Mecanismul fraudei de la despagubiri: Cum au ajuns "samsarii de terenuri" si "rechinii imobiliari" sa castige sute de milioane de euro. TOP despagubiri cu "Stelu" in frunte​

de Claudiu Zamfir     HotNews.ro
Vineri, 21 noiembrie 2014, 20:18 Actualitate | Esenţial

Mecanismul fraudei la casele nationalizate
Foto: Hotnews
Cunoscuti ca "samsari de terenuri si case", marii imbogatiti ai procesului de retrocedare a proprietatilor care fusesera confiscate de comunisti s-au rotit, in permanenta, in ultimii 25 de ani, intr-un cerc restrans al oamenilor cu influenta in Guvern, in Parlament, in patidele de la putere si din opozitie. Nu proprietarii de drept carora comunistii le nationalizasera terenurile si casele, nu mostenitorii lor directi primeau despagubiri de sute de milioane de euro de la statul roman.

Marii beneficiari erau oameni de afaceri care le cumparau drepturile litigioase si care aveau "intrari" la cei care decideau cui sa-i plateasca mai repede statul despagubirile. HotNews.ro va prezinta mecanismul prin care samsari, avocati si politicieni au facut averi de sute de milioane de euro in dauna statului roman.

Reamintim ca procurorul-sef al Directiei de Investigare a Infractiunilor de Crima Organizata si Terorism (DIICOT), Alina Bica, este urmarita penal de colegii de la DNA, pentru presupuse infractiuni de coruptie din perioada in care ea era membra a Comisiei Centrale de Stabilire a Despagubirilor din ANRP. In dosarul lui Bica apare si omul de afaceri Gheorghe Stelian, zis Stelu, apropiat al omului de afaceri Dorin Cocos, fostul sot al Elenei Udrea.

"Stelu" figureaza in topul celor care au cumparat drepturi litigioase si care au luat despagubiri pentru terenuri, intr-un raport al Curtii de Conturi care acopera perioada 2007-2012. Totalul despagubirilor acordate unor solicitanti in aceasta perioada se ridica la circa 3 miliarde de euro in actiuni la Fondul Proprietatea, conform raportului Curtii de Conturi.

 • Legile despagubirii. Pana anul trecut, cand Guvernul a schimbat legislatia, procesul de restituire a proprietatilor nationalizate de comunisti sau acordarea de despagubiri in cazurile in care restituirea in natura era imposibila a fost guvernat de un manunchi stufos de legi, ordonante, hotarari de guvern si ordine de ministri, dupa Revolutie. Doua legi au fost insa principalele acte normative pe baza carora s-a derulat procesul de restituire si despagubirie: Legea 18/1991, pentru fondul funciar, si Legea 10/2001, pentru casele nationalizate.
 • Primariile. Cu legile in mana, fostii proprietari sau urmasii lor mergeau la primarie sa-si ceara proprietatile. Daca aveau noroc si uneori dupa procese lungi in instanta, isi primeau proprietatile in natura. Complicatiile apareau cand restituirea nu se putea face in natura, pentru ca, de exemplu, terenurile erau grevate de amenajari de utilitate publica. Atunci, proprietarii de drept urmau sa primeasca alte imobile la schimb, dar, daca nici acestea nu erau disponibile, se acordau despagubiri in bani si, mai tarziu, in titluri la Fondul Proprietatea.
 • Prefecturi. Cazul era transmis la prefectura, care trebuia sa faca un control de legalitate.
 • ANRP. Petentii erau trimisi mai departe la Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor, din subordinea Guvernului. In mecanismul care a functionat pana prin 2012, aici apareau complicatiile cele mai mari, pentru ca persoanele indreptatite trebuia sa astepte ani intregi sa li se solutioneze dosarele. Proprietarii de drept erau, bineinteles, foarte in varsta si se temeau ca nu mai apuca sa-si primeasca despagubirile. La fel si mostenitorii mai tineri - de foarte multe ori se aflau in strainatate, unde se refugiasera parintii sau bunicii lor. De multe ori, mostenitorii marilor averi confiscate de comunisti erau cetateni straini, oameni ocupati care efectiv nu aveau timp sa stea la cozi si pe culoarele ANRP-ului si ale altor institutii romanesti pentru a-si primi drepturile.
Aici interveneau asa-numitii "samsari de terenuri", dintre care cativa accedeau la statutul de "rechini imobiliari". Ei ofereau o suma consistenta, tentanta pentru proprietarii sau mostenitorii de drept, dar mult mai mica decat valoarea reala a despagubirilor pe care acestia trebuia sa le priemasca de la stat. Astfel, "samsarii" cumparau drepturile litigioase ale celor in drept, pentru ca apoi sa ia ei despagubirea.

In mod normal, ANRP solutiona dosarele in ordine aleatoare. Insa autoritatea avea si o "portita" - rezolva cu prioritate asa-numitele "cazuri sociale" - in special persoane cu dizabilitati. Asa se face ca avocati bine insurubati in politica reuseau sa-i bage in fata pe unii solicitanti, dupa ce le scoateau, la medici, certificate medicale de persoane cu dizabilitati. Dupa ce ANRP le solutiona solicitantilor de drept dosarele prioritar, aceiasi avocati sau "samsari" pentru care lucrau acestia cumparau drepturile litigioase pentru a lua ei despagubirile cand se facea plata.

Pe langa rezolvarea dosarelor "peste rand", la ANRP miza statea in evaluare. Comisia Centrala pentru Stabilirea Despagubirilor (CCSD), din cadrul ANRP, era cea care stabilea ce despagubiri le reveneau proprietarilor.

Printre membrii acestei comisii erau si demnitari cu functii inalte, secretari si subsecretari de stat, toti fiind impinsi acolo pe filiera politica. La umbra unor evaluari facute de experti evaluatori independenti, ei aprobau despagubirile. O astfel de expertiza care costa in jur de 250 de euro, putea aduce zeci de milioane de euro unui "samsar". De multe ori, expertizele erau umflate si de zece ori, au declarat, pentru HotNews surse din sistem.
 • Pe scurt, dosarul mergea in ordinea aceasta: ANRP aproba cererea proprietarului de drept/mostenitorului de a-i fi solutionat prioritar dosarul, din motive sociale, imobilele erau evaluate, intre timp "samsarul" oficializeaza cumpararea drepturilor litigioase, imediat CCSD aproba raportul de evaluare a imobilelor si admite despagubirea, iar in final banii se converteau in actiuni la Fondul Proprietatea. Toata procedura dura in jur de 10 luni, in medie. 
Pana la guvernarea Tariceanu inclusiv, despagubirile se plateau cu banii jos. Guvernarea Boc a oprit despagubirile in bani, recurgand la titluri de conversie in actiuni la Fondul Proprietatea. Masura s-a dovedit, insa, si mai profitabila pentru samsari si rechinii imobiliari. Initial, se acorda o actiune la un leu despagubire. La listarea sa in ianuarie 2010, actiunile FP au pornit de la 55 de bani, asa ca "rechinii imobiliari" au dat lovitura, dubland valoarea despagubirilor. In prezent, actiunile FP sunt cotate la Bursa de Valori Bucuresti la 0,92-1 leu pe actiune.

 • Functionarii si oamenii de afaceri despagubiti
De-a lungul vremii din aceasta Comisie Centrala de Stabilire a Despagubirilor au facut parte Alina Bica, procuror-sef al DIICOT suspendat din functie acum. Ea este urmarita penal de DNA pentru presupuse fapte de abuz in serviciu.

In acelasi dosar mai sunt urmariti penal fosta presedinta a ANRP, Crinuta Dumitrean,  fostii vicepresedinti Catalin Teodorescu (PDL) si Marko Attila (UDMR), ajunsi intre timp deputati. Dragos Bogdan si Lacramioara Alexandru intregesc lista fostilor membri ai ANRP urmariti penal in acelasi dosar. Ei sunt acuzati ca in anul 2011 i-ar fi favorizat pe oamenii de afaceri Gheorghe Stelian, Valentin Visoiu si Adrian Andrici sa obtina despagubiri supraevaluate cu 62 de milioane de euro pentru proprietati pentru care acestia cumparasera drepturile litigioase de la proprietarii sau mostenitorii de drept.

In aprilie 2014, un alt fost vicepresedinte al ANRP, Remus Baciu, a primit 5 ani de puscarie cu executare, pentru trafic de influenta. In august 2011, el a luat mita 270.000 de euro de la 3 petente pe care le-a favorizat in a obtine mai rapid depagubiri pentru un teren de 7.100 mp din Bucuresti. Femeilor li s-a stabilit despagubirea de 36 de milioane de lei inca din anul 2008, cand suma in lei echivala cu peste 10 milioane de euro, dar, abia cu spaga, dosarul le-a ajuns la plata in 2011, cand despagubirea li s-a devalorizat la 8,5 milioane de euro, din cauza caderii leului in fata monedei unice europene.

In 17 aprilie 2014, DNA l-a trimis in judecata pe Catalin Dumitru, un alt fost  vicepresedinte al ANRP. Procurorii il acuza ca a luat mita 1 milion de euro de la omul de afaceri Michael Muresan pentru a-l ajuta pe acesta sa obtina o despagubire de la stat de 5,2 milioane de euro.

 • TOP beneficiari de despagubiri - "Stelu" in frunte
Potrivit unui control efectuat de Curtea de Conturi la ANRP in perioada 2007-2012, statul a acordat despagubiri de circa 3 miliarde de euro in actiuni la Fondul Proprietatea. Dintr-un total de aproape 25.000 de dosare de despagubiri depuse la ANRP au ajuns efectiv la plata circa 7.400. Controlul Curtii de Conturi a avut loc in anul 2013 si a cuprins mai ales perioada 2009-2011, actuala conducere a ANRP cooperand cu Curtea de Conturi in aceste verificari.

Cei mai mari cumparatori de drepturi litigioase pe Legea 18/1991, care se pare ca au facut un adevarat bussines din aceasta activitate, sunt:
 • Gheorghe Stelian. Acesta a platit pentru drepturile litigioase circa 6 milioane lei, iar valoarea bunurilor obtinute s-a ridicat 377 milioane lei. Gheorghe Stelian (38 ani) este un apropiat al lui Dorin Cocos si al Elenei Udrea, cunoscut pentru afacerile imobiliare pe care le-a derulat, dupa cum relateaza presa. In urma cu aproape o luna, tabloidul CanCan a publicat fotografii de la o intalnire a "celulei de criza" a lui Truica, potrivit publicatiei, in plin scandal Microsoft.
 • Gheorghe Iaciu si Rotaru Mihai. Acestia au platit pentru drepturile litigioase circa 3 milioane lei, iar valoarea bunurilor obtinute s-a ridicat 35 milioane lei. Iaiciu este actionar semnificativ la compania imobiliara Impact. Developer. El a cumparat recent Molodva Mall din Iasi, potrivit Capital . Rotaru a cumparat drepturi litigioase ale Camerei de Comrt si Industrie Arges, potrivit publicatiei Gherila Urbana.
 • Popescu Ana. Aceasta a platit pentru drepturile litigioase circa 19 mii lei, iar valoarea bunurilor obtinute s-a ridicat la 1,7 milioane lei.
Curtea de Conturi a constatat ca pe Legea nr. 10/2001 au fost cumparate drepturi litigioase, iar mostenitorii au primit sume derizorii fata de valoarea de la despagubire.

Cei mai mari cumparatori de drepturi litigioase pe Legea 10/2001 sunt:
 • Schiopu Simu Horia. Acesta a platit pentru drepturile litigioase circa 1,5 milioane dolari, iar valoarea bunurilor obtinute s-a ridicat la 466 milioane lei. Simu detine, impreuna cu Horia Pitulea, compania Cuprom Bucuresti, singura companie producatoare de cupru din Romania. (Sursa: Wikipedia).
 • Rotaru Mihai. Acesta a platit pentru drepturile litigioase circa 750.000 euro, iar valoarea bunurilor obtinute s-a ridicat la 109 milioane lei;
 • Barbu Marius. Acesta a platit pentru drepturile litigioase circa 500.000 euro, iar valoarea bunurilor obtinute s-a ridicat la 93 milioane lei;
 • Militaru Marius Bogdan. Acesta a platit pentru drepturile litigioase circa 290.000 lei, iar valoarea bunurilor obtinute s-a ridicat la 44 milioane lei;
 • Nisiparu Irina Alexandrina. Aceasta  a platit pentru drepturile litigioase circa 660.000 euro, iar valoarea bunurilor obtinute s-a ridicat la 36 milioane lei. Ea este sotia lui Mihai Rotaru si ar fi fost implicata in afaceri privind drepturi litigioase ale Camerei de Comert si Industrie Arges, conform publicatiei Gherila urbana.
 • Groza Daniel. Acesta a platit pentru drepturile litigioase circa 420.000 lei, iar valoarea bunurilor obtinute s-a ridicat la 33 milioane lei;
 • Osman Laurentiu. Acesta a platit pentru drepturile litigioase circa 1,5 milioane euro, iar valoarea bunurilor obtinute s-a ridicat la 30 milioane lei.


Citeste mai multe despre   Material sustinut de Julius Meinl

Trebuie sa cauti si altceva decat mici si bere pe Valea Prahovei si tv de proasta calitate - VIDEOinterviu Formatia Trei Parale, ”pe viata si pe creatie”

“Tu, fetico bălăoară și cu ochi căprii,/ Ce te ții așa măreață? Crezi că nu te știu?/ Mă-ta e spălătoreasă, tac-tu-i sacagiu, / Și tu ești chiftilăreasă-n strada Cișmigiu.” Sa fie viata numai atat, zic eu, si “Chiftilareasa” de la Trei Parale te baga-n boala. I-auzi: “Dau in stanga, dau in dreapta, buzunaru-i plin” - cantare de mandrie, oftica si prejudecata. Intai te loveste interpretarea jucausa, trufasa si monotona. Apoi versul. Numai atat sa fie, cum spun, si vrei sa vezi laboratorul de creatie al celor de la Trei Parale. Vino si tu acum intr-un apartament din mahalaua Ozanei. Florin si Beatrice Iordan, Mihai Balabas ne in-canta cantand si initiindu-ne cum se petrece viata noastra. Incepe! Ca din cimpoi, ca din caval este piesa cu care începem firul poveștilor. Vezi prima parte a VIDEOinterviului Trei Parale.

26205 vizualizari

 • +14 (14 voturi)    
  STOP (Vineri, 21 noiembrie 2014, 20:53)

  Francisc 1 [utilizator]

  pana nu se termina vraja asta cu cumpararea drepturilor litigioase nu se va termina nici hotia!
  • +3 (3 voturi)    
   Solutia este simpla: Impozit pe avere (Sâmbătă, 22 noiembrie 2014, 9:52)

   dinica [utilizator] i-a raspuns lui Francisc 1

   Trebuie introdus impozitul pe avere.
   Majoritatea retrocedarilor sunt prescrise.
   Cazul mosiei Ghica, al palatului Ghica, din Colentina, este exemplu. Cazul este musamalizat. http://adevarul.ro/news/societate/rechinii-imobiliari-insfacat-mosia-ghica-1_50ad31997c42d5a663907ca5/index.html

   Pe de alta parte, trei retrocedari cercetate din cele cateva mii este praf in ochi. Si sunt aproape sigur ca dupa cateva luni se va zice "s-a facut dreptate" si smecherii raman neatinsi.
   O taxa de 5% anual pe ce depaseste un milion de euro este rezonabila. In douazeci de ani ne luam inapoi de la hoti ce au furat. Cei care au obtinut averile cinstit, nu o sa-i deranjeze, pentru ca o sa stie sa le-nmulteasca, mai ales cand mafia are probleme. Solutia este simpla numai sa se vrea. Din pacate, dreapta tine cu briganzii de cand lumea si nu cred ca o sa se faca ceva.
  • +4 (4 voturi)    
   Nu e vraja... (Sâmbătă, 22 noiembrie 2014, 10:16)

   cristian_n [utilizator] i-a raspuns lui Francisc 1

   Iti spun eu cum sta treaba.Ca mostenitor de drept ti se indica direct,fara scrupule o persoana care te va ajuta contra unei halci cat mai grase din propietatea ta.
   Nu cedezi?
   Foarte bine,ti se reconstituie dreptul de propietate asupra unui teren la Moara Vlasiei cand tu aveai propietatea pe malul lacului Snagov.
   Nu accepti?Dai in judecata?
   Ti se indica de catre avocat ce trebuie si cat sa cotizezi din propietatea ta catre onorabilul judecator.
   Nici acum nu cedezi?
   Ti se restituie 3 lei/mp dupa 25 de ani.
 • +13 (15 voturi)    
  traiasca capitalismul romanesc... (Vineri, 21 noiembrie 2014, 21:14)

  sile1 [utilizator]

  care a reusit sa fac milionari pe banii statutului o intreaga adunatura de javre nemernice.
 • +11 (11 voturi)    
  si deci (Vineri, 21 noiembrie 2014, 21:24)

  Snitzelvienez [utilizator]

  Udrea nu era filata degeaba..facea jocul psd ca si melescanu si multi altii..iar sustinerea nebuneasca a lui baselu pt ea n-a fost intamplatoare..incredibil..cred este si ceva dragoste la mijloc ca altfel nu-mi explic
 • +4 (6 voturi)    
  Hai cu Alenei Udrea (Vineri, 21 noiembrie 2014, 22:45)

  Cutezatorii2013 [utilizator]

  HN, ce-i cu graba asta in scris articole? Alena Udrea?
 • +14 (14 voturi)    
  Multumim (Vineri, 21 noiembrie 2014, 22:54)

  Alfabetix [utilizator]

  lui Iliescu, cel care s-a opus din rasputeri retrocedarilor legale si cel care a inscris economia Romaniei pe traiectoria mafiotilor si invartitilor care nu produc nimic, doar smenuiesc!
  • 0 (0 voturi)    
   din cauza lui Iliescu a furat Bica? (Vineri, 12 decembrie 2014, 13:29)

   ghita fugaru' [utilizator] i-a raspuns lui Alfabetix

   din cauza ca nu a retrocedat Iliescu au facut astia manevre la ANRP?
   Iliescu s-a opus retrocedarilor apoi a venit Basescu care a favorizat retrocedarile catre cine cumpara drepturi litigioase
 • -9 (11 voturi)    
  Ați omis adevărul în acest articol!!! (Vineri, 21 noiembrie 2014, 23:07)

  kasandra [utilizator]

  Pretindeți că Legea 18/1991 și Legea 10/2001 sunt legile care stau la baza fraudei la despăgubiri? Este o minciună.
  De ce nu și-au arătat aceste slăbiciuni legile invocate de autor și înainte de 2005? De ce doar în anii glorioși de după 2004?
  Pentru că prea-cinstita Macovei a initiat și susținut modificări catastrofale, prin Legea 247 din 2005, la toate legile anterioare din domeniile retrocedării și despăgubirilor. A modificat, plantând porți pentru samsari, următoarele legi: 18/1991, 169/1997, 1/2000, 10/2001. De asemenea amodificat următoarele ordonanțe de urgență: 83/1999 și 94/2000.
  Principalul vinovat pentru dezastrul creat în domeniu este Macovei.
  Citiți și convingeți-vă!
  http://www.just.ro/Portals/0/Sistemul%20Judiciar%20%C3%AEn%20Rom%C3%A2nia/Legea%20247-2005.pdf
  • +6 (6 voturi)    
   adevarul?! (Sâmbătă, 22 noiembrie 2014, 8:27)

   derblauereiter [utilizator] i-a raspuns lui kasandra

   adevarul despre retrocedarile dinainte de 2005?

   ne sugerati ca ar trebui sa luam perioada Iliescu 1990-2004 ca model de aplicare a legilor reparatorii si de repunere in drepturi a fostilor proprietari?

   chiar niciun pic de decenta?
 • 0 (6 voturi)    
  nu se poate! (Vineri, 21 noiembrie 2014, 23:41)

  dinpopor [utilizator]

  E o lucratura a serviciilor! De unde stiu? Pai n-a spus dl. Presedinte Basescu, n-a spus ca-i chiama la ordine pe servicii, sa spuie ei de ce fac poze la Paris? Ba chiar si pe ambasadorul Frantei l-a chemat, tot la raport. Cum se face ca unde sunt bani (milioane de euro) apare perechea Udrea Cocos? Si cine se plimba la munte, la ozon, cu ei? Cum, ati uitat? Tot dom' presedinte. Nu degeaba ii lua apararea lui Cocos pentru alti bani, cei din afacerea Microsoft, cum ca n-a luat decat un mizilic de cateva sute de mii euro, ce mare scofala. Multe mai stie dom' presedinte! Cred ca de-abia asteapta sa scape de tot de greutatea functiei de pe umeri si sa mearga drept si vertical la DNA, sa spuna si altele, ca auzit ca daca spui tot te iarta.
 • +6 (6 voturi)    
  DAAAAAAA (Sâmbătă, 22 noiembrie 2014, 4:09)

  razclud [utilizator]

  Sa curga lista cu oamenii de afaceri......capabili dom'le, niste minti luminate, plini de stiinta afacerilor. Jubilez!
 • +10 (10 voturi)    
  Aha! (Sâmbătă, 22 noiembrie 2014, 6:34)

  Hohey [utilizator]

  Brasov, Sibiu, Cluj...si MULTE alte orase mari din tara au avut "retrocedari" pe banda rulanta. SAMSARII au stiut sa faca legea. Ce vedem este virful iceberg-ului. Vom vedea mai mult? Sau prostimea o sa fie multumita cu firimitura aruncata de cei SMECHERI?
 • +3 (3 voturi)    
  Bun si acum Ce facem? (Sâmbătă, 22 noiembrie 2014, 8:17)

  bancheru83 [utilizator]

  S a stabilit prejudiciul,vad ca a fost si o condamnare definitiva cu executare de 5 ani.dar de confiscarea averii ilicite nu se aude nimic ?domnii parlamentari si senatori pe cind propuneti spre dezbatere legea confiscarii averilor care se dovedesc ilicite?banii sa se duca la buget sa nu fiti nevoiti sa cresteti taxe si impozite!daca vrem in schengen ne trebuie legea asta!
 • +3 (3 voturi)    
  Pe vremea lui Nea Nicu' (Sâmbătă, 22 noiembrie 2014, 10:39)

  Andra99 [utilizator]

  toti dintr-un asemenea grup infractional ar fi fost plumbuiti fara mila. Pedepsele pentru asemenea infractiuni sunt prea blande si fara efect de prevenire. Daca li se dovedeste vinovatia, pedepsele ar trebui orientate spre maximul prevazut de lege. Oare cum ar fi aratat tara noastra astazi, daca nu s-ar fi furat in asemenea hal in ultimii 25 de ani ?
 • +2 (4 voturi)    
  Observaţie (Sâmbătă, 22 noiembrie 2014, 13:05)

  MariaPopescu1 [anonim]

  Ce nu comentează nimeni
  :"Controlul Curtii de Conturi a avut loc in anul 2013 si a cuprins mai ales perioada 2009-2011, actuala conducere a ANRP cooperand cu Curtea de Conturi in aceste verificari."
  Deci se verifică DOAR nelegiuirile din guvernarea PDL.Oare n-ar fi util să se verifice toată perioada 1990-2014?Că doar nu şi-a pus psd-ul oamenii acolo numai de faţadă! Probabil se va întâmpla ca în celălalt caz celebru, în care au picat nu cei pentru care s-a pregătit. Aşteptăm.
  • 0 (2 voturi)    
   ANRP (Sâmbătă, 22 noiembrie 2014, 20:15)

   kasandra [utilizator] i-a raspuns lui MariaPopescu1

   S-a inființat în anul 2005, ca urmare a aplicării Legii 247 din 2005. Înainte de acestă dată nu a existat o asemenea institutie, după cum nu exista nici Fondul Proprietatea.
   • 0 (0 voturi)    
    informatie incorecta (Joi, 2 iulie 2015, 15:01)

    Razvan_M [utilizator] i-a raspuns lui kasandra

    http://www.anrp.gov.ro/prezentare/scurt-istoric.html spune ca ANRP a fost infiintata in 2005, dar a inglobat o alta agentie care functiona deja de vreo 5 ani, pt. aplicarea unitare a Legii nr. 10/2001.

    Fondul Proprietatea a fost alta mancare de peste, gandit de cativa golanasi cu relatii in partide pt. a obtine la pret redus actiuni la companiile de stat ramase profitabile.
  • -1 (1 vot)    
   nasol (Vineri, 12 decembrie 2014, 13:30)

   ghita fugaru' [utilizator] i-a raspuns lui MariaPopescu1

   e nasol cand sunt dezvaluite matrapazlacurile celor pe care ii sustii...
 • 0 (4 voturi)    
  Regie de doi bani (Sâmbătă, 22 noiembrie 2014, 13:36)

  alexjecu [utilizator]

  Pe mine nu ma convinge nimeni ca ageamii astia erau marii smecheri ai Romaniei! Astia manareau zeci de milioane si restul javrelor stateau si se uitau! E limpede ca toata afacerea retrocedarilor era o operatiune la ordin, atent suprvegheata! Acum totul este dat in vileag la ordin din afara! Nu inseamana ca-i rau! Dar ar trebui puse cartile pe masa ca sa terminam cu conspirationismul jegos si sa comunicam noile reguli de joc!
 • +1 (1 vot)    
  Keep Getting Richer ! (Duminică, 23 noiembrie 2014, 8:52)

  utug [utilizator]

  0.004 percent of the world’s adult population controls nearly $30 trillion in assets, 13 percent of the world’s total wealth !

  http://www.dailystar.com.lb/Business/International/2014/Nov-22/278512-worlds-ultra-rich-getting-much-richer-ubs-study.ashx#axzz3JrzZIK7A

  How The Rich Keep Getting Richer
  http://www.youtube.com/watch?v=3DT-DTQke58
  http://www.youtube.com/watch?v=DqsICVtD63w
 • 0 (0 voturi)    
  Excedent bugertar /despagubiri neplatite romanilor (Marţi, 25 noiembrie 2014, 16:34)

  ionitamarval [utilizator]

  Adevaratii proprietari s-au saturat de 25 de ani sa astepte platile si au fost fortati sa vanda drepturile lor litigioase. Acest mers al lucrurilor a fost incurajat de toate guvernele (inclusiv Guvernul Ponta). A fost o adevarata "activitate comerciala" , pentru unii (inclusiv membrii ai guvernului ). Sa va aduceti aminte re arestarea vicepresedintelui ANRP Remus Baciu si a directoarei economice a ANRP. Imi vine sa rad cand Ponta a anuntat ca doar Romania si Germania are anul acesta excedent bugetar (bani necheltuiti), in conditiile in care sute de romani au de incasat bani de la statul roman (Legea 9/1998, Legea 290/2003, Legea 10/2001, etc). Eu cred ca Germania si-a platit toate datoriile catre cetatenii sai.


Abonare la comentarii cu RSSBuchete.ro de 12 Ani: Florarie Online cu Livrare Flori la Domiciliu in Bucuresti

ESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Marţi