Avanpremiera unui studiu de proportii despre romani: Care este profilul psihologic al poporului roman

de Raluca Pantazi     HotNews.ro
Vineri, 5 decembrie 2014, 13:30 Actualitate | Esenţial


Pattern-uri posibile ale profilului psihologic de suprafata la romani, in comparatie cu americanii
Foto: danieldavidubb.wordpress.com
Daniel David, directorul fondator al Departamentului de Psihologie Clinica si Psihoterapie de la Babes-Bolyai, vorbeste pentru prima data despre rezultatele preliminare ale lucrarii de proportii pe care o conduce. Folosind teste psihologice internationale adaptate pe populatia romaneasca, a refacut lucrarea lui Motru - "Psihologia poporului roman". Iar profilul rezultat indica faptul ca romanii trec usor dintr-o stare emotionala in alta, au o autonomie redusa, sunt ambitiosi, boemi, dar si indisciplinati. Iar spiritul gregar, despre care Motru spunea acum aproape 100 de ani ca ne defineste, ramane si astazi una dintre trasaturile poporului roman.

Daniel David si echipa sa lucreaza de aproximativ 2 ani la proiectul lansat de filosoful Constantin Radulescu Motru si reface "Psihologia poporului roman". Studiul de proportii va fi lansat in primavara lui 2015, a declarat pentru HotNews.ro coordonatorul grupului de psihologi din Cluj.

Intr-un text publicat in revista Sinteza sub titlul "Radiografia Psihologica a Poporului Roman dupa Eliberare. Avanpremiera a lucrarii Psihologia Poporului Roman", Daniel David arata care este profilul psihologic de adancime al poporului roman, adica trasaturile relativ stabile, nascute in urma evolutiei istorice intr-un anumit contextul geografic.

"Analizat prin prisma modelelor psihologice clasice (ex. modelul Big Five - vezi Costa si McCrae, 1989), profilul psihologic de adancime al poporului roman, in comparatie cu cel american/SUA, se prezinta, orientativ, astfel (esantionul romanesc: 2200 participanti, varsta 14-62 de ani; esantionul american: 1000 participanti, varsta 14-65 de ani; pragul de semnificatie statistica p < .05; vezi David, 2014; Iliescu si colab., 2010):
 • 1. Extraversiunea este mai ridicata la romani decat la americani, atunci cand este evaluata de altii (heteroevaluare), dar este fara diferente semnificative statistic cand este vorba de autoevaluare. La acest nivel o componenta importanta este Spiritul Gregar, care este mai ridicat la romani decat la americani (asa cum bine anticipa Constantin Radulescu-Motru);
 • 2. Deschiderea psihologica este mai ridicata la americani decat la romani, cand este autoevaluata, si este mai ridicata la romani decat la americani, cand este vorba de evaluarile facute de altii (heteroevaluare);
 • 3. Constiinciozitatea este mai ridicata la americani decat la romani;
 • 4. Agreabilitatea este mai ridicata la americani decat la romani;
 • 5. Nevroticismul este mai ridicat la romani decat la americani."
Daniel David noteaza ca "la nivelul profilului psihologic de adancime al poporului roman regasim aspectele fundamentale de personalitate existente in majoritatea culturilor lumii (aici probabil ca nu suntem nici 'mai buni', nici 'mai rai' ca alte popoare ale lumii!)".

El explica faptul ca "aceste dimensiuni de baza se pot exprima la nivelul profilului psihologic de suprafata (...), in functie de contextul socio-cultural". Prezinta apoi profilul de suprafata (preliminar) al poporului roman comparativ cu cel american, "cu ambele exprimari, prima pozitiva, iar a doua mai negativa".

"Pattern-uri posibile ale profilului psihologic de suprafata la romani (coloana II), in comparatie cu americanii (coloana III), in baza dimesiunilor fundamentale de personalitate din profilul psihologic de adancime (Coloana I)":

Dimensiunile Big Five
 • Nevrotismul
Romanii: Flexibilitate afectiva / Trec usor dintr-o stare emotionala in alta
Americanii: Au o stabilitate emotionala mai mare / Flexibilitate afectiva mai scazuta
 • Extraversiunea
Romanii: Calzi in relatii interpersonale; Au spirit gregar / Autonomie redusa
Americanii: Independenti; Autonomi / Rezervati
 • Deschiderea
Romanii: Accepta autoritatea si traditiile / Schimbarea este perceputa ca dificila
Americanii: Gandire critica; Hobby-uri / Flexibilitatea in optiuni poate ameninta stabilitatea
 • Agreabilitatea
Romanii: Ambitiosi / Suspiciosi
Americanii: Incredere in oameni / Complianta
 • Constiinciozitatea
Romanii: Creativi; Boemi / Indisciplina
Americanii: Ordine si autodisciplina / Flexibilitate fata de reguli mai redusa

Daniel David scrie pe blogul sau ca profilul de suprafata al poporului roman poate cuprinde urmatoarele trasaturi importante:
(1) Profil Psihologic Pozitiv, caracterizat prin urmatoarele aspectele: flexibilitate/dinamism afectiv, spirit gregar/caldura in relatii interpresonale, respect pentru autoritate, ambitie si creativitate;
(2) Profil Psihologic Negativ, caracterizat prin urmatoarele aspecte: instabilitate afectiva, autonomie redusa, rezistenta la schimbare, suspiciune si invidie, lipsa disciplinei;
(3) Profil Psihologic Mixt - construit pe dimensiunile Big Five descrise mai sus.

Daniel David
Foto: danieldavidubb.wordpress.com
Directorul fondator al Departamentului de Psihologie Clinica si Psihoterapie din cadrul Universitatii Babes-Bolyai (UBB) precizeaza ca elementul care face diferenta intre societatea romaneasca si cele la care aspiram este contextul socio-cultural. "Uitandu-ma la diaspora romaneasca in stiinta si/sau la muncitorii romani din strainatate pot vedea performanta si respectul de care se bucura acolo cei mai multi (ex. daca in tara se mai contamineaza cu reguli ca 'las' ca merge si asa', acolo devin adesea modele de urmat!)", noteaza David.

"Este contextul socio-cultural de acolo cel care scoate din profilul nostru de adancime tot ceea ce este mai bun si limiteaza expresia aspectelor negative. Asadar, daca ne pasa de tara aceasta si de poporul acesta, atunci eu cred ca este sarcina unei noi generatii de intelectuali (definita nu prin varsta, ci prin valorile asumate!) de a construi un nou 'Ethos' al poporului roman, care sa foloseasca maximal potentialul din profilul psihologic de adancime, determinand printr-un context socio-cultural modern un profil psihologic de suprafata care sa ne transforme intr-un popor fericit si respectat, cu contributii cheie la civilizatia umana. Pentru asta este nevoie insa de o schimbare de paradigma la toate nivelurile, schimbare care poate sa fie facuta in beneficiul tuturor doar de cei care gandesc altfel si carora le pasa! Nu va fi usor - vechile paradigme prin oamenii lor aflati in pozitii de putere sociala se vor opune explicit sau prin inselatorii suave -, dar este o datorie a oricarui om care este patriot sa-si asume riscurile si sa duca reactiile negative si mizeriile care vor veni asupra lui din partea establishment-ului, in numele unor valori care vor servi tara si pe cei mai multi cetateni romani", avertizeaza Daniel David.

Psihologul explica la inceputul articolului publicat in revista Sinteza si apoi pe blogul sau ca "atunci cand elaborezi profilul psihologic al unui popor faci anumite generalizari care, evident, surprind tendintele generale, tipologice si nomotetice, nu toate aspectele idiografice ale fiecarui membru al poporului respectiv. Un astfel de profil general este insa foarte informativ daca doresti sa gandesti politici publice si proiecte de tara".

Citeste si:
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

38524 vizualizari

 • +8 (10 voturi)    
  popcorn! (Vineri, 5 decembrie 2014, 14:10)

  I [utilizator]

  :))
  • -5 (17 voturi)    
   Cai verzi pe pereti! (Vineri, 5 decembrie 2014, 14:44)

   Herodot [utilizator] i-a raspuns lui I

   Ia sa fi trecut si americanii prin experienta traumatizanta numita comunism, sa vezi atunci ce prrofil psihologic ar fi avut!
  • -12 (16 voturi)    
   Doar 6.7% din americani se declara americani!!! (Vineri, 5 decembrie 2014, 15:18)

   dumitrica [utilizator] i-a raspuns lui I

   Nu poate fi vorba de un "popor american" atita timp cit numai 6.7% din locuitorii SUA se declara de origine americana. US este o amestecatura etnica, asa cum se remarca din tabelul atasat.
   Deci acel "profilul psihologic al poporului roman" din studiile lui Daniel David si ale echipei sale nu poate fi comparat cu cel al americanilor decit daca prin americani intelegem cei 6.7% mai sus pomeniti. Altfel comparam mere cu pere adica romanii cu un amestec de nemti, negri, irlandezi, mexicani, englezi, americani, italieni, polonezi, etc., lucru incorect.

   Tabel cu primele cele mai importante grupuri etnice din SUA (anul 2010)
   Sursa: http://en.wikipedia.org/wiki/Race_and_ethnicity_in_the_United_States

   Rang | Origine_Etnica | Numar | Procent din total locuitori
   1 German 49,206,934 17.1%
   2 African 41,284,752 13.6%
   3 Irish 35,523,082 11.6%
   4 Mexican 31,789,483 10.9%
   5 English 26,923,091 9.0%
   6 American 19,911,467 6.7%
   7 Italian 17,558,598 5.9%
   8 Polish 9,739,653 3.0%
   9 French 9,136,092 2.9%
   10 Scottish 5,706,263 1.9%
   11 Scotch-Irish 5,102,858 1.7%
   12 Amerindian 4,920,336 1.6%
   13 Dutch 4,810,511 1.6%
   14 Puerto Rican 4,607,774 1.5%
   15 Norwegian 4,557,539 1.5%
   • +5 (7 voturi)    
    sigur, trebuia sa le faca teste ADN (Vineri, 5 decembrie 2014, 16:31)

    derblauereiter [utilizator] i-a raspuns lui dumitrica

    inainte sa le ia interviul sociologic, aia gregari precis sunt alogeni.
   • +4 (10 voturi)    
    Bati campii si minti ! (Vineri, 5 decembrie 2014, 18:37)

    gigel123 [utilizator] i-a raspuns lui dumitrica

    Americanii se declara in primul rand AMERICANI !
    Daca nu te-ai fi informat exclusiv de la Vocea Siberiei ai fi stiut si tu macar atata lucru.

    Descendenta pe linie etnica si apartenenta rasiala e total altceva (de exemplu tu esti roman, dar de descendenta RRoma)
 • +1 (7 voturi)    
  bravo (Vineri, 5 decembrie 2014, 14:26)

  codinm [utilizator]

  surprinzatoare si socante rezultatele studiului!
  nu ma asteptam la asa ceva... ce dezvaluire!
  pishologii de la cluj sunt cei mai tari.
  tineti-o tot asa!
 • +1 (15 voturi)    
  Caracterele se educa ,se formeaza ,cu ce ,de cine (Vineri, 5 decembrie 2014, 15:05)

  andreesanu [utilizator]

  Omul evoluat este rezultatul educatiei,prin educatie formezi personalitatea,instinctul demnitatii,onoarei,disciplinei,valorii,respectului pentru sine si pentru aproapele sau.
  Ce- i 7 ani de acasa ,scoala,mediul social in care creste se dezvolta tinerii isi pune amprenta pentru toata viata.
  Cind nu regasiti la un copil respectul el nu l-a dobindit in cei 7 ani de acasa .
  Copii au tendinta sa imite,isi aleg de multe ori un discipol, in majoritatea cazurilor veti regasi toate aspectele negative preluate de la cel care i-a fost mentor.
  Neglijarea educatiei este primul pas spre intoarcerea in trecut ,spre salbatacie,spre necivilizatie.
  • +10 (14 voturi)    
   Ortografia cher Andreesanu (Vineri, 5 decembrie 2014, 15:38)

   Lime&Coconut [utilizator] i-a raspuns lui andreesanu

   "Cei 7 ani de acasa", nu "ce-i 7 ani de acasa", si "cand" in loc de "cind", iar "Copiii" in contextul tau se scrie cu 3 de i.

   Agramatule, mai ai si pretentii sa dai altora lectii!
 • -4 (12 voturi)    
  horoscopul psihologic (Vineri, 5 decembrie 2014, 15:22)

  TeodorGligor [anonim]

  Nu-i rau dar horoscopul se putea face mai ieftin, si fara bani de la bagati in asemenea "studii".
  • -7 (15 voturi)    
   hehe (Vineri, 5 decembrie 2014, 16:29)

   Mazeta [utilizator] i-a raspuns lui TeodorGligor

   Dacă stă cineva și calculează cât costă și ce beneficii are o asemenea „lucrare de proporții”, va fi identificată o altă însușire a poporului român: ușor de fraierit.
   • +4 (6 voturi)    
    Tu stii mai bine cum e sa fraieresti romanii (Vineri, 5 decembrie 2014, 21:23)

    Fu Leng [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

    La Moecova tehnicile de fraierit se pare ca si-au atins limitele, inimaginabile.
 • +9 (11 voturi)    
  Super Interesant (Vineri, 5 decembrie 2014, 16:12)

  Sani [utilizator]

  ....si se confirma prin tot ceea ce vedem si traim in jurul nostru.

  Cele mai evidente observatii:
  1. Nevrotismul
  2. Deschiderea

  1. Nevrotismul este evident pentru oricine a lucrat/lucreaza intr-o firma romaneasca. In prea putine nu se urla, nu se tranteste telefonul, nu se refuza sa se vorbeasca- in interes de servici - cu alti colegi 'antipatici' ...etc....

  2. Deschiderea: Orice schimbare este perceputa ca o catastrofa! De aceea suntem cu atatia ani in spatele altora!
  Ex: sunt curios de o analiza: rata utilizarii Internetului la varsta a -III-a in RO fata de, de exemplu, ...Polonia....sa nu zic Suedia sau Finlanda?!...sau cati prefera banii cash fata de card....etc....!
  • +10 (12 voturi)    
   se confirma toate din pacate (Vineri, 5 decembrie 2014, 16:37)

   derblauereiter [utilizator] i-a raspuns lui Sani

   si lipsa de autonomie, si lipsa de disciplina, suspiciunea & invidia etc.

   lipsa de simt critic cred ca o vom putea urmari si in comentariile la articol :)
   • +2 (4 voturi)    
    Nu cred, despre lipsa de simt critic (Sâmbătă, 6 decembrie 2014, 10:26)

    Eu the first [utilizator] i-a raspuns lui derblauereiter

    Nu de alta, da' nu cred ca cei care comenteaza pe HN sunt un esantion reprezentativ pt. populatia Romaniei in ansamblu. (Dac-ar fi, Johannis ar fi castigat alegerile cu 80-90%, nu sub 55% din voturi.)
 • +2 (2 voturi)    
  profil (Vineri, 5 decembrie 2014, 16:31)

  nimrod [utilizator]

  Ce-i aia, "foarte informativ" ? Bai frate...
 • -1 (1 vot)    
  eeehhh (Vineri, 5 decembrie 2014, 16:52)

  transpenibilus [utilizator]

  Banii n-aduc fericirea, oricum!

  ws
 • -1 (5 voturi)    
  Fara sa mai vorbim de Dunning–Kruger effect (Vineri, 5 decembrie 2014, 17:27)

  NinaRuss [anonim]

  Americanii: Au o stabilitate emotionala mai mare

  Da de unde! Ego-ul lor e mare si sensibil ca un balon! Vorbesc doar din experiență proprie.
  • +4 (4 voturi)    
   Nu stiu daca musai ego-ul (Sâmbătă, 6 decembrie 2014, 10:33)

   Eu the first [utilizator] i-a raspuns lui NinaRuss

   Experienta mea cu ei (lucrez de cativa ani intr-o firma americana, pt. clienti aproape exclusiv americani) e ca ei nu musai difera prea mult pe partea de ego de noi, ci mai mult pe partea de norme culturale in privinta comunicarii.

   Un american daca-ti zice ca un proiect merge excelent, e bine s-o interpretezi cum ca daca proiectul ar merge ceva mai prost, el s-ar gandi deja sa rezilieze contractul. Tre' sa calci pe bec din cale-afara de tare ca un american sa isi calce pe inima si sa te critice in mod deschis. Cand face asta, de obicei din punctul lui de vedere toate posibilitatile de colaborare ulterioara deja au disparut.

   Un american niciodata n-o sa-ti zica "fa asa". O sa zica "iti sugerez sa faci asa", da' o sa fie tare dezamagit daca faci altfel, chiar daca iti justifici decizia.

   Asta-i experienta mea. Foarte probabil din cauza faptului ca nu-s crescut printre americani, prefer modul mai direct, mai deschis de comunicare specific romanilor - care nu-i musai sa se lase tot timpul cu tipete si urlete - asta deja e chestie de educatie.
 • +7 (7 voturi)    
  Intrebare legitima! (Vineri, 5 decembrie 2014, 17:31)

  hotnewsfil [utilizator]

  Comportamentul de 'nevertebrate' al celor mai multi politicieni este evidentiat in studiul psihologiei poporului roman?
 • +6 (10 voturi)    
  dA (Vineri, 5 decembrie 2014, 17:35)

  Babilou [utilizator]

  Incepe sa se contureze un profil..... e bine ca incepem macar sa ne cunoastem: cititi carti ca "Firea romanilor" sau "Bizant contra Bizant" de D. Barbu sau 'Nevroza balcanica" a dr. Zamfirescu....
  Stiu ca sunt greu de acceptat dar..... cine iese "afara" poate observa diferenta....
  Dar si aici pe HN, adesea postarile contureaza adesea exact profilul mentionat in studiu.....
  • +2 (4 voturi)    
   Mda (Vineri, 5 decembrie 2014, 22:32)

   EdwardIancu [anonim] i-a raspuns lui Babilou

   ) CE teste, metode, tehnici si instrumente de cercetare s-au folosit in amanunt ... Asta ma interseaza ff mult> si cat de relevante si obeictive au fost... CAt de mult se indrepata stiudul catre metodologiiile calitative, cat de bune si relevante sunt verificate. chiar ma intereseaza ce tip de teste s-au folosit, ce instrumente ...
 • 0 (2 voturi)    
  Punct de vedere (Duminică, 7 decembrie 2014, 6:45)

  ZinaRebeleanu [anonim]

  Subiectul este foarte complex. Analiza trebuia inceputa de la scrierile lui D. Draghicescu "DIN PSICHOLOGIA POPORULI ROMAN" Psichologia Oltenilor este diferita de psichologia maramuresenilor. Din lecturarea artyicolului pare lucrare superficiala.
 • 0 (0 voturi)    
  Diferenta dintre noi si americani... (Luni, 8 decembrie 2014, 9:47)

  mcris [utilizator]

  ...este exact diferenta dintre zgarie-nori si veceul (sic) din curte. (WC = water closet)


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by