Daniel David, directorul fondator al Departamentului de Psihologie Clinica si Psihoterapie din cadrul Universitatii Babes-Bolyai, reface impreuna cu un grup de psihologi lucrarea filosofului Constantin Radulescu Motru - "Psihologia poporului roman", scrie Agerpres. Contactat de HotNews.ro, Daniel David a declarat ca, la aproape 100 de ani de la lansarea studiului realizat de Motru, "situatia in care se afla Romania necesita un proiect similar pentru a intelege rolul Romaniei si rolul nostru in Uniunea Europeana, dar vrem sa facem acest profil prin tehnica si teoria mai moderna".

Daniel DavidFoto: HotNews.ro

"Este un proiect un pic mai de lunga durata, pe care l-am inceput de anul trecut si probabil ca vom oferi primele rezultate la finalul anului sau la inceputul anului viitor. Vrem sa continuam proiectul inceput prin anii '30 de Constantin Radulescu Motru. Cand a scris despre psihologia poporului roman, Motru vedea aceste lucrari avand o contributie la constituirea unui proiect pentru o tara unita, pentru un popor", a declarat pentru HotNews.ro Daniel David, directorul fondator al Departamentului de Psihologie Clinica si Psihoterapie din cadrul Universitatii Babes-Bolyai (UBB).

Potrivit lui David, "noi, ca psihologi, credem ca situatia in care se afla Romania necesita un proiect similar pentru a intelege rolul Romaniei si rolul nostru in Uniunea Europeana, dar vrem sa facem acest profil prin tehnica si teoria mai moderna. (...) Noi vom construi acest profil pornind de la paradigma cognitiv-comportamentala".

Cunoscutul filosof si psiholog Constantin Radulescu Motru a publicat in 1937 o serie de lucrari adunate sub titlul "Psihologia poporului roman". "Practic, el nu a avut foarte multe date statistice si analize psihologice masurate cu teste serioase. Noi avem foarte multe teste psihologice internationale adaptate pe populatia romaneasca, dar aplicate si in alte tari, astfel incat putem sa comparam. Si aici ne referim la indicatori ca Optimism, pesimism, religiozitate, stare de fericire, gandire rationala sau irationala - si putem vedea cum stau romanii fata de alte popoare", a explicat pentru HotNews.ro coordonatorul grupului de Cluj care va realiza aceasta lucrare.

Daniel David a afirmat ca "fata de lucrarea lui Motru, calitate datelor este o diferenta. O alta diferenta este calitatea teoriei. Motru vorbea despre insusirile sufletesti ale poporului roman si angaja teoria personalismului energetic. Aceasta teorie era una promitoare la acea vreme, totusi astazi teoriile psihologice sunt mult mai avansate. Noi vom construi acest profil pornind de la paradigma cognitiv-comportamentala. Pornim insa de la ideea lui, intr-o teorie moderna si cu date mult mai riguroase".

"Cand am inceput proiectul, am dat peste un citat de-al lui Constantin Radulescu Motru, care spunea in 1946: 'Peste 50 de ani, nu mai tarziu, cele publicate sau crezute de mine si de oamenii din timpul meu vor destepta din nou interesul publicului romanesc'. Noi am intarziat, dar proiectul cred ca e foarte important, tinand cont ca si Europa merge pe ideea de unitate in diversitate si partea de diversitate in Romania e foarte importanta. Abia daca ne intelegem cu adevarat vom sti ce e de facut", a sustinut directorul fondator al Departamentului de Psihologie Clinica si Psihoterapie din cadrul UBB.

Acesta a anuntat ca primele concluzii ale studiului vor fi facute publice la sfarsitul anului sau la inceputul anului viitor, sub forma unei carti.

In ce priveste metodologia, David a declarat ca studiul pe bazeaza pe "foarte multe teste adaptate chiar de noi, de grupul nostru". "Unele teste au fost aplicate pe zeci de persoane, altele pe sute. Concluziile poate ca se vor baza pe esantioane unite de mii de persoane. Dar trebuie sa mentionez ca atunci cand stabilesti un profil psihologic al unui popor sigur ca faci o extrapolare. E un profil definit statistic ca tendinta. Si Motru, daca ar fi avut acces la datele noastre, putea sa scrie mult mai aplicat lucrarile", sustine Daniel David.

Acesta a afirmat ca "ce e mai interesant este teoria pe baza careia vom dezvolta acest profil: abordarea psihologiei cognitive, o perspectiva cognitiv-comportamentala in care ideea fundamentala este ca nu atat evenimentele de viata ne influenteaza, ci modul in care noi ne raportam la ele. Noi vom incerca sa identificam acele scheme comportamentale prototip, larg raspandite".

"O sa numim cartea chiar 'Psihologia poporului roman'. Sigur, pot fi nuante, dar vom continua pe titlul lui Motru, recunoscand practic ca el a fost cel care a vorbit prima oara despre acest lucru", a continuat psihologul.

Echipa care lucreaza la acest proiect este formata din 5 persoane, dintre care trei cadre didactice si doi doctoranzi. "Este un proiect fara finantare, pe care il facem ca parte a activitatii noastre de cercetare la Babes-Bolyai. Am simtit ca e momentul sa scriem acest lucru", a declarat pentru HotNews.ro psihologul Daniel David.