Daniel David, directorul fondator al Departamentului de Psihologie Clinica si Psihoterapie de la Babes-Bolyai, vorbeste pentru prima data despre rezultatele preliminare ale lucrarii de proportii pe care o conduce. Folosind teste psihologice internationale adaptate pe populatia romaneasca, a refacut lucrarea lui Motru - "Psihologia poporului roman". Iar profilul rezultat indica faptul ca romanii trec usor dintr-o stare emotionala in alta, au o autonomie redusa, sunt ambitiosi, boemi, dar si indisciplinati. Iar spiritul gregar, despre care Motru spunea acum aproape 100 de ani ca ne defineste, ramane si astazi una dintre trasaturile poporului roman.

Pattern-uri posibile ale profilului psihologic de suprafata la romani, in comparatie cu americaniiFoto: danieldavidubb.wordpress.com

Daniel David si echipa sa lucreaza de aproximativ 2 ani la proiectul lansat de filosoful Constantin Radulescu Motru si reface "Psihologia poporului roman". Studiul de proportii va fi lansat in primavara lui 2015, a declarat pentru HotNews.ro coordonatorul grupului de psihologi din Cluj.

Intr-un text publicat in revista Sinteza sub titlul "Radiografia Psihologica a Poporului Roman dupa Eliberare. Avanpremiera a lucrarii Psihologia Poporului Roman", Daniel David arata care este profilul psihologic de adancime al poporului roman, adica trasaturile relativ stabile, nascute in urma evolutiei istorice intr-un anumit contextul geografic.

"Analizat prin prisma modelelor psihologice clasice (ex. modelul Big Five - vezi Costa si McCrae, 1989), profilul psihologic de adancime al poporului roman, in comparatie cu cel american/SUA, se prezinta, orientativ, astfel (esantionul romanesc: 2200 participanti, varsta 14-62 de ani; esantionul american: 1000 participanti, varsta 14-65 de ani; pragul de semnificatie statistica p < .05; vezi David, 2014; Iliescu si colab., 2010):

  • 1. Extraversiunea este mai ridicata la romani decat la americani, atunci cand este evaluata de altii (heteroevaluare), dar este fara diferente semnificative statistic cand este vorba de autoevaluare. La acest nivel o componenta importanta este Spiritul Gregar, care este mai ridicat la romani decat la americani (asa cum bine anticipa Constantin Radulescu-Motru);
  • 2. Deschiderea psihologica este mai ridicata la americani decat la romani, cand este autoevaluata, si este mai ridicata la romani decat la americani, cand este vorba de evaluarile facute de altii (heteroevaluare);
  • 3. Constiinciozitatea este mai ridicata la americani decat la romani;
  • 4. Agreabilitatea este mai ridicata la americani decat la romani;
  • 5. Nevroticismul este mai ridicat la romani decat la americani."

Daniel David noteaza ca "la nivelul profilului psihologic de adancime al poporului roman regasim aspectele fundamentale de personalitate existente in majoritatea culturilor lumii (aici probabil ca nu suntem nici 'mai buni', nici 'mai rai' ca alte popoare ale lumii!)".

El explica faptul ca "aceste dimensiuni de baza se pot exprima la nivelul profilului psihologic de suprafata (...), in functie de contextul socio-cultural". Prezinta apoi profilul de suprafata (preliminar) al poporului roman comparativ cu cel american, "cu ambele exprimari, prima pozitiva, iar a doua mai negativa".

"Pattern-uri posibile ale profilului psihologic de suprafata la romani (coloana II), in comparatie cu americanii (coloana III), in baza dimesiunilor fundamentale de personalitate din profilul psihologic de adancime (Coloana I)":

Dimensiunile Big Five

  • Nevrotismul

Romanii: Flexibilitate afectiva / Trec usor dintr-o stare emotionala in alta

Americanii: Au o stabilitate emotionala mai mare / Flexibilitate afectiva mai scazuta

  • Extraversiunea

Romanii: Calzi in relatii interpersonale; Au spirit gregar / Autonomie redusa

Americanii: Independenti; Autonomi / Rezervati

  • Deschiderea

Romanii: Accepta autoritatea si traditiile / Schimbarea este perceputa ca dificila

Americanii: Gandire critica; Hobby-uri / Flexibilitatea in optiuni poate ameninta stabilitatea

  • Agreabilitatea

Romanii: Ambitiosi / Suspiciosi

Americanii: Incredere in oameni / Complianta

  • Constiinciozitatea

Romanii: Creativi; Boemi / Indisciplina

Americanii: Ordine si autodisciplina / Flexibilitate fata de reguli mai redusa

Daniel David scrie pe blogul sau ca profilul de suprafata al poporului roman poate cuprinde urmatoarele trasaturi importante:

(1) Profil Psihologic Pozitiv, caracterizat prin urmatoarele aspectele: flexibilitate/dinamism afectiv, spirit gregar/caldura in relatii interpresonale, respect pentru autoritate, ambitie si creativitate;

(2) Profil Psihologic Negativ, caracterizat prin urmatoarele aspecte: instabilitate afectiva, autonomie redusa, rezistenta la schimbare, suspiciune si invidie, lipsa disciplinei;

(3) Profil Psihologic Mixt - construit pe dimensiunile Big Five descrise mai sus.

Daniel David

Daniel David

Foto: danieldavidubb.wordpress.com

Directorul fondator al Departamentului de Psihologie Clinica si Psihoterapie din cadrul Universitatii Babes-Bolyai (UBB) precizeaza ca elementul care face diferenta intre societatea romaneasca si cele la care aspiram este contextul socio-cultural. "Uitandu-ma la diaspora romaneasca in stiinta si/sau la muncitorii romani din strainatate pot vedea performanta si respectul de care se bucura acolo cei mai multi (ex. daca in tara se mai contamineaza cu reguli ca 'las' ca merge si asa', acolo devin adesea modele de urmat!)", noteaza David.

"Este contextul socio-cultural de acolo cel care scoate din profilul nostru de adancime tot ceea ce este mai bun si limiteaza expresia aspectelor negative. Asadar, daca ne pasa de tara aceasta si de poporul acesta, atunci eu cred ca este sarcina unei noi generatii de intelectuali (definita nu prin varsta, ci prin valorile asumate!) de a construi un nou 'Ethos' al poporului roman, care sa foloseasca maximal potentialul din profilul psihologic de adancime, determinand printr-un context socio-cultural modern un profil psihologic de suprafata care sa ne transforme intr-un popor fericit si respectat, cu contributii cheie la civilizatia umana. Pentru asta este nevoie insa de o schimbare de paradigma la toate nivelurile, schimbare care poate sa fie facuta in beneficiul tuturor doar de cei care gandesc altfel si carora le pasa! Nu va fi usor - vechile paradigme prin oamenii lor aflati in pozitii de putere sociala se vor opune explicit sau prin inselatorii suave -, dar este o datorie a oricarui om care este patriot sa-si asume riscurile si sa duca reactiile negative si mizeriile care vor veni asupra lui din partea establishment-ului, in numele unor valori care vor servi tara si pe cei mai multi cetateni romani", avertizeaza Daniel David.

Psihologul explica la inceputul articolului publicat in revista Sinteza si apoi pe blogul sau ca "atunci cand elaborezi profilul psihologic al unui popor faci anumite generalizari care, evident, surprind tendintele generale, tipologice si nomotetice, nu toate aspectele idiografice ale fiecarui membru al poporului respectiv. Un astfel de profil general este insa foarte informativ daca doresti sa gandesti politici publice si proiecte de tara".

Citeste si: