lucru doar pentru cei care nu cunosc ce inseamna sa traiesti demn si cu onoare".
  • Mihail Boldea. Fostul deputat PSD, trimis in judecata in anul 2012, sub acuzatii de coruptie, s-a plans la CEDO de "conditiile inumane" din Centrul de Detentie al Politiei Galati si din Penitenciarul Galati. Potrivit LuJu.ro, el a reclamat ventilatia proasta, lumina naturala si cea artficiala slabe din celule. Igiena precara a celulelor si sobolanii din puscarie se adauga pe lista conditiilor din detentie, alaturi de supra-aglomerare si de faptul ca detinutii nefumatori au de suferit din cauza celor care fumeaza in celule.

Romanii din libertate "condamnati" de CEDO sa plateasca pentru conditiile puscariasilor

Ignorate de politicienii romani cat au fost in functiile de conducere conditiile precare din inchisorile administrate de Ministerul Justitiei si din centrele de arest ale Ministerului de Interne se intorc impotriva lor dupa ce unii dintre "mai-marii" tarii ajung ei insisi dupa gratii.

Sobolanii, plosnitele, apa rece, celulele stramte, mucegaiul si rugina aduc, insa, condamnari pe banda rulanta impotriva Romaniei, la CEDO.

Curtea de la Strasbourg a condmnat in mai multe randuri tara in urma plangerilor unor detinuti, unii dintre ei fosti politicieni celebri, contribuabilii romani fiind pusi la plata, in final.

In iunie 2014, Fostul senator PSD, Catalin Voicu si alti trei detinuti din Romania au castigat la CEDO impotriva statului roman invocand conditiile proaste de detentie, rezulta dintr-un comunicat de presa publicat marti de Curtea de la Strasbourg.

Astfel, statul roman a fost condamnat in cauzele Bujorean v. Romania, Constantin Aurelian Burlacu v. Romania, Mihai Laurentiu Marin v. Romania si Voicu v. Romania pentru incalcarea articolului 3 din Conventie, referitor la tratamente degradante. (Vezi atasat comunicatul CEDO).

In cazul fostului senator Voicu, statul trebuie sa-i plateasca 4.500 de euro cu titlu de despagubiri morale.

Potrivit comunicatului CEDO, Voicu a invocat incalcarea articolului 3 (aplicarea de tratamente degradante sau inumane), fiind nemultumit in particular de conditiile de arest preventiv (supraaglomerarea si lipsa igienei de baza) si de conditiile de transport de la inchisoare la biroul procurorului (intr-o duba fara incalzire sau lumina.

Voicu s-a plans de asemenea de incalcarea articolului 8 (dreptul la viata privata si de familie) din cauza ca autoritatile au scurs in presa informatii din dosarul sau - in particular, transcrierea unor inregistrari telefonice realizate in timpul urmaririi penale". Romania a fost condamnata pentru incalcarea articolelor 3 (tratamente degradante) si 8 (respectarea vietii private). In ce priveste conditiile de transport, nu a fost constatata incalcarea articolului 3.