Omul de afaceri Dinu Patriciu a pierdut partial un proces intentat statului roman la CEDO, in care a reclamat ca i-au fost incalcate mai multe drepturi, dupa cum reiese din decizia pronuntata in 17 ianuarie 2012 de CEDO in cazul Patriciu vs Romania si publicata pe 29 mai pe site-ul hotararicedo.ro. Omul de afaceri a fost retinut pentru 24 de ore pe data de 16 mai 2005 in dosarul Rompetrol. Patriciu a fost trimis in judecata in 2006 si inca se judeca la Tribunalul Bucuresti. Urmatorul termen este pe 20 iunie. Intre timp, Patriciu a castigat un proces impotriva SRI, care trebuie sa-i plateasca daune in valoare de 50.000 de euro.

  • Curtea de la Strasbourg a ramas sa se pronunte asupra admisibilitatii capetelor de cerere privind durata audierii in dosarul Rometrol si aducerea in catuse la Tribunal. CEDO a suspendat judecarea acestor capete de cerere si a decis trimiterea lor Guvernului Romaniei

Cele mai imporante aspecte retinute in decizia CEDO in cazul Patriciu vs Romania

  • Lipsa aerisirii si prezenta toaletelor necompartimentate nu ating o asemenea gravitate pentru a fi calificate drept tratament inuman sau degradant, avand in vedere durata scurta a detentiei.
  • Omisiunea autoritatilor de a mentiona expres in ordonanta de retinere dispozitiile art. 148 C.pr.pen., nu duce prin ea insasi la vicierea legalitatii ordonantei de retinere, aceasta fiind motivata in mod corespunzator.
  • Suspiciunile care planau asupra reclamantului atingeau nivelul de plauzibilitate cerut. Astfel, aceste suspiciuni se intemeiau pe o serie de documente, care puteau crea impresia ca reclamantul ar fi putut comite infractiunile imputate.
  • Alegatiile reclamantului, conform carora retinerea sa ar fi rezultatul unui ordin politic, nu sunt intemeiate pe o proba incontestabila si directa. (nota redactiei: Dinu Patriciu a acuzat in repetate randuri ca dosarul sau este politic, facandu-l raspunzator in repetate randuri pe Traian Basescu pentru retinerea sa)
  • Comunicatele de presa ale parchetului se limiteaza la informarea publicului despre derularea anchetei penale aflata in curs si, prin urmare, nu incalca dreptul de a fi prezumat nevinovat.
  • Reclamantul nu a probat ca ar fi existat impotriva sa o campanie mediatica de o asemenea virulenta incat sa influenteze sau sa fie susceptibila sa influenteze formarea opiniei judecatorilor si rezultatul deliberarilor.
  • Prin intermediul actiunii de daune-interese, autoritatile nationale au recunoscut incalcarea art. 8 din Conventie si au reparat prejudiciul suferit de catre reclamant intr-o modalitate corespunzatoare si suficienta.

NOTA: Vezi pe site-ul hotararicedo.ro decizia CEDO integrala pronuntata in cazul Patriciu vs Romania

Background. Dinu Patriciu a fost trimis in judecata in 2006 pentru sapte capete de acuzare, printre care delapidare, spalare de bani, asociere pentru savarsirea de infractiuni si manipularea pietei de capital.

Potrivit anchetatorilor, in calitatea sa de administrator la SC Rompetrol SA, Dinu si-a insusit, in mod repetat in perioada septembrie 1999 ¬ noiembrie 2001, suma de 85 milioane USD izvorata din Acordul EPSA si cuvenita, conform prevederilor legale in vigoare, bugetului de stat. El ar fi incercat sa piarda urma banilor respectivi prin incheierea de contracte de cesiune de creante, imprumut si novatie intre firmele din cadrului grupului Rompetrol.

  • Pozitia acuzatului: "Nu exista nicio posibilitate in a dovedi prejudiciul. Acest dosar de urmarire penala nu exista. Acest dosar este o facatura politica. De aceea ne aflam in fata atator incidente. Sunt 60 de bibliorafturi, de documente, care nu au legatura cu vreo infractiune. In ceea ce ma priveste, eu cred in absoluta necesitate a incetarii procesului penal, pentru ca nu exista nicio infractiune. Nu exista o consistenta a dosarului si de aceea se ridica atatea incidente. In acelasi timp, creanta cu Libia nu apare nicaieri ca ar fi apartinut vreodata statului roman."

Avocatii omului de afaceri au depus la Tribunalul Bucuresti o plangere impotriva SRI, cu privire la interceptarea timp de mai multi ani a convorbirilor telefonice purtate de Patriciu, informeaza Ziare.com.

In urma unei decizii definitive, SRI trebuie sa-i plateasca daune in valoare de 50.000 de lei lui Dinu Patriciu pentru incalcarea dreptului la viata intima, in perioada in care i-au fost interceptate convorbirile telefonice in dosarul Rompetrol.

Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) a respins, la sfarsitul luni martie 2012, recursul formulat de Serviciul Roman de Informatii, mentinand astfel decizia pronuntata de Tribunalul Bucuresti, potrivit Romania Tv.

Dosarul Rompetrol se afla inca in stare de judecata pe rolul Tribunalului Bucuresti, urmatorul termen fiind 20 iunie. Vezi detalii despre dosarul Rompetrol in sectiunea Dosare de Coruptie dezvoltata de HotNews.ro¬