SIE il contrazice pe Traian Basescu: HG 223/2013 nu avea nevoie de avizul CSAT si era necesara, dupa ce in ultimii 10 ani peste 70 de ofiteri operativi au fost deconspirati

de R.M.     HotNews.ro
Marţi, 14 octombrie 2014, 17:28 Actualitate | Esenţial


Serviciul de Informatii Externe l-a contrazis marti pe Traian Basescu in ceea ce priveste hotararea de guvern 223/2013 privind lista de categorii de informatii secrete stat din domeniul de activitate al SIE, precizand ca actul normativ nu avea nevoie de avizul CSAT si era necesar, in conditiile in care in ultimii 10 ani peste 70 de ofiteri operativi au fost deconspirati.

Presedintele Traian Basescu a acuzat aseara ca aceasta hotarare, pe care a prezentat-o ca fiind o proba a faptului ca Victor Ponta a fost ofiter acoperit al SIE in perioada 1997 - 2001, a fost initiata de fostul sef al SIE Teodor Melescanu si aprobata de primul ministru fara a trece prin guvern si prin CSAT.

"Daca as fi un specialist, dupa activitatile secret de stat pe care le are SIE i-as face si organigrama", a subliniat Traian Basescu, care a acuzat ca prin aceasta hotarare de guvern a fost "vulnerabilizat un serviciu, au evitat CSAT si totul pentru ca Ponta in intelegere cu Melescanu sa acopere trecutul lui Ponta".

SIE sustine insa ca ca hotararea de guvern nu avea nevoie de avizul Consiliului Superior de Aparare a Tarii, potrivit unui comunicat citat de Digi24.

"Fata de situatia in care este implicat un serviciu de informatii, respectiv de a fi chestionat cu privire la identitatea ofiterilor acoperiti, in contextul dispozitiilor legale ce-i guverneaza activitatea, SIE nu este abilitata sa raspunda unor intrebari de asemenea natura, chiar si in conditiile in care persoana la care se face referire nu ar fi avut nicio legatura cu institutia", se arata in comunicatul citat de Digi24.

Traian Basescu a acuzat faptul ca aceasta HG extinde lista persoane considerate secret de stat la "personalul din domeniul activitatii informative, chiar si dupa incetarea, in orice mod, a raporturilor de munca sau de serviciu".

SIE sustine insa ca, din contra, aceasta lista a fost restransa, eliminand din categoria personalului protejat la nivel secret de stat personalul din domeniul tehnic-administrativ, care nu este implicat in activitatea de informatii.

Iata mai jos precizarile facute de SIE:

"- La nivelul anului 2002, in aplicarea art. 22 din Legea nr. 182/2002 privind protectia informatiilor clasificate, Serviciul de Informatii Externe, institutie detinatoare de informatii clasificate secret de stat, a intocmit si supus aprobarii Guvernului lista cuprinzand categoriile de informatii secrete de stat din domeniul sau de activitate.

- Caracterul militar al HG nr. 1209/2002 a relevat in timp o serie de vulnerabilitati in asigurarea protectiei sediilor, categoriilor de activitati si a personalului institutiei, generate de inopozabilitatea fata de terti a actului normativ, fapt care a permis ca unele cadre, sedii, structuri si tipuri de activitati ce se desfasoara in/de catre acestea sa fie deconspirate fara ca institutiile abilitate, in speta Parchetul, sa aiba posibilitatea legala de a intreprinde masurile procedurale ce se impuneau la sesizarea SIE.

- Actualizarea listei cuprinzand categoriile de informatii clasificate secret de stat a fost initiata de catre serviciu, in baza aceluiasi temei legal, respectiv art. 22 din Legea nr. 182/2002 care prevede ca 'Listele cuprinzand informatiile secrete de stat pe niveluri de secretizare, elaborate sau detinute de autoritatile ori de institutiile publice, se aproba si se actualizeaza prin hotarare a Guvernului'.

- In elaborarea noii Liste cuprinzand categoriile de informatii secrete de stat din domeniul de activitate al Serviciului de Informatii Externe, au fost avute in vedere categoriile de informatii secret de stat consacrate in legislatia publica, in speta de art. 17 din Legea nr. 182/2002, precum si de Legea nr. 1/1998, astfel incat, prin publicarea in Monitorul Oficial al Romaniei, proiectul sa nu prejudicieze securitatea nationala si apararea tarii si, in acelasi timp, sa permita instituirea unui cadru normativ adecvat pentru protectia juridica a activitatii Serviciului, in ansamblul ei.

De altfel, art.1 alin. (2) din HG nr.223/2013 prevede faptul ca informatiile din lista SE DETALIAZA PE DOMENII CONCRETE DE ACTIVITATE, prin ORDIN AL DIRECTORULUI SERVICIULUI DE INFORMATII EXTERNE, asigurandu-se astfel protectia impusa de lege in privinta activitatii SIE dar si operativitate in adaptarea continutului acestora la schimbarile ce se vor produce in aceste domenii.

- Documentul, elaborat la nivelul departamentului juridic, cu aportul de specialitate al tuturor structurilor institutiei, a fost semnat de conducerea SIE si, ulterior avizarii, potrivit legii, a fost inaintat Guvernului spre aprobare.

Proiectul a fost dezbatut si supus aprobarii IN SEDINTA PUBLICA A EXECUTIVULUI DIN DATA DE 30.04.2013.

Proiectul de hotarare de guvern a respectat intocmai circuitul legal de avizare, fiind inaintat Guvernului spre adoptare dupaobtinerea tuturor avizelor, inclusiv avizul Consiliului Legislativ.

In conformitate cu legislatia in vigoare, acest tip de act normativ nu este conditionat de un aviz CSAT, asa cum, de altfel, nici HG nr. 1209/2002 NU a fost avizat de catre CSAT. De altfel, din datele pe care le detinem, NICIO HOTARARE A GUVERNULUI AVAND CA OBIECT DE REGLEMENTARE LISTE CUPRINZAND INFORMATIILE SECRETE DE STAT ALE celorlalte autoritati si institutii publice care gestioneaza asemena informatii NU A FOST SUPUSA AVIZULUI CSAT.

- IN PRIVINTA STATUTULUI PERSONALULUI SIE, modificarea adusa de HG nr. 223/2013 NU REPREZINTA O EXTINDERE CI O RESTRANGERE A CATEGORIILOR DE PERSONAL protejate la nivel de secret de stat.

Astfel, fata de prevederea initiala potrivit careia 'Informatiile, datele si documentele secrete sunt cele care se refera la PERSONALUL SERVICIULUI DE INFORMATII EXTERNE', actuala formula, respectiv 'Informatiile, datele si documentele secrete sunt cele care se refera la PERSONALUL DIN DOMENIUL ACTIVITATII INFORMATIVE, CHIAR SI DUPA INCETAREA, IN ORICE MOD, A RAPORTURILOR DE MUNCA SAU SERVICIU' elimina din categoria personalului protejat la nivel secret de stat personalul din domeniul tehnic-administrativ, care nu este implicat in activitatea de informatii.

- Mentiunea potrivit careia datele referitoare la personalul din domeniul activitatii informative sunt secrete chiar si dupa incetarea, in orice mod, a raporturilor de munca sau serviciu a fost inserata in aplicarea prevederilor art.12 alin  (2) din HG nr.585/2002, care dispun ca pentru informatiile clasificate SECRET termenul de clasificare este de 30 ANI.

Documentele privind un cadru SIE nu se declasifica odata cu trecerea sa in rezerva, acestea mentinandu-si caracterul SECRET pana la epuizarea termenului prevazut de lege. Astfel, aceasta precizare nu aduce nimic nou ci reprezinta o explicitare a unor prevederi legale, care se regasesc, de altfel, si in art.18 din Legea nr. 1/1998 si art. 36 din Legea nr.182/2002.

- Nevoia acestei precizari explicite, care particularizeaza prevederile legale in materie, a fost generata de situatiile concrete cu care Serviciul s-a confruntat in ultimii 10 ani, cand peste 70 de ofiteri operativi au fost deconspirati, situatie de natura sa produca prejudicii majore SIE, in conditiile in care personalul este resursa cea mai importanta a Serviciului iar deconspirarea unui ofiter atrage dupa sine deconspirarea actiunilor SIE si implicit, afectarea intereselor Romaniei sau ale partenerilor sai strategici￯, se mai arata in comunicatul oferit Digi24.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

14831 vizualizari

 • -26 (42 voturi)    
  Adica Dementul National mananca bors? (Marţi, 14 octombrie 2014, 17:39)

  newlook [utilizator]

  Adica Dementul National mananca bors?
  Hahaha, si de cand e asta o stire?
  • -16 (20 voturi)    
   E doar pentru cunoscatori (Marţi, 14 octombrie 2014, 17:51)

   MenInBlack [utilizator] i-a raspuns lui newlook

   Asta e o stire-balsam pt basistii masochisti decat ;)
   Imi place impartialitatea HotNews !
   • +20 (22 voturi)    
    Victor Ponta candidat din partea SIE insusi (Marţi, 14 octombrie 2014, 19:28)

    dumitrica [utilizator] i-a raspuns lui MenInBlack

    Victor Ponta este un candidat la prezidentiale din parte SIE insusi, un individ care asa cum s-a mai zis doreste functia suprema in stat pentru a-si satisface o ambitie personala. Ponta nu da doi bani pe nimeni si pe nimic.
    • -4 (8 voturi)    
     decat securist ca base si felix (Miercuri, 15 octombrie 2014, 10:15)

     jackalphonse [utilizator] i-a raspuns lui dumitrica

     mai bine SIE. da mai bine sa fii marinar decat SIE? sau basescu s-a dus la Anvers pentru ca avea note mari in facultate? sa fim seriosi, stim cu totii ce era regimul de atunci.
   • +14 (14 voturi)    
    Pilulele! (Marţi, 14 octombrie 2014, 19:56)

    Alius [utilizator] i-a raspuns lui MenInBlack

    Luati-le ca o explodati de-atata "fericire!
   • +3 (3 voturi)    
    Gogu (Miercuri, 15 octombrie 2014, 12:45)

    mgu [utilizator] i-a raspuns lui MenInBlack

    Postind aici credeam ca aveti ceva de spus.Daca vreti sa comentati verificati atributiile CSAT-lui si vedeti,daca mai era cazul,ca SIE dezinformeaza.Vezi cap.II art.4 lit.c e
    • +1 (1 vot)    
     Da, e o dezinformare SIE si un abuz al guvernului (Miercuri, 15 octombrie 2014, 18:33)

     Caligula [utilizator] i-a raspuns lui mgu

     Extrageri din legea de organizare si functionare CSAT nr. 415 din 27 iunie 2002.
     1. CSAT emite hotariri:
     CAP 1, ART. 3
     In exercitarea atribuţiilor ce îi revin Consiliul Suprem de Apărare a Ţării emite hotărâri, potrivit legii, care sunt obligatorii pentru autorităţile administraţiei publice şi instituţiile publice la care se referă. Acestea răspund, în condiţiile legii, de măsurile luate pentru punerea lor în aplicare.
     2. CSAT supune spre aprobare regulamentele de functionare:
     CAP 2, ART.4
     Consiliul Suprem de Apărare a Ţării are următoarele atribuţii:
     e) supune spre aprobare comandantului forţelor armate planurile de întrebuinţare a forţelor pe timp de pace, în situaţii de criză şi la război;
     23. structura organizatorică, efectivele şi regulamentele de funcţionare ale Serviciului Român de Informaţii, Serviciului de Informaţii Externe, Serviciului de Telecomunicaţii Speciale şi Serviciului de Protecţie şi Pază;
     3. Singura mentionare a guvernului in lege:
     CAP. 3, ART 5
     (2) Primul-ministru al Guvernului României îndeplineşte funcţia de vicepreşedinte al Consiliului Suprem de Apărare a Ţării.

     HG din 2013 e in consecinta nula.
  • -7 (19 voturi)    
   23 august (Marţi, 14 octombrie 2014, 17:54)

   Mazeta [utilizator] i-a raspuns lui newlook

   Problema cu Băsescu este că a mințit atât de mult, încât acum, când spune adevărul, nu îl mai crede nici naiba.
  • +16 (20 voturi)    
   cine-i dementul.... (Marţi, 14 octombrie 2014, 17:58)

   oxxxxxyyyyya [utilizator] i-a raspuns lui newlook

   ponta sau melescanu...........sau poate ca 'mneata....
  • +26 (28 voturi)    
   Adica, dementii rusofili (Marţi, 14 octombrie 2014, 18:26)

   Cataleya [utilizator] i-a raspuns lui newlook

   ..au avut grija sa dea, asa, pe nevazute niste legi care permit unor organizatii si unor persoane sa incalce Constitutia fara a putea fi trasi la raspundere vreodata?
   La asta nu te duce capul?
   Cum Dzeu poate sa existe intr-un stat democrat, membru NATO si UE o persoana ca Melescanu, care este deasupra oricarei legi, cu dreptul de a da cu tifla si CSAT si Guvernului si Parlamentului si Justitiei si Presedintelui?
   Vai de capul vostru!
  • +16 (18 voturi)    
   Dement nedement (Marţi, 14 octombrie 2014, 18:36)

   Close [utilizator] i-a raspuns lui newlook

   Asteapta inca o luna si o sa vezi cat de multe o sa primesti de la viata sub noul presedinte, oricare e el/ea. Sa mai treci pe aici sa ne povestesti cat de integru este, corect, diplomat, cinstit si muncitor (la feminin, dupa caz).

   Dar pana la urma asta e mereu una din marile blesteme in viata: sa primesti exact ce iti doresti si sa realizezi ce-nseamna asta.

   In alta ordine de idei, cu lege sau fara lege mi se pare normal ca daca un cetatean vrea sa candideze la presedentia Romaniei sa trebuiasca sa-si declare statutul vizavi de colaborarea cu serviciile secrete. Fie ca este fost sau actual ofiter sub acoperire, fie ca nu a avut nici o legatura. Dar nu cu replici aiuritoare cum o face Ponta ci cu o declaratie pe propria raspundere directa, clara si concisa. Dar la cat de guraliv si glumet e cu siguranta se chinuie sa danseze in jurul subiectului acum, fie el un subiect deschis de un marinar betiv.
  • +23 (27 voturi)    
   Noroc ca exista si oameni inteligenti ... (Marţi, 14 octombrie 2014, 18:45)

   math [utilizator] i-a raspuns lui newlook

   ... care apara tara. Gadea, Badea, Ursu, Voiculescu, Nastase, Mazare, Ghise, Tariceanu, Firea, Ciuvica, Abraham.... mai vrei ? Hrebenciuc, Andronescu, Sova, Barbu, Chireac, Dragotescu, Becali....Si votanti nedementi care ii admira si ii stampileaza cu mult entuziasm.

   Se pare ca Basescu a luat-o putin si pe miriste, so what?
   1) Parca tiranul avea serviciile si justitia la cheremul lui. Care e adevarul ?
   2) Nu conteaza ca s-ar putea sa avem un presedinte corupt si mincinos cronic, care respecta si invoca legea numai cand ii convine si nu da socoteala nimanui ? Nici macar CV-ul nu este clar, ce sa mai vorbim de ideile lui nastrusnice despre NATO, CHINA, UE, Ucraina, Rusia, gaze de sist, Rosia Montana. Dumnezeu stie ce are in cap acest politruc submediocru (cel mult) in orice domeniu care umple stadioanele si se crede Mihai Viteazu.
   • +7 (7 voturi)    
    nu pot sa-ti dau decat un vot (Miercuri, 15 octombrie 2014, 10:27)

    Gheorghescu [utilizator] i-a raspuns lui math

    pentru sublinierea geniala pe care ai facut-o privin serviciile la cheremul lui Base!
    Pai asta e ceea ce striga useleu si latrinele de ani buni: Base controleaza serviciile!
    Si acuma aflam ca nu le controleaza? Pai atunci cine e dementu' care manca bors? Sau mai bine sa intrebam cine sunt dementii care mancau si mananca bors, inclusiv pe aici?
    Sau si mai bine, sa nu mai intrebam, ca e destul de clar pentru un om normal.
    • 0 (0 voturi)    
     pai... (Miercuri, 15 octombrie 2014, 11:51)

     gab0iu [utilizator] i-a raspuns lui Gheorghescu

     serviciile sunt la "cheremul" lui TB pentru ca este presedinte si conform Constitutiei este comandantul fortelor armate ( art 92.1)...sunt serviciile militarizate?
  • +1 (1 vot)    
   pai... (Miercuri, 15 octombrie 2014, 11:43)

   gab0iu [utilizator] i-a raspuns lui newlook

   persoana la care faci referire, conform Constitutiei este comandantul fortelor armate...cum Sie, precum se arata mai sus, este un serviciu militarizat, oare cine ar avea dreptul sa obtina orice informatie la cerere...daca n-ai satisfacut serviciul militar, atunci ar trebui sa iei cunostiinta de faptul ca o cerere din partea unui superior este un ordin, care se executa , nu se discuta... din tot ce spune SIE reiese ca ar vrea sa fie un fel de stat in stat, in ale carui oale sa nu stie nimeni ce fierbe...sa incalce legea cu buna stiinta racoland agenti chiar daca asta ar duce la incompatibilitate fara a putea fi tras la raspundere decat peste 30 ani, adica atunci cand oricum n-ar mai interesa pe nimeni...wtf? legile astea au trecut prin parlament, nu?
   • +3 (3 voturi)    
    exact! (Miercuri, 15 octombrie 2014, 11:17)

    pehash [utilizator] i-a raspuns lui gab0iu

    deci avem o lege care spune ca un ofiter SIE nu poate ocupa functia X si o alta lege ca nimeni nu are voie sa spuna cine e ofiter SIE.. curat murdar..
 • +24 (24 voturi)    
  Acum . . . (Marţi, 14 octombrie 2014, 17:51)

  Vali Cel Batran [utilizator]

  . . la sfarsit de mandate toti trepadusii prind curaj si ii dau lectii Presedintelui. Numai ca nu tine. Omul e documentat si cand o sa va fie lumea mai draga o sa vina cu dovada clara. Si apoi nici macar nu e normal ca serviciile la un moment dat sa conduca statul in ansamblul sau pentru ca e atat de secret incat pot face orice.
 • +7 (9 voturi)    
  sie (Marţi, 14 octombrie 2014, 17:54)

  nimrod [utilizator]

  Deci: au fost (Turcescu si Ponta) acoperiti sau n-au fost, ca Ponta a spus azi la Iasi ca el e cu moastele, Palatul Culturii, astea?! Mai lipseau pompierii... Oricum, daca astia doi au fost, ceea ce imi provoaca o mare dezamagire daca asta e nivelul prin pravaliile romanesti, un lucru e sigur: "serviciili" , dupa ce s-au tavalit de ras, au luat act de ce si cum dar mai ales cat, in domeniu, la romani. Pot sa rad si eu? :)
 • +18 (20 voturi)    
  Asadar SIE e o institutie incapabila... (Marţi, 14 octombrie 2014, 17:57)

  finutza [utilizator]

  Daca recunoaste ca in 10 ultimii ani i-au fost deconspirati 70 de ofiteri... pai ce serviciu secret e asta? Nu mai vorbesc de competenta celor ce ajung ofiteri in acest serviciu, deconspirati asa usor si in numar asa de mare. Nu m-ar mira sa aflu ca pe statele lor de salarii (grase, cum altfel?) se afla beizadele, nepoti, rude, amante si... amanti (se poarta in ultimul timp!), si la un asemenea talmes-balmes e normal sa se toarne unul pe altul, ca prostii...
  • -4 (8 voturi)    
   Esti si tu acoperita (Marţi, 14 octombrie 2014, 20:17)

   ty [utilizator] i-a raspuns lui finutza

   la ce serviciu?
   • 0 (6 voturi)    
    Nu stiu ce sa spun (Marţi, 14 octombrie 2014, 21:33)

    finutza [utilizator] i-a raspuns lui ty

    Nu-s asa buna la serviciu ca Simona Halep... Iar de acoperire, ce sa zic, n-am nevoie.
 • +18 (18 voturi)    
  acoperiti, in politica (Marţi, 14 octombrie 2014, 17:58)

  mttmorar [utilizator]

  Lui Basescu, Melescanu ii raspunde ce informatiile despe ofiterii acoperiti sunt secret de stat, iar lui Ilie Sarbu ii comunica ca nu sunt ofiteri acoperiti in guvern si parlament !
 • +23 (23 voturi)    
  Adica, pe romaneste spus... (Marţi, 14 octombrie 2014, 18:05)

  Cataleya [utilizator]

  SIE nu este supus absolut niciunui alt control decat al sefului de moment al institutiei?
  Asta e de rasul curcilor.
  Daca nici CSAT nu are dreptul sa ceara lamuriri de la sefii unei institutii, oricare ar fi ea, si daca SIE isi permite sa incalce chiar Constitutia, sub pavaza unui patriotism ilegal, inseamna ca ne-am dus dracului cu statul de drept!
  • +8 (8 voturi)    
   si visul de aur al varanului (Marţi, 14 octombrie 2014, 21:57)

   thatchme [utilizator] i-a raspuns lui Cataleya

   mai are putin si devine realitate. "Sa avem toata puterea".
  • +2 (2 voturi)    
   Comment sters de user (Miercuri, 15 octombrie 2014, 10:16)

   polonyca [anonim] i-a raspuns lui Cataleya

 • +14 (14 voturi)    
  In afara de asta (Marţi, 14 octombrie 2014, 18:10)

  Cataleya [utilizator]

  Cum naiba se plange SIE ca peste 70 de ofiteri au fost deconspirati?
  Pai asta e problema lor, nu a statului roman!!
  De ce nu au urmarit filiera sa vada de unde au plecat informatiile?
  Unde este "robinetul"?
  Ce cred ei ca rezolva prin astfel de metode?
  Adica nu mai spunem nimanui cine sunt ofiterii acoperiti, ca sa nu existe scurgeri?
  Dar daca tocmai unul dintre acei ofiteri, nemultumit ca nu a fost avansat sau pur si simplu pt ca s-a imbatat sau s-a lasat mituit a dat pe goarna tot ce stia, pe cine dati vina? Pe presedinte? Pe CSAT?
  Oamenii astia sunt dusi cu pluta.
  Diletanti si incompetenti.
  • +14 (14 voturi)    
   scurgeri (Marţi, 14 octombrie 2014, 18:48)

   fit [utilizator] i-a raspuns lui Cataleya

   Probabil ca au scurgeri de informatii.... ma intreb de ce oare? Cu agenmti dubli ca Ponta si Melescanu, nu ma mira ca o sa ne imbratidsam cu Putin si ala din China. si NATOsi UE nu o sa ne mai poata ajuta cu nimic.
   • +2 (2 voturi)    
    Cum poate, ma, (Marţi, 14 octombrie 2014, 22:02)

    thatchme [utilizator] i-a raspuns lui fit

    Un serviciu al tarii, de elita, fara sa ia in calcul toti parametrii sa-l sustina pe plagiator la alegeri?Doar daca nu vrea sa mai aleaga vreun IHNR ceea ce ar fi complet aiuristic.
    • +3 (3 voturi)    
     nu il sustine ... (Miercuri, 15 octombrie 2014, 11:35)

     da_nutts [utilizator] i-a raspuns lui thatchme

     s.i.e ,doar il pune in cea mai inalta functie ,la cate schelete are ponta in dulap serviciile il pot trimite si dupa tigari ,nu numai la cotroceni .ponta e cel mai santajabil politician roman ,acu primeaza gradatia celui care il santajeaza(ca in armata) daca il santajeaza s.i.e(practica uzuala a serviciiilor) si baronii ,prima data rezolva s.i.e. si apoi baronii.dottore a mintit atata la viata lui incat a ajuns sa se incurce in minciuni iar despre relatia servicii secrete politica ,dupa '90, ai fost racolat esti a lor pentru restul vieti ,mai ales daca esti persona publica
 • +17 (17 voturi)    
  CE DEZINFORMARE!!! (Marţi, 14 octombrie 2014, 18:11)

  gabilen [utilizator]

  SIE zice, citez " Proiectul a fost dezbatut si supus aprobarii IN SEDINTA PUBLICA A EXECUTIVULUI DIN DATA DE 30.04.2013.". Dar asa cum e trecut pe site-ul Executivului in acea sedinta de Guvern, nu e precizat niciun document care sa faca referire la SIE. Mai jos puteti vedea exact ce acte au fost aprobate in 30.04 2013:

  Guvernul
  Ședinte de guvern
  INFORMAŢIE DE PRESĂ privind actele normative care au fost(...)
  INFORMAŢIE DE PRESĂ privind actele normative care au fost incluse pe agenda şedinţei Guvernului României din 30 aprilie, ora 12.00
  30 Aprilie

  I. PROIECTE DE LEGE - se trimit către Parlament
  1. PROIECT DE LEGE privind unele măsuri necesare pentru lucrările de dezvoltare a Conductei de gaze naturale Nabucco
  Prin acest proiect se dorește:
  • Reglementarea expresă a dreptului de proprietate privată asupra conductei de gaze aferentă Proiectului Nabucco
  • Clarificarea prevederilor conflictuale din Legea Petrolului și din Legea energiei electrice și a gazelor naturale și determinarea regimului juridic aplicabil activităților de transport de gaze naturale prin Conducta de gaze naturale Nabucco prin eliminarea expresă a aplicării Legii Petrolului în ceea ce privește Proiectul Nabucco în România
  • Clarificarea faptului că pentru serviciile ce vor fi prestate prin Conducta de gaze naturale Nabucco pe teritoriul României nu este necesară obținerea unei concesiuni a serviciului de transport de gaze naturale
  • Constituirea drepturilor de superficie și de servitute asupra terenurilor terțelor persoane în favoarea Companiei Nabucco România, durata acestora și modul de exercitare nefiind restricționate de acordul prealabil al proprietarilor de terenuri
  2. PROIECT DE LEGE privind aprobarea Memorandumului de Înţelegere încheiat între statul român şi grupul Rompetrol la data de 15 februarie 2013 şi a unor măsuri de implementare a acestuia
  Acest Proiect de Lege a fost amânat pentru Ședința de Guvern de săptămâna viitoare, pentru stabilirea detaliilor." NO COMMENT
  • 0 (0 voturi)    
   nu cred... (Marţi, 14 octombrie 2014, 20:42)

   ConuEnache [anonim] i-a raspuns lui gabilen

   cred ca ce cuprinde secrete de stat, nu e trecut in HG si tot ce se intampla intr-o sedinta de guvern.
 • +12 (12 voturi)    
  Toate astea se pot rezolva foarte simplu. (Marţi, 14 octombrie 2014, 18:18)

  Cataleya [utilizator]

  Fara liste, fara nume concrete.
  Fiecare sef pus la SIE, sa fie obligat prin lege sa declare, sub juramant, cu mana pe Constitutie, atat la preluarea functiei cat si la plecare, ca atunci cand a preluat mandatul si pana cand a plecat din functie, niciun ofiter acoperit, descoperit sau in rezerva, nu a incalcat Constitutia Romaniei.
  Si cu asta basta.
  Iar daca peste un an, peste doi sau peste 20 de ani se descopera ca a jurat stramb, sa fie condamnat la inchisoare pe viata, fara prescriere a faptei.
  Si gata povestea.
  Fara nume concrete, fara liste si fara alte scandaluri!
  Unde s-a mai pomenit asa ceva?
  Melescanu nu poate fi luat la intrebari de absolut nicio institutie a Romaniei pe motiv ca "asa spune legea"?
  Pai peste 3 saptamani ne trezim cu un presedinte plagiator si fost spion al rusilor, iar statul roman baga capul intre urechi pt ca acel spion, impreuna cu seful SIE au promulgat cu de la sine putere o lege care permite incalcarea flagranta a Constitutiei?
  Unde traim mai oameni buni?
  • -2 (6 voturi)    
   Lol (Marţi, 14 octombrie 2014, 18:59)

   muciflenduri [utilizator] i-a raspuns lui Cataleya

   Asadar X, proaspat numit sef la SIE, trebuie sa jure ca niciunul din VIITORII subalterni, nu e intr-o structura de stat. Normal, ca doar e Mafalda.
   O intrebare totusi, de cand a fi ofiter SIE echivaleaza cu 'spion al rusilor'?
   SIE nu e un serviciu al statului roman? Parca pana mai ieri 'serviciile' erau laudate ca fiind apolitice si echidistante. Acu' au devenit focar de spioni rusi?
 • +8 (8 voturi)    
  nu cred ca il contrazice (Marţi, 14 octombrie 2014, 18:58)

  VladBerliba [anonim]

  30 de ani e prea mult. Post mortem pe cine sa mai tragi la raspundere.

  Oricum se schimba subiectul. Era vorba de conflictul de interese adus de ocuparea unei functii acoperite. Asta trebuie vazut ... Faptul ca nu exista comisii de verificare externe SIE este grav intrucat lasa loc la abuzuri. In cazul in care exista organisme de verificare, de exemplu presedintele sau normal ar fi CSAT ofiterul acoperit care e depistat ca fiind in conflict de interese trebuie desconspirat imediat iar personalul care l-a numit demis.
  Mai mult, aceasta lista a cadrelor nu poate fi un document la care sa aiba acces exclusiv doar SIE, trebuind sa existe un organsim extern SIE (CSAT ?) care sa aiba acces la ea, tocmai pentru a verifica activitatea SIE.
 • +11 (11 voturi)    
  incompleta comunicarea (Marţi, 14 octombrie 2014, 19:28)

  VladBerliba [anonim]

  HG 23/2013 elimina personalul administrativ din categoria personalului protejat prin secret de stat dar extinde secretul de stat asupra personalului care a efectuat activitati informative si dupa incetarea activitatii acestuia.
 • +7 (7 voturi)    
  sie minte (Marţi, 14 octombrie 2014, 19:59)

  timp tamp [utilizator]

  HG 223/2013 se referă la secrete și din alte servicii sau domenii în care se lucrează cu secrete de stat
  Meleșcanu reprezenta oare și Armata și SRI șiCifrul de stat.... DE CE A SEMNAT SINGUR NOTA DE FUNDAMENTARE ? ? ?
  Meleșcanu și ponta au multe bube în cam și trebuie să răspundă în solitar
 • +10 (10 voturi)    
  comunicatul (Marţi, 14 octombrie 2014, 20:12)

  VladBerliba [anonim]

  Seful de stat si CSAT ar trebui sa aiba acces la informatiile secret de stat. Ceea ce spune Basescu este inadmisibil si anume ca seful SIE i-a refuzat accesul la informatii clasificate.

  Basescu si CSAT-ul ar trebui sa cunoasca aceste lucruri. Daca se constata incalcarea Constitutiei trebuie sa existe o procedura legala prin care informatia secreta se declasifica si devine publica. Informatiile care incalca legi sau Constitutia nu pot sa-si pastreze gradul de clasificare ci ele trebuie sa devina imediat publice.
  • 0 (0 voturi)    
   As dori o dezbatere asupra SIE (Miercuri, 15 octombrie 2014, 15:52)

   Maniu [utilizator] i-a raspuns lui VladBerliba

   e deasupra legii? e deasupra CSAT? In alte tari cum e ? In Germania care a inghitit o tara cu dublu trecut totalitar- RDG, cum e?
 • +9 (9 voturi)    
  procedura legala (Marţi, 14 octombrie 2014, 20:16)

  VladBerliba [anonim]

  Daca procedura legala nu exista, ar trebui reglementata imediat dat fiind gravitatea si sensibilitatea subiectului.
 • +5 (5 voturi)    
  procedura legala (Marţi, 14 octombrie 2014, 20:16)

  VladBerliba [anonim]

  Daca procedura legala nu exista, ar trebui reglementata imediat dat fiind gravitatea si sensibilitatea subiectului.
 • +3 (5 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 15 octombrie 2014, 10:13)

  [anonim]

 • 0 (0 voturi)    
  dupa umila mea parere (Miercuri, 15 octombrie 2014, 11:46)

  nash pandelica [utilizator]

  sie nu este sub controlul guvernului.
  activitatea sie este reglementata printr'o lege, discutata si votata de parlament.
  singurul organ cu putere de control asupra serviciului secret este palavramentul romaniei.
  deci, io cred ca din punct de vedere legal, orice modificare la legea de functionare a sie, ar fi trebuit facuta si trecuta prin votul palavramentului.
  o hg, fara a fi discutata in govern, strecurata fara avizul legislativului, al csm si csat, care schimba o lege, cred ca nu poate fi luata in consideratie ca legala.

  si ar mai fi ceva, sie n'are nimic de zis despre infiltrarrea institutiilor statului cu agenti acoperiti, lucru interzis prin lege ?
  sie are ceva de spus daca a recrutat procurori, judecatori, palavramentari sau membrii ai guvernului ?

  dar mai ales, poate spune in ce scop a recrutat pe procurorul, viitor dr. ponta ?!
  a vrut sie sa pentreze actele de justitie ?!
  intrebari care nu pot ramane fara raspuns...
 • +1 (3 voturi)    
  Adica Presedintele tarii poate (Miercuri, 15 octombrie 2014, 12:06)

  hsl [utilizator]

  conform legii, institui starea de urgenta, mobilizarea armatei (chiar fara incuvintarea Parlamentului cand situatia este exceptionala) dar nu poate avea acces la informatii cu privire la activitatea serviciilor?!
  Daca nu Presedintele - care, sa nu uitam, conduce CSAT - atunci cine trebuie sa stie aceste infrormatii?
  Cum adica sa permitem existenta in democratie a unor institutii care nu raspund de activitatea lor si nu raporteaza in fata nimanui?!
  Pai nu poporul detine suveranitatea intr-un stat, or daca poporul nu poate, prin reprezentantii sai (care, constitutional, sunt Parlamentul si Presedintele) sa controleze o institutie, se cheama ca poporul nu mai este suveran.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by